www.kellohuoltoloppela.com

Hiljattain myydyt kellot

 

O786 Omega Geneve Dynamic, vedettävä Kello on myyty!

Omega Dynamic jpg

Omega Geneve Dynamic, vedettävä miesten kello 70-luvun alusta (sarjanumero viittaa vuoteen 1970). Plexilasi, alkuperäinen Omega-osa, erikoismuotoilu. Kellossa Omegan oma tummansininen uusi ranneke, alkuperäisellä 70-luvun soljella (tuotannossa oleva solki on erilainen). Iso kokoinen kello, kuoren halkaisija on 41,5mm. Omega Geneve Dynamic malli julkistettiin 1967. Mallin luoja oli suunnittelija Raymond Thevenaz ja kuoret valmisti Omegalle italialainen kuoritehdas Fernando Fontana. Kellosta muodostui 70-luvun alun ikoni ja hittituote, sen myynnin kerrotaan olleen jopa 60% koko Omegan myynnistä. Kello kuului siis Omegan edullisten ja muodikkaiden kellojen Geneve linjaan. Malliston alkuperäisenä ideana oli tämänkin kellon muotokieli, hopeanvaalean ja sinisen yhdistely, rengaskuviolla. Myöhemmin Omega teki vielä yksivärisiä tauluja (sininen, hopea) sekä viininpunaista-versiota. Dublee ja kulta kellossa taulu oli shamppanja/ruskea. Kelloa tehtiin eri versioina: mekaaninen tai automaatti, kalenterilla tai ilman. Kellossa on ns kuppikuoret (kuva4) eli koneisto tulee kuorista pois lasin kautta.

Minulle kellon myynyt alkuperäinen omistaja kertoi kellosta hyvänä ajankuvana, kuinka hänelle oli jäänyt mieleen kuinka Katri Helena piti usein haastattelukuvissa kättä poskeavasten ja ranteessa oli Dynamic! Kelloa oli myös muilla ajan suomalaisilla pop-tähdillä, ei siis aivan samoilla liksoilla kuin Georege Cooney, mutta saivat kellon kumminkin. Aivan samoin kelloa esiteltiin kansainvälisissä mainoksissa maailmalla. Kello oli helposti tunnistettava malli, joten sitä oli myös helppo mainostaa. Kello oli uudenlainen kello, uuden ajan ihmisille, sitä kuussa käynnin jälkeistä avaruusajan tyyliä! Myöhemmin kello sai kopioijia muilta tehtailta, ainakin Tissot ja Certina valmistivat hyvin samantyyppistä kelloa. Dynamic kelloon Omega yhä toimittaa alkuperäisranneketta, sitä valmistetaan kolmessa värissä sininen, tummanruskea ja musta. Soljen Omega myy erikseen. Tuotannossa oleva solki on erilainen kuin vintage-solki. Tässä kellossa on siis ajankohdan alkuperäinen solki eli se vintage-solki. Mainittakoon, että ranneke yhä tehdään 70-luvun mittojen mukaan eli se on lyhyehkö, ei siis yli 19cm ranteeseen.

 Koneiston serial 3215xxxx Ref. 135.033. Koneisto: Omega 601. Heilahdustaajuus 19.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käynninkeskiöinti, rukkauksenhienosäätö.
Kunto: Huollettu 8/2017. Tehtaan omat varaosat: lasi, ranneke. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäinen bicolor: hopea/sininen taulu on erittäin hyvässä kunnossa, vain pari pientä naarmua ja jälkeä. Maaliosoittimetosoittimet ovat erittäin hyväkuntoiset.


Z517 Zenith Defy Automatic Kello on myyty!

