www.kellohuoltoloppela.com

Omega Geneve

Alunperin Geneve malli julkistettiin 1953. Nimellä haluttiin kunnioittaa Geneven kaupunkia, jonne Omegan perustaja Louis Brandt alunperin perusti yrityksensä, itse Omegan tehdashan on Biel/Biennessä. Omegalla oli kuitenkin edelleen Genevessä erikoistyöpaja (work shop), joka valmisti luxuskelloja, kuten tourbilloneja. Ensimmäisen malliston juuret ovat Seamasterissa, sen keskittyessä keskisekuntimalliin, haluttiin 260-sarjalle uutta käyttöä. Vesitiiviillä kuorilla 2903 varustettu malli, koneistolla 267, muistutti Seamasteria, muutoin, paitsi osoittimissa eikä taulussa ollut fosforointia. Mallista muodostui Seamasterin ala-brändi, jonka taulussa oli Seamaster Geneve. Geneve mallistossa esiteltiin 1958 Omegan ensimmäinen naisten automaattikello Ladymatic. 
Koska Geneve oli Sveitsin kelloteollisuuden pääkaupunki (kelloteollisuuden kattojärjestön päämaja on kaupungissa), jo pelkästään Geneve nimellä koettiin olevan maagista voimaa, creme de la creme. Malliston ensimmäinen erä ei kuitenkaan saanut jatkoa, vaan poistui valikoimista, kunnes 1967 mallisto uudelleen julkistettiin avant garde -mallilla Geneve Dynamic. Dynamic sai valtaisan suosion ja oli aikakautensa hittituote. Erään tiedon mukaan 1970 Dynamic vastasi 60%:sta Omegan koko myynnistä! Dynamic sai peräänsä kopioijiakin muiden tehtaiden toimesta, esimerkiksi Certina Revelation, joka on melko identtinen kello, sinistä taulua myöten. Japanilaisten polkuhinta kellojen tulo Euroopan markkinoille johti siihen että, Omega alkoi valmistaa edullisia malleja Geneve merkin alla, niitä myytiin huomattavasti edullisemmin kuin muita Omega kelloja. Genevellä koetettiin vastata japanilaisten tuomaan hintahaasteeseen. Dynamicin suuri suosio auttoikin, tietysti edullisen linjan myynnissä. 1972 Geneve sai käyttöönsä tehtaan uutuuskoneistosarjan 1010 heti uutena, koska Constellationin ja Seamasterin tuotannonkärkenä olivat uusin teknologia, paristokellot. 70-luvun lopulla Geneve merkillä valmistettiin myös äänirauta- ja quartz-kelloja. Megaquartz-koneisto tuli Geneveen vuonna 1976, malli oli julkistettu Seamasterissa ja Constellationissa 1973. Tuolloin kehityksen tahti oli kova ja koneistomalleja "vanheni" käsiin, Geneve oli kanava, jolla kyettiin helpottamaan tehtaan tuotanto hävikkiä näiden vanhojen mallien suhteen, uuden sukupolven tullessa jo tuotantoon. Vuonna 1979 Omega kuitenkin lopetti Geneve mallin valmistuksen, Dynamic siirrettiin De Ville mallistoon, mutta senkin elin kaari päättyi kokeilun jälkeen. Omega on tuonut kuitenkin markkinoille vielä kaksi kertaa erikoiserän kelloja Dynamic brandilla, 1984 (quartz-kello) ja 1997 (ns kerros-automaatticrono).

Geneve jpg Alkuperäinen Omega Geneve linja 50-luvulta.

Geneve jpg Omega Dynamic jpg

Kuva 1 Omega Automatic Geneve Dynamic koneistolla 565 ja kuva 2 Omega Geneve Dynamic, koneistolla 601.

Omega Geneve Dynamic malli julkistettiin 1967. Mallin luoja oli suunnittelija Raymond Thevenaz ja kuoret valmisti Omegalle italialainen kuoritehdas Fernando Fontana. Mallin suosion noustessa kuoria ryhtyi valmistamaan myös toinen kuoritehdas, EPSA. Tyypillinen Dynamic taulu oli sini/hopea taulu, jossa rengas. Yllä harvinaisempi täys'sininen taulu. Mallin alkuperäisissä määritteissä sanotaan, että teräskellon taulussa on aina sinistä ja rengaskuvio, mutta lopputuotannossa siitä livettiin, kelloa tehtiin erivärisillä yksivärisillä "hiekka"-tauluilla (kuvan täys'sininen ja kelloon saa vieläkin valkoista taulua). Kulta- ja dubleekelloissa oli kulta/harmaa taulu. Kuorta oli valmistuksessa kahta lievästi erilaista mallia, suoraviisteinen (kuvissa) ja pyöristetty viiste.

