www.kellohuoltoloppela.com

Myyntikellot

Kellohuollon myynnissä olevat kellot, ryhmä Muut merkit. Hinnat kalliimmasta edullisempaan.

Kategorian kellojen myyntitakuu on 12kk. Takuu kattaa kellon toimivuuden, ei rikkoutuneita osia, vääränlaisesta käytöstä johtuvia vikoja eikä vesivaurioita.


E801 Ebel Automatic 36000, Fast Beat

Ebel jpg Ebel jpg
Ebel jpg Ebel jpg
Ebel jpg Ebel jpg

Kellossa on mukana uusi, musta Hirsch Highland ranneke. Rannekeita myynnissä Kellohuollolla leveyksissä 18,20 ja 22mm, väreinä: musta, ruskea, sininen. Rannekkeen hinta on 35€.

Miesten teräskuorinen kello 60-70-lukujen taitteesta (koneisto tuotannossa 1969-72). Plexilasi. Kellossa musta Hirsch Highland ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Normaalikokoinen kello kuorenhalkaisija ilman nuppia 34mm. Mukana tulee alkuperäinen Ebel-kotelo. Tällä Fast Beat kellolla Ebel oli mukana High Speed -kisassa, jota käytiin 60-luvun lopussa tehtaiden kesken käyntitaajuuden puitteissa. Käyntitaajuuskisa liittyi kellojen käyntitarkkuuteen, kisan oli triggeröinyt äänirautakellot ja tulossa oleva quartz-aika, joka sai aikaan isoja vaateita tarkkuuden suhteen myös mekaanisille kelloille. High Speed -kellot olivat toki oikea vastaus, mutta kellot jäivät vähälle huomiolle ja itse teollisuuskin uskoi mekaanisen kellon tulleen tiensä päähän. Ebel ei valmistanut tätä koneistoa itse vaan kellossa käytettiin hyväksi ETAn terävintä teknologiaa, koneisto on ETA 2738. Samaa koneistoa käyttivät myös mm Eterna ja Zenith, se oli erittäin kallis erikoiskoneisto, eikä siten saanut suuria valmistusmääriä osakseen. Kokonaisuudessa huippunopea käyntitaajuus 36.000 jäi kuriositeetiksi. Ehkä juuri tästä pienistä valmistusmääristä johtuen, nämä kellot ovat erittäin harvinaisia. Tämän kello on ollut aikansa huippukello.  ETA teki 36000 toimisia koneistoja (2732, 2734, 2738) ainoastaan vajaat 50.000 kpl, kaikki versiot lukien, kaikille kellomerkeille eli enemmän kuin vähän.

Ebel on verrattaen nuori merkki, sen perustivat Eugene Blum ja tämän vaimo Alice Levy vuonna 1911. Merkin nimi tulee etukirjaimista Eugene Blum et Levy. Ebel tunnetaan merkkinä joka on aina vahvasti nojannut muotoiluun, vähän ehkä Radon ja Movadon tapaan. Vuonna 1970 perustajien pojanpoika Pierre-Alain Blum alkoi johtaa yhtiötä rohkein uudistuksin. Ebel on yksi niitä harvoja merkkejä, joka hyötyi 70-luvun quartz-kriisin myllerryksestä, sillä oli varaa/rohkeutta investoida, kun muut supistivat. Ebelin oli mahdollista nousta pikkumerkin statuksesta luxusmerkkien eliittiin. 80-luvulla Ebel valmisti koneistoja mm Cartierille. Blumin suku myi 90-luvulla omistuksensa ja Ebel siirtyi LVMHn omistukseen (Zenith, Tag Heuer, Hublot), mutta 2003 se myytiin eteenpäin Movadolle. Koska merkki on siis amerikkalaisomistuksessa, on merkin painoarvo vähän hiipunut Euroopassa.

