www.kellohuoltoloppela.com

Omega Constellation

Sana constellation tarkoittaa tähdistöä/tähtikuviota ja mikä voisikaan olla parempi nimi observatorion kronometritestin läpi käyneelle kellolle. Omegan Constellation mallisto syntyi Seamasterin vanavedessä, nejä vuotta sen jälkeen vuonna 1952, mutta silloin kellomallistoa alettiin vasta suunnitella. Kesti aikansa ennen kuin tehtaalla oli tuote, jota myydä. Vielä vuoden 1955 kataloogissa oli Constellationin näköinen kronometri nimeltään Globemaster. Lähteissä on hieman epäselvää milloin ensimmäiset Constellation nimellä kulkevat kellot olivat myynnissä, mutta todennäköisesti se oli 1956. Constellation luotiin Omegan lippulaiva mallistoksi, kelloille, jotka olivat käyneet läpi kronometritestin. Koska itse testin teettäminen oli kellotehtaalle kallis investointi, olivat myös kuoret näihin kelloihin alusta alkaen tehtaan parasta osaamista ja erittäin laadukkaat. Olen netissä nähnyt erään vanhan amerikkalaisen kataloogin sivun vuodelta 1959, siinä teräskuorinen Seamaster Automatic maksaa 145 $ ja teräskuorinen Constellation 200 $. Constellationin koneisto oli tietysti tehtaan sen hetkinen kärkituote, vanhempia malleja ei käytetty. Constellation on aina automaattikoneistolla, ei ole vedettävää Constellationia. Constellationeja tehtiin kultakuorisina joko 18k kullasta, gold cap -kuorilla sekä teräskuorilla, ei koskaan dubleekuorilla. Vaikka mallistonimi juontaa juurensa jo 50-luvun alkuun, varsinaiset kellot tulivat siis kauppaan vasta 50-luvun lopulla kun Omegan tehdas odotti, että sai tuotantoon uudet roottoriautomaattinsa 500-sarjan koneistoilla.

Ensimmäinen linja oli 1956 USA:n markkinoille myyntiin tulleella mallilla, mutta kataloogissa se ei silloin ollut nimeltään Constellation, vaan Globemaster. Varsinaiset Constellationit olivat 1958 valmistuneilla 500-sarjan kronometritestatulla koneistolla 504. Kellon kalenteria mainostettiin taulussa sanalla Calendar. Kellosta tehtiin myös versio ilman kalenteria koneistolla 505. Mallin kuorireffi oli 2852-6. Omegan kiirettä kuvaa se, että kalenteriversioisella koneistolla on pienempi kaliiperinumero kuin kalenterittomalla, yleensä Omegalla numero kasvaa toimintojen/viritysten lisääntyessä. Koneisto pohjasi siis 500-sarjaan, jonka ala-sarjoja/kehitysversioita ovat 470- ja 490-koneistot, vain 504 sekä 505 ovat kronometritestattuja eli Constellation koneistoja. Malli jäi lyhyt ikäiseksi, vaikka se oli virallisesti tuotannossa vuoteen 1963 asti, suurin osa kelloista on 1956-58. 550-sarja tuli tuotantoon 1958 ja Constellationeiden ollessa teknologista kärkeä, se syrjäytti edellisen koneistosarjan Constellation-koneistona. Constellationeissa oli ilman kalenteria 551, kalenterilla 561 ja kalenteri pikasiirrolla 564. Kaikki olivat siis kaliiperinumerolla, joka ilmaisi koneiston olevan kronometritestattu.

Suomalaiset kelloharrastajat ja kellosepät puhuvat Constellationista usein nimellä Konsta, kun taas englanninkielisessä maailmassa sille on siunaantunut feminiininen lempinimi Connie.


Omega Constellation 50-luvulla

Ensimmäisen sukupolven Constellation tuli markkinoille ilmeisesti jonkinkaisena koe-eränä, odoteltaessa roottoriautomaatin saamista tuotantoon, koneistolla 354. Se oli siis kronometritestattu versio tehtaan vasara-automaatista. Constellationin vasara-automaatti on erittäin harvinainen.

Constellation jpg Constellation 354 jpg Constellation vasara-automaattikoneistolla 354 vuodelta 1955.

Vuosikymmenen puoliväli toi vihdoin markkinoille Omegan roottoriautomaatit ensin 504 ja sitten 551.

Constellation 505 jpg Constellation koneistolla 504 vuodelta 1958.