Dynamic kelloissa käytettiin koneistoina vedettävissä, ilman kalenteria kaliiperia 601 ja kalenterillisissa koneistoja 611 ja 613, joista jälkimmäisessä on pikasiirto kalenterille. Automaateissa oli useitakin 550-sarjan koneistoja, kalenterittomissa 552 ja kalenterillisissa useita eriversioita: 560, 562, 563 ja 565. Käytössä oli lisäksi myös 1480 ja 1481, joista jälkimmäinen kalenterilla.

Dynamic jpg Dynamic ranneke jpg

Omega Geneve Dynamic oli Geneve malliston toinen tuleminen ja valtaisan suosion saanut "uuden ajan" kello. Kellossa on yksiosainen kuori, jossa koneisto tulee ulos lasinkautta, ranneke on kiinnitetty kelloon renkaalla kelloon pystyttiin kiinnittämään, joko integroitumetalliranneke, jiki, jolla siihen saatiin tavallinen nahkaranneke tai mallin oma nahkaranneke. Alun perin kellon ranneke ei ollut nahkaa, vaan keinomateriaalia nimeltään Corfam, jota mainostettiin veden kestäväksi, mutta se on myöhemmin korvattu nahkaranteella. Nahkaranneketta on yhä saatavilla. Dynamicin solki on kuvassa näkyvä tuplasankainen solki. Rannekkeesta toki liikkuu paljon feikkejä, kuten Omega rannekkeista ylipäätään. Omega-ranneketta on saatavissa vain yhdessä pituudessa, eikä se mene 19,5cm paksumpaan ranteeseen. Omassa 19,5cm ranteessa sain rannekkeen juuri viimeiseen reikään, siihen tyssäsi idea Dynamicin hankkimisesta.


Klassiset Omega Geneve mallit

Geneve jpg Omega Geneve jpg

Kuva 1 Omega Geneve koneistolla 601, dublee kuori, kuva 2 koneistolla 611.

Alkuperäinen Omega Geneve -mallisto Dynamicin jälkeen oli ns delta-korvakemalli, jonka julkistus ajoittuu vuoteen 1968. Mallista näkee, että sen suunnittelussa on otettu mallia Dynamicin kuoresta, mutta oli haluttu tehdä selvästi edullisempi kello. Malli jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, sitä tehtiin vain vuoden verran. Sitä valmistettiin sekä mekaanisena että automaattina, kalenterilla ja ilman. Koneistoina 601, 611, 552 ja 565.

Geneve jpg

Omega Geneven klassinen malli, joka jäljitteli tyyliltään Seamaster 600 mallia, korvasi edellisen Delta-mallin noin 1970-72. Tätä vedettävää kelloa tehtiin ilman kalenteria koneistoilla 601 ja kalenterilla 611.

Omega Geneve jpg

Omega Automatic Geneven klassinen malli, joka jäljitteli tyyliltään Seamaster Automatic -mallia, korvasi edellisen Delta-mallin noin 1970-72. Tämä on automaatti-versio yllä olevasta kellosta, sitä tehtiin ilman kalenteria koneistolla 552 ja kalenterilla 565.

Omega Geneve jpg

Omega Geneve Automatic Vuosi 1972 toi Omegan käyttöön uuden sukupolven koneiston 1012.  Sitä ryhdyttiin käyttämään myös Geneve-mallissa. Kuvan malli hyvin samantyylinen kuin edellisen generaation malli koneistolla 601/565, merkittävin ero oli, että kello oli ohuempi ja kellossa sileä taulu kuperan sijaan.

Geneve jpg

Omega Geneve Automatic Koneisto oli ohuempi kuin 60-luvun koneistot ja sille luotiin täysin uudenmalliset virtaviivaiset kuoret päältä tasaisella plexilasilla. Lasisarjanrengas eli bezel, palasi Geneveen. Kiilloitettu bezel ja harjattu kuori. Automaattikoneisto, josta oli myös tuplakalenterivarsio 1020, myöhemmin koneistosta tehtiin perusvedettävä, poistamalla automaattipuoli, cal 1030.

