www.kellohuoltoloppela.com

Hiljattain myydyt kellot

 

2018

Om803 Omega Seamaster Automatic Kello on myyty!

Omega jpg

Omegan dubleekuorinen automaattikello, 70-luvulta (sarjanumero viittaa vuoteen 1977). Plexilasi, joka on Omegan oma. Alkuperäinen Omegan, ehjä metalliranneke 1286/249, ranteeseen on yhä saatavilla jatkopaloja. Nyt kello menee noin 18,5 cm ranteeseen. Omegan uutuus 70-luvulle olivat kellot joissa oli metalliranneke, niiden suosio kasvoi räjändysmäisesti 70-luvulle tultaessa. Usein tehtaat tekivät kellot niin, että niissä oli vaikea käyttääkään muuta ranneketta eli kyseessä oli ns integroitu ranneke, joka on oleellinen osa kellon kuorta. Valitettavasti tälläiset rannekkeet ovat usein poistuneet jo tuotannosta ja silloin kelloa on vaikea korjata, mutta tähän rannekkeeseen ei saa pelkästään osia, sitä jopa saa vielä uutena. Alkuperäinen metalliranneke tuo kelloon todellakin, jotain ekstraa ja lisää käytön mielyttävyyttä. Toinen uutuus kellossa on oli takapohjan sinetöiminen muovisella tiivisteellä, Omega alkoi käyttää systeemiä juuri 70-luvun alussa ja systeemi on erittäin suosittu kaikissa sweitsiläisissä kelloissa. Systeemi alentaa valmistus kustannuksia ja antaa ylivoimaisen pitävän vesisuojan suhteessa tavalliseen painokuoriseen kelloon. Certina valmistaa ko tekniikalla jopa 200m vesitiiviitä kelloja. Tälläinen kello vaatii kuitenkin valmistajan oman tiivisteen. Tiivisteiden mitat on kuitenkin jo standardisoitu ja niitä saa myös nykyään mittojen mukaan. Tiiviste kestää muutamien kertojen avauksen, kunnes menettää tehonsa.

Kellossa on koneistona Omegan ns viimeinen vintage-koneisto ennen quartz-aikaa, 1972 esitelty 1012. Koneisto perustui 1969 julkistettuun kaliiperiin 1000, josta tämä oli kehitysversio. Koneisto on taajuudeltaan 28.800 eli se toimii samalla taajuudella kuin nykykellotkin. Koneistossa on myös samat toiminnat kuin nykykelloissakin odotetaan olevan eli kalenterin pikasiirto ja hacking (=koneisto pysähtyy kun nuppi nostetaan ylös). Koneisto oli itseasiassa Omegan tytäryhtiön Lemanian käsialaa, siksi koneistoa on ollut myös Tissotin käytössä, vaikka ei kovin paljon, se oli hieman liian kallis niihin. Omega itse suuntasi samaan aikaan oman kehitystyönsä quartz-kellon kehittämiseen.

Kuoret reffi 166.0216.  Koneiston serial on 418xxxx. Koneisto: Omega 1020. Heilahdstaajuus 28.800, kiviä 23, Incabloc-iskusuoja, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 38h, tuplakalenteri ja siinä pikasiirto. Koneiston koko: halkaisija 12,5 linjaa eli 27,90mm ja korkeus 4,25mm.

Kunto: Huollettu: 6/2018. Vaihdetut varaosat Omega: nuppi, tiiviste, ranteen jatkopalat 2 kpl. Kuoret puhdistettu oksidoinnin poistoaineella. Shamppanjanvärinen taulu on hyvässä kunnossa. Kullanväriset osoittimet mustalla maaliviivalla myös hyvässä kunnossa. Kuorissa ei ole puhkikulumista tai muuta merkittävää käytönjälkeä. Rannekkeessa on pientä käytönjälkeä ja kulumaa paikoin. Uudet jatkopalat ovat terästä dubleepinnalla, nämä palat alta teräksen väriset, kun muut ovat myös alta dubleeta. Kaiken kaikkiaan kello on ollut varsin pienellä käytöllä. Ei kaiverruksia.


Z514 Zenith Automatic 28800, 18k Kello on myyty!

Zenith jpg

Zenith miesten kultakuorinen automaattikello 18 karaatin kuorilla, aivan 70-luvun alusta (kello valm noin 1972-73). Kierrepohja, tiivisteillä. Plexilasi. Uusi tummanruskea Hirsch Forest nahkaranne, kiinnitysleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, lasin halkaisija 31,0 mm ja kuoren halkaisija 34,0 mm. Koneisto kuuluu halkaisija mitoiltaan klassiseen 11,5" eli 25,60mm kokoon (Zenithissä kaliiperin kaksi ensimmäistä numeroa kertovat koneiston halkaisijan milleissä). Tämä malli on harvinainen, koska vuonna 1970 Zenithin logo vaihtui viisisakaraisesta tähdestä nelisakaraiseksi "Nato-tähdeksi", joka oli neliöpohjalla, tässä kellossa on kuitenkin vielä vanha tähti-logo, tehtaalla oli ilmeisesti vanhoja tauluja vielä käytössä, ennen kuin saivat uusia. Tätä koneistoa pidetään yleisesti teknisesti parhaana Zenith automaateista, vaikka tämän jälkeen tuli vielä 2572PC. Kellon pohjassa on käsinkaiverrus, joka kertoo kellon luovutetun 1974, 20 vuoden palveluksesta Strömberg Ab:ssa, kello lienee kuitenkin valmistettu aiemmin 1972. Tässä reilunkokoinen, tiivisteellinen kultakello, standardimitoilla ja automaattikoneistolla, siis erittäin käytettävä kultakello. Kuoret ovat keskimääräistä kultakelloa tukevammat. 90% kultakelloista tehtiin tiivisteettömiksi vedettävällä koneistolla, kun tämä kello automaattina vesisuojauksella lienee suunnattu vähän keskimääräistä arvokkaammaksi yrityslahjaksi.

Koneisto: Zenith 2562PC. Ref. 30.0291.290. Heilahdustaajuus 28.800, 23 kiveä, Inca-iskusuoja, kalenteri.
Kunto: Huollettu 6/2017. Uusitut osat: lasi, nuppi original Zenith (ruutu-logo), pohjan tiiviste. Alkuperäinen helmenvaalea taulu on huippukunnossa. Kullanväriset osoittimet. Kellon pohjassa on kaiverrus: BH Strömberg 1954-74

 


Z605 Zenith, vedettävä Kello on myyty!

Zenith 2562 jpg

Zenith miesten dubleekuorinen vedettäväkello. Kellosta on alkuperäinen omistaja oli tehnyt tiedustelun tehtaalle, joka on infonnut, että kello on valmistettu vuonna 1973. Plexilasi, erikoismuotoiltu plexi, jossa suora viiste sivulla ja päältä tasainen, ns Diaplan-lasi. Uusi musta Hirsch Kansas nahkaranneke, kiinnitysleveys 18mm. Isokokoinen kello, kuoren halkaisija nupin kohdalta 36,0 mm, iso muutenkin, mutta kello vaikuttaa ranteessa kuitenkin todella kookkaalta, johtuen kulmista.  Kello on Zenithin toiseksi viimeistä sarjaa, ennnen quartz-aikaa. Zenith lopetti makaanisten kellojen tuotannon 1978, quartz-kello ajaksi. Se palasi mekaanisiin taas 90-luvun alussa ja esitteli -94 uuden koneiston, Eliten. Nykyään, 1999 alkaen tehdas ei ole valmistanut lainkaan quartz-kelloja. Kellon minulle myynyt kertoi ostaneensa sen NOS-kellona vuonna 2004. Kello on ollut jonkin vuonna 1981 lakkautetun liikkeen jäämistöä. Hän oli huollattanut kellon heti hankittuaan sen ja hän kertoi, että on pitänyt sitä vain pyhäkellona. 20 micronin dublee kuori ei olekaan mennyt mistään puhki, takakannessa on pientä naarmua, mutta en pitänyt järkevänä kiillottaa pohjaa. Mielenkiintoiseksi koneiston tekee se, että se on tosiaan 2562, mutta siltojen hionta on karkeampaa sorttia, se oli tyypillistä seuraavalle 2572 kaliiperille. Tehdas kertoi vastauksessaan 2004 tehtyyn tiedusteluun, että kyseisen kellon valmistusmäärä oli 1000 kappaletta. Pienet valmistusmäärät per malli oli (ja on yhä) Zenithin tavaramerkki, tehdas tekee tavallaan koe-erän ja katsoo, miten markkinat suhtautuvat siihen, jos malli on menestys se laitetaan varsinaiseen kataloogiin. Kellon taulussa on 1972 käyttöön otettu "ruutu-logo", invertoitu nelisakara-tähti. Kaunis keräilykello, joka sopii myös käyttökelloksi. Tämän päivän tyyliin istuva reilukokoinen vintage. Parasta 70-luvun Zenith kelloissa on, että niiden hinnat ovat vielä toistaiseksi hyvin maltilliset.

