www.kellohuoltoloppela.com

Myyntikellot

Kellohuollon myynnissä olevat kellot, ryhmä Muut merkit. Hinnat kalliimmasta edullisempaan.


Revue Vulcain Criket, ranneherättäjä

Revue jpg Revue jpg
Revue jpg Revue jpg
Revue jpg Revue jpg

Kellossa mukana uusi ruskea Hirsch Highland ranneke, jonka hinta on 35€. Hirsch Highland ranteita myynnissä Kellohuollolla.

Miesten dubleinen vedettävä ranneherättäjä 70-luvulta. Plexilasi, merkin oma. Hirschin Highland ruskea ranneke, lugi-väli 22mm. Erittäin kookas kello, vintage-kelloksi. Kuoren halkaisija ilman nuppia 38mm, kuoren tynnyrimuoto vielä korostaa kokoa. Tämä kello on ns tupla-sainattu eli kellon taulussa on Revue ja pohjassa Vulcain. Revuen johtama MRS käytti 60-70-lukujen taitteessa tupla-sainauksia päästäkseen paremmin markkinoille yhdellä kellolla. Revue oli tunnetumpi Euroopassa ja Vulcain oli vahva Amerikassa. Kellon koneisto on nimeltään Cricket eli heinäsirkka, se hälyytysääni on sirkkamaisen sirittävä. Tänä päivänä herätyksellä varustettu rannekello saattaa tuntua kovin simppeliltä ja turhaltakin kapineelta, mutta 50 vuotta sitten se oli tärkeä ja hyödyllinen kapine paljon matkustaville. Se mahdollisti että oli herätyskello aina matkassa ja pystyi asettamaan hälyytykset tärkeille tapaamisille ja kokouksille. Ranneherättäjän käyttöhyötyarvo on merkittävästi korkeampi kuin paljon yleisemmän erikoisrannekellon cronografin. Ranneherättäjistä harvinaisia tekee se, että koneistoja on valmistanut vain muutama tehdas. A Schild valmisti vedettävää alarmia 1475 ja sen päivitys versiot 1568 kalenteri sekä 1930 ja 1931 nostetulla taajuudella 1954-70. Se eniten käytetty koneisto. Tämän Vulcain 120, jota käytännössä käytti vain Vulcain ja Revue. Jaeger Le Coultrella oli vedettävä alarm 489 ja 814 sekä vasara-automaatti alarm 815. Nämä koneistot olivat käytössä 40-60-luvuilla. Lemania 2980, joka oli tuotannossa 1969-74, sitä oli käytössä vain Omegalla, Tissotilla sekä Jaeger Le Coultrella. Kaikenkaikkiaan ranneherättäjät olivat muutaman tehtaan business.

Koneisto oli Vulcainin kehittämä, mutta Euroopan markkinoille se, myytiin Revuen nimissä. Koneisto Vulcain 120 on kehitetty jo 1947 ja se oli tuotannossa vuoteen 1963 asti, jolloin kaliperista tuli kymmeneksi vuodeksi MSR-koneisto S2. Koneisto on ristitty Criketiksi eli Heinäsirkaksi sen sirittävän hälyytysäänen takia. Koneistoa pidetään yleisesti parhaana vedettävänä ranneherättäjänä, sen nerokkaan yhteistoimisen nuppi/painin mekaniikan ansiosta. Kellossa on kaksi jousikoteloa, toinen käynnille, toinen alarmille. Nupista viritetään myötäpäivään käyntipuolen jousta ja vastapäivään alarmin jousta. Nupissa on kolme asentoa: 1) alhaalla vetoasento, 2) väliasento, jota käytetään vain painimen avulla ja 3) ylhäällä osoitinasetus. Jos haluaa asettaa hälyytyksen paininta pitää painaa paininta toisen kerran, jolloin nuppi nousee ylös asentoon 3. Pyöritettäessä nuppia myötäpäivään hälyytyksenosoitin liikkuu taulussa vastapäivään. Kun haluttu hälyytyksenaika on asetettu, painetaan nuppi vain alas ykkösasentoon, kello on valmis hälyyttämään. Jos haluaa, että kello ei hälyytä, painetaan painimesta kerran (nuppi nousee kakkosasentoon). Kuulostaa monimutkaiselta, mutta yksinkertaista käytössä, kun sen oppii tekemällä. Kaikissa Revuen tekemissä alarmeissa ei ollut tätä Vulcain koneistoa, tehdas teki myös edullisempaa mallia, jossa oli AS koneisto.

