www.kellohuoltoloppela.com

Hiljattain myydyt kellot

 

Z823 Zenith Defy 28800 Automatic Kello on myyty!

Zenith Defy jpg

Zenith miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvun lopulta. Kupera mineraalilasi, Zenith oli ehkä ensimmäinen tehdas, joka laittoi kelloon kuperan ja karkaistun mineraalilasin. Kellossa himoittu alkuperäinen ranneketehdas Gay Freres SA:n Zenithille valmistama ns tikapuu-ranneke, leveys 18mm. Ranneke itsessään on himoittu keräilykappale. Isokokoinen kello, lasin halkaisija 31,0 mm, kuoren halkaisija 37,0 mm, kuoren korkeus 45,0mm ja kellon paksuus n. 15mm, kello on siis massiivinen. Defy on El Primeron ohella legendaarisin valmistetuista Zenithin kello-malleista Tämä kello on alkuperäistä Defy-sarjaa eli se on valmistettu 1968-69. Defyä valmistettiin vuosien 1968-74 välillä, ensimmäisissä oli 2552PC ja 1969 lopulta lähtien 2562PC ( taulussa lukee usein taajuus 28.800, ei aina). Kello on ollut uutena erikoisvesitiivis eli täysiverinen sukeltajankello, 300m vesitiiviydellä. Kaikki vintage-kellot ovat veteraanikelloja/ keräilykelloja, eikä niiden tarkoituksellinen altistaminen vedelle ei ole järkevää. Kelloon tehtiin tukevat kuoret, karkaistu mineraalilasi, tukeva kierrenuppi sekä sukeltajankellon 300m vesitiiviys. Koneisto asetettiin kelloon osittain muovisen koneistonrenkaan avulla, sen tarkoitus on suojata itse koneistoa iskuilta. Kellon lasisarjanrengas, bezel oli kiinni kierteellä kuten kellon takapohjakin, siitä kello sai lempinimekseen Defy Boulon (=ranskaa, mutteri-Defy). Defyn ensimmäiset versiot tulivat markkinoille jo 1968 koneistolla 2552PC, mutta kelloa valmistettiin myös Zenithin 70-luvun uutuus high speed-koneistolla 2562PC (1969-75), sitä mainostettiin taulussa taajuudella 28800. Kello sijoittuu Zenithin historiassa kapeaan mutta tapahtumarikkaaseen ajanjaksoon. Kellon taulussa on viisisakara tähti ja pohjassa näkyy MZM-konsernin (Movado-Zenith-Mondia) logo, nelikulmatähti, joka otettiin käyttöön 1964, mutta sitä käytettiin taulussa vain harvoin. Taulun logo muutettiin vuonna 1972, silloin logoksi tuli neliö, jossa nelisakaratähti. Tämä kello ikäsijoittuu vuosille 1970-71. 1972 Zenith Defyn kuorireffi vaihdettiin muotoon 10.0901.290, sama koodi kaikkiin kelloihin, samalla kuorella ja koneistolla.

Kellossa on rannekkeena kaikkein kuuluisimman ranneketehtaan Gay Freres SA:n valmistama ranneke. Tehdas teki rannekkeita hyvin monelle arvostetulle kellotehtaalle, sen rannekkeita löytyy Zenithin lisäksi ainakin merkeiltä: Omega, Certina, Eterna, Rolex, lisäksi tehdas teki jälkimarkkina rannekkeita jotka myös ovat kohonneet keräilyn kohteeksi mm "bamboo" ja "ricebeams". Tämä "tikapuu" (engl ladder) oli suunniteltu juuri Zenithille, ei muille. Nämä tehtaille tehdyt rannekkeet on sainattu tehtaan kauriinpää-logolla taitteeseen, samoin ne on päivätty, tässä on 1/71 (=koodi tarkoittaa, että 1. vuosineljännes 1971). Ranneke on tehty toisin kuin nykyaikaiset rannekkeet, siinä ei ole lyhennettäviä paloja, pituutta voi siis muuttaa vain kilvessä olevalla jousinastalla. Samalla kun ei ole irtoavia nastoja ja akseleita se on erittäin kestävä. Ranneke on kuin teräksinen rannekoru, siis ihan muuta kuin vain ranneke. Huonona uutisena kerrottakoon, iso ranteisille kellomiehille, kaikki näkemäni rannekkeet ovat aika lyhyitä. GF rannekkeen pituus maksimissa on 19-19,5mm. Meihin suomalaisiin on tullut keskimäärin 45 vuodessa ruistaranteeseen, ilmeisesti 70-luvun alussa miesten keskimääräinen ranteen paksuus oli 17-18cm. Oma ranteeni on 19cm ja olen kai aika keskimääräinen tapaus. Minä saan tämän  GF rannekkeen riittämään juuri kilven vikalla kololla. Lukkomekanismia GF rannekkeissa olen havainnut kolmea erilaista: tavallinen kilpitaitelukko, sama turvasalvalla sekä turvasalpa sekä sukelluspidennys. Tässä on kilpi, turvasalvalla. Lukko on vähän vioittunut edellisen omistajan korjaustoimista, mutta pysyy lukossa turvasalvalla.