Kuorireffi 104 ja kuoren sarjanumero 9436927. Koneisto: ETA2738. Heilahdustaajuus 36.000, 21 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 44h, käynninkeskiöinti, Triovis-rukkauksenhienosäätö, kalenteri, pikasiirto ja vetopainolla kuulalaakeri. Koneiston koko 11.5" eli 26,5mm.
Kunto: Huollettu 3/2018. Vaihdetut osat: Lasi, jousi,tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Hopean vaalea taulu erittäin hyvässä kunnossa samoin teräksenväriset osoittimet. Nuppi on ilman logoa. Ei kaiverruksia. Käy erittäin tarkasti.

Hinta 920€


Mi701 Mirona Special, vedettävä cronografi

Mirona jpg Valjoux 7736 jpg
Mirona jpg Mirona jpg
Mirona jpg

Kellossa mukana Hirsch Jumper. Jumper rannekkeita on Kellohuollolla myynnissä hintaan 35€.

Mirona miesten teräskuorinen vedettävä cronograafikello 70-luvulta. Plexilasi. Hirsch Jumper, ranneleveys 20mm. Kookas kello, halkaisija on 37,0 mm (lasi 32,5mm). Kello ulkoasultaan todellista vintagea ja 70-lukua, tuolloin värit tulivat todella mukaan kellotauluihin. Kellossa sähkönsininen taulu, jossa oranssi sekuntikehä ja sen ympärillä vielä hopeanvärinen tachy-kehä. Mirona oli kellotehdas Auguste Raymond SA:n eli A.R. SA:n yksi "kakkosmerkkeistä". Tehdas teki kelloja lukuisilla eribrändeillä, kuten Auguste Raymond, Nitella, Olympia, Palma, ZentRa ja tietysti Mirona. ARSA oli tehtaan se ykkösmerkki. Tehdas on yhä toiminnassa ja tekee kellonsa nykyään Auguste Raymond brändillä, koska Arsa on englanninkielisessä maailmassa hieman koominen tuotemerkki. Tehdas tunnetaan myös koneistotehtaastaan Unitasista, joka tosin eriytyi omaksi jo yksikökseen 20-luvulla. Vaikka Mirona on Suomessa liki tuntematon merkki, kannattaa muistaa että cronot ovat aina olleet erikoiskoneistoja, joita vain aniharvat valmistivat itse. Yleensä aina cronokoneistot tulivat niihin erikoistuneilta tehtailta, kuten Valjoux, Lemania, Landeron, Venus, Excelsior Park. Tasoero merkkitehtaan ja private label-merkin kanssa on tietysti laatu ja tässä kyseessä on merkkitehtaan kellosta, tässä on siis kyse fyysisen kellotehtaan tuotoksesta, ei tilausbrändistä.

Koneiston on valmistanut yksi kuuluisimmista cronokoneistotehtaista, Valjoux. Koneisto on halkaisijan mitoiltaan standardikokoa reilusti isompi 14" eli 31,00mm kokoa. Valjoux 7736 oli tehtaan viimeisiä vedettäviä cronoja 60-70-lukujen taitteessa ja sitä käytettiin käytännössä liki kaikissa ajankohdan vedettävissä cronoissa, sillä muut cronokoneistotehtaat oli jo suljettu. Poislukien Lemania, joka Omegan tytäryhtiönä teki koneistoja vain valituille asiakkaille. Valjoux osti 60-luvulla Venus tehtaan, jonka koneiston 180 pohjalta se kehitti uuden koneisto sarjan 7730. 773x-sarja on nyky koneistoista tutun automaatticronokoneiston 7750 (ja Sellita SW500) kantamuoto, josta se on kehitetty. Niille jotka himoitsevat edullista, aitoa mekaanista cronograafia, tässä on kello, jossa laatu/ hinta kohdillaan. Tämä koneisto on harvinaisempi versio tehtaan cam switch-koneistosarjasta 7736 (yleisin versio on 7734, kahdella pikkutaululla ja kalenterilla), se on varustettu myös tuntilaskijalla (se lisäsi kelloon huomattavasti osia).