Kuoriref S 2312 B. Koneisto MRS S2. Keskisekunti, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntitaajuus 18.000, käyntivara 42h, rukkauksen hienosäätö, herätys. Koneiston mitat halkaisija 12,5" = 28,00mm ja korkeus 5,65mm.

Kunto: Huollettu 8/2016. Vaihdetut osat: koneiston osa, akseli, tiiviste. Kellon kuoret ovat erinomaisessa kunnossa, kello on ollut pääosin keräilijän aarteena. Alkuperäinen nuppi ja lasi. Kellon taulussa on naarmu (sekuntiosoitin on kai ollut irti ja raahautunut tuntiosoittimen työntämänä.) Naarmu näkyy paremmin kuvissa kuin livenä.

Hinta: 1200€ takuu 12 kk.


L801 Longines Automatic Ultra-Chron

Longines jpg Longines 6651 jpg
 Longines jpg Longines jpg
Longines jpg Longines jpg

Kellossa mukana uusi tummananruskea Hirsch Camelgrain ranneke, jonka hinta on 34€. Hirsch Camelgrain ranteita myynnissä Kellohuollolla erileveyksissä, kolmessa värissä.

Miesten teräskuorinen automaattikello 60-70-lukujen taitteesta (kuori sainattu 1969). Plexilasi. Kellossa uusi ruskea Hirsch Camelgrain ranneke, kiinnitysleveys 19mm. Normaalikokoinen kello, kuorenhalkaisija on 32mm joka vastaa pyöreässä kellossta noin 35mm. Ultra Chron oli Longinesin korkeataajuisten kellojen mallisto, joka siirsi koneistot 60-luvun matalammista taajuuksista korkeampiin taajuuksiin. 6641, 6642, 6651 ja 6652 malleissa taajuus 28.800 ja koneistiossa 340 ja 341 taajuus 36.000. Kellonkuoret on Longinesille tehnyt kuoritehdas EPSA, joka Compressor 2 kuoret on tässä kellossa. Compressor 2 kuoria käyttivät Longinesin lisäksi myös esim Zenith Respirator-kelloissa ja Roamer Red Sea -mallissa. Kyseessä oli ensimmäinen markkinoille tullut kulmikas vesitiiviskello ja samalla harvinaisuus myös siinä, että kellossa oli teräskuoret, yleensä kulmikas kello oli pleittikuorinen. Kuoret kehitettiin noin 1964, mutta Longines otti ne käyttöön vasta 60-luvun lopulla ja käytti niitä noin 3 vuotta.
Vaikka Longines teki kerrassaan loistavia kelloja, on tehdas valitettavasti täysin laiminlyönyt historiansa, toisin kuin vaikkapa Omega, joka yhä valmistaa nuppeja, laseja ja tiivisteitä vanhoihin malleihin aina 50-luvulle asti. Longinesilta saa vain tuurilla osia 70-luvun kelloon. Tähänkään kelloon tehdas ei toimita enää mitään, tehdas ottaa mallin toki tehdashuoltoon ehdoin (=jos heillä on tarvittavia osia varastossa). Kannattaa olla siis varovainen, kun ostaa huoltamatonta Longines kelloa. Koska tässä kellossa on compressor 2 kuoret, siihen saa kuorentiivistettä ja lasia muita teitä. Etenkin kulmikkaissa kelloissa, pitää olla lasi kunnossa tai varaosa tiedossa, sillä kelloon ei ole tarjolla minkäänlaista tarvikeosaa, kuten pyöreätauluisessa kellossa.
Koneisto 6651 oli siis uusi erikoiskoneisto Longinesille ja siihen panostettiin paljon, tästä kertoo myös koneiston siltaan kaiverrettu Adjusted four posoitions. Normaalisti kelloihin ei kaiverrettu säätötietoja, ellei kyseessä ollut kronometri ja siitä ei tässäkään ole kysymys, mutta kyseessä on tosiaan special-koneisto. Koneistossa on kalenterissa ns salamavaihtaja eli sen mekanismi sysää kalenterin uuteen numeroon silmänräpäyksessä. Mekanismia pidettiin aikanaan korkeatasoisen koneiston merkkinä. Tänä päivänä kellon käyntitaajuus 28.800 on nykykelloissa standardi, mutta 60-luvun lopulla se oli huippuominaisuus, jota ei ollut monella kellotehtaalla tarjota, siksi Longinesin kelpasi liputtaa tätä faktaa Ultra Chron nimellä.