Kuori:  Ref.824D482. Koneisto: Zenith 2562PC Heilahdustaajuus 28.800, 23 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksenhienosäätö, kalenteri.
Kunto: Huollettu 2/2018. Uudet original-osat: lasi, tiivisteet. Kuoret alkuperäiskunnoossa, ei kiilloitettu, ranneke hiottu. Kellossa harvinaisempi ns hiekkataulu, suurimmassa osassa kelloista oli vaalea taulu. Teräksenväriset osoittimet, joissa vaalea loistemassaus. Kello on yleisilmeeltä aivan upea, siinä on sitä särmää.


Omega Speedmaster Professional Mark III Automatic Kello on myyty!

Omega Mark III jpg

Omegan teräskuorinen automaatticronografi vuodelta 1972. Kellossa Omegan alkuperäinen teräsranneke 1161/172, kiinnitysleveys 22mm. Kooltaan kello on vintage-kelloksi kookas, halkaisija on 41,0mm ja paksuus peräti 16,50mm.

Omega oli julkistanut 1970 uuden automaattikronografikoneistonsa cal 1040, mutta varsinaisia kelloja, jotka käyttivät koneistoa, tehtaalta saatiin vasta 1972. Tämä kello Mark III oli tehtaan toinen luomus automaatti-cronosta (ref 176.002. Ensimmäinen malli 176.001 oli Seamaster, traditionaalinen, plexilasillinen malli, tällä samalla taululla, harmaa tai sininen). Mark III viittaa siihen, että se on Speedmaster-perheen kolmas inkarnaatio. Ensimmäinen on tietysti legendaarinen Omega Speedmaster Professional (Moonwatch) 1969, toinen Mark II 1970, joka oli Moonin tavoin vedettävä cronografi koneistolla 861. Kellossa oli 70-luvun huippu uutuus, sileä mineraalilasi. Tuolloin uskottiin, että lasin pitää olla vähintään 2,0mm paksu, jotta se varmasti kestää, tämä teki kelloista erittäin paksuja, eikä Omega mitenkään pyrkinyt peittelemään faktaa, vaan päinvastoin, kuoriin tehtiin valtavat viisteet, jotka korostavat faktaa. Kello on yksi Omegan kookkaimpia sen 70-luvun cronograafeista, mutta silti nykypäivän kellojen rinnalla tämäkin alkaa olla aika keskivertokokoinen. Mark III kelloa kutsutaan usein Automatic-Flightmasteriksi, koska kellon kuori on ottanut mallia Omegan lentäjäkellosta Flightmasterista. Omega vielä on palannut kuorimalliin quartz-aikana tehden titanium, kaksoisnäyttöisen (ana-digi) Spacemaster Z 33 kellon samantyyppisillä kuorilla.

Kellon cronografin minuuttilaskija on samalla keskinavalla kuin tunti- ja minuuttiosoitin, se tekee cronograafin käytöstä paljon helpompaa kuin, että min.laskija olisi omalla pikkutaulullaan. Kuluneiden minuuttien määrä on helppo ja nopea nähdä ison osoittimen avulla. Tästä johtuen 1040 mukavimpia kronografeja käyttää. Omegan 70-lukulaiset cronot, etenkin Speed 125, Mark III ja Jedi. ovat erittäin kysyttyjä, koska nämä ovat niitä ulkoasultaan erottuvimpia kelloja ja cronoja.

Vinkkinä vintage-Omega cronon ostajalle, jos myytävää kelloa väitetään huolletuksi, kannattaa ensin katsoa miltä lasin tiiviste näyttää, jos se on vaalea, kuten tässä kellossa, se on uusittu huollossa hiljattain. Jos tiiviste on ruskehtava, oluenvärinen, sitä ei ole uusittu. Vanhat 70-luvun lasin tiivisteet olivat läpikuultavaa materiaalia ja niillä on tapana ottaa ajanmyötä väriä itseensä ja muuttua ikävän ruskehtaviksi. Tiivisteen väri siis antaa viitteitä huollon tasosta. Jos huoltajalla ei ole alkuperäisosia käytössä, ei kaikkiin ongelmiin ole voitu puuttua. Lasin irroitus on olennaisen tärkeä osa huoltoa, samoin painimien uusiminen. Vanha lasin tiiviste on kuivuessaan usei ryytynyt kiinni, mutta se ei tarkoita, että sauma olisi yhä tiivis. Lasin alapinnalla on myös kumitiiviste, joka on sulanut. Yleensä se on yhä sulaa töhkää, koska ei ole kunnolla ilman kanssa tekemisissä. Painimien sisällä on tiivisteet, ne ovat sulaneet ajan saatossa ja jähmettyneet uudelleen, se vaikuttaa toimivuuteen. Kyseessä on B-kategorian korjaus. Jos kelloa ei ole lainkaan huollettu, cronografin käyttö asettaa mekaniikan osat alttiiksi isolle kitkalle, joka voi rikkoa osia. Kannattaa siis olla selvillä cronon huolto-tilanteesta, sillä Omega cronografin huolto kustantaa laseineen ja nuppeineen noin 900€. Lisäksi vain Omega-valtuutetun huollon

Kellon kuorireffi on 176.002. Kuoren mitat: halkaisija 41,0mm, paksuus 1,55mm. Omegan oma alkuperäinen teräsranneke.
Koneisto: Omega 1040 Koneiston mitat: 13,75 linjaa eli 31mm ja korkeus 8mm. Kiviä 22, Inca-iskusuoja, käyntitaajuus 28.800, nollattava ajanotto keskisekunnilla, keskinavan min.laskurilla, 12h tuntilaskurilla sekä kalenteri, 24h näyttöosoitin ja pikkusekunti.

