Eternalla oli johtava asema teollisuudessa 30-luvulta alkaen koska, sillä oli Ebauches SA:n hallintoneuvoston puheenjohtajan paikka hallussaan. Eternan tehtaan kanssa samassa rakenneksessa toimi myös ETA, joka oli Ebauches SA:n osakkaiden yhteisomistama ja hallinnoima koneistotehdas. Puheenjohtajan paikalta Eterna kontroloi ETAa. ETA toimi koneistotehtaana Eternalle ja valmisti koneistoja, jotka olivat vain Eternan käytössä. Johtavan aseman johdosta Eternalla oli kontrolli koko kelloteollisuuteen, se oli aina askelen edellä kaikkia. Se muun muassa varmisti 60-luvulla, että ETA ei valmistanut 18.000 nopeampia automaatteja muille. Mutta kun muiden merkkien alabrändit alkoiva voittaa median suosiota, se olikin jälkijunassa, esim Omega oli julkaissut suositut Seamaster ja Constellation brändit jo 1949 ja -52. Eterna tarvitsi oman alabrändin. 1950 se sopi yhteistyöstä norjalaisen Thor Heyerdahlin kanssa, joka oli tehnyt 1948 tutkimusmatkan Tyynellä valtamerellä ja oli käyttänyt matkalla Eterna rannekelloa. Tehdas sopi yhteistyösopimuksen koskien tekeillä olevaa dokumenttielokuvaa. elokuvasta ja sitä tukeneesta kirjasta tuli kansainvälinen hitti. Eternan samaanaikaan markkinoima kello oli mielenkiinnon keskiössä. Kaikkia kiinnosti seikkailu ja kello, joka selvisi siitä.
Heyerdahl oli tutkinut polynesiassa paikallisia mytologioita ja kuuli tarinoita suuresta kuninkaasta, auringon pojasta, joka tuli idästä. Heyerdahlin teorian mukaan, KonTiki (Con-Tiki Viracocha) joka oli inkoille auringon ylipappi ja kuningas, joka Conqistadoreille kokeman tappion jälkeen johdatti kannattajansa pakoon yli Tyynen meren saarille yli meren. Teoria pohjasi siihen, että inkojen valtakunnan hävitessä taistelun, katosivat lopukin eikä heitä saatu vangiksi eikä surmattu. Heyerdahl päätti toteuttaa experimenttaalisen matkan tekemällä lautan, jollaisia inkat olisivat kyenneet tuolloin tekemään. KonTiki-lautta oli yhdeksän tukevaa palsatukkia sidottuna yhteen liaaneilla. Heyerdahlin ryhmä imitoi, mitä inkat aikanaan olisivat voineet käyttää, ainoat modernit apulaitteet mukana matkalla olivat rannekello (tarkkaan ajanmääritykseen, sitä tarvittiin sijainnin määrittämisessä), sekstantti ja morsekoodilla toimiva radio. Mukana oli toki myös kamerat, mutta niistä ei ollut hyötyä itse matkanteossa. KonTiki lähti matkaan Perun suurimmasta satamakaupungista Calloasta 28.4.1947. Lautta kulki merivirtojen mukana yli Tyynen meren. Se saapui Raroian atollille reilu 3 kuukautta (101 päivää) myöhemmin 7.8.1947. Matkalla Heyerdahl siis todisti, että Polynesia on voitu asuttaa Etelä-Amerikasta käsin, eikä vain Filippiineiltä, kuten oli aiempi teoria. Heyerdahlin matka ei kuitenkaan lopulta vakuuttanut kansainvälistä arkeologiyhteisöä, että itse asuttaminen tapahtui Etelä-Amerikasta käsin, mutta kyseessä oli kuitenkin suuriseikkailu.
Heyerdahlilla ei ollut reissussa mukanaan Eterna kelloa sen takia, että kyseessä olisi ollut sponsorointi, vaan hän oli vain hankkinut sen koska tarvitsi vesisuojatun kellon ja Eterna kellomaailman edelläkävijänä pystyi sellaisen tarjoamaan jo tuolloin. Yhteistyö Eternan kanssa tuli ajankohtaiseksi, kun Heyerdahlin kirjoittama kirja nousi bestselleriksi ja matkasta alettiin työstämään dokumenttielokuvaa. Elokuva oli, vuonna 1951, ehdolla vieraskielisen elokuvan Oskariin, ei voittanut, mutta voitti Golden Globen. Eterna oli siis rahoittajana mukana elokuvan teossa ja sai oikeudet promotoida kellojaan matkan avulla. Eterna alkoi kehittää uutta automaattikelloa, jolle annettiin nimeksi KonTiki. Ensimmäisen sukupolven Eterna KonTiki tuli markkinoille 1958.