Zenith Defy jpg

Zenith miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvun lopulta. Kupera mineraalilasi, Zenith oli ehkä ensimmäinen tehdas, joka laittoi kelloon kuperan mineraalilasin. Kellossa himoittu alkuperäinen ranneketehdas Gay Freres SA:n Zenithille valmistama ns tikapuu-ranneke, leveys 18mm. Ranneke itsessään on himoittu keräilykappale. Isokokoinen kello, lasin halkaisija 31,0 mm, kuoren halkaisija 37,0 mm, kuoren korkeus 45,0mm ja kellon paksuus n. 15mm, kello on siis massiivinen. Defy on El Primeron ohella legendaarisin valmistetuista Zenithin kello-malleista Tämä kello on alkuperäistä Defy-sarjaa eli se on valmistettu 1968-69. Defyä valmistettiin vuosien 1968-74 välillä, ensimmäisissä oli 2552PC ja 1969 lopulta lähtien 2562PC ( taulussa lukee usein taajuus 28.800, ei aina). Kello on ollut uutena erikoisvesitiivis eli täysiverinen sukeltajankello, 300m vesitiiviydellä. Kaikki vintage-kellot ovat veteraanikelloja/ keräilykelloja, eikä niiden tarkoituksellinen altistaminen vedelle ei ole järkevää. Kelloon tehtiin tukevat kuoret, karkaistu mineraalilasi, tukeva kierrenuppi sekä sukeltajankellon 300m vesitiiviys. Koneisto asetettiin kelloon osittain muovisen koneistonrenkaan avulla, sen tarkoitus on suojata itse koneistoa iskuilta. Kellon lasisarjanrengas, bezel oli kiinni kierteellä kuten kellon takapohjakin, siitä kello sai lempinimekseen Defy Boulon (=ranskaa, mutteri-Defy). Defyn ensimmäiset versiot tulivat markkinoille jo 1968 koneistolla 2552PC, mutta kelloa valmistettiin myös Zenithin 70-luvun uutuus high speed-koneistolla 2562PC (1969-75), sitä mainostettiin taulussa taajuudella 28800. Kello sijoittuu Zenithin historiassa kapeaan mutta tapahtumarikkaaseen ajanjaksoon. Kellon taulussa on viisisakara tähti ja pohjassa näkyy MZM-konsernin (Movado-Zenith-Mondia) logo, nelikulmatähti, joka otettiin käyttöön 1964, mutta sitä käytettiin taulussa vain harvoin. Taulun logo muutettiin vuonna 1972, silloin logoksi tuli neliö, jossa nelisakaratähti. Tämä kello ikäsijoittuu vuosille 1970-71. 1972 Zenith Defyn kuorireffi vaihdettiin muotoon 10.0901.290, sama koodi kaikkiin kelloihin, samalla kuorella ja koneistolla.

Kellossa on rannekkeena kaikkein kuuluisimman ranneketehtaan Gay Freres SA:n valmistama ranneke. Tehdas teki rannekkeita hyvin monelle arvostetulle kellotehtaalle, sen rannekkeita löytyy Zenithin lisäksi ainakin merkeiltä: Omega, Certina, Eterna, Rolex, lisäksi tehdas teki jälkimarkkina rannekkeita jotka myös ovat kohonneet keräilyn kohteeksi mm "bamboo" ja "ricebeams". Tämä "tikapuu" (engl ladder) oli suunniteltu juuri Zenithille, ei muille. Nämä tehtaille tehdyt rannekkeet on sainattu tehtaan kauriinpää-logolla taitteeseen, samoin ne on päivätty, tässä on 1/71 (=koodi tarkoittaa, että 1. vuosineljännes 1971). Ranneke on tehty toisin kuin nykyaikaiset rannekkeet, siinä ei ole lyhennettäviä paloja, pituutta voi siis muuttaa vain kilvessä olevalla jousinastalla. Samalla kun ei ole irtoavia nastoja ja akseleita se on erittäin kestävä. Ranneke on kuin teräksinen rannekoru, siis ihan muuta kuin vain ranneke. Huonona uutisena kerrottakoon, iso ranteisille kellomiehille, kaikki näkemäni rannekkeet ovat aika lyhyitä. Rannekkeen pituus maksimissa on 19-19,5mm. Meihin suomalaisiin on tullut keskimäärin 45 vuodessa ruistaranteeseen, ilmeisesti 70-luvun alussa miesten keskimääräinen ranteen paksuus oli 17-18cm. Oma ranteeni on 19cm ja olen kai aika keskimääräinen tapaus. Minä saan tämän GF rannekkeen riittämään kilven vikalla kololla. Lukkomekanismia GF rannekkeissa olen havainnut kolmea erilaista: tavallinen kilpitaitelukko, sama turvasalvalla sekä turvasalpa sekä sukelluspidennys. Tässä on peruskilpi, ilman turvasalpaa.