Koneisto: Valjoux 7736. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja. Cronossa keskisekunti ja 30-min.laskuri.
Kunto: Huollettu 5/2016. Uusitut osat: tiiviste. Kuoret kunnostettu. Kello on ollut aikoinaan 5atm vesitiivis, mutta se on historiaa, koska painimien tiivisteet ovat vanhentuneet. Taulu ja osoittimet on hyvässä kunnossa.

Hinta 790€


RW801 Raymond Weil Geneve Automatic

R.Weil jpg R.Weil jpg
R.Weil jpg R.Weil jpg
R.Weil jpg

Kellossa mukana uusi, vaaleanruskea Hirsch Duke. Duke rannekkeita myynnissä huollolla erileveyksissä ja väreissä. Duken hinta on 39€.

Miesten vintage-henkinen teräskuorinen automaattikello, 90-luvulta (mallisto julkistettu 1994). Kellossa kupera safiirilasi ja myös pohjassa safiirilasi. Uusi vaaleanruskea Hirsch Duke ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Kellon koko ilman nuppia ja sen reunuskorotusta 36,5mm. Merkkinä Raymond Weil on nuori kellobrändi, se syntyi 1976, kun pitkään Camyylla työskennellyt Raymond Weil päätti perustaa oman brändin. Tehdas siis aloitti tuotantonsa suoraan quartz-aikana. Raymond Weilin useat mallistojen nimet liittyvät klassiseen musiikkiin ja Mozartiin (Othello, Don Giovanni, Parsifal, Fidelio, Travita) , tämä sai alkunsa yhteistyöstä Milos Formanin Amadeus-leffan markkinointiyhteistyöstä. Quartz-kaudella RW erottui edukseen ohuella mallistollaan. Tehtaan vuonna 1986 julkistettu malli Othello oli hetkenaikaa markkinoiden ohuin sarjatuotantoinen kello. Myös muissa malleissa tehdas käytti peruskoneistoa kalliimpaa, standardia matalampi osoitinputkista koneistoa, mikä toi merkille design-kellon maineen. Tehtaan mallisto nojasi vahvasti nahkaranteisiin pukukelloihin. Kun 90-luvun alussa quartz-aika alkoi väistyä Weil muiden mukana palasi automaattikelloihin. Tämä kello oli ensimmäisiä automaattikoneistolla varustettuja malleja. Tässä klassisessa pukukellossa (dress watch) on ETAn 2824-2 koneisto, tyylikäs mattamusta taulu, roomalaiset numerot, metallinharmaat osoittimet. Ajatonta tyyliä todentotta! Lasipohja näyttää tyylikkäällä viimeistelyllä olevan ETA 2824-2 koneiston. Tämä kello soveltuu niin juhliin ja edustaviin tilaisuuksiin, kuin toimistotyöhön käyttökelloksi. Hyvää miestä kunnon kello ranteessa, ei ohiteta olan kohautuksella. Koska kellolla ei ole ikää aivan 30 vuotta, se ei siis ole ihan vielä virallisesti vintage-kello, mutta ikää on jo sen verran, että se ei myöskään ole ns tuotantomalli. Tässä on modernin kellon edut, verrattuna vintage-kelloihin: vesisuojaus, safiirilasi, erinomainen tarkkuus.

Kuoriref 2834. Koneisto ETA 2824-2 Heilahdustaajuus 28.800, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 40h, kalenteri, pikasiirto. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.

Kunto: Huollettu 4/2018. Uusitut osat: jousi, tiiviste. Kellon kunto, liki uutta vastaava. Pohjassa safiirilasi, josta näkyy kaunis koneisto, ei kaiverruksia.

Hinta: 670€


Fe701 Felca, vedettävä cronografi

Felca jpg Landeron 48 jpg
Felca jpg Felca jpg
Felca jpg Felca jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Forest ranneke. Hirsch Forest rannekkeita on Kellohuollolla myynnissä hintaan 35€. Rannetta saatavilla eri leveyksillä, väreissä: musta, ruskea,vaaleanruskea.