KonTikin matkasta löytyy NetFlixistä norjalainen elokuva KonTiki. Kyseessä ei ole Heyerdahlin dokumenttielokuva vaan draamaelokuva vuodelta 2012. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa se katsoa. Siinä Heyerdahlin ryhmä ei tahtonut mistään rahoitusta, eikä kelloja Eternalta. Eternan kotisivuilla kerrottavassa tarinassa, ryhmän joka miehellä oli Eterna. Heyerdahlin omassa dokumentissa kellolle ei anneta niin suurta arvoa, että siitä puhuttaisiin merkkitasolla, vaikka matkassa oli kello/kelloja. Sellainen tarvittiin jo sijainnin mittausta varten. On myös mahdollista, että Heyerdahlin edes oma kello ei ollut Eterna. Se on vain muuttunut sellaiseksi myöhemmin syntyneen sponsoroinnin myötä. Oslossa Kon-Tiki museossa on esillä rannekello, joka on Longines Paratrooper Chronometer. Radisti Knut Magne Haugland, Heyerdahlin miehistä, oli sotilastausta ja Longines oli ilmeisesti hänen.
Ensimmäisen sukupolven Kontiki tuli markkinoille vuonna 1958. Kelloa tehtiin kalenterilla ja ilman. Eternan automaattikoneisto, ilman kalenteria 1412U ja kalenterilla 1422U, koneistot 12.5 linjaa halkaisijaltaan. Kellon taulussa oli kookkaat radium-kolmiot pääindexeinä. Kellossa oli rannekevalmistaja Gay Freresin tekemä metalliranneke tai vaihtoehtoisesti nahkaranneke. 60-luvulle tultaessa radium kiellettiin ja samalla taulu muuttui klassiseksi vaaleaksi tai mustaksi tauluksi. Mallia löytää myös saman koneistosarjan muilla koneistoilla kuten 1424UD, 13 linjaa. Kelloa tehtiin kahdessa miesten koossa 36mm ja 34mm. Molemmissa rannekkeen kiinnitysleveys 18mm. Kellon kuori reffi on 130T, jossa 130 viittaa kuorimalliin ja T roiskevesitiiviyteen. Päätä kuperassa nupissa on Eternan logo. Myös Eternan alkuperäinen plexilasi on sainattu logolla.
Kellon pohjassa on medaljonki, jossa on KonTiki-lautan kuva.
Malli KonTiki 20 oli 60-luvun puolivälin vesitiiviydeltään parannettu malli. Kuorireffi oli 130TT (TT = erikoisvesitiivis). Kellon tiiviys on taulunmukaisesti 20 bar eli 200m. Kellossa on kuitenkin tavallinen ei-kierrenuppi, se on osittain upotetturunkoon. Kellossa oli rannekevalmistaja Gay Freresin tekemä metalliranneke tai vaihtoehtoisesti nahkaranneke. Kellon taulu on sileä, taulua on tehty sekä merkinnällä KonTiki 20 että pelkkä KonTiki. Parhaiten mallin tunnistaa nupin upotuksesta. Kello on edeltäjäänsä hieman kookkaampi, 37mm. Koneistona ensin 1489K. Kaikissa mallin alkuperäisnupeissa ei ole Eternan logoa. Eternan alkuperäinen plexilasi on sainattu logolla.
Kontiki 20 oli malli, josta alkoi löytyä muitakin tauluvärejä kuin vaalea ja musta, yleisiä tauluvärejä on sininen ja suklaanruskea.