Omega Constellation 60-luvulla

Constellation 561 jpg Omega 561 jpg

Se kaikkein klassisin Constellation on Pie Pan. Kuorireffi 168.005 (34mm). Mallin tunnistaa ohenevista, mutkan tekevistä rannekkeen korvakkeista ja tietysti kellon taulusta, josta on peräisin sen lempinimi pie pan, piirakkapannu. Taulu on keskeltä aivan tasainen ja viistetty laidoiltaan, siis piirakkapannu pohjanpuolelta katsellen. Mallin taulussa on ns hiusristikko eli crosshair. Mallia tehtiin 60-luvun alusta noin -66 asti, jolloin julkistettiin kellolle uusi kuorimalli, C-case. Kuvan kello vuodelta 1966. Kellossa koneistona cal 561.

Hieman vanhempi malli on 14777, siinä isompi kuorihalkaisija (37mm) ja suorat korvakkeet ilman mutkaa. Tämän mallin reffin jäljessä oleva -61 tai -62 on kuoren tuotantoontulon vuosi. Kuoret on Omegalle valmistanut 60-luvun johtava kuoritehdas EPSA, joka tapasi näin merkitä valmistusvuoden. Kuoren vuosimääritettä ei ole kuin 60-luvun alun kelloissa. Omega on valmistanut Constellationeja myös kuorireffeillä 14747 (34,5mm), 14395 ja 14397 (35,0mm). Nämä ovat Omegan vanhoja 50-luvun kuoren tunnistenumeroita eli reffejä, ne kasvoivat 40-luvun kolminumeroisista aina 50-luvun viisinumeroisiksi ja 60-luvun alussa tuli kuudesnumero ja piste jakoi numeron keskeltä, alkuosa viittasi usein saman tyyppisiin kuoriin tai mallistoon. Kuorireffi ei kerro mitä materiaalia kuori on, vaan kuorilla on sama numero oli kello sitten teräs-, kulta- tai gold cap-kuorinen.

Constellation logo jpg Constellation logo jpg

Logona Constellationissa on Geneven observatorion kupoli, se viittaa tietysti kronometritestiin, joka on alunperin ollut juuri kyseisen observatorion suorittama testi. Tähtitieteilijöillä oli aikanaan se maan tarkin aika ja tarve tarkkuuden kehittämiseen, sillä se on alalla välttämättömyys. Sittemmin kronometritestejä Sveitsissä tekevä firma on eriytynyt Observatoriosta erilliseksi firmaksi Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC). Constellation kellon takapohjassa on Constellation logo, medal, kuten tehdas sitä kutsuu Teräskelloissa se on yleensä terästä ja kulta ja gold cap kelloissa kultaa. Aina joskus näkee gold cap-kelloja, joista lätkä on veistetty irti ja lasisarjan rengas irroitettu. Joku ahne älypää on saanut palkaksi ehkä gramman leimaamatonta kultaa ja laittanut sitten kellon myyntiin. Lätkän puuttuminen tietysti romuttaa gold cap -kellon arvon marginaaliin eli hinta putoaa useamman satasen, enemmän kuin romukullan arvo, riippumatta kellon kunnosta eli ei mikään business-miehen teko. Omega ei enää toimita kultaisia osia 60-luvun kelloihinsa eli puuttuvaa gold capin lasisarjan rengasta, pohjan medalia tai koko pohjaa medalilla, ei enää ole saatavilla.

Constellation jpg 60-luvun loppu toi muutoksen Constellationin kuoriin (36,7mm). Kuori tunnetaan nimellä C-case (Constellation kuori). Tämän kuoren reffi on 168.004. Yleisin C-case on reffillä 168.017.

C-case kuori kehitettiin pie pan -mallin seuraajaksi, jotta Constellationilla olisi oma, täysin tunnistettava kuori, eikä sitä sekoitettaisi muihin kelloihin edes ulkonäön puolesta. Myöhemmin tämä erottautumistarve synnytti Manhattan-mallin.

Constellation 751 jpg Constellation 751 jpg

60-luvun loppupuolella Omega sai rakennettua 550-sarjan koneistoon tuplakalenterin, sen kronometritestattu versio on kaliiperi 751 oli tuotannossa 1967-70. Kuva1 18k versio kuorilla, reffi 168.029, kuori on vain 34,7mm, mutta deltakorvakkeet tekevät kellosta massiivisen oloisen. Kuori on kehitysversio C-case kuoresta, uutuutena Constellationiin tuli auringonsäde-bezel, josta tuli 70-luvun Constellationeiden omaleimainen yksityiskohta. Kuva2 perinteisempi teräskuorinen malli vuodelta 1970, reffi 168.016 (35mm).

Constellation jpg

1969 esiteltiin Constellation Integral -mallisto, ensimmäinen kello, jossa oli kiinteä metalliranneke. Se avasi kelloteollisuudelle kokonaan uuden tyylin kelloissa. Tätä kelloa voi käyttää vain alkuperäisellä metallirannekkeella, siihen ei voi laittaa esim nahkaranneketta. Kellossa koneistona 751. Tässä mallissa julkistettiin myös naisille oma Constellation.