Kuori:  Ref. 613D905. Koneisto: Zenith 2552PC Heilahdustaajuus 21.600, 23 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksenhienosäätö, kalenteri.
Kunto: Huollettu 1/2017. Uudet original-osat: lasi, kierrenuppi, tiivisteet. Kuoret varoen kunnostettu, päädyn viistehionta on korjattu. Vaalea taulu on kellastunut ja siinä on reilusti patinaa, rosoa. Äijien taulu. Kello on yleisilmeeltä aivan upea, siinä on sitä särmää. Teräksenväriset osoittimet, joissa vaalea loistemassaus, sekunnissa oranssi massaus.


Z911 Zenith, vedettävä Kello on myyty!

Zenith jpg

Zenithin teräskuorinen miestenkello 60-luvun puolivälistä (serial viittaa vuoteen 1964). Plexilasi. Kellossa uusi vaaleanruskea Hirch Forest, kiinnitysleveys 18mm. Lievää ylikokoa oleva kello, kookkaalla lasilla 32,5mm ja kuorenhalkaisija 35,0 mm. Malli kuuluu tavallaan tehtaan Pilot-mallistoon, sillä koneistoa käytettiin 50-luvun puolella lähinnä Piloteissa ja Sportoissa. Tehdas kuitenkin hyllytti Pilot-sarjan 60-luvun alkupuolella ja kelloa tehtiin jatkossa vain Zenith nimellä. Mielestäni tämä on yksi onnistuneimpia kuorimalleja Zenithin 60-luvun alkupuolen kelloista. Tehdas siirtyi jo saman vuoden 1964 lopulla käyttämään vain uusia 2532-koneistoja eli tämä on laijinsa viimeisiä. Uudet mallit olivat sirompia ja ohuempia (tätä myöhemmissä kuoren halkaisija oli 33 tai 34mm), mutta nyt muoti suosii kookkaampaa kelloa, kuten tämä. Tässä kellossa harvinainen musta taulu, mallia tehtiin lähinnä vaalealla taululla.

Koneisto 120 on siis Zenithin 50-luvun tuotantoa oleva koneisto-tyyppi, mutta tässä on ns T-versio, jota Zenith valmisti varastoon tehdyistä osista 1961-63. Alkuperäinen 120 oli ketakullattu, tämä on nikkelöity(hopean värinen), toinen tunniste on twin tail eli rukkaosoittimen tuplahäntä, joten maallikonkin on se helppo tunnistaa. Koneisto on Zenithin ainoa koneisto (90-luvun Eliten lisäksi), jossa on hacking eli koneisto pysähtyy, kun nupin nostaa ylös.


Koneisto: Zenith 120-T. Kuoren sarjanumero on 301A395 ja koneiston 5565715, joka ajoittaa kellon noin 1964. Heilahdustaajuus 18.000, 18 kiveä, Inca-iskusuoja, hacking, käynninkeskiöinti, käyntivara 46h. Koneiston halkaisia 12" eli 26,75mm.
Kunto: Huollettu 1/2019. Uusitut osat: lasi ja pohjan tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäisessä mustassa taulussa on laidoilla vesivaurion jättämää jälkeä, mutta yleis ilme on hyvä. Kullanväriset osoittimet. Kellon pohjassa ei ole kaiverruksia.


O9C3 Omega Seamaster Automatic Kello on myyty!