Kuorireffi 8259-1, sainattu 1-69 (=tammikuu 1969), EPSA. Koneisto Longines 6651.  Heilahdustaajuus 28.800, 25 kiveä, Kif-iskusuoja, käyntivara 40h, käynninkeskiöinti. Koneiston koko 11.5" eli 26,5mm.
Kunto: Huollettu 1/2018. Vaihdetut osat: tiiviste, koneiston osa. Kuoret varoen kunnostettu. Hopeanvaaleassa taulussa on hieman patinaa, mutta yleisilme hyvä. Hyväkuntoinen alkuperäinen lasi. Alkuperäinen nuppi Longines-logolla (ei-vesitiivis). Teräksenväriset palkkiosoittimet maaliraidalla ja massauksella.

Hinta 970€, takuu 12kk.


E801 Ebel Automatic 36000, Fast Beat

Ebel jpg Ebel jpg
Ebel jpg Ebel jpg
Ebel jpg Ebel jpg

Kellossa on mukana uusi, musta Hirsch Highland ranneke 35€. Rannekeita myynnissä Kellohuollolla leveyksissä 18,20 ja 22mm, väreinä: musta, ruskea, sininen.

Miesten teräskuorinen kello 60-70-lukujen taitteesta (koneisto tuotannossa 1969-72). Plexilasi. Kellossa musta Hirsch Highland ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Normaalikokoinen kello kuorenhalkaisija ilman nuppia 34mm. Mukana tulee alkuperäinen Ebel-kotelo. Tällä Fast Beat kellolla Ebel oli mukana High Speed -kisassa, jota käytiin 60-luvun lopussa tehtaiden kesken käyntitaajuuden puitteissa. Käyntitaajuuskisa liittyi kellojen käyntitarkkuuteen, kisan oli triggeröinyt äänirautakellot ja tulossa oleva quartz-aika, joka sai aikaan isoja vaateita tarkkuuden suhteen myös mekaanisille kelloille. High Speed -kellot olivat toki oikea vastaus, mutta kellot jäivät vähälle huomiolle ja itse teollisuuskin uskoi mekaanisen kellon tulleen tiensä päähän. Ebel ei valmistanut tätä koneistoa itse vaan kellossa käytettiin hyväksi ETAn terävintä teknologiaa, koneisto on ETA 2738. Samaa koneistoa käyttivät myös mm Eterna ja Zenith, se oli erittäin kallis erikoiskoneisto, eikä siten saanut suuria valmistusmääriä osakseen. Kokonaisuudessa huippunopea käyntitaajuus 36.000 jäi kuriositeetiksi. Ehkä juuri tästä pienistä valmistusmääristä johtuen, nämä kellot ovat erittäin harvinaisia. Tämän kello on ollut aikansa huippukello.  ETA teki 36000 toimisia koneistoja (2732, 2734, 2738) ainoastaan vajaat 50.000 kpl, kaikki versiot lukien, kaikille kellomerkeille eli enemmän kuin vähän.