Mallia tehtiin myös 70-luvulla silloin siihen tuli mineraalilasi ja kierrenuppi. Mallin alkuperäisnupissa ei ole logoa. Koneistona 12824. Koneisto on modifioitu versio ETA koneistosta 2824, siinä on käyntilaitteessa eri osia kuin ETAssa. Tehdas alkoi jo hieman hakea uutta ilmettä malliin ja kelloa tehtiin myös taululla, jossa ei mainittu lainkaan KonTikia (taulussa Eterna-matic 2000 tai 2002), vain pohjan logo kertoi kyseessä olevan KonTikin. Kelloatehtiin metallirannekkeella ja sinisellä Tropic-kumirannekkeella.
70-luvulla Eterna teki useampaakin mallia KonTiki 20 mallina. Toinen Suosittu KonTiki 20 -malli oli myös mineraalilasilla ja kierrenupilla. Kellossa lyhyet perinteiset korvakkeet. Kelloa tehtiin valkoisella, mustalla, punaisella, sinisellä ja vihreällä taululla.
KonTiki 10 sijoittuu 70-luvulle. Mallissa on tasainen taulu, kuten KonTiki 20 kellossa. Kyseessä on hieman budjettimalli, verrattuna ajankohdan päämalliin KonTiki 20. KonTiki 20 kellon mineraalilasin sijaan kellossa on sukeltajankellon plexilasi. Kuorien muotoilu jäljittelee samaa, mutta on sirompi, pohjassa ole aina edes lauttaa. Kaikissa yksilöissä ei ole taulussa lukua 10. Taulun 10 viittaa 10 bariin eli kello on uimatiivis. Koneistona kellossa on modifioitu ETA-koneisto 2824, joka on Eterna 12824. Kuorenreffi on 633.1501.41 (633 = 12824, 1501 malli ja 41=teräskuori). Mallissa logollinen nuppi. Eternan alkuperäinen plexilasi on sainattu logolla.
KonTikista tehtiin myös äänirautakoneistolla oleva versio. Kellossa äänirautakoneisto ESA 9162 ja sen Eterna kaliiperina 1550. Nimessä Super KonTiki viittaa sukellusvesitiiviiseen kelloon. Kuoren halkaisija on 41,5mm. Kuorireffi on 131FTP-3. 59-alkava sarjanumero sijoittaa kellon vuoteen 1970.
1976 Eterna lanseerasi KonTikin quartz-kellona nimellä Royal Quartz KonTiki. Alkuun quartz KonTiki oli tehtaan kallen malli ja samalla malliston lippulaiva. Malleja oli useampi johtuen quartz-koneistojen nopeasta kehityksestä ja koneistojen ohenemisesta.
80-luvulla quartzkellon muuttuessa ainoaksi tuotteeksi, Royal putosi pois taulusta ja Quartzkin oli lyhentynyt Q-kirjaimeksi. Kellosta tuli uuden 955.115 koneiston myötä kooltaan ajan trendin mukaisesti hyvin maltillinen, kuorihalkaisija on 32mm. Kellossa integtoitu ranneke, kierrenuppi, painokuoret, tiiviys 100m.
80-luvun mallissa (noin 1985) sana Royal on poistunut
taulusta.
KonTiki ref 115.1559.41. Kaksi kalaa pahjassa kertoo
kellon olevan 100m vesitiivis (1 kala= roiskevesitiivis)
Vuonna 1989 Eterna lanseerasi mekaanisen kellon paluun kunniaksi uuden Super KonTikin. Siinä oli ETA 2824-2 eli Eterna 633 koneisto, kierrenuppi, kiertyvä bezel ja safiirilasi. Mallin vesitiiviys oli 300m ja malli oli kronometritestattu. Super KonTikia tehtiin myös cronografina, siinä oli koneistona kerroskronografi eli ETA 2824-2 käytti DD kerrosmodulia, Eternan kaliiperi oli 674. Kumpaakin kelloa tehtiin neljällä taululla: valkoinen, vihreä, punainen ja musta. Malli oli tuotannossa liki 90-luvun loppuun eli se oli yksi pitkä aikaisin KonTiki malli. Kellosta oli alkuperäinen kronometri versio ja kelloa myytiin myös edullisempanana ei-kronometrinä. Kellon ranneke oli umpiteräs paloilla, toisin kuin useimmat quartz-ajan hyvienkin merkkien kellonrannekkeet, joissa ranneke oli tehty taitellusta teräslevystä. Super KonTiki loi standardin nykyaikaiselle laadukkaalle sukeltajankellolle. Super KonTikista tehtiin vielä uusi painos 2000-luvun alkupuolella.