Miesten dubleekuorinen cronografi 40-luvulta. Plexilasi. Uusi musta Hirsch Forest ranneke, leveys 18mm. kello on cronografiksi pienikokoinen vain 35mm kuorihalkaisija, se on kuitenkin hivenen kookkaampi kuin ajankohdan peruskello. Grenchenissä (sama kylä kuin Certinan kotipaikka) toiminut Felca alkoi uransa nimellä Felco, mutta muutti nimensä Felcaksi 1943. Usein Felca sekoitetaan koneistotehdas Felsaan, mutta kyseessä on siis kaksi täysin eri firmaa. Myöhemmin 50-luvun alussa tehdas fuusioitui Titonin kanssa ja firman nimeksi tuli Felca & Titoni SA. Quartz-aikana 1981 firman nimi muutui Titoni SAksi, sittemin brändi. Felca merkillä suuntauduttiin Amerikan markkinoille, tämänkin kellon pohjassa on englanniksi Felca Watch Ltd. Felcan kellot sijoittuvat yleensä edullisen kategorian kelloihin, mutta cronoissa panostus oli suurempi, sillä vaikka Landeron-koneisto on edullisemmanpään koneisto, ei sekään ollut aivan halpa, cronokoneistoja oli tarjolla vain yhden käden sormilla laskettavilta valmistajilta. Tässä kellossa on myös panostettu kuoriin, ne ovat 20 micronin kuoret. Kuoret on valmistanut kuoritehdas, joka kohosi alan ykkösfirmaksi 60-luvulla, EPSA. Se tunnetaan vesitiiviysteknologiastaan ja läheisestä yhteistyöstä isojen poikien, kuten Omegan, kanssa. Tämänkin kellon pohjassa mainitaan sana Waterproof, mutta termi ei merkinnyt vesitiiviyttä, vaan vain lähinnä sitä, että kellossa on tiivisteet. Vasta 60-luku ja DIN-normi Water resistant toi testatun vesitiiviyden kelloihin.

Kellon koneisto on määrällisesti kaikkein isoimman cronokoneistovalmistajan Landeronin koneisto. Landeronin tehdas on saanut nimensä kylän mukaan (Bernin naapurissa siitä länteen), jossa se toimi. Google tietää, että kylässä oli 2009 väestölaskennan mukaan 4423 asukasta, siis varsin pieni paikka. Landeron 48 oli Landeron cronografien kantakoneisto. Landeron 48 on ns kääntövipukoneisto (cam switch), rakenne mahdollisti huomattavasti yksinkertaisemmin tehtyjen, edullisempien cronojen valmistamisen, kuin tolpparelli-cronot (column wheel). Juuri Landeron ja sen kilpailija Venus tekivät kääntövipu-cronografeillaan mahdolliseksi ensimmäisen cronografi-villityksen 2. maailman sodan jälkeen (Chronographe Suisse -kellot).
Tässä kellossa on koneiston Incabloc-iskusuojalla varustettu versio, se oli 40-luvun lopulla vielä hintava lisäominaisuus, joka oli tilaajan valittavissa. Landeron 48 koneistoperheen (48, 148 ja 248) tuotanto alkoi 1937 ja päättyi tehtaan sulkemiseen 1970. Tehdas teki kaikkia versioita yhteensä yli 3,5 miljoonaa kappaletta. Tämä ensimmäinen versio 48 on harvinaisin koneistoista, sillä sitä valmistettiin lähinnä ennen Chronographe Suisse -kellojen kulta-aikaa. Useimmat cronografit, kuten Valjoux, toimivat periaatteella: START/STOP (yläpainin) ja NOLLAUS (alapainin), mutta Le48 toimii: START (yläpainin) ja STOP ja NOLLAUS (alapainin). Tätä kaliiperia 48 liikkuu vähän, sillä ne on valmistettu ennen 50-lukua. Usein kellossa voi olla toimintaongelma, sillä usein kelloa on korjattu 148:n osilla, eikä crono toimi. Tilasin erästä osaa maailmalta netin kautta, kun osaa ei ollut Suomessakaan, nimenomaa juuri cal 48 osana ja sain väärän, joka oli cal 148 osa. Koska kyseessä oli teräslankajousi, hankin jousi lankaa ja taivuttelin osan lopulta itse. Juuri kyseisessä osassa versioiden välillä oli eroa, joka aiheutti, että stop ei toiminut. Usein sotketaan, että kyseessä on sama koneisto, jossa vain kaliiperi on muuttunut 48sta 148ksi Incablocin takia, näin ei kuitenkaan ole, vaan crononvivut ovat siis erilaiset.