Ebel on verrattaen nuori merkki, sen perustivat Eugene Blum ja tämän vaimo Alice Levy vuonna 1911. Merkin nimi tulee etukirjaimista Eugene Blum et Levy. Ebel tunnetaan merkkinä joka on aina vahvasti nojannut muotoiluun, vähän ehkä Radon ja Movadon tapaan. Vuonna 1970 perustajien pojanpoika Pierre-Alain Blum alkoi johtaa yhtiötä rohkein uudistuksin. Ebel on yksi niitä harvoja merkkejä, joka hyötyi 70-luvun quartz-kriisin myllerryksestä, sillä oli varaa/rohkeutta investoida, kun muut supistivat. Ebelin oli mahdollista nousta pikkumerkin statuksesta luxusmerkkien eliittiin. 80-luvulla Ebel valmisti koneistoja mm Cartierille. Blumin suku myi 90-luvulla omistuksensa ja Ebel siirtyi LVMHn omistukseen (Zenith, Tag Heuer, Hublot), mutta 2003 se myytiin eteenpäin Movadolle. Koska merkki on siis amerikkalaisomistuksessa, on merkin painoarvo vähän hiipunut Euroopassa.

Kuorireffi 104 ja kuoren sarjanumero 9436927. Koneisto: ETA2738. Heilahdustaajuus 36.000, 21 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 44h, käynninkeskiöinti, Triovis-rukkauksenhienosäätö, kalenteri, pikasiirto ja vetopainolla kuulalaakeri. Koneiston koko 11.5" eli 26,5mm.
Kunto: Huollettu 3/2018. Vaihdetut osat: Lasi, jousi,tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Hopean vaalea taulu erittäin hyvässä kunnossa samoin teräksenväriset osoittimet. Nuppi on ilman logoa. Ei kaiverruksia. Käy erittäin tarkasti.

Hinta 920€, takuu 12kk.


Mi701 Mirona Special, vedettävä cronografi

Mirona jpg Valjoux 7736 jpg
Mirona jpg Mirona jpg
Mirona jpg

Kellossa mukana uuden karhea Hirsch Jumper, joka tuli kellon mukana kun ostin sen.

Mirona miesten teräskuorinen vedettävä cronograafikello 70-luvulta. Plexilasi. Hirsch Jumper, ranneleveys 20mm. Kookas kello, halkaisija on 37,0 mm (lasi 32,5mm). Kello ulkoasultaan todellista vintagea ja 70-lukua, tuolloin värit tulivat todella mukaan kellotauluihin. Kellossa sähkönsininen taulu, jossa oranssi sekuntikehä ja sen ympärillä vielä hopeanvärinen tachy-kehä. Mirona oli kellotehdas Auguste Raymond SA:n eli A.R. SA:n yksi "kakkosmerkkeistä". Tehdas teki kelloja lukuisilla eribrändeillä, kuten Auguste Raymond, Nitella, Olympia, Palma, ZentRa ja tietysti Mirona. ARSA oli tehtaan se ykkösmerkki. Tehdas on yhä toiminnassa ja tekee kellonsa nykyään Auguste Raymond brändillä, koska Arsa on englanninkielisessä maailmassa hieman koominen tuotemerkki. Tehdas tunnetaan myös koneistotehtaastaan Unitasista, joka tosin eriytyi omaksi jo yksikökseen 20-luvulla. Vaikka Mirona on Suomessa liki tuntematon merkki, kannattaa muistaa että cronot ovat aina olleet erikoiskoneistoja, joita vain aniharvat valmistivat itse. Yleensä aina cronokoneistot tulivat niihin erikoistuneilta tehtailta, kuten Valjoux, Lemania, Landeron, Venus, Excelsior Park. Tasoero merkkitehtaan ja private label-merkin kanssa on tietysti laatu ja tässä kyseessä on merkkitehtaan kellosta, tässä on siis kyse fyysisen kellotehtaan tuotoksesta, ei tilausbrändistä.