Kunto: Huollettu 6/2019. Huollon yhteydessä vaihdettu alkuperäisosin: Nuppi, lasi, painimet, 4x tiiviste, jousi, koneiston osia. Taulu erinomaisessa kunnossa, alkuperäiset osoittimet, hieman patinaa. Kuoret ovat ei-hiotussa kunnossa, ranneke hiottu. Pohjassa ei kaiverruksia, Seamasterin merimonsteri-logo. Rannekkeen pituus alkuperäinen täyspituus eli noin 19,5cm ranteeseen. Rannekkeeseen on yhä saatavissa jatkopaloja, kuten myös kokonaista uutta ranneketta.


Om708 Omega 26.5, vedettävä Kello on myyty!

Omega 26.5 jpg

Omega miesten teräskuorinen vedettävä pikkusekuntikello 30-luvulta (sarjanumero ajoittaa kellon noin vuodelle 1936). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Duke nahkaranne, ranneleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, kuoren halkaisija, ilman nuppia 34,0 mm.  Kellon kaliiperi 26.5 on Omegan vanhan systeemin mukaan sen halkaisija eli 26,5mm eli 11.5 linjaa. Omega aloitti koneisto-sarjan valmistuksen jo vuonna 1926 ja se oli tuotannossa 1932 asti. Tämä on paranneltu versio on noin vuodelta 1936. Kello on siis II maailman sodan aikainen. Koneisto-sarjassa oli kaksikerros- eli Breguet-spiraali, joka oli aikakauden parhaissa koneistoissa. Koneisto syrjäytyi tuotannosta kun Omega keskittyi isompaan kaliiperiin 30, josta tuli myöhemmin 1949 tuli koneistosarjat 260 ja 280. Koneiston pohja ja sillat on koneistossa pinta käsitelty rodinoinnilla eli ne ovat hopean väriset. Omega siirtyi punakultaukseen vasta vuonna 1949. Koneiston käyntilaite oli aikakautensa huippua, siinä on Breguet-spiraali ja bi-metallinen liipotinkehä, joka on lämpökompensoiva. Kellossa on ennen toista maailmansotaa tyypilliset kiinteä teräslankarannekekiinnitys (wire), kellossa onkin Hirschin open end -ranneke, jollainen kiinnitetään kelloon liimaamalla se paikalleen eli ranneketta ei voi vaihdella noin vain rikkomatta vanhaa. Huollolla myynnissä 18 ja 16mm open endiä mustana ja ruskeana. Kellon iästä johtuen muistutan, tämä ei ole mitään käyttövintagea, vaan enemmänkin keräilykello. Kello käy edelleen kohtuudella vaikka ikä on tuonut kulumaa. Toki kelloa voi käyttää fiilistellessä, mutta varovaisuutta noudattaen  ja hyvä muistaa, että kelloon ei saa enää edes vetoakselia. Keräilyllisesti nämä 30-40-lukujen mallit eivät ole korkeassa kurssissa (ovat usein vain 32mm), joten hinta kellolla on hyvin maltillinen hinta.

Koneisto: Omega 26.5T2. Kuorinumero 9096765. Koneiston serial 832xxxx, Heilahdustaajuus 18.000, 15 kiveä, Breguet-spiraali, bi-met kehä, pikkusekunti, käyntivara 37h.
Kunto: Huollettu 12/2017.Tehtaan omat varaosat: lasi. Kuoret puhdistettu hapettumisen poistoaineella. Alkuperäinen vaalea taulu on ajan patinoima (kuten asiaan kuuluu). -taulussa radiumia, josta ei ole vaaraa kellon käyttäjälle. Sinistettyä terästä olevat osoittimet ovat alkuperäiset, mahdollisesti massattu uudelleen, sävy kirkkaampi kuin taulussa, osin "palanut". Kello ei ole vesisuojattu, vaan on tiivisteetön malli.

 


T702 Tissot Seastar Visodate Automatic Kello on myyty!

Tissot Seastar jpg

Tissot Seastar Visodate, dubleekuorinen miesten automaattikello, 60-luvun alkupuolelta (sarjanumeron perusteella 1962). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Duke nahkaranneke, kiinnitysleveys 19mm. Kuorenkoko 35,0mm on standardikuorta hieman kookkaampi. Seastar oli Tissotin sporttikellojen mallisto, joka vastasi Omegan Seamasteria. Visodate oli taas Tissotin termi kalenterikellolle (vastine Certinan Certidate brändille), joka alkoi yleistyä kelloissa 50-luvun lopulta, alkaen. Tissot julkisti 60-luvun miesten koneistomallistonsa 780-sarjan vuonna 1959. Siihen kuuluivat: perusvedettävä 781, vedettävä kalenterilla 782, automaatti ilman kalenteria 783 sekä tämä automaatti kalenterilla 784. Sarja päivittyi vuonna 1965, jolloin perään tuli -1. Tissot ei itse valmistanut koneistoja vaan siitä vastasi SSIH-konserniin kuulunut koneistotehdas Lemania, joka tunnetaan parhaiten cronokoneistoistaan. Nämä koneistot olivat vain Tissotin käytössä, myöhemmin tosin 60-luvun lopussa, myös konserniin ostettu Lanco käytti koneistoja. Tissot koneistot tunetaan toimintavarmoina peruskoneistoina. Koneisto toimi perustaajuudella 18.000, joka oli hieman matalampi, kun kilpailijat kuten Omega, Certina, Zenith jne käyttivät jo nopeampia taajuuksia 19.600 tai 21.600. Tissot siirtyi taajuuteen 21.600 vasta 1972 kun koneisto päivitettiin koneistoksi 25x1 (x=vaihtuva numero. Tätä vastasi 2581). Tissotilla ei ollut käytössä pikasiirtoa, kuten ei suurimmalla osalla tehtaista,  60-luvun kalenterikoneistoissa.