Kuoret: ref 6000/1, valmistaja EPSA. Koneisto Landeron 48, Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuojaus, käyntivara 38h. Cronografissa: nollattava keskisekunti ja sille min.laskija 45min. Koneiston halkaisija 13,75 linjaa eli 31,50mm, koneiston korkeus 6,2mm.

Koneisto huollettu 4/2017. Vaihdetut osat Lasi, nuppi, koneiston osa. Kuoret erinomaisessa kunnossa, pinnoite ehjä, alkuperäisissä painimissa hieman kulumaa. Taulu erittäin hyvässä kunnossa, Kullanvärisissä osoittimissa hieman patinaa.

Hinta 690€


Mo501 Movado, vedettävä

Movado jpg Movado 135 jpg
Movado jpg Movado 135 jpg
Movado jpg

Kellossa mukana uusi upea vihreä Hirsch Kansas nahkaranneke. Hirsch Kansas rannekeita myynnissä Kellohuollolla hintaan 29€. Rannetta saatavilla leveydessä 18mm, eri väreissä.

Miesten kromikuorinen kello 40-50-lukujen taitteesta. Plexilasi. Uusi vihreä Hirsch Kansas nahkaranneke, leveys 18mm. Kookas isokokoinen kello kuorenhalkaisija 37mm. Kello on 40-50-lukujen taitteen isokokoisia kelloja, tuolloin oli lyhyehkö villitys XXL kokoisista kelloista ja monella valmistajalla oli tarjolla kelloja kokoluokassa 35-38mm, kun ajankohdan normikellot olivat 32-34mm. Movado on perinteikäs sveitsiläinen merkki, joka on kuitenkin tunnettu nykyään paremmin amerikassa kuin euroopassa. Amerikkalaisten kiinnostus Movadoon selittyy sillä, että Movadon kello on ainoana kellona New Yorkin nykytaiteen museon kokoelmissa. Kyseessä on malli, jossa musta taulu ja kultainen pallo 12:00 kohdalla, se tunnetaan nimellä Museum watch, siitä on lukuisia eri versioita, alkuperäinen on mekaaninen vuodelta 1960. Nykyään (1983 alkaen) Movado onkin amerikkalaisomistuksessa ja sen tähti on ollut kellomaailmassa laskussa, merkin keskittyessä quartz-kelloihin. 50-60-luvuilla tehdas oli isotekijä ja sillä oli laaja oma koneistotuotanto. Tämä kaliiperi 135 sotketaan aina joskus Zenithin kaliiperiin 135, mutta koneistoilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Movado ja Zenith tekivät yhteistyötä ja käyttivät toistensa koneistoja vain ajanjaksolla 1969-1972, kun ne olivat samaa konsernia. Tämä pohjaa tehtaan kaliiperiin 125, joka oli kooltaan 12,5 linjaa eli 28,0mm halkaisijaltaan. Erona siihen tässä on nostettu käyntitaajuus. Koneisto on erittäin harvinainen. Movadoja ei liiaksi liiku meillä Suomessa, ilmeisesti merkki ei ole ollut virallisesti maahantuotu 50-60-luvuilla. Tässä kellossa on kromikuoret, jotka olivat jonkun tunarin puhki kiillottamat hankkiessani kellon (kromi on pinnoite, eikä sitä saa/voi kiillottaa). Onnistuin vaikeuksien kautta kromauttamaan kuoret uudelleen ja sain palautettua kellon entiseen loistoonsa. Kello on ajankohdan tyyliin pölytiivis malli eli siinä ei ole tiivisteitä. Vanhat tiivisteettömät kellot ovat täysin käyttökelpoisia kunhan muistaa hyvät wanhan ajan tavat kelloa käyttäessä (= varoo kellon kastelua), tapaa on hyvä noudattaa toki kaikkien vintage-kellojen kanssa.

