www.kellohuoltoloppela.com

Kellojen magnetoituminen

Nykyaikana, kun kodit, työpaikat ja muu elinympäristö on täynnä kaikenlaisia elektroonisia vempaimia, on kellon altistuminen magnetismille erittäin suuri ongelma. Mekaanisessa kellossa magnetismi aiheuttaa kellon käyntilaitteelle käyntihäiriöitä, mitkä ilmenevät käynnin jatkuvana heittelynä, välillä kello saattaa edistää voimakkaasti tietyssä asennossa ja hetken kuluttua se jätättää samassa asennossa tai käy aikaa. Taitaa olla sattumaa, milloin kello magnetoituu milloin ei. Periaatteessa magnetoitumisen aiheuttajia ovat ne sähkölaitteet, jotka sisältävät voimakkaita muuntajia, kuten esim pöytätietokoneen virtalähde tai hifi-laitteiston kaiuttimet tai vaikkapa vahvistin. Ei ole järkevää säilyttää kelloa tälläisen laitteen välittömässä läheisyydessä. Olen joskus kysellyt asiakkaalta, jonka kello on ollut magnetoitunut, onko kello ollut jonkin laitteen läheisyydessä, mutta kukaan ei ole myöntänyt säilyttelevänsä kelloa tietokoneen keskusyksikön päällä. Ehkä todennäköisin tämän vian aiheuttaja onkin jonkin kaupan viallisesti toimiva myymälävarkauksien torjuntaan tarkoitettu portti tai ruokakaupan kassatiski, niistähän varoitellaan, että pankki- tai luottokorttia ei saa laittaa hihnalle, sillä se saattaa demagnetoitua ja kortin magneettijuova vioittuu, miksipä se siis saattaisi vahingoittaa kelloa ranteessa, jos laite toimii jotenkin virheellisesti. Yhtäkaikki vika on viime vuosina rajusti yleistynyt.

Magnetisoituminen on erityisesti mekaanisten kellojen ongelma, sillä kellon käyntilaitteen, liipottimen spiraali, on valmistettu erikoisteräksestä ja teräsosana on altis magnetismille. Spiraalin lanka on erittäin ohutta litteää lankaa, kun se magnetoituu, spiraalin kerrokset liimautuvat magnetismilla toisiinsa. Pahassa magnetismitapauksessa kerrokset tarrautuvat toisiinsa pysyvästä ja kello pysähtyy, mutta useimmiten kierrokset vain vetävät toisia puoleensa ja se jo häiritsee kellon käyntiä ja aiheuttaa sen, että kellon käynti vaihtelee voimakkaasti. Usein kelloseppä havaitsee magnetismin viimeistään siitä, että kellon käynti muuttuu heti kun teräskellossa kellon takakansi laitetaan käyntilaitteen säädön jälkeen paikoilleen. Usein magnetismi on havaittavissa siitä, että kellon teräsosat tarrautuvat kiinni toisiinsa.

Quartz-kelloissa magnetismi ei ole läheskään yhtä suuri ongelma, kuin mekaanisissa kelloissa, sillä niistä puuttuu magnetismille erittäin herkkä osa, kuten on mekaanisen kellon spiraali. Mutta paha magnetismitapaus voi myös pysäyttää quartz-kellon.

Etic demag jpg

Eticin valmistama perinteinen demagnetisoija. Laite on itse asiassa erittäin yksinkertainen, siinä on: kela, joka luo sähkömagneettikentän; kondensaattori, joka ohjaa vaihtovirran yksisuuntaiseksi; on/off-painin ja merkkivalo. Moni kelloseppä onkin itse valmistanut tälläisen laitteen jo kelloseppäkoulun elektroniikkakurssilla. Käyttö on myös helppoa, demagnetoitavaa osaa esim ratasta pidetään laitteen päällä pinseteillä, painetaan nappia ja syntyy magneettikenttä, kun osaa nostetaan pystysuorasti poispäin laitteesta, se poistuu magneettikentästä ja itse magneettisuus häviää osasta.

Teslascope jpg Teslascope jpg

Ihan uutta teknologiaa edustaa kellosepän mittauslaitteisiin erikoistuneen Witschin valmistama Teslascope. Laite analysoi kokonaisen mekaanisenkellon ja ilmoittaa valolla mikäli se havaitsee siinä magnetismia. Jos magnetismia on, laite poistaa sen nappia painettaessa. Laitteella ei voi demagnetoida quartz-kelloja, sillä sen askelmoottori toimii juuri magnetismin avulla. Laite on ollut markkinoilla vasta pari vuotta, eikä niitä ole toistaiseksi Suomessa kuin 2-3 kappaletta. Kellohuolto Loppela on yksi ensimmäisistä kellohuolloista, joilla laite löytyy, vaikka se ei ole edes Omega-huollolle asetetuissa kalustovaatimuksissa, mutta magnetismi on sen luokan ongelma, että olen katsonut laitteen hankinnan tarpeeliseksi.


Huom! Minulle tulee monasti soittoja, että kello on nyt magnetisoitunut, voisitko demagnetisoida kellon. No, ei pidä oikoa asioiden edelle.  Kaikkein yleisin vika kelloissa on kuitenkin tavallista huoltoa vaativa vika, ei kellon magnetoituminen. Kun kellossa on toiminnallista vikaa, pitää kelloa ensin analysoida, vika havainnoida ja sitten korjata. Demagnetointi ei ole taikatemppu, jolla huonosti toimiva kello saadaan halvalla kuntoon.