Koneisto: Zenith 2562. Kuoren reffi 20.1300.125. Heilahdustaajuus 28.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käynninkeskiöinti, rukkauksenhienosäätö epäkeskoruuvilla.
Kunto: Huollettu 5/2016. Uudet osat: pohjan tiiviste. Kelloon jätetty alkuperäinen logo-nuppi ja alkuperäinen omalla muotoilulla oleva lasike. Upea alkuperäinen vaalea taulu on huippukunnossa. Kullanväriset palkkiosoittimet ovat myös erinomaisessa kunnossa.


Re604 Revue Sport Hilton, vedettävä, Kello on myyty!

Revue Hilton jpg
 
 

Revue miesten teräskuorinen vedettäväkello 60-luvunlopulta. Plexilasi. Uusi musta nahkaranne, ranneleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, klassisella kuorella. Kuoren halkaisija on 34mm nupin kohdalta. Keskisekunttikellot päihittivät pikkusekunti kellot suosiossa jo 60-luvun alussa, mutta Revue oli yksi niistä tehtaista, jotka uskoivat pikkusekuntikelloihin ja valmisti niitä aina 70-luvun lopulle asti. Tässä kellossa on MSR X1 koneisto. MSR oli koneistotehdas, joka muodostettiin Revuen johdolla joukolle kellotehtaita, oman koneistotuotannon ylläpitämiseksi. 60-luvulla oli suuret paineet saada tuotantokustannuksia painettua alas, kun kellojen myyntihinnat lähtivät voimakkaaseen laskuun. Yhteiset koneistot usealle tehtaita oli hyvä keino nostaa tuotanto määriä ja saada yksikköhintaa siten alas. Tässä mallissa on MSR:n vähän viimeistellympi koneisto punakultauksella, normaalit tehtaan koneistot olivat nikkelöityjä (hopeanvärisiä). Kellon Hilton nimestä ei ole mitään exaktia tietoa. Kellolla on siis kaksi nimeä Sport ja Hilton, on syytä olettaa, että kello on Revue Sport mallistosta ja Hilton on ehkä asiakkaan nimi, kelloa on mahdollisesti ollut myynnissä Hilton hotelliketjun lobbyn myymälässä. Revue Hiltoneja putkahtelee myyntiin aina silloin tällöin, niitä on ollut eri malleja, kaikki toki vedettäviä.

Kuorireffi on X 1222 A. Koneisto: MSR X1. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja. Koneiston halkaisija 13" = 29mm.
Kunto: Huollettu 10/2016. Uusitut osat: lasi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Taulu on hyväkuntoinen ja yleisilme hyvä, väri musta. Teräksenväriset palkkiosoittimet, joissa tritium-massaus..


Om804 Omega Automatic Seamaster Cosmic 2000 Kello on myyty!

Omega Cosmic 2000 jpg

Omega Seamaster miesten teräskuorinen automaattikello 70-luvulta (sarjanumero viittaa vuoteen 1973). Omegan oma integroitu metalliranneke. Kookas kello, lasin halkaisija 31,0 mm, kuori, ilman nuppia 38,0 mm, kellon paksuus (10mm) ja pullea muoto (paksun mineraalilasin takia) tekevät kellosta kookkaan, sopii riuskaankin ranteeseen. Kellossa on paksu 2,0mm mineraalilasi.

Omega Seamaster syntyi jo vuonna 1948, mutta kello on kokenut monia tyylejä matkalla. Seamaster Cosmic 2000 oli 1972 uuden ajan Seamaster, uusin herkuin. Kellossa oli uutuutena, kuten kelloissa ylipäätään mineraalilasi. Se oli uutta ja ihmeellistä kelloissa, lisäksi sekä lasin, että pohjan tiivisteet ovat vinyyliä, mikä antoi kellolle erittäin hyvän vesitiiviyden, ilman kierretakapohjaa. Kello on ollut aikanaan 100m vesitiivismalli, mutta vaikka kellossa on nyt uudet tiiviysosat, se on edelleen vintage-kello, sellaisen tarkoituksellinen kastaminen ei ole koskaan järkevää. Uutuutena kellossa on myös 1972 julkistettu uusi Omegan koneisto 1012. Tässä mallissa on myös harvinainen, hieno ja hyväkuntoinen Omegan alkuperäismetalliranneke, jossa on upeat paksut palat. Rannekkeen numero on 1198/195, rannekketta tai sen osia ei ole enää saatavilla. Itse kelloon Omegalla on kyllä korvaava kokonainen ranneke. Rannekkeen mitta täydessä pituudessa on noin 20cm. Minulla on ranne on noin 18,5-19cm ja kellon ranne on sopiva, kun nasta on kilpilukossa 4. reijässä. Ennen hankintaa pituuden suhteen kannattaa varmistaa, että sopii, sillä tuo uusi ranneke on varsin hintava (450€).

Tämä kello on ajankohdasta, jolloin mineraalilasi saapui rannekelloihin, ensin Omega käytti mineraalilasia kookkaissa 70-luvun alun cronoissaan ja sitten Cosmic 2000-sarjassa. Kellon kuorenrakenne on erikoisuus, jonka oli Omegalle rakentanut kuoritehdas EPSA. Kellon kuoressa on hylsymäinen ulkokuori, joka on tiivisteellä kiinni sisäosassa, konstruktion tarkoituksena on antaa koneistolle lisä suojaa iskuilta. Kelloissa käytettiin kolmea neljää erilaista hylsykuorta tavallisille korvakkeille ja integroituja kuoria metallirannekkeille oli myös useita. Tämä oli kellon idea sisäkuori, jossa koneisto on, voitiin laittaa erilaiseen ulkokuoreen. Ulko kuori on kellon sisäkuorten päällä kumisen o-rengastiivisteen avulla. Kellon sisäkuoret avataan erikoisesti, painamalla lasipuristimessa takapohjaa ja koneisto pullahtaa ulos lasin ja sen tiivisteen kanssa. Tämä patentti antaa kellolle erinomaisen vesisuojauksen, lisäksi kellon aukaisu ei onnistu asiaan perehtymättömiltä eikä ilman lasipuristinta sekä erikoispainimia, joten myös kellon koneisto on siten myös suojattu asiantuntemattomilta sormilta, eikä kuori käytännössä voi vuotaa kuin nupin kautta. Koneisto on erittäin tarkkakäyntinen high speed -koneisto. Koneisto tuli tuotantoon 1972 ja se oli Omegan 70-luvun käytetyin mekaaninen koneisto, vaikkakin Omegan tekninenkärki oli suunnatta 70-luvulla paristokelloihin.  Se on samalla koneisto sarja, joka on Omegan viimeinen mekaaninen vintage-koneisto, ennen paristokellojen aikaa. Tästä koneistosta oli kolme versiota, kahdella kivimäärällä (17 ja 23): Tavallinen kalenteri 1010, 1011 ja 1012 sekä 1020, 1021 ja 1022 tuplakalenterilla (10 ja 20 17 kiveä, 11 ja 21 kronometrejä, 12 ja 22 normiversio). Lisäksi Geneve-malliin suunnattu vedettävä koneisto 1030 ja 1035.

