www.kellohuoltoloppela.com

Omega mikrosäätölukko

Omega lukko jpg Omega lukko jpg

Sopivuus: Seamaster tai Speedmaster kellon teräsranneke

Omegalta on ilmestynyt uusiin malleihin uusi taitelukko, jossa on ns sukellusjatkon tilalla mikrosäätö rannekkeen pituudelle. Sillä ranneketta voi normella painamalla säätää sopivamman pituiseksi ranteeseen. Ominaisuus on kätevä, koska ihmisellä ranteen paksuus vaihtelee sään mukaan (hellekelit kesällä, pakkaskeli talvella. pintaverenkierto laajenee tai supistuu). Säätämällä ranneke on aina oikean mittainen. Lukko menee heittämällä (ilman sovituspaloja ) uudempiin esim Seamaster Planet Oceaneihin 8500-sarja, jossa ranneke 1590/867. Sekä uudempiin Speedmaster Moonwatch rannekkeisiin. Nämä rannekkeet tunnistat siitä, että jatkopaloissa on ruuvit kyljessä. Se on Omegan uusin ranneke systeemi. Sovitepaloilla lukko saadaan kiinni vaikkapa vanhempaan Seamaster 300 Chronoon (cal 3301), jossa ns kolmipalkkinen ranneke 1613/934. Omegalla on kaksi erilaista teräslukkoa mikrosäädöllä. Päämalli (kuvassa) on ulkoisesti mitoiltaan lähes identtinen peruslukon kanssa ja siitä on poistettu sukeltajan jatko (se lyhyempi taite, joka on tarkoitettu avattavaksi, kun kello tulee kumipuvun päälle). Toisessa 1159 taas on myös edelleen sukeltajan jatko, se on malliltaan hieman pidempi. Sukeltajanjatko on tavalliselle kuluttajalle, joka ei pullosukella tarpeeton ominaisuus, eli kyseeseen silloin tulee tuo lukon päämalli 1154.

Sopivuus varmistettu!

Omega ei julkista mitään tietoa vanhempien mallien up greidauksista eli tälläisistä virittelyistä. Myös kysely maahantuojan huoltoon antoi tulokseksi nollan, heillä ei ole konversioista tietoa, joten tiedonhankinta jää oman tiedon hakuni varaan. Nyt vihdoin 26.6.19 sain vihdoin tilaamani osat, jotka tilasin tiedon saamiseksi. Ne antavat varmuuden, että lukko on tosiaan asennettavissa klassiseen Seamaster "Bond" 300 kelloon ( koneistona 1120 tai CoA 2500), jossa ranneke 1503/825 ja sen Crono-versioon Seamaster 300 Chrono, jossa liki sama, mutta hieman leveämpi ranneke 1504/826. Sovitepalojen (lukon molemmin puolin) lisäksi tarvitaan vielä paloille rannekkeen yhdistysakseli ja sen ruuvit (2kpl/akseli) eli 2x akseli ja 4x ruuvi. Sovitepalat tarviteen, koska lukko on suunniteltu Omegan uuden sukupolven kelloihin, joiden ranneke on suunniteltu uudelleen. Se näyttää pikaisesti katsoen samalta, kuin vanha, mutta kaikki liitokset ovat erilaisia. Itse lukko kiinnittyy rannekkeen päätypalaan erileveydellä kuin vanhassa rannekkeessa.

Kaikkia kiinnostaa tietysti mitä homma kustantaa? Itse lukko + asennus kustantaa tällä hetkellä 170€ uuteen malliin ja vanhaan malliin päälle tulee vielä sovitepalat ja niiden akselit. Jos tarvitaan sovitepalat (päätypala 2kpl+ 4x ruuvi ja 2x akseli), ne tulevat tämän päälle ja ovat noin 120€ (Tämä hintatieto koskee Seamaster 300 mallia, mutta pitäisi olla sama myös Speedylle. Lukko on asennettavissa ainakin myös Speedmaster cronoon Moonwatch, jossa on moderni ranneke).

Jos haluat up greidata Omegasi tällä uudella lukolla, tuo kello tänne huoltoon näytille, niin tutkitaan onko lukko asennettavissa kelloosi. Huollolla vain mallikappale sisällä. Lukot tilataan Omegalta tarpeen mukaan.

 


Teksti luotu 6/2019
HL