Koneiston on valmistanut yksi kuuluisimmista cronokoneistotehtaista, Valjoux. Koneisto on halkaisijan mitoiltaan standardikokoa reilusti isompi 14" eli 31,00mm kokoa. Valjoux 7736 oli tehtaan viimeisiä vedettäviä cronoja 60-70-lukujen taitteessa ja sitä käytettiin käytännössä liki kaikissa ajankohdan vedettävissä cronoissa, sillä muut cronokoneistotehtaat oli jo suljettu. Poislukien Lemania, joka Omegan tytäryhtiönä teki koneistoja vain valituille asiakkaille. Valjoux osti 60-luvulla Venus tehtaan, jonka koneiston 180 pohjalta se kehitti uuden koneisto sarjan 7730. 773x-sarja on nyky koneistoista tutun automaatticronokoneiston 7750 (ja Sellita SW500) kantamuoto, josta se on kehitetty. Niille jotka himoitsevat edullista, aitoa mekaanista cronograafia, tässä on kello, jossa laatu/ hinta kohdillaan. Tämä koneisto on harvinaisempi versio tehtaan cam switch-koneistosarjasta 7736 (yleisin versio on 7734, kahdella pikkutaululla ja kalenterilla), se on varustettu myös tuntilaskijalla (se lisäsi kelloon huomattavasti osia).

Koneisto: Valjoux 7736. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja. Cronossa keskisekunti ja 30-min.laskuri.
Kunto: Huollettu 5/2016. Uusitut osat: tiiviste. Kuoret kunnostettu. Kello on ollut aikoinaan 5atm vesitiivis, mutta se on historiaa, koska painimien tiivisteet ovat vanhentuneet. Taulu ja osoittimet on hyvässä kunnossa.

Hinta 790€ 6 kk takuu.


T801 Tissot T12 Seastar Automatic

 Tissot T12 jpg Tissot T12 jpg
 Tissot T12 jpg Tissot T12 jpg
Tissot T12 jpg Tissot T12 jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Duke ranneke, jonka hinta on 39€. Hirsch Duke ranteita myynnissä Kellohuollolla. Ranneketta saatavilla eri leveyksillä ja väreissä.

Tissot T12 teräskuorien miesten automaattikello, 60-luvun alkupuolelta. Plexilasi. Uusi Hirsch Duke nahkaranneke, kiinnitysleveys 19mm. Lievästi normaalia kookkaampi kello, kuorenkoko 35,5mm, paksut korvakkeet (lugit) lisäävät kookkauden vaikutelmaan. Seastar oli Tissotin sporttikellojen mallisto, joka vastasi Omegan Seamasteria. Tissot onkin ollut Omegan tytäryhtiö jo vuodesta 1930 alkaen. 50-luvun lopulla kun tiivisteet alkoivat arkipäiväistyä kelloissa, vesitiiviit kellot saivat ennennäkemättömän suosion. Kun kello oli vesisuojattu, se helpotti käyttöä ja vähensi huollon tarvetta. Useimmiten roiskevesitiiviys saavutettiin tehtaiden omilla tekniikoilla ja kelloissa olikin vain yleensä vain roiskesuojaus, mutta kun piti olla jotain vähän enemmän, tarvittiin spesialistien apua. Tämä Tissot T12 mallisto, kuten nimi antaakin viitteitä (T12 = Tissot 12) on ollut varustettuna 12 bar eli 120m vesitiiviydellä. Tämän T12 malli tekee mielenkiintoiseksi se, että kellossa on EPSAn, kellonkuoria valmistaneen erikoistehtaan Super Compressor kuoret. Super compressor oli vesitiiviyden alalla laadukkainta mitä kellotehdas pystyi kelloonsa asentamaan, se oli toki myös kellotehtaalle hintava ratkaisu, joten alihankinta kuoria ei laitettu, mihinkään tusinakelloihin, vaan tehtaan ykkösmallistoon. T12 kellot ovatkin arvostetuinta, mitä on tullut ulos Tissotin tehtaalta. EPSA toimitti kuoret asiakkaan haluamalla designilla ja kuoren erityistunnisteilla (pohjan logo). Tissotin valinta pohjalogoksi mallistoon on ollut Cristoffer Columbuksen espanjalainen galleoni, Santa Maria.