Kuorireffi on 43501 ja 44501 4. Koneisto: Tissot 784. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, käyntivara 49h, kalenteri (ei pikasiirtoa). Koneiston koko: Halkaisija 11,5" = 25,6mm.
Kunto: Huollettu 10/2017. Uusitut osat: lasi, nuppi ja tiiviste. Kuoret ovat hyväkuntoiset. Vaalea alkuperäinen taulu on hienossa kunnossa yleisilmeeltään. Dubleenväriset osoittimet, joissa hieman patinaa.


Ce018 Certina Town & Country, vedettävä Kello on myyty!

Certina Town & Country jpg
 

Certina miesten teräskuorinen vedettävä kello 60-luvulta (kellossa kaiverrus 1974, mutta sarjanumero on vuodelta 1964). Plexilasi, Certinan oma muotolasi. Uusi ruskea Hirsch Kansas ranneke, ranneleveys 20mm. Normaalikokoinen kello, lasin poikkihalkaisija kuori 30,50 mm. Kuorien kulmikkuus yhdistää kookkaan ja sulavalinjaisen kellon, kuoren leveys pieni mutta ranneke on leveä. Kello on mekaaniseksi kelloksi ohuen oloinen. Kello istuu hyvin ranteeseen. Town & Country oli Certinan ratkaisu kulmikkaiden kellojen kategoriassa ja se oli Zenithin Respiratorin ohella ensimmäinen malli, jossa oli tiivisteet. Roisketiivis kulmikas rannekello oli 60-luvulla vallankumouksellinen.
Kellossa on ns kuppikuori, jossa koneisto tulee ulos taulunpuolelta. Maskikuori, joka pitää lasia paikoillaan on kiinnitetty neljällä ruuvilla korvakkeiden kohdalta. Kulmikkaat vintage-kellot ovat aina huomion kerääjiä, silllä ne eivät olleet niin yleisiä, kelloista suurinosa 60-luvulla valmistettiin pyöreiksi. Syy kulmikkaiden kellojen harvinaisuuteen oli ongelmissa saada kulmikaskello vesisuojatuksi. Vasta quartz-kellojen aika ja mineraalilasit tekivät kulmikkaan kellon vesitiiviyden helpoksi. Myöskään kulmikasta kuorta ei voi valmistaa sorvissa sorvaamalla tai valamalla kuten dubleekuorta, vaan esim tämän kellon kulmikas, teräksinen kuoren takaosa piti valmistaa metallia työstämällä ja se nosti valmistuskustannuksia. Tässä myös päällyskuori on terästä, suurin osa Town & Country kelloista valmistettiin dubleekuorilla. Certina teki Town & Country kelloa perusvedettävänä, vedettävänä kalenterilla sekä automaattina kalenterilla.

Koneisto: Certina 25-661. Heilahdustaajuus 19.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö, kalenteri. Koneiston halkaisia on 11,5" eli 25,6mm.
Kellon reffi on 5301 115 ja sarjanumero 5494058, sen mukaan kello vuodelta 1964.
Kunto: Huollettu 5/2017. Kuoret ja lasi erittäin hyvässä kunnossa. Hopeanvärinen taulu on hyvässä kunnossa, vaikka siinä on toki joitain pientä jälkeä. Teräksenväriset osoittimet ovat myös siistissä kunnossa.


809 Omega Seamaster Automatic Kello on myyty!

Omega Seamaster jpg

Omega Seamaster Automatic miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvun lopulta (sarjanumero viittaa vuoteen 1968). Kellossa on erikoisprofiililla oleva plexilasi. Uusi Omegan alkuperäisranneke, leveys 19mm. Kuoret ovat kookkaat 36,5 mm ilman nuppia. Kellon koneisto on erittäin lyhyt ikäiseksi jäänyt linja ja siten harvinaista sarjaa. 70-luvun puolella Omega-tehdas siirtyi käyttämään puhtaasti Lemania-tehtaan rakentamia koneistoja, joissa oli high speed-koneisto. Tämä pulleampi 750-sarja on kuitenkin muodokkaampi ja henkii erilaista tyyliä kuin muut ajankohdan kellot. Tuplakalenteri oli 60-luvun lopun uutuus ja villitys, isoimmat tehtaat kuten Omega ja Eterna tekivät sellaisen sekä moni käytti tietysti koneistotehdas ETAn koneistoa, jotta pääsi buumiin mukaan. Kellossa on ns Suomi-kalenteri eli viikonpäivät ovat suomeksi. Useimmat tehtaat tekivät kalentereita kohdistaen ne kohdemaahan jonka markkinoille kello oli menossa, nyky kelloissa kalentereita ei enää tehdä pienille kielille kuten Suomi lainkaan.