Koneisto: Movado 135. Heilahdustaajuus 21.600, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käynnin keskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 44h. Koneiston koko 12,5" eli 28,0mm.
Kunto: Huollettu 8/2015. Vaihdetut osat: lasike, nuppi. Kuoret kromautettu uudelleen. Hopeanvärinen taulu on loistavassa kunnossa. Krominväriset osoittimet nuolenkärkimäisesti kapenevat.

Hinta: 520€


Ca601 Candino Automatic

Candino jpg ETA 2472 jpg
Candino jpg Candino jpg
Candino jpg Candino jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch James kangasranneke. Ranneketta ei ole myynnissä Kellohuollon valikoimissa.

Miesten teräskuorinen miestenkello 60-luvun loppupuolelta. Plexilasi, erikoispaksi ns suklarin plexi. Musta Hirsch James kangasranneke, rannekkeen leveys on 18mm. Kello on normaalia hieman isokokoisempi, kuoren halkaisija 35,50mm ja lasin halkaisija 32mm. Tämä kello on Candinon vastaus 60-luvun lopun sukeltajankello villitykseen. Vaikka kello on aikanaan luokiteltu 200m vesitiiviiksi, se ei taida olla kuitenkaan sukeltajan kello, sillä kiertorengas pyörii molempiin suuntiin ja kellossa ei ole lukittuvaa nuppia. Kellossa on ETAn 2472 automaattikoneisto, joka oli 60-luvun puolivälissä sveitsiläisen kelloteollisuuden teknologistakärkeä ja parasta mitä oli käytössä mikäli kellotehtaalla ei ollut omaa automaattikoneistoa käytössä ja kyllä tämä ei kalvennut monelle in-house koneistollekaan. Koneiston ainoa "puute" oli peruskäyntitaajuus 18.000, sekä kalenterin pikasiirron puute. Mutta pika siirtoa ei 60-luvun puolivälissä ollut kuin lähinnä Eternalla ja Omegalla, joten sen puuttuminen ei jättänyt kelloa kakkosdivariin. Perustaajuus oli ilmeisesti isompien tehtaiden (Eternan, jonka koneistot ETA teki) vaatimus, jotta heillä olisi kilpailuetu ei-omia koneistoja käyttäviin nähden. 60-luvun puolivälissä yleinen käyntitaajuus omia koneistoja käyttävillä oli 19.600 tai jopa 21.600. Koneiston huoltavalle kellosepälle silmiinpistävä ominaisuus on iso vetopainon liukulaakeri, joka on osana hieno ja näyttävä. Tämän kellon "se juttu" on tietenkin, kuten kaikki arvaavat, aina muodikkaan suklarinkiertorenkaan lisäksi kellon pohjassa oleva sukellusvene. Tämä ranteessa pienemmälläkin mielikuvituksella varustettu kaveri tuntee olevansa Das Boot -leffan tunnelmissa!

Koneisto: ETA 2472. Heilahdustaajuus 18.000, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 42h. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 10/2016. Vaihdetut osat: Nuppi, lasi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Kello ei ole enää vesitiivis. Musta taulu on hienossa kunnossa, vaikka siinä näkyy pientä jälkeä. Teräksenväriset palkkiosoittimet ovat hyväkuntoiset. Punaiseksi maalattu sekuntiosoitin.

Hinta: 490,-


Ca602 Camy Superautomatic

Camy Superautomatic jpg Camy Superautomatic jpg
ETA aut.silta jpg ETA 2472 jpg
Camy Superautomatic jpg Camy Superautomatic jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Osiris ranneke. Hirsch Osiris rannekeita on Kellohuollolla myynnissä hintaan 35€.