Omega Constellation 70-luvulla

Constellation 1021 jpg Omega 1021 jpg

70-luku toi kelloalaan suuria muutoksia, kun alkoi näyttää, että mekaanisen kellon on väistyttävä uuden teknologian tieltä. Uusi vuosikymmen vaati high speed -koneiston myös mekaanisiin kelloihin, jotta tarkkuuskilpajuoksussa pysyttäisiin mukana. Omega ei tehnyt uutta mekaanista koneistoa itse, vaan homma jäi Lemanialle, sen tytäryhtiölle, joka valmisti sille ensin koneiston 1000 ja heti perään 1010-sarjan. Toinen uudistus, uuden koneiston lisäksi oli mineraalilasi, se tuli ryminällä kelloihin. Se edusti uutta modernia aikaa. Kuvassa Lemania koneisto tuplapäivyrillä 1021. Kuoret ovat liki identtiset kuin ylempänä olevan 60-luvun lopun mallin 168.016, jossa oli plexilasi. Tämän reffi on 168.0057 (huomaa, reffissä yksi numero lisää). Kellossa on valkoinen lasin tiiviste, alkuperäinen on ollut kirkas, niillä on kuitenkin paha tapa kellastua rumasti oluen värisiksi iän myötä ja vain vaaleaa on nyt tarjolla, se ei ole parasta kullanväriseen kelloon mutta siistimpi kuin ruman likaiseksi kärvistynyt alkuperäinen. Kello on vuodelta 1974. Vaikka kelloharrastajat monasti puhuvat 1010-sarjasta hieman väheksyen, Omega Constellation Marine chronometer kello sai 1021 koneistolla COSC:ilta ylistävän lausunnon poikkeuksellisesta tarkkuudesta, heittäen 15 päivän testien aikana 0,00 sekuntia, se oli paras saavutus, johon Omega tai kuukaan muu oli pystynyt mekaanisella kellolla! Omega haastoi tällä koneistolla vielä kerran äänirauta- ja quartz-kellot.

Constellation 711 jpg

Omega yritti myös leventää Constellationin imagoa erikoisohuiden pukukellojen suuntaan ja toi 70-luvun alussa markkinoille Constellationin kahdella osoittimella kaliiperilla 711. Kellon reffi 151.7255. Koska tämä on Constellation, mutta se ei ole kronometritestattu, sen pohjassa ei myöskään ole observatorio-logoa! 710 koneistossa oli vaihtoehtoisesti joko kaksi tai kolme osoitinta, se oli myös ohuin Omegan koskaan valmistama automaattikoneisto. Koneistosta tehtiin myös kronometriversio, sen numero on poikkeuksellisesti 712, eikä 711, kuten voisi olettaa. Tässä kellossa on 18k kultakuoret, kuoreen integroitu ranneke sekä safiirilasi.

Äänirauta-koneisto

Constellation jpg Constellation 1250 jpg

Elektroniikka uhkasi kelloteollisuutta. Vaikka sveitsiläiset olivat alkuun torjuneet äänirautakellon idan, oli sveitsiläisten pakko alkaa valmistaa äänirautoja. Sveitsin kelloteollisuus osti yhteisen lisenssin Bulovan omistamaan äänirautakellon patenttiin ja alkoi keskitetysti valmistaa äänirauta-koneistoja. ETA-tehtaan elektroonistenkellojen jaos ESA valmisti koneistot kaikille sveitsiläisille toimijoille. Koneisto on ESA 9162. Omega nimesi koneiston kaliiperiksi 1250. Omega valmisti itse myös toisen ääniraudan Megasonicin, se toimi korkeammalla taajuudella. Megasonicin taajuus oli 720Hz, kun normaali äänirauta toimi taajuudella 300Hz.

Omega 1250 jpg Äänirauta-koneisto 1250 oli tuotannossa 1973-77, eli tuotanto mekaanisten kellojen kanssa meni päällekkäin.

Constellation megasonic jpg Omegan toinen äämirauta Megasonic ei perustunut ETA-koneistoon, vaan oli tehtaan oma luonnos. Koneisto oli enemmän tai vähemmän susi.

Megaquartz

Constellation 1310 jpg Omega Constellation Megaquartz valmistettiin kaliiperilla 1310 ja 1315.