Omega Seamaster jpg

Omega Seamaster Automatic miesten teräksinen kello, aivan 60-luvun alusta (reffi viittaa vuoteen 1960). Plexilasi, alkuperäinen Omega osa. Uusuï keskiruskea hirsch Osiris ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, kuoren halkaisija 34,0mm. Pohjassa Omegan merimonsteri kohokuvalogolla 50-luvun tyyliin. Se tosin katosi Seamastereista 1961-62 ja korvautui kaiverretullla logolla. Kuorireffi tässä onkin 50-luvun viisinumeroisia 14704. Näissä samoissa kuorissa käytettiin sekä tätä vanhempaa kaliperia 591 koneistoa, että uudempaa kaliperia 550. Tämä koneisto joutui ohuemman koneiston 550 hyllyttämäksi. Tässä kellossa on alkuperäiskunnossa oleva harvinainen musta taulu. Sveitsin kelloteollisuus oli hyvin konservatiivinen värimaailman suhteen, 60-luvun alussa teräskelloissa oli yleensä aina vaalea taulu. Alle 15% oli musta taulu, ajankohtana Omega teki myös ensimmäiset muun väriset taulut, grafiitin harmaa (Seamaster Geneve, linen dial). Musta taulu on vaaleaa taulua herkempi ja vahingoittuu helpommin esim vesivauriosta, joten ajan kuluessa mustia tauluja on mennyt enemmän pilalle kuin vaaleita ja se on tehnyt mustasta vielä harvinaisemman. Nykyään kun tauluja uudelleen maalataan, moni taulu on toki maalattu mustaksi, koska mustatauluinen kello on usein 20-30€ hinnakkaampi. Kannattaa kuitenkin muistaa vain alkuperäiskuntoinen on keräilykello, uudelleen maalattu on vain käyttö-vintagea. Uudelleen maalaus ei siis nosta keräilyarvoa.

Seamaster Automatic edusti 50-60-lukujen taitteessa sitä mitä kaikki miehet ajankohtana himoitsivat laatu automaattikello vesisuojauksella. Seamaster Automatic ei kuitenkaan ollut se myydyin Omega, sillä moni valitsi vedettävän kellon, koska se oli noin 30% edullisempi.

Kuorireffi 14704 4 SC. Koneiston serial 176xxxxx. Koneisto Omega 591. Heilahdustaajuus 19.800, 20 kiveä, Inca-iskusuoja, käynninkeskiöinti. Koneiston halkaisija 12.5 linjaa eli 27,8mm.

Kunto: huollettu 12/2019. Huollossa vaihdettu lasi, nuppi,tiiviste. Kuoret vain puhdistettu oksidoinnin poistoaineella.  Alkuperäinen musta taulu on hyvässä kunnossa, pientä glarea indexien juuressa, kun valon alla, mutta livenä hyvä. Kullanväriset osoittimet ovat hyvässä kunnossa. Pohjassa merimonsteri-logo kohokuviona, ei kaiverruksia.


Ti9B1 Tissot Navigator, vedettävä cronografi Kello on myyty!

Tissot Navigator jpg

Tissot Navigator miesten teräskuorinen vedettävä cronograafikello 70-luvulta. Plexilasi. Hirsch Buffalo, ranneleveys 20mm. Kookas kello, halkaisija on 37,0 mm (lasi 32,5mm). Kello ulkoasultaan todellista vintagea ja 70-lukua, tuolloin värit tulivat todella mukaan kellotauluihin. 70-luvulla Tissot valmisti paljon cronografeja, käyttäen sekä Lemania että Valjoux-koneistoja. Tämän koneiston on valmistanut yksi kuuluisimmista cronokoneistotehtaista, Valjoux. Koneisto on halkaisijan mitoiltaan standardikokoa reilusti isompi 14 linjaa eli 31,00mm. Valjoux 7734 oli tehtaan viimeisiä vedettäviä cronoja 60-70-lukujen taitteessa ja sitä käytettiin käytännössä liki kaikissa ajankohdan vedettävissä cronoissa, sillä muut cronokoneistotehtaat oli jo suljettu. Poislukien Lemania, joka Omegan tytäryhtiönä teki koneistoja vain valituille asiakkaille. Valjoux osti 1966 Venus tehtaan, jonka koneiston 180 pohjalta se kehitti uuden koneisto sarjan 7730. 773x-sarja on nykykoneistoista tutun automaatticronokoneiston 7750 (ja Sellita SW500) kantamuoto, josta se on kehitetty.

Tissot valmisti kronografinsa lähinnä Navigator-mallistossa, joka oli suunnattu seikkailuhenkiseksi ulkoilmaihmisten kelloksi. Suurin osa Navigatoreista oli kronografeja, mutta eivät suinkaan kaikki. Mallistossa tehtiin myös esim kiertorenkaallisia suklareita. Navigatorit olivat keskiverto Tissoteja hinnakkaampia jo ihan sen takia, että kronografit olivat koneistoina normikoneistoja kallimpia, eikä niitä kannattanut tuhlata tusina kuoriin.