Miesten teräskuorinen miestenkello 60-luvun loppupuolelta. Plexilasi. Musta Hirsch Osiris ranneke, rannekkeen leveys on 19mm. Kello on normaalia hieman isokokoisempi, kuoren halkaisija 35,50mm ja lasin halkaisija 32mm. Tämä kello, Superautomatic oli Camy tehtaan tunnetuin malli. 50-60-lukujen taitteessa Superautomaticia myytiin lisänimellä Sputnik. Camyyn automaattikellojen erikoisuus oli erittäin ohuesta metallista valmistettu kellon takapohja, ideana oli saada kello mahdollisimman kevyeksi. Kellossa on ETAn 2472 automaattikoneisto, joka oli 60-luvun puolivälissä sveitsiläisen kelloteollisuuden teknologistakärkeä. Siinä oli kalenterin salamavaihtaja, joka vaihtaa kalenterin silmänräpäyksessä. Kuvassa 3 kalenterinsiirtoratas kiekon numeroiden 22 ja 23 kohdalla, siitä lähtevä siirtosormi ulottuu 18 kohdalle. Kalenterinsiirtoratas virittää siirtosormen ja jousella varustettu siirtosormi (jousi rattaan alla) virittyy ja lopulta vapautuu, jolloin se lyö kalenterikiekin 17/18 välissä olevaa hammasta ja kalenteri siirtyy silmänräpäyksessä. Koneiston ainoa "puute" oli peruskäyntitaajuus 18.000, se oli ilmeisesti isompien tehtaiden vaatimus, jotta heillä olisi edes jonkinlainen kilpailuetu ei-omia koneistoja käyttäviin nähden. 60-luvun puolivälissä yleinen käyntitaajuus oli 19.600 tai jopa 21.600. Koneiston huoltavalle kellosepälle silmiinpistävä ominaisuus on iso vetopainon liukulaakeri, joka on osana hieno ja näyttävä. Koneistosta tehtiin myös edullinen 17 kivinen versio, jossa laakeri oli metallinen, berilliumpronssia.

Tämän kellon koneisto ETA 2472 on muutoin sama kuin Onsa Shipmanin ETA 2450, paitsi koneiston halkaisija on eri, tässä on 60-luvun standardi eli 11,5 linjaa.

Koneisto: ETA 2472. Heilahdustaajuus 18.000, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 42h. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 1/2016. Vaihdetut osat: Lasi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Säilytetty vanha alkuperäinen nuppi, logolla. ei vesitiivis, nupintiiviste on sulanut. Musta taulu on hienossa kunnossa, vaikka siinä näkyy pisteitä. Teräksenväriset palkkiosoittimet ovat hyväkuntoiset.

Hinta: 390€


La701 Laverna Stop, vedettävä flyback

Laverna Stop jpg Laverna1100.
Laverna Stop jpg laverna Stop jpg
Laverna Stop jpg

Kellossa mukana uusi keskiruskea Hirsch Osiris ranneke. Huollolla Osiris ranneketta myynnissä mitoissa 16, 17 ja 18mm, hintaan 35€

Miesten kromikuorinen flyback-cronotoiminnalla varustettu kello 40-luvun lopulta. Plexilasi. Uusi keskiruskea Hirsch Osiris ranneke, leveys 16mm. Lievästi standardikokoa pienempi, halkaisija 33,5mm. Kello ei crono-ominaisuudesta huolimatta ole cronografi, vaan se on ns. radiosignaalikello. Aina 70-luvulle saakka radiossa annettiin aika merkki vain kerran päivässä, kello 12:00, jos et saanut tarkkaa aikaa talteen silloin, et saanut sitä kuin ehkä naapurilta kysymällä. Oli siis pienen elvistelyn aihe omata tarkka aika ja olla se jolta tultiin tarkistamaan kellon aika eikä päin vastoin. Kellossa on kaksi paininta, joista toinen nollaa flybackinä sekunnin kello 12:00 ja toinen taas pysäyttää sekunnin (ei kuitenkaan kelloa). Kellolla on siis helppo napata aika radion aikamerkistä. Kellon koneisto on harvinainen modifikaatio ETAn 40-50-lukujen peruskoneistosta 1100. Itse en ollut nähnyt tätä koneistoa koskaan aiemmin, myöskään Ranfftilla ei ole siitä kuvaa, kun siis näin laitteen myynnissä se oli pakko ostaa talteen.