Geneve jpg

Omega Geneve vedettävällä koneistolla 613, jossa koneistoon 611 on lisätty pikasiirto. Aivan kuten ajankohdan Seamasterilla, myös Genevellä oli terendikkäitä malleja integroidulla metallirannekkeella, vaikka useimmiten Geneve budjettimallina tyytyikin nahkarannekkeeseen.

Geneve jpg

Omega Geneve Automatic TV-tauluiset kellot olivat 70-luvun puolivälin terendimalli, samoin ns väritaulut. Värikkäät alkydimaalitaulut kuuluivat ajan henkeen.

Geneve Chronostop jpg

Omega Chronostop Geneve oli Geneve-malliston erikoiskello, se oli autourheiluun suunniteltu kello, joka oli varustettu flyback cronografilla, siinä oli vain nollattava keskisekunti, ei lainkaan minuuttilaskinta. Ideana oli ottaa lyhyitä aikoja rallin seurannassa tai auton kiihdyttämisessä. Koneistona vedettävän cronografin 681 yksinkertaistettu versio 685. Malli julkistettiin 1968 Dynamicin vanavedessä. Alunperin mallissa taulu oli asemoitu klo 12:00 oli klo 9:00 kohdalla, mutta suositummaksi nousi kuvan malli, jossa taulu on perinteisessä asennossa. Mallin osoittimet ovat samanlaiset kuin mallissa Dynamic. Mallia oli myynnissä sekä mesh-metallirannekkeella että nahkarannekkeella. Kellon kuoren halkaisija on cronoksi pieni, vain 35mm.

Geneve jpg

Omega Geneve dubleekuorinen naistenkello koneistolla 630, kello oli naistenkello-versio "delta-korvake" mallista. 630 oli naisten perusvedettävästä kaliiperista 620 tehty keskisekuntillinen versio.

Geneve Dynamic jpg

Omega Automatic Geneve Dynamic dubleinen naistenkello automaattikoneistolla 683. Kellossa näkyy jiki, johon sai kiinni muunkin rannekkeen, kuin Omegan oman Dynamic-rannekkeen.

Geneve jpg

Omega Automatic Geneve koneistolla 1481 eli Tissot koneistolla 2480. Malli tunnetaan pullean muotonsa takia lempinimellä Cobra. Mallissa nuppi on "korkealla" kuoresta, koska pikasiirto tapahtuu painamalla nuppia. Ulkoasullisesti malli nopeasti näyttää hieman Dynamicilta, mutta tässä on tavallinen kierretakapohja. Kello on myyty alunperin metallirannekkeella, vaikka tässä se on korvattu nahkaranteella.

Geneve f300 jpg

Omega Electronic f300 Geneve Chronometer. Äänirautakoneistoja käytettiin Genevessä, kun aika oli ajanut niistä jo ohi Seamaster ja Constellation malleissa. Tämä kello oli ilmeisesti suunniteltu Constellationiksi (cronometritesti), mutta niihin laitettiinkin Geneve taulu ja blankko takapohja, kuluttajille ei haluttu tarjota vanhentunutta teknologiaa tehtaan lippulaivabrändillä. Äänirautakoneisto tuli markkinoille Omegalla 1973, mutta Geneve mallit ovat 70-luvun puolivälin jälkeiseltä ajalta, vaikka tämänkin sarjanumero viittaa vuoteen 1973.


Geneve oli pitkään, vielä 90-luvun alussa vanhanpolven keräilijöiden dissailun kohde, he muistivat alkuperäiset edulliset myyntihinnat ja mielsivät sen budjettikelloksi. Samalla lailla vielä 80-90-lukujen taitteessa 70-luvun kellot eivät muka olleet kunnon keräilykamaa, nehän olivat vielä silloin eilistä päivää. Aika on kuitenkin rehabilitoinut Geneve malliston ja kaikki 70-luvun kellot. Geneve on jo liki tasaveroinen vintage-malli Seamasterin ja Constellationin rinnalla, vaikka sen toki mallit eivät nousekkaan Seamasterin tai Constellationin huippumallien tasolle, mutta toki hyvinkin Seamasterin perusmalliston tasolle. Tänään taas kaikki quartz-ajan kellot tuntuvat olevan kuopassa, eivätkä nauti sitä kellohistoriallista arvoa, joka niille kuuluisi. Keräilyn lait ovat sellaiset, vaikka tavaraa olisi jaettu ilmaiseksi, kuten mainosmateriaali, voi se näin 40-50 vuotta myöhemmin olla himoittu ja hinnakas keräilynkohde.

 


Artikkeli kirjoitettu 7/17 HL