Myös äänirauta joutui nopeasti historian romukoppaan, se oli kallis valmistaa, lisenssöity, siinä oli tiettyjä iskuille arkoja kohtia sekä tietysti markkinoille tuli jotain paljon tarkempaa, quartz-kello. Ensimmäisenä Omegassa käytetty quartz-koneisto oli sveitsin kelloteollisuuden yhteistyössä valmistama Beta 21 -koneisto, jota Omega käytti Constellation Electroquartz 8192HZ -kellossa. Omegan ensimmäinen oma quartz-koneisto oli cal 1310 ja ensimmäisenä sitä käytettiin tietysti Constellationissa. Tässä kuorimalli on ns C-case aurinkohiontaisella bezelillä, kuori, jota Omega oli aiemmin käyttänyt sekä mekaanisessa että äänirautakellossa.

Digitaalikello

Elektrooninen vallankumous ei suinkaan päättynyt analoogiseen quartz-kelloon, tietysti piti tulla vielä jotain  vielä futuristisempaa, digitaalikello. Ensin LED-näytöllä.

Constellation jpg Constellation jpg

Omega Time Computer kellossa minimalistinen muotoilu, vain takapohja paljastaa, että se on myös Constellation. Kellon reffi on 186.0002. LED-näyttöinen digitaalikello vuodelta 1977.

Constellation digital jpg Constellation digital jpg

Omega Constellation Digital LCD quartz. LCD-näyttöinen digitaalikello vuodelta 1977. Kellon reffi on 196.0103.

Japanilaisten valmistajien mukaan tulo digitaalikellojen markkinoille ja sitä kautta hintojen erittäin voimakas lasku, sai Omegan ja muut sveitsiläiset vetäytymään digitaalikellojen markkinoilta.


Omega Constellation 80-luvulla, quartz-aika

80-luku oli voimakkaan quartz-kellojen kehityksen aikaa. Kellojen koko pieneni nopeasti ja voimakkaasti. 70-luvulla kellojen kuorihalkaisija oli kasvanut 35-38mm, mutta 80-luvulla sirous oli valttia, syntyi kilpailua ohuesta kellosta, samalla myös kellojen halkaisija pieneni, miesten kellojen standardiksi muodostui 32mm. 60- ja 70-luvuilla koneistojen peruskoko oli ollut 11,5 linjaa eli 25,6mm. Ensimmäinen quartz-koneisto, Megaquartz cal 1310, oli ollut 13" eli 29mm, myös 2.-sukupolven koneistot, kuten moottorisiirrolliset: 1342 (vuodelta 1977) oli 11,5" ja 1332 (vuodelta 1979) oli 13 linjaa. 80-luvun alussa paristokoon pieneneminen ja integroitujenpiirien kehitys mahdollisti sirommat koneistot, standardi kooksi vakiintui 10,5 linjaa eli 23,3mm. 11,5 linjaa jäi 80-luvun alkupuolella XL-koon koneistoksi.
Omega sai markkinoille 1982 ETA:n valmistamat Flatline-sarjan koneistot, 3. sukupolven quartz-koneistot (1. sukupolvi Megaquartz ja muut moottorikoneistot, 2. sukupolvi Normline-koneistot, 3. sukupolvi Flatline-koneistot) roottori-askelmoottorilla cal 1420 halkaisija 10,5". Sukupolven kantamuotona toimi kuitenkin naisten kaliiperi 1380 (7 3/4 linjaa eli 17,2mm), se tuli ensimmäisenä tuotantoon. Uuden koneiston myötä Omega loi myös muista erottuvan tyylin Constellationille. Mallia kutsutaan nimellä Manhattan.

Constellation 1420 jpg

Kaliiperi koko korkeus toiminnot muuta
1380 7.75 (17,20mm) 2,80mm 3+D peruskoneisto
1420 10.5 (23,30mm) 2,80mm 3+D  
1425 10.5 (23,30mm) 3,30mm 3+DD Tuplakalenteri

Taulukon kaikissa koneistoissa on 7 kiveä eli mallin täydet kivet.

Yllä ensimmäisen sukupolven Manhattan malli vuodelta 1982. Se on quartz-kello kaliiperilla 1420 (=ETA555.111). Kello on vielä kronometritestattu, kuten taulun Chronometer kertoo (Chronometer ja Chronometre ovat COSCin rekisteröimiä tuotemerkkejä, eikä niitä ole lupa käyttää ilman suoritettua testiä). Omega teki vielä 1983 koneistosta 1430 oman cronokoneiston Constellationia varten 1431, mutta se taisi quartz-kauden viimeiseksi testatuksi koneistoksi. Testejä ei myöhemmin enää tehty quartz-kelloille, koska kaikki quartz-kellot käytännössä läpäisivät testin, vaikka 80-luvulla kehitettiin oma testiluokka quartz-kelloille.
Manhattanille tunnusomaisia elementtejä ovat: kynnet klo 3:00 ja 9:00 kohdilla reunoilla, koristekehä roomalaisilla numeroilla taulun ympärillä sekä palkkiranne nivelakseleilla. Tässä ensimmäisessä taulun ympärillä oleva koristekehä on maalattu lasin alapintaan (lasin maalaus tummanruskea, kultaisin index-viivoin), myöhemmissä se on kulta tai teräskehä taulun ympärillä varustettuna roomalaisilla numeroilla on osa kellon runkoa, ei osa lasia.