Omega oli tuonut Seamasterit markkinoille, ensimmäisenä alabrändinään, jo vuonna 1948. Nimi Seamaster viittaa tietenkin kellon vesitiiviyteen. Vesitiiviys oli tarkkuuden ohella se merkittävin segmentti, jossa kellotehtaat halusivat erottua edukseen. Liki kaikilla tehtailla olikin mallisto, joka yhdistettiin mielikuvalla veteen, Omegan Seamaster on kuitenkin se kuuluisin.

Tämän kellon korvakeväli on 19mm, sitä kautta todella hyvin istuvaa nahkaranneketta pulleaan kelloon on vaikea löytää. Onneksi pienellä Omega-saitin kaivelulla selvisi että, Omega toimittaa kelloon yhä metalliranneketta ja tilasinkin kelloon uuden Omegan alkuperäisrannekkeen, se todella kohottaa kellon uudelle tasolle. Klassikko, jollaisen jokainen haluaa ranteeseensa!

Koneisto: Omega 752. Koneiston serial 2728xxxx. Ref 168.032. Käyntitaajuus 19.800, kiviä 24, käyntivara 50h, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, tuplakalenteri, päivämäärän pikasiirto.
Kunto: Huollettu (11/2018) Uusittu, tehtaan omat varaosat: lasi,nuppi, pohjan tiiviste ja metalliranneke. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäinen hopeanvärinen taulu on hyvässä kunnossa. Teräksenväriset osittimet ovat hyvässä kunnossa. Ei kaiverruksia. Pohjassa merimonsteri.


Om902 Omega Geneve Dynamic Automatic Kello on myyty!

Omega Dynamic jpg

Omega Geneve Dynamic, miesten automaattikello 70-luvun alusta (sarjanumero viittaa vuoteen 1970). Plexilasi, Omegan oma, erikoismuotoilu. Kellossa original Omega metalliranneke, NOS eli uusi vanhaa varastoa. Kellon metalliranneke on myös täyspitkä, mahtuu isoonkin ranteeseen. Iso kokoinen kello, kuoren halkaisija on 41,5mm. Omega Geneve Dynamic malli julkistettiin 1967. Mallin luoja oli suunnittelija Raymond Thevenaz ja kuoret alunperin valmisti Omegalle italialainen kuoritehdas Fernando Fontana, mutta kun suosio kasvoi niitä teki myös toinen kuoritehdas EPSA. Se on tehnyt myös nämä kuoret. Kellosta muodostui 70-luvun alun tyyliikoni ja hittituote, sen myynnin kerrotaan olleen jopa 60% koko Omegan myynnistä. Kello kuului siis Omegan edullisten ja muodikkaiden kellojen Geneve linjaan. Malliston alkuperäisenä ideana oli tämänkin kellon muotokieli, hopeanvaalean ja sinisen yhdistely, rengaskuviolla. Myöhemmin Omega teki vielä yksivärisiä tauluja (sininen, hopea) sekä viininpunaista-versiota. Dublee ja kulta kellossa taulu oli shamppanja/ruskea. Kelloa tehtiin eri versioina: mekaaninen tai automaatti, kalenterilla tai ilman. Kellossa on ns kuppikuoret (kuva4) eli koneisto tulee kuorista pois lasin kautta.

Kellossa Omegan 60-luvun koneistojen "paras versio", automaatti, jossa oli kalenteri ja sen pikasiirto. Alunperin Omega 1967 Omega julkisti kellon koneistolla 1481, joka oli Lemanian Tissotille tekemä koneisto Tissot 2481, suosion kasvaessa Omega panosti kelloon enemmän kaliiperin 565 muodossa.

Koneisto: Omega 565. Koneiston serial 3039xxxx Ref. 166.039. Heilahdustaajuus 19.800, 24 kiveä, Inca-iskusuoja, käynninkeskiöinti, kalenteri ja pikasiirto.
Kunto: Huollettu 2/2019. Tehtaan omat varaosat: lasi, nuppi, ranneke. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäinen bicolor: hopea/sininen taulu on erittäin hyvässä kunnossa, vain pari pientä  jälkeä. Maaliosoittimetosoittimet ovat erittäin hyväkuntoiset. Pohjassa hento kaiverrus: VH -71.


Om808 Omega Speedmaster 125 Automatic Kello on myyty!

Omega Speedmaster 125 jpg

Omegan teräskuorinen kronometritestattu automaatticronografi vuodelta 1973. Omega juhlisti yrityksen 125 vuotisjuhlapäivää julkistamalla 1970 tuotantoon tulleesta automaatticronografista 1040 kronometritestatun version kaliiperilla 1041. Kelloa tehtiin Limited edition, kaiken kaikkiaan vain 2000 kappaletta, luku jakautui viiteen osaan viiden erilaisen lasin suhteen (tässä kellossa on tachymetriasteikolla varustettu lasi). Omega jyvitti kellot tarkoin maittain sen mukaan, kuinka paljon Omegaa myytiin. Suomi sai kuitenkin extra kelloja yli sille kuuluvan kiintiön, koska Suomessa järjestettiin vuoden 1974 jääkiekon maailmanmestaruuskisat ja Omega oli kisojen sponsori (vuoden 1973 kisat olivat Moskovassa, eikä Omegaa myyty N-liitossa).