Koneisto: Omega 1012. Koneiston serial 377xxxxx Ref 166.135. Nopea käyntitaajuus 28.800, kiviä 23, rukkauksen hienosäätö, kalenteri, pikasiirto, hacking (=koneisto pysähtyy, kun nuppi nostetaan osoitinasetus-asentoon).
Kunto: Huollettu 6/2018. Uusittu tehtaan omat varaosat: Nuppi, lasi, kitkaratas, lasintiiviste ja pohjan tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäinen metallinharmaa taulu on hienossa kunnossa, yleisilme on erittäin upea.Valkoiseksi maalatut tunti- ja minuuttiosoitin. Teräksenvärinen sekuntiosoitin. Pohjassa Seamaster-logo, se on kulunut liki näkymättömäksi.


Ce024 Certina Town & Country, vedettävä Kello on myyty!

Certina T+C jpg

Certina miesten dubleekuorinen vedettävä kello 60-luvulta (kellossa kaiverrus 1974, mutta sarjanumero on vuodelta 1964). Plexilasi. Vihreä Hirsch Kansas ranneke, ranneleveys 20mm. Normaalikokoinen kello, lasin poikkihalkaisija kuori 30,50 mm. Kuorien kulmikkuus yhdistää kookkaan ja sulavalinjaisen kellon, leveys pieni mutta ranneke on leveä. Kello on mekaaniseksi kelloksi ohuen oloinen. Kello istuu hyvin ranteeseen. Town & Country oli Certinan ratkaisu kulmikkaiden kellojen kategoriassa. Kellossa on ns kuppikuori, jossa koneisto tulee ulos taulunpuolelta. Maskikuori, joka pitää lasia paikoillaan on kiinnitetty neljällä ruuvilla korvakkeiden kohdalta. Kulmikkaat vintage-kellot ovat aina huomion kerääjiä, silllä ne eivät olleet niin yleisiä, kelloista yli 90% valmistettiin pyöreiksi. Syy kulmikkaiden kellojen harvinaisuuteen oli ongelmissa saada kulmikaskello vesisuojatuksi. Lisäksi kulmikasta kuorta ei voi valmistaa sorvissa sorvaamalla eikä valamalla kuten dubleekuorta, vaan esim tämän kellon teräksinen kuoren takaosa piti valmistaa metallia työstämällä ja se nosti kustannuksia. Kellon kuoret ovat 20 micronon laadukkaalla pinnoitteella, mutta tästä huolimatta kellon alahelmoista se on kulunut puhki, onneksi kuluma ei näy, käytössä. Usein vanhan pinnoite kuorisen kellon kulumaa liioitellaan, olisi tietysti mukavaa, että kello olisi uuden veroinen, mutta 50 vuotiaassa kellossa kuluma on vain fakta, joka pitää hyväksyä tai katsella toista kelloa.

Koneisto: Certina 25-36. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö. Koneiston halkaisia on 11,5" eli 25,6mm.
Kellon reffi on 5106 115 ja sarjanumero 5496439, sen mukaan kello vuodelta 1964.
Kunto: Huollettu 3/2016. Vaihdetut osat: Nuppi, akseli. Kuoret ovat hieman kolhuiset, pinnoite on puhki rannekeen korvakkeiden kärjistä. Hopeanvärinen taulu on hyvässä kunnossa, vaikka siinä on joitain jälkiä. Kullanväriset osoittimet ovat hyvässä kunnossa. Alkuperäisessä lasissa on pieni sälö yhdessä kulmassa, se ei ole kuitenkaan merkittävä. Pohjassa kaiverrus: RO 22.3.1974


Om705 Omega De Ville Automatic Kello on myyty!

Omega De Ville jpg

Omega De Ville miesten teräksinen automaattikello, 70-luvulta (sarjanumero viittaa vuoteen 1966). Plexilasi, erikoismuotoiltu Omega lasi . Metalliranneke, leveys 18mm. Kookkaan oloinen automaattikello maskikuorella, lasin halkaisija 33mm, kuoren koko tosin vain 34,50mm. De Ville mallisto syntyi 60-luvun alussa Seamasterin alabrändinä, tuolloin se oli yksiosaisella kuorella olevien kellojen brändi. 60-luvun puolessa välissä De Ville eriytyi omaksi brändiksi, joka keskittyi juhla- ja desigin kelloihin. Tämä yksilö on varustettu samantyyppisellä kuorella Omega Seamaster Cosmic kellot 60-luvun lopulla, tässä on kuitenkin koneistona vedettävän 601 tai 611 koneiston sijaan Omegan uutuus koneisto ohut automaatti kaliiperi 1002. Kuori on yksiosainen, jossa koneisto tulee pois lasinkautta. Malli on erittäin tiivis, koska käytännössä kuori voi vuotaa vain nupin kautta. Kello on historiassaan kuitenkin vuotanut ja vetopaino on kultaus on mennyt läikikkääksi, mutta ajaa toki asiansa. Kuoret kellossa ovat kuoritehdas Centralin tekemät. Kellon taulu oli tässä kellossa pilalla. Mutta onneksi Omegalta sai siihen vielä taulun, eikä vain mitä tahansa taulua, vaan fantastisen upean taulun, joka nostaa kellon ihan uusiin ulottuvuuksiin. Taulussa hopeahiekka pinta ja tolppaindexit, joissa mustat onyxmaiset kärjet.

 Kellossa on Omegan 60-luvun automaatit korvannut high speed automaattikoneisto 1002. Se oli tuotannossa 1969-73. Tämä koneisto jäi lyhyt ikäiseksi, koska koneistoa kehitettiin nopeasti eteenpäin ja syntyi hieman edullisempi 1010 koneisto. Koneistosta tehtiin kolme versiota cal 1000, koeversio, jossa 17 kiveä; cal 1002, jossa 20 kiveä sekä cal 1001, sama kuin 1002, mutta cronometritestattuna. Koneiston rakenteesta näkee, että se on sukua harvinaiselle erikoisohuelle kaliiperille 711. Kyseinen koneisto on halkaisijaltaan 12,5 linjaa eli 27.90mm, se oli Omegan standardikoneisto jo myös 60-luvulla (550- ja 600-sarja). Koneiston paksuus on vain 4,25mm. Koneisto toimii 4 Hz taajuudella eli heilahdus on 28.800, joka on nykykellojenkin standarditaajuus. Tällä koneistolla Omega esitteli ensimmäisen kerran hacking-toiminnon koneistoissaan eli osoittimet pysähtyvät, kun nuppi nostetaan osoitinasetus-asentoon. Tämän kellon lisäksi 1000-sarjan koneiston löytää mm alkuperäisestä sukelluskello Ploprofista ja Constellation kellosta.

Kuoret: ref 166.051, Central Boites. Koneisto: Omega 1001. Käyntitaajuus 28.800, 20 kiveä, käyntivara 38h, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti. Koneiston koko 12,5" eli 27,90mm, paksuus 4,25mm.
Kunto: huollettu 6/2017. Vaihdetut osat: Lasi, jousi, taulu, keskisek.relli, nuppi, osoittimet. Kuoret erinomaisessa kunnossa. Uusi aluperäinen Omega taulu, jossa hieno hopeoitu hiekka-pinta ja tolppamaiset indexit, joiden kärjissä musta kivi. Tunti ja min.osoittimet uudet, musta maali. Kirkas sek.osoitin.


Om802 Omega Seamaster Automatic Kello on myyty!