Constellation 1431 jpg Constellation 1441 jpg Kuva1 cal 1431, reffi 398.0876. Kellossa vanhempi metalliranneke ja kuva2 cal 1441. Kellossa on uudempi metalliranneke 1986. Eron huomaa ranteiden nivelten päädyistä.

Constellation 1444 jpg Constellation 1441 jpg Kuva1Nahkaranteisen "pöllötaulun" kuorireffi 196.1070. Kuva2 metalliranteisen 396.1070, jossa Tuplakide-koneisto 1441.

Samalla kuorella saattoi olla eri reffejä, samassa kuoressa saattoi olla kahta tai kolmea eri koneistoa, kuori reffihän määrittelee millainen koneisto kuoressa on. Omega teetti kuoria myös alihankkijoilla ja tekniset seikat saattoivat hieman erota toisistaan. Kuvan 2 koneisto on 1441 tuplakide-koneisto. Se oli ns Thermo compensated eli lämpökompensoitu erikoistarkkakäyntinen koneisto. Sillä ETA ja Omega kilpailivat japanilaisten kanssa tarkimman quartz-kellon tittelistä. Kiteet ovat ylhäällä toisessa punaisella koodi ja toinen kirkas suorakaide siitä oikealla, Omega-lätkän toisella puolella. Koneisto on ETA 255.561, sitä käytettiin Omegan lisäksi ainakin Longinesin Conquest VHP-kelloissa (VHP =Very High Presision). Omegalla oli myös toinen tuplakide koneisto 1445 (ETA255.472), siinä oli ns pöllötaulu. Valitettavasti tuplakide-piiriosaa ei ole enää saanut sitten 90-luvun alun ja tehdas tarjoaakin vaihto-osaksi kelloon, jossa on vioittunut piiri tavallista yksikiteistä osaa, harmillista, mutta kellon sentään saa toimivaksi. 80-luvun alussa ETA koneistoissa oli käytössä sähköpiiri, jossa oli trimmeri, josta kellon tarkkuutta pystyi hienosäätämään. Vuonna 1987 ETA esitteli uuden sukupolven version koneistosta ETA255.112 siinä trimmeristä oli luovuttu, siinä piiriin oli tehtaalla ohjelmoitu korjauspulssi, joka sääti piirin tarkkuutta. Vanhojen trimmerillisien piirien ongelmana oli, että trimmeri hapettui ajan kuluessa ja säädöt muuttuivat. 70-luvun quartz-kelloissa olen tavannut jopa 1min/kk heittoa, joka on aiheutunut tästä. Uudistus oli siis hyvä, mutta piiriä ei voinut enää hifistellä tarkemmaksi, jos ETAlla katsottiin, että mustan piirin tarkkuus on +/-12s/kk piiri toimii tuolla tarkkuudella. ETA valmisti samaa koneistoa neljässä laatuluokassa, ne tunnistaa sähköosan väristä: budjetti vihreä, standard sininen, laatu musta ja de luxe viininpunainen. Omega käytti aina siis mustaa sähköosaa, jos Omegassa on muunvärinen sähköosa, se on tarvikeosa, joka ei ole oikea. Nykyään ETAlla on tuotannossa vain laatu-koneistoa eli musta.

80-luvun miesten Constellation quartz-kellojen kuoren halkaisija on 32,5mm. Tänä päivänä kello on pienen oloinen, mutta 80-luvulla miestenkellot olivat yleensä aina 32mm, sitä kookkaampia olivat yleensä vain sukelluskellot. Kellon ohkaisuus oli ihanne,ja se saneli samalla myös halkaisijan, sillä nämä kaksi piti olla tietysti balanssissa keskenään.