Kello on yksi Omegan kookkaimpia sen 70-luvun cronograafeista, mutta silti nykypäivän kellojen rinnalla tämäkin alkaa olla aika keskivertokokoinen. Kellossa esiteltiin 70-luvun uutuus mineraalilasi, se oli näissä ensimmäisissä malleissa paksu (2mm), vaikka kyseessä ei ollut sukeltajankello, se haluttiin olevan varmasti kestävä. Myös itse koneisto itsessään oli Omegan kookkain tähän mennessä, joten kellonkuoren koko 42 x 52mm. Kellon ranneke on vain tälle kellolle tehty malli, jossa on futuristinen muotoilu, kuin astronautin puku. Juuri ranneke tekee kellosta erittäin tunnistettavan. Ensimmäisissä myydyissä yksilöissä oli rannekkeessa oli ongelmia ja Omega muutti rannekkeen rakennetta, kesken tuotannon. Tässä kellossa on tuo uusittu ranneke. Pitkään Omegalla ei ollut tarjolle uutta ranneketta tai edes osia ranteeseen, mutta nyt Omega tarjoaa taas kelloon ranneketta ja sen osia. Tyypillisesti rannekkeen palojen nivelet ovat ranteessa kuluneet ja tähänkin uusittiin pari linkkiniveltä. Hienoa, että Omega haluaa pitää kulttikellonsa vintage-harrastajien käytössä ja täydessä iskussa.

Kellon cronografin minuuttilaskija on samalla keskinavalla kuin tunti- ja minuuttiosoitin, se tekee cronograafin käytöstä paljon helpompaa kuin, että min.laskija olisi omalla pikkutaulullaan. Kuluneiden minuuttien määrä on helppo ja nopea nähdä ison osoittimen avulla. Tästä johtuen 1040 ja 1041 ovat mukavimpia kronografeja käyttää. Koneistona jo perusversio 1040 on todella tarkkakäyntinen, eikä 1041 version kronometritesti suinkaan ole askel väärään suuntaan.

Kellon kuorireffi on 178.0002. Kuoren mitat 42 x 52mm, paksuus 1,55mm. Ranneke integroitu.
Koneisto: Omega 1041 Koneiston mitat: 13,75 linjaa eli 31mm ja korkeus 8mm. Kiviä 22, Inca-iskusuoja, käyntitaajuus 28.800, nollattava ajanotto keskisekunnilla, keskinavan min.laskurilla, 12h tuntilaskurilla sekä kalenteri, 24h näyttöosoitin ja pikkusekunti.

Kunto: Huollettu 10/2018. Huollon yhteydessä vaihdettu alkuperäisosin: Nuppi, painimet, 4x tiiviste, 2x koneistonosa, 2x rannekkeenosa. Taulu erinomaisessa kunnossa, alkuperäiset osoittimet, hieman patinaa. Kuoret varoen kunnostettu, hiusnaarmut poistettu, ei liiallista hiontaa. Pohjassa ei kaiverruksia. Rannekkeen pituus alkuperäinen täyspituus eli noin 19,5cm ranteeseen. Rannekkeeseen on tilattavissa jatkopaloja.


Om901 Omega Seamaster Automatic, Kello on myyty!

Omega Seamaster jpg

Omega Seamaster Automatic miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvun alusta (sarjanumero viittaa vuoteen 1964). Plexilasi. Uusi ruskea mokkapintainen Hirsch Osiris nahkaranne, ranneleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, kuori ilman nuppia 34,0 mm. Kellon koneisto on 60-luvun klassikkokoneisto 552, automaattikello. Koneisto, josta on tullut käsite, luotettavuudessa. 550-koneistosarjan valtakausi kesti vuodesta 1958 aina vuoteen 1972 asti. Tämä malli on yksi suosituimpia Omega malleja vintage-kelloissa, sen salaisuus on kai siinä, että se on puhdaslinjainen kello, jossa ei ole mitään liikaa. Seamaster luotiin Omegan vesitiiviiksi mallistoksi, jossa oli erikoisvesitiiviitä kelloja, mutta myydyin linja olivatnämä 30m roiskevesitiivis kello. Tämä Seamaster Automatic oli vedettävän Seamaster 600 -mallin "isoveli". Yleensä Seamaster oli vaalealla taululla (n. 80% tehdyistä kelloista), kuten tämä, vaikka mustaltauluisiakin tehtiin. Lisää tietoa Seamaster -sarjasta löydät linkin Kellot takaa, sillä on mallin esittely.

Koneisto: Omega 552. Koneiston serial 2123xxxx. Ref. 165.001. Heilahdustaajuus 19.800, 24 kiveä, Inca-iskusuoja, käynnin keskiöinti, rukkauksen hienosäätö.
Kunto: Huollettu 2/2019. Tehtaan omat varaosat: Omega-nuppi, lasi, tiiviste ja taulu sekä osoittimet. Kellon kuoret kunnostettu, niitä on hiottu jo aiemmin. Kellossa on uusi vaalea taulu. Myös osoittimet teräksenväriset ovat uudet alkuperäisosat. Ei kaiverruksia. Pohja ilman Seamaster-logoa.


