www.kellohuoltoloppela.com

Huoltotakuu ja kuinka se toimii

Kuinka toimia

Jos sinulla on kello, joka huollon jälkeenkään ei mielestäsi toimi kunnolla tai epäilet, että kaikki ei ole kunnossa. Tuo kello näytille. Ei kannata kotona murehtia, kellon huonoa toimintaa ja toivoa ihmeparannusta. Ainoa tapa saada ratkaisu ongelmaan on tuoda kello näytille Huoltoon. Vika voi olla varsin yksinkertainen, säätökysymys, magnetoituminen tai kello voi vaatia takuuhuollon. Kaikissa mekaanisissa kelloissa on ns rukkaus, jolla käyntitarkkuus säädetään. Kello käy aikaa sen mukaan miten se on säädetty. Usein kellon käynti muuttuu, kun jousi asettuu (= öljy jousella leviää tasaisesti kierrosten väliin) ja tällöin koneiston jouselta tuleva voiman vääntömomentti hieman muuttuu, se voi muuttaa kellon käyntiä. Yleensä käynti asettuu noin viikossa, mutta joskus se voi viedä kuukauden. Tämä on täysin normaalia ja koneistolle pitää vain tehdä käynnin uusi käynninsäätö eli rukkaus. Asetusta voi käydä säädättämässä, jos ei ole tyytyväinen. Tämä työ on luonnollisesti takuun piirissä. Muista kuitenkin, että cronometritestattu kellokaan ei käy absoluuttisella tarkkuudella vaan sillekin on käyntitoleranssit, jotka sallivat lievän käynti poikkeaman.
Kelloja ei myöskään koskaan pidä itse mennä omatoimisesti aukomaan: säätääkseen, katsoakseen sarjanumeroa/ kaliiperia, ihaillakseen koneistoa tai ottaakseen valokuvia, vaikka siihen suorastaan yllytetään useilla nettisaiteilla. Tämä on juuri se asia, joka helposti aiheuttaa koneiston likaantumisen. Takapohjan ja kuoren saumaan kiinnittyy aina käytössä pieniä lika- ja roska-partikkeleita, jotka menevät helposti sitten koneistoon, kun kuori avataan varomattomasti. Kun Kellohuolto sulkee kellon kuoren huollon jälkeen, ne on juuri pesty ultra-äänipesurilla sekä steam cleanerilla. Kellon aukaisemisen saa tehdä vain Omegan valtuuttama henkilö, jotta huoltotakuu pysyy voimassa. Lähiliikkeen kelloseppäkään ei ole Omegan valtuuttama henkilö. Hänen ropelointinsa katkaisee takuun, koska kello ei ole enää Huollon jättämässä kunnossa. Kellojen huoltaminen ei ole Lego-linnan kasausta, vaikka sen kasaa oikein, voi silti monin tavoin epäonnistua. Luonnollisesti myös Huollon korjauksissa ei voi sattua asennusvirheitä, juuri niitä varten on juuri olemassa huoltotakuu. Mutta yleensä kellon korjauksissa huoltomokat ilmenevät liki aina ensimmäisten viikkojen sisällä jo käyntitarkkailussa, sillä jos jokin ruuvi on jäänyt löysälle, se kyllä näkyy koekäytössä. Tästä johtuen Kellohuolto koekäyttää kelloja huolella, minimissään kaksi viikkoa, ennen kuin työ julistetaan valmiiksi, tämä vähentää tehokkaasti takuutapauksia.

Perustiedot

Kaikilla Omega-korjauksilla on kahden vuoden takuu ja muilla merkeillä, kuin Swatch Groupin kellot, on vuoden takuu. Pidän sitä arvossa, että antamani takuu todella toimii. Jos takuun alaisessa kellossa havaitsee jonkin ongelman, tulee se toimittaa viivyttelemättä huoltoon. Jos on estynyt, matkan tai muun takia, ilmoita ongelmasta vaikka sähköpostilla Huoltoon, kelloa ei pidä ainakaan käyttää tänä aikana. Jos kelloa käyttää tietoisena ongelmasta, voi syntyä lisää vikoja. Kelloon, jossa on risa lasi tai nuppi, voi mennä likaa tai kosteutta, joka turmelee koneiston tai taulun. Ja vaikka kellosi putoaisi betonilattialle (on tapahtunut montakin kertaa) ja asiakas rehellisesti kertoo sen, ei se todellakaan tarkoita, että huolto on aina maksullinen, sillä osaan olla myös empaattinen ja yhtyä asiakkaan harmiin ja korjata vian takuuna, työn osalta. Olen pitänyt linjana, että en pyri rankaisemaan rehellistä, epäonnista asiakasta.
Aina, huom! siis aina, kannattaa tuoda näytille täällä korjattavana käynyt kello, myös sellainen, jolle on tapahtunut jokin selkeästi ei-takuun alainen vika. En käytännössä koskaan ota edes täyttä hintaa pienkorjauksesta (nuppi tai lasi rikkoutunut) kelloon, joka on antamani huoltotakuun alainen. Hintaan saa huojennusta. Jos huolto takuu on juuri kerennyt mennä umpeen ja kellossa on häikkää, olen tapauskohtaisesti korjannut asiallisille asiakkaille takuuna, vaikka takuu ei ole enää voimassa. Pari kertaa näin on toimittu, vaikka takuu oli ylittynyt jo puolella vuodella. Vaikka 2 vuoden huoltotakuu olisi juuri mennyt jo umpeen ja kellolle sattuu jokin haaveri, se siis kannattaa aina kello tuoda näytille. Kellon huoltohistoria on Kellohuollossa tuttu ja siksi voi olla mahdollista tehdä kellolle myös pienempi korjaustoimenpide kuin täyshuolto. Kellohuolto on tyytyväinen, kun asiakas on tyytyväinen. Jos vie kellon toiseen Omega-valtuutettuun huoltoon, he varmasti ottavat kellon ainoastaan täyshuoltoon, täydellä hinnalla.