Omega Seamaster jpg

Omegan dubleekuorinen automaattikello, 70-luvulta (sarjanumero viittaa vuoteen 1977). Plexilasi, kulmikas "TV-lasi", joka on Omegan oma. Alkuperäinen, hyväkuntoinen metalliranneke 1286/249, ranteeseen on yhä saatavilla jatkopaloja. Nyt kello menee noin 18,5 cm ranteeseen. Omegan uutuus 70-luvulle olivat kellot joissa oli metalliranneke, niiden suosio kasvoi räjändysmäisesti 70-luvulle tultaessa. Usein tehtaat tekivät kellot niin, että niissä oli vaikea käyttääkään muuta ranneketta eli kyseessä oli ns integroitu ranneke, joka on oleellinen osa kellon kuorta. Valitettavasti tälläiset rannekkeet ovat usein poistuneet jo tuotannosta ja silloin kelloa on vaikea korjata, mutta tähän rannekkeeseen ei saa pelkästään osia, sitä jopa saa vielä uutena. Alkuperäinen metalliranneke tuo kelloon todellakin, jotain ekstraa ja lisää käytön mielyttävyyttä. Toinen uutuus kellossa on oli takapohjan sinetöiminen muovisella tiivisteellä, Omega alkoi käyttää systeemiä juuri 70-luvun alussa ja systeemi on erittäin suosittu sweitsiläisissä kelloissa. Systeemi alentaa valmistus kustannuksia ja antaa ylivoimaisen pitävän vesisuojan suhteessa painokuoriseen kelloon. Certina valmistaa ko tekniikalla 200m vesitiiviitä kelloja. Tälläinen kello vaatii kuitenkin valmistajan oman tiivisteen. Tiivisteiden mitat on kuitenkin jo standardisoitu ja niitä saa myös nykyään mittojen mukaan. Tiiviste kestää muutamien kertojen avauksen, kunnes menettää tehonsa.

Kellossa on koneistona Omegan ns viimeinen vintage-koneisto ennen quartz-aikaa, 1972 esitelty 1012. Koneisto perustui 1969 julkistettuun kaliiperiin 1000, josta tämä oli kehitysversio. Koneisto on taajuudeltaan 28.800 eli se toimii samalla taajuudella kuin nykykellotkin. Koneistossa on myös samat toiminnat kuin nykykelloissakin odotetaan olevan eli kalenterin pikasiirto ja hacking (=koneisto pysähtyy kun nuppi nostetaan ylös). Koneisto oli itseasiassa Omegan tytäryhtiön Lemanian käsialaa, siksi koneistoa on ollut myös Tissotin käytössä, vaikka ei kovin paljon, se oli hieman liian kallis niihin. Omega itse suuntasi samaan aikaan oman kehitystyönsä quartz-kellon kehittämiseen.

Kuoret reffi 166.0207.  Koneiston serial on 405xxxx. Koneisto: Omega 1012. Heilahdstaajuus 28.800, kiviä 23, Incabloc-iskusuoja, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 38h, kalenteri ja siinä pikasiirto. Koneiston koko: halkaisija 12,5 linjaa eli 27,90mm ja korkeus 4,25mm.

Kunto: Huollettu: 2/2018. Vaihdetut varaosat Omega: nuppi, tiivisteet, ranteen jatkopalat 2 kpl. Kuoret puhdistettu oksidoinnin poistoaineella. Shamppanjanvärinen taulu on erinomaisessa kunnossa. Kullanväriset osoittimet myös erinomaisessa kunnossa. Kuorissa ei ole puhkikulumista tai muuta käytön jälkeä. Ranteessa ei käytön jälkiä. Kaiken kaikkiaan kello on ollut varsin pienellä käytöllä. Ei kaiverruksia.


Z703 Zenith, vedettävä Kello on myyty!

Zenith jpg

Zenithin vedettävä kultakello (18k) 50-luvulta. Kello annettu alkuperäiselle omistajalle 1959. Plexilasi. Kellossa uusi musta Hirsch Osiris ranneke. Kellossa oli yhä kiinni -zenithin alkuperäinen kuivunut ja nahistunut ranneke, se oli tyyliltään samanlainen kuin tämä Osiris. Kello on kooltaan normaalikokoinen, kuorenhalkaisija on 34mm. Kellon myyjä kertoi kellon annetun lahjaksi isoisälleen, joka joutui pian vuodepotilaaksi eikä ehtinyt käyttämään kelloa liki ollenkaan, kello on lojunut laatikossa kaikki nämä vuodet, eikä se ole ollut käytössä. Kello on siis niin hyväkuntoinen, kuin 60 vuotias kello voi vain olla. Kellossa mukana alkuperäinen Zenith remminsolki (dbl). Kello on kuten 50- ja 60-luvun tyyliin kuului tiivisteetön, sillä kultakellon katsottiin olevan juhlakello, eikä sitä ollut tarkoitettu päivittäiseen käyttöön.

Kellossa koneistona Zenithin alunperin Pilot-malliin suunniteltu kaliiperi 120. Koneisto jossa oli hacking toiminto eli koneisto pysähtyy kun nupin nostaa ylös. Tänään se on vakio sveitsiläisissä koneistoissa, mutta se yleistyi vasta 70-luvun alussa. Zenith oli siis edelläkävijä tässä toiminnossa. 18.000 heilahtavana kalenterittomana koneena 120 oli cal 40 ohella ihanteellinen kultakellon koneisto, Zenith siirtyi koneistosta pois 60-luvun alussa, sillä 60-luku toi mukanaan trendin ohuemmista kelloista ja koneistoista, sekä nopeammat käyntitaajuudet. Zenith myi loput 120 koneistot pois varastoistaan 1962-64 lähinnä Zenith Sportoina.

Koneisto: Zenith 120. Kuoren sarjanumero on 712656 ja koneiston 4752xxxx, joka ajoittaa kellon vuoteen 1959. Heilahdustaajuus 18.000, 18 kiveä, Inca-iskusuoja, hacking, käynninkeskiöinti, käyntivara 46h. Koneiston halkaisia 12" eli 26,75mm.
Kunto: Huollettu 10/2017. Uusitut osat: lasi. Kuoret puhdistettu. Alkuperäinen Zenith-nuppi. Kello on kaikilta puoliltaan upeassa kunnossa. Kuoren pohjassa kaiverrus: AS 10.8.-59


Ce106 Certina Argonaut 220, vedettävä Kello on myyty!

Certina Argonaut jpg

Certina miesten teräskuorinen vedettäväkello Argonaut 220, 60-70-luvun taite. Plexilasi. Musta Diplomat Thorpy nahkaranne ranneleveys 20mm. Isokokoiselta vaikuttava kello, lasin halkaisija 27,20 mm, kuori 33,0 mm poikittain. Argonaut on Certinan toisen ison mallin DSn ohella se halutuin Certina. Argonaut mallisto syntyi alunperin 1965 Certinan sukeltajankello-malliksi, mutta vuorikymmenen lopulla se muuntui näiksi roiskevesitiiviiksi sporttikelloiksi Argonaut 220 ja 280. Tämä on Argonaut 220 -malli, jossa kuoren runko on tankkimainen, suorilla sivuilla. Mallin nimi tulee muinais-Kreikan tarustosta, Iason ja hänen argonautit lähtivät Kreikasta Lyydiaan (nykyistä Turkkia) etsimään kultaista taljaa, joka toisi mittaamattomat maalliset rikkaudet. Taljaa ei kai löytynyt, kun katsoo nyky-Kreikan taloudellista tilaa, mutta nimi argonautti jäi elämään seikkailijan synonyminä. Parasta Argonauteissa on niiden jäyhä, mutta katsojan silmiin kiintyvä muotoilu. Nyt kun kookkaat kellot ovat muotia, on Argonaut taas ajan hermolla! Koneisto on ulkoisesti sama kuin Certinan 60-luvun peruskone 25-36, mutta taajuus on nostettu 18.000:sta 19.600:an.

