www.kellohuoltoloppela.com

Kellomerkkien nimien alkuperä

Pääpaino kellomerkkien nimissä on tietysti perustajan sukunimissä, mutta aina välillä perustajia on ollut isompi joukko tai muusta syystä nimellä on haluttu antaa jokin mielle yhtymä.

Nimien liitteitä

Japanilaiset merkit

Rekisteröityjä merkkejä

Jotta yrityksellä on yksinoikeus tuotemerkkiin, pitää tuotemerkki rekisteröidä. Rekisteröinnin ulkopuolella ovat maiden, kaupunkien tai maantieteen nimet, niitä kukaan ei voi omia itselleen. Suosittuja merkkejä tälläisistä nimistä kuitenkin ovat Helvetia ja Geneve. Niitä kukaan ei voi rekisteröidä omaksi tuotemerkikseen ja kuka tahansa voi siis valmistaa ja markkinoida kelloa tälläisellä nimellä. Myös kellojen ala-brändit (kuten esim Omegalla Seamaster ja Constellation) ovat rekisteröityjä ja siten tuotesuojan piirissä.

Alabrändit

Ei ole aivan tarkkaa tietoa, milloin ensimmäiset alabrändit ilmestyivät kelloihin, mutta väitetään että idean isä olisi ollut Paul Tissot, joka johti Tissotia 20-luvun lopulla ja sitten siirtyi Omegan ostaessa Tissotin 1930 Omegan CEOksi eli toimitusjohtajaksi. Eli Tissot on siis käyttänyt alabrändejä jo 20-luvulla. Zenith on käyttänyt Sportoa ilmeisesti jo 40-luvun alkupuolella. Omega alkoi käyttää sen ensimmäistä alabrändiään Seamasteria vasta 1958. Tuolloin, kun vesitiiviydestä kelloista tuli hitti, joka firma otti käyttöön alabrändin joka kuvasi vesisuojausta tai kellon käyttöä urheilussa: Omega Seamaster, Tissot Seastar, Roamer Searock, Mido Ocean Star, Cyma Navystar, Cyma Watersport, Patek Philippe Aquanaut, Rolex Oyster, Certina Waterking, Certina Argonaut, Onsa Shipman, Longines Flagship, Eterna KonTiki, Zenith Sporto, Revue Sport, Certina Sportman...

Nykyään alabrändit ovat arkea ja tärkeä osa markkinointia. Ainakin tänäpäivänä vintage-kelloissa merkit joilla on alabrändejä ovat kysytympiä kuin merkit joilla niitä ei ole. Tietysti ei voi tietää oliko asialla merkitystä ajankohtana jolloin niitä markkinoitiin uusia kelloina ja raha tuli itse tehtaalle, mutta ne ovat toki rakentaneet kellomerkkien arvostusta.