Kuorinumero on  40532. Koneisto: Tissot 2050 eli Valjoux 7734. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja. Cronossa keskisekunti ja 30-min.laskuri.
Kunto: Huollettu 11/2019. Uusitut osat: tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Kello on ollut aikoinaan 5atm vesitiivis, mutta se on historiaa, koska painimien tiivisteet ovat vanhentuneet. Alkuperäinen lasi, tarvike nuppi ilman logoa. Taulu ja osoittimet on hyvässä kunnossa.


O9B9 Omega Geneve Dynamic, vedettävä Kello on myyty!

Omega Dynamic jpg

Omega Geneve Dynamic, vedettävä miesten kello 70-luvun alusta (sarjanumero viittaa vuoteen 1970). Plexilasi, alkuperäinen Omega-osa, erikoismuotoilu. Kellossa Omegan oma metalliranneke, täysipituus, menee isoonkin ranteeseen. Iso kokoinen kello, kuoren halkaisija on 41,5mm. Omega Geneve Dynamic malli julkistettiin 1967. Mallin luoja oli suunnittelija Raymond Thevenaz ja kuoret valmisti Omegalle italialainen kuoritehdas Fernando Fontana. Kellosta muodostui 70-luvun alun ikoni ja hittituote, sen myynnin kerrotaan olleen jopa 60% koko Omegan myynnistä. Fontana ei kyennyt tekemään tarpeeksi kuoria ja hätiin kutsuttiin EPSA, se teki osan kuorista, tämänkin kellon kuoret. Dynamicia tehtiin sekä automaattina että vedettävänä. Ensimmäinen oli automaatti koneistolla 1481 eli Tissot 2480 koneistolla. Vedettävää kelloa tehtiin kolmella koneistolla ilman kalenteria 601, kalenterilla 611 ja kalenteri pikasiirrolla 613. Viimeksi mainittu on tässä kellossa.

Dynamic kuului siis Omegan edullisten ja muodikkaiden kellojen Geneve linjaan. Malliston alkuperäisenä ideana oli tämänkin kellon muotokieli, hopeanvaalean ja sinisen yhdistely, rengaskuviolla. Myöhemmin Omega teki vielä yksivärisiä tauluja (sininen, hopea) sekä viininpunaista-versiota. Dublee ja kulta kellossa taulu oli shamppanja/ruskea.

Dynamic oli helposti tunnistettava malli, joten sitä oli myös helppo mainostaa. Kello oli uudenlainen kello, uuden ajan ihmisille, sitä kuussa käynnin jälkeistä avaruusajan tyyliä! Myöhemmin kello sai kopioijia muilta tehtailta, ainakin Tissot ja Certina valmistivat hyvin samantyyppistä kelloa ja esim Zenith käytti AutoSport kellossaan samanlaista rengastaulua. Dynamic kelloon Omega yhä toimittaa alkuperäisnahkaranneketta, sitä valmistetaan kolmessa värissä sininen, tummanruskea ja musta. Soljen Omega myy erikseen. Kelloa tehtiin eri versioina: mekaaninen tai automaatti, kalenterilla tai ilman. Kellossa on ns kuppikuoret (kuva4) eli koneisto tulee kuorista pois lasin kautta, joten kello on hyvin tiivis ja voi vuotaa vain nupista.

Koneisto: Omega 613. Koneiston serial 3217xxxx Ref. 136.033. Heilahdustaajuus 19.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käynninkeskiöinti, kalenteri, pikasiirto.
Kunto: Huollettu 11/2019. Tehtaan omat varaosat: lasi, nuppi, sek.osoitin. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäinen bicolor: hopea/sininen taulu on hyvässä kunnossa, vain pari pientä naarmua ja jälkeä. Maaliosoittimet ovat erittäin hyväkuntoiset. Sekuntiosoitin uusittu.


RW801 Raymond Weil Geneve Automatic  Kello on myyty!