Koneisto: Certina 25-66. Kuorireffi 5201.220. Heilahdustaajuus 19.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö ja käynninkeskiöinti.
Kunto: Huollettu 6/2016. Uusitut osat: lasi, nuppi (ei logoa), tiiviste. Kuoret kunnostettu. Valkoinen taulu on hyvässä kunnossa. Osoittimet ovat teräksenväriset.


Ce005 Certina New Art, vedettävä Kello on myyty!

Certina New Art jpg

Certina miesten vedettävä dubleekello New Art 70-luvun alusta (kellon serial ajoittuu noin vuoteen 1971). Plexilasi. Punertavanruskea Hirsch Duke nahkaranne ranneleveys 18mm. Isokokoinen kello, lasin halkaisija vain 28,5 mm, mutta kuori 36,0 mm, kuoren kulmikkuus lisää kookkausvaikutelmaa. New Art oli Certinan vähän fiinimpi design-mallisto, sillä haettiin vähän irtiottoa Blue Ribbon mallin konservatiivisiin muotoihin, mutta periaatteessa molemmat mallit olivat ns pukukelloja "toimistotyöhön". Kellon kuoret on tehty laadukkaasti 20 micronin kultauksella. 50-luvulla ja vielä 60-luvun alussa 20 micronia oli standardi laatukelloissa mutta 70-luvulle tultaessa pinnoitustekniikan kehittyessä standardi supistui 5-10 microniin. Kuoren rakenne on nimeltään monoq. Kuoriosissa on siis vain kolme osaa: kuppimainen pohja/kuori, lasi ja nuppi. Tällaisen kuppikuorisen kellon etu ja nerokkuus, tavalliseen takapohjalliseen kelloon nähden, on siinä, että käytännössä kello voi vuotaa, vain nupin kautta. Ratkaisu on siis merkittävä parannus, taistelussa kosteusongelmia vastaan.

Koneisto: Certina 25-661. Kuorireffi 5305 213. Heilahdustaajuus 19.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö ja käynninkeskiöinti, kalenteri.
Kunto: Huollettu 12/2014. Uusitut osat: lasi. Kuoret kunnostettu. Alkuperäinen nuppi, logolla . Kellon shamppanjanvärinen taulu on erinomaisessa kunnossa. Dublee osoittimet, joissa musta somisteraita fosforoinnin urassa.


Om704 Omega De Ville Automatic Kello on myyty!

Omega De Ville jpg

Omega De Ville miesten teräksinen automaattikello, 60-luvulta (sarjanumero viittaa vuoteen 1966). Kulmikas plexilasi. Uusi musta Hirsch Crocograin ranneke, leveys 18mm. Sirokokoinen kulmikas automaattikello, kuoren koko 30,0mm. Kuvassa 4 kello kuvattu 34mm halkaisijaisen Seamaster De Villen kanssa, joten se ei kuitenkaan kulmikkuutensa johdosta näytä pieneltä.. Sulavalinjainen kello, joka on pukukellojen aatelia. De Ville mallisto syntyi 60-luvun alussa Seamasterin alabrändinä, tuolloin se oli yksiosaisella kuorella olevien kellojen brändi. 60-luvun puolessa välissä De Ville eriytyi omaksi brändiksi, joka keskittyi juhla- ja desigin kelloihin. Tämä kello on paksuudeltaan vain 80-luvun puolivälin quartzkellojen luokkaa. Koska kyseessä on juhlakello, kyseessä on tiivisteetön ns pölytiivis kello. Kuori on kotelokuori, jonka takaosaan koneisto uppoaa tauluun asti, päällikuori on sen päällä, rakenne suojaa jonkin verran koneistoa, mutta taulu jää alttiiksi elementeille. Kuoret kellossa ovat kuoritehdas Centralin tekemät. Näitä kelloja on käytetty usein arkikelloina jopa kaiken maailman nikkarointihommissa ja myös tässä yksilössä taulu oli vaurioitunut, onneksi Omegalla oli vielä taulua malliin tarjolla.

 Kellossa on Omegan ohuin tuotannossa ollut automaattikoneisto. Se oli tuotannossa 1964-79. Eniten koneistoa käytettiin juuri De Ville mallissa, joka oli Omegan juhlavampien kellojen mallisto. Kyseinen koneisto on halkaisijaltaan 11 linjaa eli 26,0mm, se on siis vain lievää alikokoa verrattuna miesten standardikoneistoon (Omegan standardikoneisto (550- ja 600-sarja) oli kuitenkin 12,5 linjaa). Koneiston paksuus on vain 3,0mm. Koneisto toimii 2,75 Hz taajuudella eli heilahdus on 19.800, joka oli Omegalla 60-luvulla perustaajuus. Koneiston osoitinasetuskitka on rakennettu taulunpuolelle hyvin omintakeisella rakenteella. Tässä kellossa on kupera taulu, joten kellossa on korkeat osoitinputket, mutta koneistolla kyettiin tekemään haluttaessa paljon ohuempikin kello, mutta kun kellolla oli hieman pulleutta, kuten tässä se on mielyttävämpi ranteessa. Samalla koneistolla tehtin myös kelloja, jotka oli toteutettu kahdella osoittimella.

Kuoret: ref 161.022, Central Boites. Koneisto: Omega 711. Käyntitaajuus 19.800, 24 kiveä, käyntivara 43h, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti. Koneiston koko 11" eli 26,0mm, paksuus 3,0mm.
Kunto: huollettu 4/2017. Vaihdetut osat: Lasi, jousi, taulu. Kuoret erinomaisessa kunnossa. Uusi aluperäinen Omega taulu, metallinharmaa, mustat maali-indexit roomalaiset numerot. Tunti ja min.osoittimet uudet, musta maali. Kirkas sek.osoitin.


Ce012 Certina DS-2, vedettävä Kello on myyty!

Certina DS-2 jpg

Certina miesten teräskuorinen vedettävä kello DS-2, 60-luvun loppu. Plexilasi, erikoispaksu (tuplat normaaliin plexiin) ns sukeltajankellon plexilasi, joka on tehty sukellusvesitiiviitä kelloja varten. Ruskea Hirsch Buffalo nahkaranne ranneleveys 18mm. Isokokoinen massiivinen kello, kuori 38,0 mm, kellon paksuus korkeussuunnassa 14mm eli melkein cronon paksuinen. DS on Certinan "kulttikello", se on halutuin Certina. Aidon DS kellon tunnistaa kellon takapohjan logosta, joka on kilpikonna. DS on lyhenne englannin sanoista Double Security ja sillä viitataan siihen että kello on suojattu käyntilaitteen iskusuojalla, kuten kunnon mekaanisetkellot 50-luvun lopulta ovat kaikki olleet, mutta myös koneisto on itsessään suojattu paksulla kumirenkaalla (kuvassa2 keltainen), joka suojaa itse koneistoa iskuilta. Koneisto tavallaan kelluu kuoressa kumirenkaan varassa. Vetoakseli kellossa on kaksiosainen, jotta myös se joustaa iskun sattuessa. Kellossa oleva koneisto 25-661 on Certina tehtaan manuaalivetoinen, kalenterillinen versio 19.800 heilahtavasta koneesta, Certinan peruskoneisto 60-luvun lopulta.  Koneisto kuuluu halkaisija mitoiltaan klassiseen 11,5" eli 25,60mm kokoon (Certinan kaliiperissa alkuosa kertoo koneiston halkaisijan milleissä). DS-2 kelloa tehtiin viidessä versiossa (1 vedettävä, ei kalenteria; 2 vedettävä kalenterilla; 3 automaatti, ei kalenteria; 4 automaatti, kalenterilla ja 5 automaatti, tuplakalenterilla). Kelloa tehtiin lukuisilla erivärisillä tauluilla. Kuoret olivat yleensä aina terästä, mutta myös kulta- ja dubleekuoria tehtiin. Uskaltaisin väittää, että malli on teräskuorisena yksi kestävimpiä koskaan valmistettuja vintage-kelloja! Kello on keräilykello, joka soveltuu erinomaisesti myös arkikäyttöön.