Kellon kuori on kromia ja siihen on tullut jo kulumaa oikeaan ylä korvakkeeseen (klo 1:00-2:00). Kuvissa kuluma näkyy paremmin, kuin livenä. Kello ei ole vesisuojattu malli, joten sekin asettaa rajoitteita kellon arkikäytölle. Kuoren kuluma on lähinnä esteettinen, mutta en suosittele kelloa arkikäytössä käytettäväksi vaan erikoistilanteisiin. Merkkinä Laverna lienee ollut private label, en ole tosin täysin varma. Merkkirekisteri antaa tiedon, että se olisi ollut suomalainen Pohjolan Kellon nimisen firman (myöhemmin muuntui Aseman Kelloksi) brändi, mutta merkillä lienee ollut siteitä myös Saksan suuntaan, sillä quartz-ajan Lavernat yleensä käyttivät saksalaisen PUW tehtaan koneistoja. Merkillä tälläisen koneistoharvinaisuuden suhteen ei ole suurta väliä, pääsetkö koskaan näkemään toista yksilöä.

Koneisto ETA 1100. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 49h. Koneiston koko: Halkaisija 13" = 29mm.

Kunto: Huollettu 10/2017. Uusitut osat: Lasi, nuppi, akseli ja tiiviste. Kuorissa kulumaa. Vaalea taulu on ertttäin hyvässä kunnossa, pientä patinaa toki nähtävissä. Min. ja tuntiosoitin mustat heijastemassalla, sekunti punainen.

Hinta: nyt 320€ 6kk takuu.


Ro601 Roamer, vedettävä

Roamer jpg Roamer 414 jpg
Roamer jpg Roamer jpg
Roamer jpg

Kellossa uusi musta Diplomat Nappa Calf ranneke. Ranneke ei kuulu Huollon valikoimiin. Hirschin vastaava ranneke on Wild Calf.

Roamer miesten teräskello 60-luvun alusta. Plexilasi. Normaali kokoinen kello, kuoren halkaisija 33,5mm. Kellossa uusi musta Diplomat Nappa Calf ranneke, sen leveys on 18mm. Roamer oli merkki, joka kilpaili sarjassa edulliset merkkikellot, yhdessä mm Certinan kanssa. Se pyrki pääsemään erityisesti tavallisten työntekijöiden suosioon, laatua koko rahalla strategialla. Tehdas teki omat koneistonsa, ne on nimetty kolmen yhtiön perustajan mukaan MST (Mayer, Strudeli, Tieche). Roamerin kulta-aika sijoittuu juuri 60-luvulle, kuten useimmilla tehtailla. Tässä kellossa oleva koneisto MST 414 on tehtaan perusvedettävä, joka oli tuotannossa läpi 60-luvun aina tehtaan kaatumiseen asti 1973 (1961-73). Kellossa erikoinen Roamerin oma patentti, koneistonkehysrengas, joka toimi samalla pöly-, kosteus- sekä magnetoitumis-suojana koneistolle (kuva4). Roamer on yksi niistä merkeistä, jotka ovat piileviä helmiä (oma in-house koneisto, matala arvostuskeräilymarkkinoilla). Merkin kellot ovat siis arvostukseltaan kuopassa ja todellisia hinnan nousu odotuksia on siis olemassa.

Koneisto: MST 414. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö ja käynninkeskiöinti.
Kunto: Huollettu 8/2016. Uusitut osat: nuppi, lasi, tiiviste. Kellossa hopeanvärinen taulu, kromin värisin indexein joissa musta somistemaalaus. Taulu on muutoin hyvässä kunnossa, paitsi taulunjalat on korjattu läpi niittaamalla. Teräksenväriset tunti- ja minuuttiosoitin, joissa massaus.

Hinta: nyt 150€, takuu 6 kk.