T501 Tissot Seastar Visodate, vedettävä Kello on myyty!

Tissot Visodate jpg

Miesten teräskuorinen vedettävä kello 50-luvun lopusta (tämä on 78x-koneistosarjan alkuperäistä linjaa). Plexilasi. Uusi ruskea Hirsch Highland nahkaranne, ranneleveys 19 mm. Normaalikokoista lievästi isompi kello, lasin halkaisija 32,6 mm ja kuori 35,0 mm eli runko on vain 1mm isompi standardia, mutta eron näkee ja huomaa heti, milli on kellon rungossa paljon. Kellon koneisto on Tissotin 60-luvun "selkäranka"-koneiston 781 kalenterillinen versio. Sarja tuli tuotantoon 1959 ja sitä paranneltiin versio -1 julkistettiin 1965 ja myöhemmin tuli vielä versio -2 osasta malleja, joka oli tuotannossa aina 70-luvun alkuun. Ja vielä 70-luvulla Tissot toi kaliiperin takaisin uudella käyntitaajuudella ja kaliiperilla, 2461.Vintage Tissotit ovat luotettavia käyttökelloja ja niille on myös oma keräilijäkuntansa. Jostain syystä Tissotia on kellokeräilijöiden taholta aliarvostettu ja dissailtu, sen ansiosta kelloja saa erittäin edullisesti, kuten tämäkin yksilö tässä. Laatua halvalla! On hyvä muistaa, että Tissot on kellomerkki, jossa on oma koneisto (Tissotin 78x-sarjan takana oli Omegan ja Tissotin tytäryhtiö Lemania), eikä esim koneistotehtaan koneisto, joka oli kenelle tahansa myynnissä. Itse olenkin miettinyt, että Tissot onkin tästä hinta/laatu-epäsuhdasta johtuen yksi parhaita keräilyn aloitus kohteita, sillä uskon, että Tissotin arvostus ja sitä kautta hinta, tulevat suhteessa kohenemaan enemmän kuin jo kysyttyjen keräilykellojen. Huolsin asiakastyönä vastaavan kellon 2014 lopulla ja ihastuin siihen silloin, en epäröinyt hetkeäkään ostaa tätä myyntiin. Jostain syystä juuri tämä Tissotin ensimmäinen sarja sykähdyttää minua eniten, vaikka 78x-1 -sarjassa oli paljon parannuksia, kuten kelloa huotavaa kelloseppää miellyttävät isommat Incan kivet (tässä vanhassa mallissa käyntilaitteen kivet ovat kooltaan naistenkello luokkaa). Tissotin 78x koneistosarjassa on sitä samaa 60-luvun alun hyvää vibaa, kuin Zenithin 2522-sarjassa, mutta ehkä nämä ovat vain sellaisia pikku trivia-juttuja jotka aukeavat vain kelloa huoltavalle kellosepälle. Mutta, jos jotain pitää eritellä, niin kuvistakin voi havaita, että koneistossa on sarjanumero (poistui Tissotista 1965 78x-1 version myötä), koneiston kehysrengas on metallia (Tissot on kuuluisa muovisesta kehysrenkaasta, jonka se otti ensimmäisenä käyttöön. Se suojaa konetta toki iskuilta, mutta on siis muovia), 78x-1 sarjassa poistuivat myös koneistosta taulun kiinnitysruuvit, ne korvautuivat kitkalla toimivalla muoviholkilla (kätevää huollettaessa, mutta laadullinen huononnus).

Kuorireffi on 41501-3S. Koneisto: Tissot 782. Heilahdustaajuus 21.600, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, käyntivara 49h, kalenteri (ei pikasiirtoa). Koneiston koko: Halkaisija 11,5" = 25,6mm.
Kunto: Huollettu 5/2015. Uusitut osat: lasi, jousi ja tiiviste. Vanha logo-nuppi on jätetty kelloon. Kuoret kunnostettu. Vaalea taulu on hieman patinoitunut, mutta yleisilme on hyvä. Teräksenväriset osoittimet, joissa hieman patinaa.


Om807 Omega Geneve, vedettävä Kello on myyty!

 Omega jpg

Omega Geneve miesten teräskuorinen vedettäväkello 60-70-lukujen taitteesta (Sarjanumero viittaa vuoteen 1970). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Osiris nahkaranne, ranneleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, lasin halkaisija 31,6 mm, kuori, ilman nuppia 34,0 mm. Kellon koneisto on 60-luvun klassikkokoneisto 601. Valmistuessaan Geneve oli Omegan edullisen, budjetti-linjan kello ja muotikello (Dynamic). Omega pyrki Geneven avulla tyhjentämään varastoistaan mekaanisia koneistoja. Tämä malli on yksi suosituimpia Omega malleja vintage-kelloissa, sen salaisuus on kai puhdaslinjainen klassinen kello, jossa ei ole mitään liikaa. Tasapainoinen ja selkeä taulu on klassikon synnyssä A ja O. Tällä kuorimallilla, 135.070 on juurensa 60-luvun puolivälin ikoniseen Seamaster 600 -mallissa 135.011. Kuorimallien erot ovat pienet, Seamaster on hieman sirompi. Vaikka kellojen kuorihalkaisijat ovat samat, luo Geneve vaikutelman hieman kookkaammasta kellosta. Tämä kello on sarjan myöhempiä yksilöitä, jossa on harvinainen tummanharmaa taulu.