Mallina Super KonTiki oli tullut markkinoille jo 60-luvulla, se oli Eternan täysiverinen sukelluskello pullosukellukseen. Super oli siis erotuksena muuhun KonTiki mallistoon, joka oli 50-100m vesitiivis. 60-lukulaisissa oli plexilasi, 70-luvulla kelloihin tuli mineraalilasi ja 90-luvun Superissa oli siis safiirilasi.
Super KonTiki kello on ollut erikoisversiona (mustakehä) käytössä Israelin armeijan, IDFn kommandojoukoilla.
1995 Eterna julkisti mallin KonTiki 1958, joka otti, esitteen mukaan, kuorille mallia alkuperäisestä vuoden 1958 KonTikista. Upotetulla nupilla se kuitenkin muistuttaa enemmän sitä seurannutta KonTiki 20 mallia. Mallia tehtiin mustalla, valkoisella ja sinisellä taululla, lisäksi mallistossa oli bicolor-kello, jossa oli 18k bezel. Kellossa safiirilasi ja 120m vesitiiviys. Koneistona on 633 eli ETA 2824-2. Kello on moderniksi kelloksi pieni 36mm halkaisijalla.
Kellosta on myös cronografiversio, jossa on sama kerroscronografikoneisto kuin Super KonTikissa.
Vuoden 1995 jälkeen Eterna on tehnyt lukuisia KonTiki malleja. 2010 malleja on tullut liukuhihnalta yllä kuvan kello jäljittelee alkuperäisen taulua (jossa suttuinen osoitinkalenteri), mutta kuori on "vaatimattomat" 45mm. Ylläolevan kellon taulussa lukee sekä Eterna että Eterna-matic! Kuvaa hyvin mikä on pielessä nykykelloissa. Kelloja suunnittelevat teolliset-designerit joilla ei ole tietoa, käsitystä eikä ymmärrystä kelloista.
Suomessa KonTikit liikkuvat reilusti alle kansainvälisen tason, joten KonTiki on hyvä hankinta Suomesta. 60-luvun KonTikista liikkuu maailmalla paljon väärennöksiä. Väärennös tehdään yleensä perus Eternasta tai Eternamaticista. Syy on selvä, kun Eternan taulussa lukee KonTiki hinta usein tuplautuu, jopa triplautuu, tavalliseen Eternaan nähden. Hyvä muistaa muutama seikka: 1) KonTiki on aina automaattikello. 2) Pohjassa on lautta, poikkeuksena KonTiki 10. 3) Outoja kuorimalleja. Tätä juttua kirjoittaessani kahlasin nettiä ja näin useammankin frankkien.
Tällä hetkellä, tätä artikkelia kirjoitettaessa Eternan tehtaalla on jotain ongelmia, joista johtuen sieltä ei saada mitään varaosia. Toivottavasti tehdas saa asiansa pian kuntoon. Kellohuolto Loppela on erikoistunut huoltoihin merkin kelloille.
Päivitys. Merkkiin Eterna ei ole enää saatavissa varaosia Suomessa eikä muissakaan pohjoismaissa. Varaosien puute, tekee erityisesti KonTikin huollon haasteellisiksi, sillä vaikka koneiston saisi kuntoon, nuppia ei saa mistään, jos siinä on vikaa. Kierrenupillinen KonTiki vaatiin tehtaan oman varaosan. Nykyään Eternan tehdas keskittyy toiminnassaan vain Sveitsin lisäksi Keski-Euroopan väkirikkaisiin maihin: Saksa, Ranska, Espanja, Italia ja Iso Britannia. Kellon voi toki Suomesta lähettää huollettavaksi Saksan maahantuojan huoltoon, mutta kello pitää lähettää heille kansainvälisten toimijoiden FedEx, UPS tai DHL vakuutuskirjattuna lähetyksenä, mikä tarkoittaa noin 150€ postitusta per suunta, se tekee huollosta erittäin kalliin. Eräs asiakkaani kertoi, että hänen Super KonTikin kunnostus arvio posteineen oli 1200€.
Artikkeli kirjoitettu
4/2019 HL
Päivitys 5/2022