R.Weil jpg

Miesten vintage-henkinen teräskuorinen automaattikello, 90-luvulta (mallisto julkistettu 1994). Kellossa kupera safiirilasi ja myös pohjassa safiirilasi. Uusi vaaleanruskea Hirsch Duke ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Kellon koko ilman nuppia ja sen reunuskorotusta 36,5mm. Merkkinä Raymond Weil on nuori kellobrändi, se syntyi 1976, kun pitkään Camyylla työskennellyt Raymond Weil päätti perustaa oman brändin. Tehdas siis aloitti tuotantonsa suoraan quartz-aikana. Raymond Weilin useat mallistojen nimet liittyvät klassiseen musiikkiin ja Mozartiin (Othello, Don Giovanni, Parsifal, Fidelio, Travita) , tämä sai alkunsa yhteistyöstä Milos Formanin Amadeus-leffan markkinointiyhteistyöstä. Quartz-kaudella RW erottui edukseen ohuella mallistollaan. Tehtaan vuonna 1986 julkistettu malli Othello oli hetkenaikaa markkinoiden ohuin sarjatuotantoinen kello. Myös muissa malleissa tehdas käytti peruskoneistoa kalliimpaa, standardia matalampi osoitinputkista koneistoa, mikä toi merkille design-kellon maineen. Tehtaan mallisto nojasi vahvasti nahkaranteisiin pukukelloihin. Kun 90-luvun alussa quartz-aika alkoi väistyä Weil muiden mukana palasi automaattikelloihin. Tämä kello oli ensimmäisiä automaattikoneistolla varustettuja malleja. Tässä klassisessa pukukellossa (dress watch) on ETAn 2824-2 koneisto, tyylikäs mattamusta taulu, roomalaiset numerot, metallinharmaat osoittimet. Ajatonta tyyliä todentotta! Lasipohja näyttää tyylikkäällä viimeistelyllä olevan ETA 2824-2 koneiston. Tämä kello soveltuu niin juhliin ja edustaviin tilaisuuksiin, kuin toimistotyöhön käyttökelloksi. Hyvää miestä kunnon kello ranteessa, ei ohiteta olan kohautuksella. Koska kellolla ei ole ikää aivan 30 vuotta, se ei siis ole ihan vielä virallisesti vintage-kello, mutta ikää on jo sen verran, että se ei myöskään ole ns tuotantomalli. Tässä on modernin kellon edut, verrattuna vintage-kelloihin: vesisuojaus, safiirilasi, erinomainen tarkkuus.

Kuoriref 2834. Koneisto ETA 2824-2 Heilahdustaajuus 28.800, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 40h, kalenteri, pikasiirto. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.

Kunto: Huollettu 4/2018. Uusitut osat: jousi, tiiviste. Kellon kunto, liki uutta vastaava. Pohjassa safiirilasi, josta näkyy kaunis koneisto, ei kaiverruksia.


Ce646 Certina DS-2, vedettävä Kello on myyty!

Certina DS-2 jpg

Certina miesten teräskuorinen vedettävä kello DS-2, 60-luvun loppu. Plexilasi, erikoispaksu (tuplat normaaliin plexiin) ns sukeltajankellon plexilasi, joka on tehty sukellusvesitiiviitä kelloja varten. Ruskea Hirsch Kansas nahkaranne ranneleveys 18mm. Isokokoinen massiivinen kello, kuori 38,0 mm, kellon paksuus korkeussuunnassa 14mm eli melkein cronon paksuinen. DS on Certinan "kulttikello", se on halutuin Certina. Aidon DS kellon tunnistaa kellon takapohjan logosta, joka on kilpikonna. DS on lyhenne englannin sanoista Double Security ja sillä viitataan siihen että kello on suojattu käyntilaitteen iskusuojalla, kuten kunnon mekaaniset kellot 50-luvun lopulta ovat kaikki olleet, mutta myös koneisto on itsessään suojattu paksulla kumirenkaalla (kuvassa2 keltainen, tämä on Certinan omistama patentti), joka suojaa itse koneistoa iskuilta. Koneisto tavallaan kelluu kuoressa kumirenkaan varassa. Vetoakseli kellossa on kaksiosainen, jotta myös se joustaa iskun sattuessa. Kellossa oleva koneisto 25-66 on Certina tehtaan manuaalivetoinen, perusversio 19.800 heilahtavasta koneesta, Certinan peruskoneisto 60-luvun lopulta.  Koneisto kuuluu halkaisija mitoiltaan klassiseen 11,5" eli 25,60mm kokoon (Certinan kaliiperissa alkuosa kertoo koneiston halkaisijan milleissä). DS-2 kelloa tehtiin viidessä versiossa (1 vedettävä, ei kalenteria; 2 vedettävä kalenterilla; 3 automaatti, ei kalenteria; 4 automaatti, kalenterilla ja 5 automaatti, tuplakalenterilla). Tässä kellossa on kerrassaan upea musta mittaritaulu upein yksityiskohdin. Uskaltaisin väittää, että malli on teräskuorisena yksi kestävimpiä koskaan valmistettuja vintage-kelloja! Kello on keräilykello, joka soveltuu erinomaisesti myös arkikäyttöön.