Kuoret: 5301.300 ja sarjanumero 7730xxx, vuodelta 1969. Kuoren patenttinumero 346.825. DS-2 kuoret valmisti Certinalle kuoritehdas Huguenin Freres (HF -logo), se oli alan johtava toimija. Koneisto: Certina 25-661.  Heilahdustaajuus 19.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, kalenteri, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti.
Kunto: Huollettu 2/2015. Uusitut osat: lasi, nuppi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Vanha Certina nuppi, C-logolla.Taulussa on erinomaisessa kunnossa.  Klassiset 70's maaliraitaosoittimet, teräksenväriset.


Z502 Zenith, vedettävä Kello on myyty!

Zenith jpg

Zenith miesten teräskuorinen vedettäväkello 50-luvulta (kuoren sarjanumero viittaa vuoteen 1956). Plexilasi. Uusi ruskea Hirsch Forest ranneke, ranneleveys 18mm. Aikansa XL-kokoa oleva kello, kuoren halkaisija 36,0 mm. Kello on ns painokuorien malli, eikä siinä ole lainkaan tiivisteitä, kuten ei ollut useimmissa 50-luvun Zenitheissä. Kello muistuttaa kuorimalliltaan suuresti tehtaan Sporto-mallia, mutta on tätä kookkaampi, eikä tässä ole Sportosta tuttua väli-pleksiä takakannen alla. Malli on tehty kilpailijaksi Zenithin pääkilpailijan Omegan 260-sarjan kelloille. Koneistona kellossa on Zenith tehtaan ykkös vedettäväkoneisto, kaliiperi 40 (tehtaalla oli toki kalliimpi koneisto 135, mutta se ei ollut varsinaisessa sarjatuotannossa). Cal 40 oli valmistettu silmällä pitäen kronometritestiä, se olikin parannettu versio tehtaan massatuotantomallista cal 126-6. Kaliiperi 40 oli tuotannossa 1955-60 ja siitä tehtiin vielä 2. versio 40-T 1958-63. Koneiston käyntirattaan laakerit on varustettu Kif-Duofix kivillä. Tätä koneistoa käy ettiin 50-luvun puolellatehtaan parhaissa vedettävissä malleissa eli malleissa jotka oli sainattu, joko "pelkkä" Zenith tai Zenith Pilot. Koneistoa valmistettin 156.000 kappaletta ja vielä 40-T versiota 162.000 kpl, joten koneistoa riitti lopulta 60-luvun puolella myös edullisempaan Sporto-malliinkin. 50-luvun koneistot 40, 120 ja 126  tulivat tensä päähän kun Zenith 1958 alkoi kehittää uutta 25xx-koneistosarjaa. Koneistot kävivät vanhanaikaisiksi niin mitoiltaan kuin käyntitaajuudeltaan ja sitä alettiin poistaa vauhdilla tehtaan varastoista.

Koneisto: Zenith 40. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntirattaan laakerilla Kif-Duofix-iskusuoja, käynnin keskiöinti, käyntivara 46h. Koneiston koko 12" eli 26,75mm.
Kunto: Huollettu 1/2016. Vaihdetut osat: lasike. Kuoret kunnostettu. Kellossa vanha nuppi, jossa ei kuitenkaan ole tehtaan logoa. Hopeanvärisessä taulussa on patinaa ja kulumaa, mutta taulun kuluma luo kellolle karismaa. Kullanväriset osoittimet, nuolenkärkimäisesti kapenevat.


Om707 Omega Seamaster Cosmic 2000 Automatic Kello on myyty!

Omega Cosmic 2000 jpg

Omega Seamaster miesten teräskuorinen automaattikello 70-luvulta ( sarjanumero viittaa vuoteen 1972). Sininen Hirsch Pure kumiranneke, kiinnitysleveys 20mm. Kookas kello, lasin halkaisija 31,0 mm, kuori, ilman nuppia 38,0 mm, kellon paksuus (10mm) ja pullea muoto (paksun mineraalilasin takia) tekevät kellosta kookkaan, sopii riuskaankin ranteeseen. Kellossa on paksu 2,0mm mineraalilasi.

Omega oli julkistanut ensimmäisen Mestarikellonsa Seamasterin jo vuonna 1948. Se syntyi vesitiiviys osien kehityksen myötä. Mallin kehitys liittyi toki saavutuksiin vesitiiviyden taholla, mutta suurinosa 60-luvulla myydyistä Seamastereista oli vain roiskevesitiiviitä. Ne eivät oleellisesti eronneet muista aikalais kelloista, sillä tiivisteet levisivät nopeasti kaikkiin laadukkaisiin kelloihin. Cosmic 2000 oli taas Omega Seamasterin askel tiiviimpään standardiin tiiviyden osalta. Kello on ollut aikanaan 100m vesitiivismalli, mutta vaikka kellossa on uudet tiiviysosat, se on edelleen vintage-kello, sellaisen tarkoituksellinen kastaminen ei ole koskaan järkevää.

Tämä kello on ajankohdasta, jolloin mineraalilasi saapui rannekelloihin, ensin Omega käytti mineraalilasia kookkaissa 70-luvun alun cronoissaan ja sitten Cosmic 2000-sarjassa. Kellon kuorenrakenne on erikoisuus, jokna oli Omegalle rakentanut kuoritehdas EPSA. Kellon kuoressa on hylsymäinen ulkokuori, joka on tiivisteellä kiinni sisäosassa, konstruktion tarkoituksena on antaa koneistolle lisä suojaa iskuilta. Kelloissa käytettiin ainakin kolmea erilaista hylsykuorta, tämä malli on niistä se käytetyin malli. Kellon kuoret avataan erikoisesti, painamalla lasipuristimessa takapohjaa ja koneisto pullahtaa ulos lasin ja sen tiivisteen kanssa. Tämä patentti antaa kellolle erinomaisen vesisuojauksen, lisäksi kellon aukaisu ei onnistu asiaan perehtymättömiltä eikä ilman lasipuristinta sekä erikoispainimia, joten myös kellon koneisto on siten myös suojattu asiantuntemattomilta sormilta. Koneisto on erittäin tarkkakäyntinen high speed -koneisto, sen on valmistanut Omegan tytäryhtiö Lemania. Koneisto tuli tuotantoon 1972 ja se oli Omegan 70-luvun käytetyin mekaaninen koneisto.

Koneisto: Omega 1012. Koneiston serial 34xxxxxx Ref 166.130. Nopea käyntitaajuus 28.800, kiviä 23, rukkauksen hienosäätö, kalenteri, pikasiirto, hacking (=koneisto pysähtyy, kun nuppi nostetaan osoitinasetus-asentoon).
Kunto: Huollettu 10/2017. Uusittu tehtaan omat varaosat: Nuppi, lasi, lasintiiviste ja pohjan tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäisessä sinisessätaulussa on pieniä jälkiä ja väripakoa, mutta yleisilme on erittäin hyvä.Valkoiseksi maalatut tunti- ja minuuttiosoitin. Teräksenvärinen sekuntiosoitin. Pohjassa Seamaster-logo.


Z510 Zenith Defy 28800 Automatic Kello on myyty!