3. sukupolven Manhattan, vuodelta 1986, uutuutena ns "pöllötaululla" eli tuplakalenteri, joka on toteutettu pikkuosoittimilla. Koneistoina pöllötauluissa oli joko 1441 tai 1445. Pöllötaulu on Constellationin lippulaiva-malli ja se oli myös erittäin suosittu malli, muilla sveitsiläisillä ei ollut vastaavaa, sillä ETA oli varannut koneiston Omegalle. Se on erittäin tunnistettava kello. Tuplakide-koneistoissa oli sähköinenkäynnin hienosäätö. Koneisto oli erikoistarkka quartz-koneisto, tehdas lupasi sille 12s/vuosi tarkkuutta, mikä oli tavallisen quartz-kellon kuukausi tarkkuus. Constellationin miesten mallien koneistoista löytyy useita eri koneistoja, peruskoneisto oli kolmiosoittiminen koneisto kalenterilla (1430, 1431 ja 1432. Nämä ovat periaatteessa sama koneisto, pienin muutoksin. Korkeus 2,15mm). Constellationista tehtiin juhlakellon koneistolla ilman sekuntiosoitinta (1379 koneiston korkeus vain 1,50mm ja normaalikorkeudella 1434 korkeus 2,15mm) tällöin myös kellon kuoret olivat myös ohuemmat, suhteessa normikelloon.  Käytössä oli myös enemmän Seamaster-mallissa käytetty koneisto, jossa oli aikavyöhykesiirto (1438, korkeus 2,60mm patterin kanssa. Mainitut koneistonkorkeusmitat eivät pidä sisällä osoitinputkia).

Alla taulukossa Omega koneistot, jotka kaikki perustuvat peruskaliiperiin 1430 eli ETA255.111. Kaikkia niitä ei kuitenkaan käytetty Constellation mallissa (1433, 1435, 1440, 1449).

Kaliiperi koko linjoina korkeus toiminnot muuta
1430 10.5 (23,30mm) 1,95mm 3osoitin+D peruskaliiperi
1431 10.5 1,95mm 3+D Chronometer
1432 11.5 (25,60mm) 1,95mm 3+D  
1433 11.5 1,95mm 2+D (vain min+tunti)
1434 10.5 1,95mm 2+D  
1435 10.5 1,95mm 3+DD (=tuplakalenteri)
1436 10.5 1,95mm 3+D Päivitetty 1430
1437 11.5 1,95mm 3+DD  
1438 10.5 2,45mm 3+D aikavyöhykesiirto
1440 10.5 1,95mm 2+D Päivitetty 1434
1441 10.5 2,45mm 3+D Thermo Comp, aikavyöh.siirto
1444 10.5 2,45mm 3+pp (=pöllötaulu)
1445 10.5 2,45mm 3+pp (=pöllötaulu), Termo Comp
1449 11.5 2,45mm 3+D 24h osoitin.

Kaliiperi koko linjoina korkeus toiminnot muuta
1378 9 (20,00mm) 0,95mm 2 erikoisohutkoneisto
1379 9.2 (20,40mm) 1,50mm 3+D erkoisohutkoneisto

Constellationeissa kokeiltiin nahkaranneketta, se kiinnittyi kelloon keskeltä ruuviakselilla (196.1070 ja 196.0360), mutta myös versio tavallisilla korvakkeilla oli hetken tarjolla (196.1080). Nahkaranneke Constellation on yleisempi naisten kellona, kuin miesten. Metalliranneketta taas valmistettiin teräksisinä ja kultaisina, sekä erilaisina teräs/kulta variatioina, joissa nivelakselissa oli joko kultahylsy koko matkalla, vain päädyissä tai vain keskellä. Kultaosa on vain ohut hylsy (cabochon), joka suojaa itse teräksistä niveltä. Rannekkeen palojen nivelet olivat kestävyydeltään ongelma ja korvaava ranneke tuli markkinoille jo 80-luvun lopulla (1986). Quartz Constellationeissa on aina lasina, laatukelloihin 80-luvulla standardiksi yleistynyt, safiirilasi. Kello on vesisuojaukseltaan roiskevesitiivis 30m eli 3atm. Constellationin osoittimet olivat suorat ja olivat juuren puolelta vähän kapeammat, kuin massauksen kohdalta. Osoittimia oli perinteisten teräs/kulta lisäksi maalattuja, kuten sininen ja vaaleanruskea. Keltaiset osat kellossa, nuppeja lukuunottamatta olivat kultaa. Nyttemmin Omega on korvannut kultakelloissa olleita dublee-nuppeja kultaisilla nupeilla. 80-luvun teräs/kulta-yhdistelmä kelloissa nuppi oli kirkas eli teräksenvärinen, kun taas 95 mallissa yhdistelmä kelloissa on keltainen nuppi ja on kultaa. Kellon kehä roomalaisillanumeroilla on joko kultaa tai terästä. Numeroille on jyrsitty ura, joka on sitten täytetty massalla, joka on epoxin ja maalin sekoitusta. Useimmiten numerot ovat mustat, mutta eivät aina. Joskus ne on massattu osoittimien värin mukaan esim siniseksi tai ruskeaksi. Jos massaus on rapistunut ajansaatossa, se on mahdollista korjata huollon yhteydessä.