Koneisto: Omega 601. Koneiston serial 3264xxxx. Ref. 135.070. Heilahdustaajuus 19.800, 17 kiveä, Inca-iskusuoja.
Kunto: Huollettu 10/2018. Tehtaan omat varaosat: Omega-nuppi, lasi, tiiviste. Kellon kuoret kunnostettu. Kellon lyijynharmaa taulu, jossa teräs indexit on erinomaisessa kunnossa. Osoittimet ovat valkoiseksi maalatut tunti ja minuutti, teräksenvärinen osoitin myös upeassa kunnossa. Pohjassa on kaiverrus vuodelta 1974.


Om805 Omega Seamaster, vedettävä  Kello on myyty!

 Omega jpg

Miesten vedettävä teräskello 60-luvun alusta (sarjanumero viittaa vuoteen 1960). Plexilasike. Hirsch Denver tummanruskea ranneke, rannekeleveys 18mm. Klassista kokoa oleva kello, kuoren halkaisija 35mm. Omega Seamaster on kello, josta on moni kelloihin perehtymätönkin kuullut. Tämän 50-luvun Seamasterin kuoren oli Omegalle valmistanut kuoritehdas EPSA, sen sukeltajankypärä-logo on kaiverrettu takapohjan sisäpintaan. Tämän kellon yksi hieno ominaisuus on takapohjassa oleva merihevonen/ hirviö lätkä, sitä kutsutaan nimellä mitalli, valitettavasti se jo katosi kellon seuraavassa versiossa, siinä lätkä oli korvattu kaiverruksella. Kultaisissa Seamastereissa toki vielä sen jälkeen käytettiin kohokuvioitua lätkää. Koneisto 268 kuuluu Omegan parhaaseen vedettävien koneistojen sarjaan 260 (ja 280) sarjat, parempaa kelloa on vaikea tehdä, yhtä suuressa sarjatuotannossa kuin Omega suoritti. Koneistoja tehtiin kaiken kaikkiaan yli 3 miljoonaa kappaletta, 1939 - 69. Se oli todellinen työhevonen, tarkka ja luotettava. Syy miksi Omega luopui koneistosta, johtuu kehityksestä. Merkkien välisestä ikuisesta kilpailusta, joka toi 60-luvun alussa nopeammat käyntitaajuudet ja ohuemmat koneistot. Lisäksi seuraaja cal 600:lla (601) oli kalenterillinen sisarversio 610 (611). Tätä kelloa liikkuu todella paljon, mutta erittäin harvoin löytää näin nätin alkuperäistaulun.

Kello kuorireffi 14389-1 ja sarjanumero 1714xxxx. Koneisto: Omega 267. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 43h. Koneiston mitat: halkaisija 13,25" eli 30,00mm ja korkeus 5,10mm.
Kunto: Huollettu 9/2018. Uusitut Omega-osat: lasi, nuppi ja tiiviste. Kellon kuoret ovat ei kiilloitetussa alkuperäiskunnossa, käsitelty vain oksidointia poistavalla aineella. Kellon taulu on silmiinpistävän hyvässä kunnossa. Kullanväriset siistit alkuperäisosottimet. Pohjassa kaiverrus RV.  Vanhaa kaiverrusta ei pidä poistaa, sillä poisto tekee pohjasta nuljun ja pilaa kellon keräilyarvon.


Om711 Omega Seamaster Automatic Kello on myyty!

 Seamaster

Omega Seamaster Automatic miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvun alusta (sarjanumero viittaa vuoteen 1962). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Osiris nahkaranne, ranneleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, kuori ilman nuppia 34,0 mm. Kellon koneisto on 60-luvun klassikkokoneisto 562, automaattikello kalenterilla. Koneisto, josta on tullut käsite, luotettavuudessa. 550-koneistosarjan valtakausi kesti vuodesta 1958 aina vuoteen 1972 asti. Tämä malli on yksi suosituimpia Omega malleja vintage-kelloissa, sen salaisuus on kai siinä, että se on puhdaslinjainen kello, jossa ei ole mitään liikaa. Seamaster luotiin Omegan vesitiiviiksi mallistoksi, jossa oli erikoisvesitiiviitä kelloja, mutta myydyin linja olivatnämä 30m roiskevesitiivis kello. Tämä Seamaster Automatic oli vedettävän Seamaster 600 -mallin "isoveli". Yleensä Seamaster oli vaalealla taululla, kuten tämä, vaikka mustaltauluisiakin tehtiin. Lisää tietoa Seamaster -sarjasta löydät linkin Kellot takaa, sillä on mallin esittely.

Koneisto: Omega 562. Koneiston serial 1904xxxx. Ref. 167.002. Heilahdustaajuus 19.800, 24 kiveä, Inca-iskusuoja, käynnin keskiöinti, rukkauksen hienosäätö, kalenteri.
Kunto: Huollettu 12/2017. Tehtaan omat varaosat: Omega-nuppi, lasi, tiiviste ja jousi. Kellon kuoret varoen kunnostettu. Kellon vaalea taulu, jossa teräksenväriset indexit on erinomaisessa kunnossa. Osoittimet ovat myös teräksenväriset ja myös upeassa kunnossa. Ei kaiverruksia. Pohjassa Seamaster-logo.