Zenith Defy jpg

Zenith miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvun lopulta. Kupera mineraalilasi, Zenith oli ehkä ensimmäinen tehdas, joka laittoi kelloon kuperan mineraalilasin. Kellossa himoittu alkuperäinen ranneketehdas Gay Freres SA:n Zenithille valmistama ns tikapuu-ranneke, leveys 18mm. Ranneke itsessään on himoittu keräilykappale. Isokokoinen kello, lasin halkaisija 31,0 mm, kuoren halkaisija 37,0 mm, kuoren korkeus 45,0mm ja kellon paksuus n. 15mm, kello on siis massiivinen. Defy on El Primeron ohella legendaarisin valmistetuista Zenithin kello-malleista Tämä kello on alkuperäistä Defy-sarjaa eli se on valmistettu 1968-69. Defyä valmistettiin vuosien 1968-74 välillä, ensimmäisissä oli 2552PC ja 1969 lopulta lähtien 2562PC ( taulussa lukee usein taajuus 28.800, ei aina). Kello on ollut uutena erikoisvesitiivis eli täysiverinen sukeltajankello, 300m vesitiiviydellä. Kaikki vintage-kellot ovat veteraanikelloja/ keräilykelloja, eikä niiden tarkoituksellinen altistaminen vedelle ei ole järkevää. Kelloon tehtiin tukevat kuoret, karkaistu mineraalilasi, tukeva kierrenuppi sekä sukeltajankellon 300m vesitiiviys. Koneisto asetettiin kelloon osittain muovisen koneistonrenkaan avulla, sen tarkoitus on suojata itse koneistoa iskuilta. Kellon lasisarjanrengas, bezel oli kiinni kierteellä kuten kellon takapohjakin, siitä kello sai lempinimekseen Defy Boulon (=ranskaa, mutteri-Defy). Defyn ensimmäiset versiot tulivat markkinoille jo 1968 koneistolla 2552PC, mutta kelloa valmistettiin myös Zenithin 70-luvun uutuus high speed-koneistolla 2562PC (1969-75), sitä mainostettiin taulussa taajuudella 28800. Kello sijoittuu Zenithin historiassa kapeaan mutta tapahtumarikkaaseen ajanjaksoon. Kellon taulussa on viisisakara tähti ja pohjassa näkyy MZM-konsernin (Movado-Zenith-Mondia) logo, nelikulmatähti, joka otettiin käyttöön 1964, mutta sitä käytettiin taulussa vain harvoin. Taulun logo muutettiin vuonna 1972, silloin logoksi tuli neliö, jossa nelisakaratähti. Tämä kello ikäsijoittuu vuodelle 1971. 1972 Zenith Defyn kuorireffi vaihdettiin muotoon 10.0901.290, sama koodi kaikkiin kelloihin, samalla kuorella ja koneistolla.

Kuten mainittu Zenith Defyä valmistettiin kahdella koneistolla, ensin niissä oli 2552PC ja sitten 2562PC. Tässä on jälkimmäinen 2562PC, joka on Zenithin paras vintage-koneisto (2552PC on toki Defyssä se alkuperäisenä julkistettu ja siksi myös keräilijöitten suosiossa). 70-luvulle tultaessa kellotehtaiden oli vastattava paristokellojen tuomiin muutoksiin nostamalla käyntitaajuuksia, jotta käyntitarkkuutta saataisiin vielä reivattua tarkemmaksi (samaan aikaan kun Zenith toi 2562PC:n, Omega siirtyi 1000- ja 1010-sarjaan). Myös taajuutta 36.000 kokeiltiin kelloissa, mutta se aiheutti jo lyhentynyttä huoltoväliä, joten tämä 28.800 on "ideaali" käyntitaajuus ja tänä päivänä liki vakio nykykelloissa. 2562PC koneisto on tarkkakäyntinen. Se ei kuitenkaan sisällä kalenterinpikasiirtoa.

Koneisto: Zenith 2562PC. Ref. 227E337. Heilahdustaajuus 28.800, 23 kiveä, Inca-iskusuoja, kalenteri.
Kunto: Huollettu 6/2017. Vaihdetut osat: tiivisteet: lasin ja takapohjan uusittu alkuperäisosin, koneiston osa. Kellon alkuperäinen mineraalilasi on naarmuton. Kuoret on varoen kunnostettu. Alkuperäinen "Nato-tähti"-nuppi.Vaaleassa taulussa on pieniä jälkiä, mutta kello on yleisilmeeltä aivan upea. Taulussa maininta taajuudesta 28.800. Teräksenväriset osoittimet, joiden alkuperäinen heijastemassaus on kunnossa.


Z608 Zenith Captain Automatic Kello on myyty!

 Zenith Captain jpg

Zenith miesten teräskuorinen automaattikello vuodelta 1970. (Koneisto oli tuotannossa 1969-72. Kuorireffi xxxDxxx vuosilta 1968-70). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Camelgrain nahkaranneke, ranneleveys 19mm. Isokokoinen kello, kuoren halkaisija 37,0 mm, mutta kello vaikuttaa ranteessa kuitenkin pieneltä, johtuen sen lyhyistä korvakkeista.  Kellon kuori on tehty rakenteeltaan pyöreähköksi eli vaikka halkaisija on iso, korkeus rannekesuunnassa on lyhyt. Tämän himoitun keräilykellon lempinimi keräilijäpiireissä onkin Turtle eli Kilpikonna. Syy on ilmeinen, kello näyttää kilpikonnalta. Captain malli syntyi jo 50-luvulla, Zenithin automaattikoneistolla varustetuksi lippulaiva-malliksi, silloin sen koneistona oli vasara-automaatti. 60-luvun alussa mallia alettiin tehdä roottoriautomaattina kaliiperilla 2522P ja 2522PC. Captain oli kellomalli, johon tehdas pyrki saamaan hieman luxusta. Captain palasi 60-luvun lopulla Turtlena. Kelloa tehtiin koneistoilla 2542PC, 2552PC ja 2562PC, noin vuosina 1967-71. Mallin erikoisuus on siinä, että kuori on kookas (37mm, mutta korvakkeet ovat lyhyet, se sopii erityisesti kapearanteiselle isoksi vintage kelloksi.

Koneisto kuuluu halkaisija mitoiltaan klassiseen 11,5" eli 25,60mm kokoon (Zenithissä kaliiperin kaksi ensimmäistä numeroa kertovat koneiston halkaisijan milleissä). 2552PC oli parannettu painos, kuulalaakeriroottorin suhteen kaliiperista 2542PC, mutta Zenith teki jo heti perään parannetun kaliiperin 2562PC, jossa myös käyntitaasuus oli nostettu, joten 2552PC jäi väliversioksi. Se selittää koneiston harvinaisuuden, vain 15.000 valmistettu. Pääosin 2552PC koneisto käytettiin malliin Defy.

Koneisto: Zenith 2552PC. Ref. 715D027. Heilahdustaajuus 21.800, 23 kiveä, Inca-iskusuoja, käynninkeskiöinti, kalenteri.
Kunto: Huollettu 4/2016. Uudet osat: lasi, pohjan tiiviste. Kelloon jätetty alkuperäinen tähti-nuppi. Upea alkuperäinen tummanharmaa taulu on huippukunnossa. Teräksenväriset palkkiosoittimet.


Ar401 Arsenal Geneve, vedettävä Kello on myyty!