Naisten Constellation

Ensimmäiset naisten kellot Constellation mallistossa valmistettiin 1967, mutta naisten kellot olivat olleet kuitenkin vain malliston kuriositeetti. Quartz-kelloissa koko ei asettanut haasteita kellon käyntitarkkuudelle, joten quartz-aikana naisten kellot tulivat ryminällä Constellationeihin ja ne osoittautuivat erittäin suosituiksi ja Constellation onkin suosituin naisten Omega malli. Naisten Constellationeita tehtiin useammassa koossa, suosituin oli mini, jossa koneistona 1455 (muotokoneisto 13x15,15mm, korkeus 1,80mm), vähän isompi koko oli small, jossa sama koneisto ja sitten on vielä kalenterillinen kello aikavyöhykesiirrolla, koneistona oli 1424 (ETA 256.111 kooltaan 8 1/4 linjaa eli 18,2mm, korkeus 2,60mm). Naisten kelloista tehtiin myös jalokivillä olevia versioita, joissa kehällä oli roomalaisten numeroitten sijaan timantteja.

Constellation jpg Constellation 1455 jpg

Kuva1 80-luvun Constellation vanhemman metallirannekkeen tunnistaa yli ranteen reunan menevistä ranteenpalojen nivelpäädyistä. Tähän ranteeseen ei enää saa osia, vaan risa ranneke pitää kokonaan vaihtaa 2. mallin rannekkeeksi. Kuva2 keskeltä kiinnittyvä nahkaranneke, Calendar-versiossa oli myös nahkaranneke kello, jossa tavanomaisilla korvakkeilla oleva nahkaranneke kiinnitys.

80-luvun naisten Constellationeja on kolme eri kokoa: Mini (22,5mm), Small (25mm) sekä Calendar (27,5mm). Yleisimmissä Mini ja Small -malleissa koneistona 1455.

Kaliiperi koko korkeus toiminnot muuta
1455 13,00x15,15mm 1,80mm 2 =kaksi osoitinta
1424 8.25 (18,20mm) 2,45mm 3+D aikavyöhykesiirto
1426 8.25 (18,20mm) 1,95mm 3+D  
1429 8.25 (18,20mm) 2,45mm 3+D Thermo Comp, aikavyöh.siirto

Omega Constellation 90-luku ja eteenpäin

90-luku toi Constellationiin isoja muutoksia. Manhattinista tehtiin uusi malli, joka tunnetaan nimellä 95, julkistusvuoden mukaan. Malliin oli tullut mukaan pyöreyttä, rannekkeen palat olivat päältä kaarevat, eivät sileät, kuten 80-luvun mallissa. Samoin taulua kehystävä bezel oli muuttunut ylöspäin kaartuvaksi, osoittimet ovat nuolenkärki-malliset, safiirilasi oli nyt sileän sijaan kupera ja ennen kaikkea, rannekkeen palojen nivelakseleista on tehty tukevammat. Juuri rannekkeen palojen linkitys oli ollut vanhan mallin suurin akilleen kantapää, muut uudistukset ovat kosmetiikkaa. Muotoa oli siis lisätty, koska kelloihin haluttiin myös asentaa uudelleen suosioon tullut automaattikoneisto. Automaattikoneistollinen on hieman isompi, mutta ero on haluttu pitää mallien välillä mahdollisimman pienenä. Kaikki "keltainen" kellon kuoressa on aina kultaa. Mallin tauluun on ilmestynyt viisisakarainen tähti Constellation-sanan alle. Tähti oli ollut Constellationin taulussa aina 60-luvun loppuun asti, mutta poistui taulusta 70-luvun malleissa. Kellojen kuorireffi, vaihtelee käytetyn metallien kombinaation mukaan.

Kuitenkin ennen 95 mallin julkistusta Omega ehti tuoda markkinoille automaattikoneistolla varustetun Constellationin, joka pohjasi 80-luvun kuorimalliin.  Koneistona oli 1111, joka oli kronometriversio koneistosta 1109. 1109 puolestaan oli 70-luvulla kehitetty ETA-koneisto 2892-2. Sama koneisto sittemmin modifioitiin muotoon 1120, se eroaa tietyin osin ETA:n muille toimittamasta versiosta.

Constellation 1111 jpg

Constellation cal 1111, kuorireffi 368.1075. Kuoren halkaisija 35mm. Tässä mallissa koneisto on yhä keltakultainen, kuten 80-luvun quartz-Omega kelloissa. Kellossa oli safiirilasinen takapohja, josta koneistoa pystyy ihailemaan. Koneisto on viimeistelyltään vaatimattomamman näköinen, kuin myöhempi 1120 koneisto. 1111 on sama koneisto kuin 1109, mutta se on kronometritestattu.