Kuoret: 5201.300. Kuoren patenttinumero 346.825. DS-2. Koneisto: Certina 25-66.  Heilahdustaajuus 19.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, kalenteri, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti.
Kunto: Huollettu 4/2016. Uusitut osat: lasi, nuppi ( logo, nyky DS-kellon nuppi), tiiviste. Kuoret kunnostettu. Mustassa taulussa on patinaa, pieniä pisteitä, mutta yleisilmeeltään kerrassaan upea, yksityiskohtana reunassa vaaleaksi maalattu indexikehä.  Valkoiset maaliosoittimet, sekkari punainen.


R803 Revue GT, vedettävä Kello on myyty!

Revue jpg

Revuen vedettävä teräskuorinen kello 60-luvun lopulta. Plexilasi. Kellossa uusi ruskea Hirsch Forest ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, kuoren halkaisija 34,0mm. Revuen mallisto nimi GT viittasi tehtaan omistajaan Gideon Thommeniin. Se on yleismallisto nimi, tämän kellon tunnuksesena on kilpi ja miekka pohjalogo (shield = kilpi, magnetic shield=magneettisuussuoja). Kellon erikoisuutena on suojaus magnetismia vastaan, sillä siinä on meltoraudasta valmistettu välikansi suojaamassa koneistoa. Rolex oli aloittanut magnetismisuojauksen kelloissa vuonna 1959 julkistamalla Milgauss mallin ja Omega vastasi Railmaster kellolla. Tämä kello oli siis Revuen vastaus 60-luvun lopulla käytyyn pienimuotoiseen magnetismi-kilpaan, vaikka Revue ei kellolla haastanutkaan isojenpoikien Rolex, Omega ja IWC kelloja. Keskustelu foorumeilla moni tuntuu luulevan, että magneettisuus selätettiin jo 40-luvulla Antimagnetic kelloilla, mutta tuolloin vasta kehitettiin ensimmäiset metalliseokset käyntilaitteen spiraaliin, jotka olivat vähemmän magneettisia, kuin pelkkä teräs. Ongelmaa ei siis silloin eliminoitu, vaan paranneltiin, samoin tämä koneiston suojaus meltoraudalla ei ratkaissut ongelmaa, vaan oli parannus. Ongelma on ratkaistu vasta nyt 2010-luvulla, kun Omega julkisti ensimmäiset piistä tehdyt spiraalit.

Koneistona kellossa on MSR T46, joka tuli tuotantoon 1968. MSR oli koneistotehdas joka oli Revuen johtaman pienten tehtaiden yhteen liittymän yhteisomistuksessa. Nämä kellomerkit halusivat omaa tuotantoa ja vastustaa Ebauches SAn koneistojen (ETA, AS, ST, Unitas) ylivaltaa ja kelloja yhdenmukaistavaa politiikkaa. T-sarja oli tehtaan ensimmäinen täysin uudensukupolven koneisto, aiemmat kuten X-sarja perustuivat MSR-tehtaiden aiempiin koneistoihin. MSR:n taktiikkana ei ollut olla mukana taajuuskilvassa, vaan koneistot tehtiin perustaajuudella toimiviksi, jotta toiminnallinen luotetettavuus ei kärsi. Revuen kuorireffissä T4622A: löytyy kaliiperi = T46, 22 = malli, A = teräskuori.

Kuorireffi T4622A. Koneisto MSR T46. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 50h, rukkauksen hienosäätö, kalenteri. Koneiston mitat: halkaisija 11,5 eli 25,6mm.

Kunto: Huollettu 2018. Vaihdetut osat lasi, nuppi, tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Vaalea taulu erittäin hyvässä kunnossa, samoin teräksen väriset osoittimet. Ei kaiverruksia.