Arsenal Geneve jpg

Miesten teräskuorinen kello 50-luvulta (pohjan merkinnästä Waterproof luovuttiin 60-luvun alkupuolella, kun DIN-standardi hyväksyttiin, tosin pienet kuoritehtaat käyttivät vanhaa normia pitkälle 60-luvun puoliväliin). Plexilasi. Kellossa on uusi vaaleanruskea Hirsch Forest nahkaranne, leveys 18mm. Normaalikokoinen kello 31,0mm lasi ja kuoren koko on 34,0mm. Arsenal merkki on ensimmäisen kerran rekisteröity vuonna 1957, se kaatui 60-70-lukujen taitteessa kelloalan lamaan, eikä siitä ole jäänyt paljoakaan muuta kuin nimi historiankirjoihin. Kello on tullut tänne Suomeen Ruotsista, sillä ruotsalainen kelloalanketju Stjärnurmakarna on edustanut kelloa 60-luvun alussa. Se mikä tekee Arsenal Genevestä kysytyn kellon on tietysti nimi, joka on sama kuin lontoolaisella jalkapalloseuralla. Kukapa Arsenal-fani ei haluaisi Arsenalia ranteeseensa. Tässä on paljon enemmän kelloa, kuin seuran myymälän kiinalaisissa patterikelloissa. Koneisto on A. Schild (=AS) valmistama ja se on ns wermachtwerk. Koneistolla tai kellolla ei ole mitään tekemistä Saksan armeijan kanssa. Koneisto on vain tyyppihyväksytty sotilaskelloksi ja siten sitä on valmistettu isoja määriä ja hinta edullinen. Koneistot tunnettiin luotettavina peruskoneistoina. Tätä kyseistä koneistoa valmistettiin kolmella kivimäärällä 15, 17 ja 21. 21 kivinen versio oli ns ylikivikello eli siinä oli "tarpeettomia" kiviä, jotka eivät parantaneet suoritusta, 17 kiviseen nähden, mutta kivien määrä oli hyvä myyntivaltti. Tässä mallissa on vain siis tarvittavat 17 kiveä. A. Schild kuului kolmen suuren joukkoon ( ETA, AS ja FHF), se oli ETAn jälkeen toiseksi suurin ja merkittävin koneistotehdas. Tyylillisesti kello edustaa 50-luvun loppua, aikaa jolloin kello oli tyylikäs esine, joka määritteli kantajan vaurautta ja tyylikkyyttä.

Koneisto: AS 1188. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, inca-iskusuoja, käyntivara 39h. Koneiston koko 13" eli 29,0mm.
Kunto: Huollettu 10/2014. Uusitut osat: Lasi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Taulu on erinomaisessa kunnossa. Kullanvärisissä osoittimissa on lievää patinaa.


Om801 Omega Seamaster 600, vedettävä Kello on myyty!

Omega Seamaster jpg

Omega miesten teräksinen vedettäväkello 60-luvun puolivälistä (sarjanumero viittaa vuoteen 1964). Plexilasi. musta Hirsch Osiris ranneke, jonka leveys 18mm. Kello normaalikokoinen 60-luvun kello, kuoren leveys ilman nuppia on 34mm. Kello on suorastaan ikoninen Omega, se oli yksi suosituimpia tehtaan vedettäviä malleja 60-luvulta. Kello on kooltaan yllättävän siro, jos sitä vertaa tämän päivän massiivisiin sukellustiiviisiin Seamastereihin. Tämä onkin vain roiskevesitiiviydellä oleva käyttökello, ei erikoisvesitiivismalli, kuten tämän päivän sukellustiiviit Seamasterit. Toki Seamasterilla tuli ulos jo 60-luvulla Seamaster 120, 200 ja 300 mallit, jotka ottivat osaa kellotehtaiden käymään Sukelluskellojen kehityskilpaan. Kelloa valmistettiin kahdella taulun värillä: hopeanvärisellä sekä mustalla taululla. Vaaleassa oli, joko teräksenväriset tai kullanväriset indexit, mustassa kullanväriset. Tässä on hieman vähemmän esiintyvä taulu, jossa osa indexeistä on numeroilla. Seamaster oli Omegan ensimmäinen alabrändi, se syntyi vuonna 1948, kun Omega alkoi valmistaa vesisuojauksella varustettuja kelloja. Seamasterista tuli iso hitti ja käsite, johon muiden kellot vertautuivat, 50-60-lukujen taitteessa. 60-luvulle tultaessa Omega sai ulos uudensuku   n mainostaa Seamasterin nimessä Seamaster 600. Kaliiperi 600 (1960-64) oli sarjan alkuperäinen versio, joka päivittyi kuitenkin pian versioksi 601 (1962-70), siitä oli myös kalenterillinen versio 611 (610). Kellon kuoren oli valmistanut Omegalle vesitiiviisiin kuoriin erikoistunut kuoritehdas E. Piquirez SA eli EPSA. EPSAn ja Omegan välit olivat 60-luvulla erittäin tiiviit, on suorastaan ihme, että firma kerkesi tehdä töitä myös muille tehtaille. Kuori 135.011 on simppeliydessään kellomaailman klassikko, textbook case miltä miesten peruskellon kuuluu näyttää ja sitä on moni muukin valmistaja kopioinut. Jopa Omegan tytäryhtiö Tissot Seastarissaan valmisti liki identtistä kelloa.

Kuorireffi 135.011. Serial 2164xxxx. Koneisto: Omega 601. Heilahdustaajuus 19.600, 17 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 42h. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.

Kunto: Huollettu 1/2018. Vaihdetut osat: Lasi, nuppi,tiiviste,peitelevy, sek.osoitin. Kuoret kunnostettu.  Vaalea taulu on erittäin hyvässä kunnossa, kullanväriset osoittimet.

Z607 Zenith Sporto, vedettävä Kello on myyty!

Zenith jpg 2/2018

Zenith miesten teräskuorinen vedettäväkello 60-luvun lopusta (kuorireffin 7xxDxxx  noin vuodelta 1969). Plexilasi. Uusi ruskea Hirsch Osiris nahkaranne, ranneleveys 19mm. Reilunkokoinen, lievää XL-kokoa oleva kello, lasin halkaisija 33,0 mm ja kuoren halkaisija 35,0 mm. Kello on 60-luvun lopun uutta tyyliä hakevaa muotoilua, joka tavoitteli mahdollisimman yksinkertaista ilmettä. Korvakkeet ja kuori ovat yhtä osaa saumattomasti, eikä kellossa ole erillistä lasisarjanrengasta eli bezeliä. Kellon luunvalkoinen taulu on voimakkaasti kupera. Teräksenväriset indexipalkit, joissa musta maaliviiva. Taulu on tavanomaista kookkaampi, kellon lasi on peräti 33mm halkaisijaltaan, joten kello vaikuttaa paljon kookkaammalta kuin 35mm. Zenith olikin erikoistunut vastaaviin mittasuhde illuusioihin 60-luvun lopulla. Tämä Zenith Sporto ja harmaa Zenith 153 ovat liki identtisillä kuorilla, tässä sivuilla hionta päältä kiilloitettu ja harmaassa toisin päin. Kellon pohjassa on kaiverrus, jonka mukaan kello on saatu Laihian Säästöpankita 1971, se kertoo kellon hyvästä pidosta, sillä kukapa pitäisi kelloa paremmin kuin pankin palkitsema laihialainen! Kello kuuluu Sporto-sarjaan, joka poistui markkinoilta 1964, mutta palasi tämän kellon valmistuksen myötä ja 70-luvulla tehtiin vielä muutama Sporto-malli.

Kellon koneistona on Zenithin vedettävä kalenterikoneisto 2552C, joka on erittäin harvinainen Rösslerin kirja ei edes mainitse tuotantovuosia tai valmistusmääriä, todennäköisesti vain pieni koe-erä, kunnes tehdas jo siirtyi kaliiperiin 2562C. Koneisto eroaa 2542C koneistosta vain kalenterikoneistossa olevan stopparin osalta, sen tarkoituksena on estää kalenterin tahaton siirtyminen. Konstruktiosta luovuttiin jo seuraavassa 2562-sarjassa, ilmeisesti se ei ollut hyvä kokeilu. Se toi lisää osia, mutta ei oikeastaan hyötyjä, sillä Zenithillä ei ole muutoinkaan ongelmaa kalenterin kanssa.

Koneisto: Zenith 2552C. Kuoren sarjanumero on 733D302 Heilahdustaajuus 21.600, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 49h. Koneiston halkaisia 11.5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 4/2016. Uusitut osat: lasi ja pohjan tiiviste. Kuoret kunnostettu. Alkuperäinen, keräilyarvoa nostava "nato"-nuppi jätetty kelloon. Alkuperäinen luunvalkoinen taulu on erittäin hyvässä kunnossa. Palkki-/ teräsoittimet ova huippu kunnossa. Pohjassa kaiverrus: IPA 29.11.-71 Laihian Säästöpankilta. (Tarkan markan Laihialla ei olla sorruttu kultakello-hypeen yrityslahjoissa!)