www.kellohuoltoloppela.com

EP-ranneke, suomalainen kellonranneke

EP-ranneke jpg

Moni on varmasti törmännyt vintage kellossa metallirannekkeeseen, jossa lukee EP ja Stainless steel, joskus myös Made in Finland. Kyseessä on tosiaan kotimainen kellon ranneke EP. EP tarkoittaa firman omistajaa Emil Penttinen (1901-1981). Yrityksen nimi oli Keravan Kultaseppä Oy, se valmisti kellonrannekkeiden lisäksi jalometallituotteita, kuten kultaketjuja. Rannekkeet valmistettiin Keravalla sijainneessa tehtaassa. Tehdas lopetti tuotannon 70-luvulla, kun Kauko-Idästä tulleet edulliset metallirannekkeet valtasivat Euroopan markkinat.

Emil Penttinen oli kultaseppä, joka oli perustanut 1926 Kuopioon yrityksen nimeltä Kultaseppä Taito Oy, joka valmisti hopelusikoita. Myöhemmin Penttinen Hackmanin palveluksessa käynnisti ruokailuvälinen tuotannon Sorsakoskelle.  Vuonna 1949 hän perusti Keravan Kultaseppä Oyn. Emil Penttinen sai teollisuusneuvoksen arvonimen, hän kuoli vuonna 1981

EP-rannekkeet ovat tänä päivänä yleensä aina ehjiä. Niiden design on vain jäänyt 70-luvulle, eikä kukaan yleensä ole niihin tänä päivänä kovinkaan ihastunut, mutta rannekkeet ovat kestäviä. EP:llä oli pari yleistä mallia miesten rannekkeissa.

1) Perus miesten ranneke, leveydessä 16,5mm. Ranneketta oli kaksi perusmallia sileä ja kuvioitu, kuviointi oli tehty stanssaamalla teräspalaan kuviota. Ranneketta valmiiksi useammassa mitassa, joten paloja ei tarvinnut lyhentää. Joskus tosin näkee rannekkeita, joissa nivelosia on auottu ja paloja poistettu, mutta se ei ollut kuitenkaan alkuperäinen tarkoitus rannekkeella.  Itse lukossa oli kolme kiinnitys puolaa, joista pystyi säätämään pituutta, sisimmän ja uloimman puolan ero on 1 cm eli 0,5cm / puola. Samaan tapaan kuin sveitsiläisellä Gay Freres -rannekkeella, myynnissä oli samaa ranneketta useammassa pituudessa. Palojen aukominen jättää niihin ikäviä jälkiä.Rannekkeen päätypala kellon suuntaan oli 20mm ja ideana oli että kelloseppä liikkeessä viilasi sen oikeaan mittaan, joka oli kellossa, johon se tuli (20, 19, 18, 17 tai 16mm). Ranneketta oli saatavana täysteräksisenä että teräksisenä, joka oli kullattu.

2)Isompi miesten ranneke, leveydeltään 21mm. Ranneke suunnattu chronoihin ja kookkaampiin kelloihin. Ranneketta oli kaksi perusmallia sileä ja kuvioitu, kuviointi oli tehty stanssaamalla teräspalaan kuviota. Ranneketta valmiiksi useammassa mitassa, joten paloja ei tarvinnut lyhentää.  Itse lukossa oli kolme kiinnitys puolaa, joista pystyi säätämään pituutta, sisimmän ja uloimman puolan ero on 1 cm eli 0,5cm / puola. Rannekkeen päätypala kellon suuntaan oli 22mm ja ideana oli että kelloseppä liikkeessä viilasi sen oikeaan mittaan. Ranneketta oli saatavana täysteräksisenä että teräksisenä, joka oli kullattu.

Naisten kelloihin valmistettiin hieman erilaista ranneketta, siinä lenkit olivat sirommat, jotta ranneke olisi kevyempi. Rannekkeen leveys 7mm. Ranneke on rakenteeltaan merkittävästi ohuempi kuin miesten rannekkeet. Palat oli tehty kaareviksi, jotta ranneke olisi jämerämmän oloinen. Yleensä ranneketta näkee, kullanvärisenä, koska enemmistö naisten kelloista oli kulta- tai dubleekelloja.

EP valmisti toki myös useita muita rannekkeita, kuten 70-luvun hittiranneketta ns Rally-ranneketta. Siitä oli EP:llä useampikin versio. Yksi jäljitteli Tissot rannekkeesta, jossa oli kaksi kaarevaa jäykkää palaa molemmin puolin kelloa ja näissä paloissa oli "ilmastointi"- reikiä/reikä. Lukon vieressä oli tavallisia lyhyitä rannekepaloja. Tissot teki tällaisesta rannekkeesta suositun 70-luvun alussa. Toinen suosittu oli ranneke jossa ensimmäinen pala oli tehty suorakaiteen muotoiseksi renkaaksi, joka kapeni lukkoa päin, esim 22mm ->16mm ja palan pituus oli 3-4cm. Pala oli muotoiltu anatoomisesti kaarevaksi, jotta se myötäilisi rannetta.

Lisäksi EP valmisti erilaisia kultaisia rannekkeita. Kultakellot olivat arvostettu tuote 60-70-luvuilla ja usein omistaja halusi up greidata kelloa ja vaihtaa nahkarannekkeen kultaiseen.

 

EP-ranneke jpg Kuvassa molemmat miesten mallit rinnakkain.

EP-ranneke jpg Kuvassa perus miesten malli 16,5mm ranneke. Sama ranneke, kolme erilaista. Keskimmäisessä, kilpeen on tullut EP-logo.

EP-ranneke jpg EP rannekkeen lukko mekanismi.Se on todella varmatoiminen.

EP-ranneke jpg Pohjassa on EP-logo ja Stainless steel.

EP-ranneke jpg Naisten EP-ranneke.

EP-ranneke jpg Naisten ranneke altapäin, linkit ovat kaarevat. Lukossa, EP ja Made in Finland.

EP ranneke jpg 14k kultainen EP ranneke. Erittäin notkea, tasokas kultaranneke. Rannekkeessa kiinnitysputki 20mm, joka viilataan sopivaan leveyteen. Itse ranneke on kellon päädyssä 17mm ja lukko 15,5mm. Jos tällainen ranneke rikkoutuu, sitä on mahdoton saada sellaiseksi kuin se oli, aina jää siististäkin juotoksesta rannekkeeseen jäykkä kohta. Sellainenkin korjaus onnstuu vain harjaantuneimmilta kultasepiltä. Yleensä aina paljon käytetyssä rannekkeessa on sanomista. Ranneketta ei ole tehty arkikäyttöön, kyseessä on juhlakellon ranneke.

EP:n kultarannekkeen tunnistaa leimoista. Valmistajanleima: ovaalilla pohjalla kirjaimet EP. Kotimainen tarkastusleima: Kruunu, sydänpohjalla. Pitoisuusleima 585 =14k. Paikkakuntaleima: Tarkastuslaitos Helsinki, Veneleima. Ja Vuosileima tässä kuvan rannekkeessa P7 = 1968. Vuosileimat löydät Tukesin sivuilta, googlaamalla kullan vuosileimat.

EP kultaranneke jpg Kultalukossa on kolme kohtaan joilla pituutta voi muuttaa. Sisimmän ja uloimman kiinnityksen ero on 1 cm.


Teksti luotu 2/2022
HL