Constellation 95

Constellation 1532 jpg Constellation 1532 jpg

Miesten quartz-Constellation koneistolla 1532. Kelloilla on lukuisia eri kuorireffejä, tällä 396.1201. Kuoren halkaisija on 33,4mm. Koneiston kantaversio 1430 (ETA255.111) tuli tuotantoon jo 1986, se oli 10,5 linjainen koneisto ja tämä 1532 on sen 11,5 linjainen nykyversio. Koneisto on specialisoitu Omegalle. Alkuperäinen 1430 koneisto oli väriltään keltainen, mutta 90-luvulla omega vaihtoi koneiston pinnoitteeksi rodinoinnin (hopean värinen koneisto). Kaliiperista on tehty 4 kehitysversiota (A, B, C ja D). Koneistot C ja D ovat RoHS-Directiivin täyttäviä koneistoja (Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment).

Constellation 1120 jpg Constellation 1120 jpg

Miesten automaatti-Constellation. Kuorireffi 398.1201 (champanjatauluinen), Kuoren halkaisija 35,5mm.

Constellation 1120 jpg

95 Constellationeiden koneistoina automaattikelloissa on 1120. Koneistossa on erinäisiä muunnoksia/parannuksia verrattuna 1109 ja 1111 koneistoihin nähden, jotka ovat suoraan sama kuin ETA2892-2 koneisto. Kaikki Omega automaattikellot ovat olleet  1995 alkaen aina kronometritestattuja.

Constellation 95 kelloissa on myös käytetty Co-Axial koneistoa 2500, se on rakennettu 1120 koneiston pohjalle ja eroaa vain käyntilaitteeltaan 1120 koneistosta. 2500 koneistolla on 4 kehitysversiota.

Perpetual Calendar

Constellation 1680 jpg

Quartz-Constellation Perpetual kalenterilla, kaliiperi 1680. Thermo-kompensoitukoneisto, joka osaa huomioida kuukausien eri pituudet ja korjaa kalenterin automaattisesti perpetual-toiminnon avulla (piiri laskee ja huomioi kuukausien pituudet ja kalenteri siirtyy motorisoidusti). Reffi 196.750 MZ. Kellon kuoren halkaisija 36,8mm. Kaliiperista on tehty 3 kehitysversiota (A, B ja C). Viimeisin koneisto C on RoHS-Directiivin täyttävä koneisto (Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment).

Constellation 95 miesten kelloja on kolmea kokoa: Quartz 33,4mm, Automatic 35,5mm sekä Perpetual ja chrono 36,8mm.

Naisten Constellation 95

Constellation 1456 jpg Constellation jpg

Kuva1 naisten kaksiviisarisen Constellation, toiseksi pienin malli, Ladies Small, kuoren halkaisija 25mm on suosituin/yleisin malli. Sen koneisto on 1456 on päivitetty versio 80-luvun kaliiperista 1455. Useita eri reffejä, tämän 795.1201. Kuva2 pienempi versio, mini, timanttikehällä ja mother of pearl -taululla timantein. Taulu on tehty helmiäisestä. Koneisto on myös 1456. Kaliiperista 1456 on tehty 2 kehitysversiota (A ja B). Viimeisin koneisto B on RoHS-koneisto.

Constellation 1424 jpg Naisten kalenteriversio, koneistolla 1424. Kaliiperista on tehty 3 kehitysversiota (A, B ja C). Viimeisin koneisto C on RoHS-koneisto.

 Constellation 95 kelloja on kolme eri naisten kokoa: Mini (22,5mm), Small (25mm) sekä Calendar ja Automatic (27,5mm).

Constellation 2009

Manhattanista on myös ilmestynyt uusi päivitysmalli Constellation 2009, Double Eagle. Sen koneistona on joko Co-Axial 8500 tai 8501 ja kuorihalkaisija tällöin on 38mm tai Co-Axial 2500D, jolloin kuoren halkaisija on 35mm.  Double Eaglessa kuori on saanut lisää massiivisuutta, "kynnet" kehän päällä ovat paksummat, osoittimien kärjistä on "poikkaistu" pala ja ranneke on massiivisempi, sen lukko ja nivelet on uusittu. Rannekkeen palat ovat paljon kookkaampia, joten niitä ja sitä kautta palojen niveliä on vähemmän.

Constellation double Eagle jpg Constellation Double Eagle, koneistolla 2500D.


Manhattan mallin sukupolvet

1) Alkuperäinen malli isolla lasilla, jossa index-kehä. 1982.
2) Malli metallikehällä. Alkuperäinen ranneke, ylimenevillä nivelakseleilla.
3) Uusi paranneltu ranneke. Pöllötaulu esitellään. 1986.
4) Constellation 95 Kuorimalli, uusi ranneke ja koko muuttuu. Automaattikoneisto palaa. 1995.
5) Constellation 2009, Double Eagle. Uusi isompi kuorikoko, massiivisempi kuori, uusi ranneke. 2009.


Artikkeli julkaistu 7/2016 HL