T12 onkin Tissotilla tehtaan kärkimallisto, malliston tunnistaa kellon pohjassa olevasta purjelaiva, galleoni. Kellosta oli useita versioita tämän perusversion lisäksi, mm cronografi ja ikoninen tuplanuppi-kuori, jossa kuorensisäinen pyörivä bezel. Vaikka kellossa on 12 barin tiiviys, siinä on ei-lukittuva nuppi. Yleensä Super Compressor kelloissa oli EPSAn oma "cross hatch" eli ruutukuvioitu nuppi, mutta Tissot käytti omalla T-logolla olevaa nuppia. Kellon plexilasi on profiililtaan oman mallisensa ja on profiililtaan kuin saumaton jatke kuorelle.

783 oli Tissotin 60-luvun koneistoperheen perusautomaatti keskisekuntilla ilman päivyriä. Se tuli tuotantoon 1959 ja ja oli tuotannossa -65 asti jolloin se päivitettiin kaliperiksi 783-1. Tässä koneistoa on hieman up greidattu, sillä versiossa 783 ei ollut rukkauksen hienosäätöä eikä käynninkeskiöintiä, ne tulivat virallisesti vasta -65 versioon 783-1.

Kuorireffi on 44514-5. Kuoren sarjanumero 43514, koneisto 6938xxx. Koneisto: Tissot 783. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, käyntivara 49h. Koneiston koko: Halkaisija 11,5" = 25,6mm.
Kunto: Huollettu 6/2018. Uusitut osat: tiiviste. Vanha logo-nuppi on jätetty kelloon. Kuoret vain kunnostettu oksidoinnin poistoaineella. Vaalea taulu on hyvässä kunnossa, pientä patinaa toki nähtävissä. Kullanväriset osoittimet ovat myös hyvässä kunnossa. Pohjassa kaiverrus: UH 9.12.67

Hinta: 750€ 6kk takuu.


T701 Tissot T12 Seastar, vedettävä

Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg
Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Duke ranneke, jonka hinta on 39€. Hirsch Duke ranteita myynnissä Kellohuollolla. Ranneketta saatavilla eri leveyksillä ja väreissä.

Tissot T12, vedettävä teräskuorien miesten kello, 60-luvun alkupuolelta. Plexilasi. Uusi Hirsch Duke nahkaranneke, kiinnitysleveys 19mm. Kuorenkoko 35,5mm on standardikuorta kookkaammat ja paksut korvakkeet (lugit) lisäävät kookkauden vaikutelmaan. Seastar oli Tissotin sporttikellojen mallisto, joka vastasi Omegan Seamasteria. Tissot onkin ollut Omegan tytäryhtiö jo vuodesta 1930 alkaen. 50-luvun lopulla kun tiivisteet alkoivat arkipäiväistyä kelloissa, vesitiiviit kellot saivat ennennäkemättömän suosion. Kun kello oli vesisuojattu, se helpotti käyttöä ja vähensi huollon tarvetta. Useimmiten roiskevesitiiviys saavutettiin tehtaiden omilla tekniikoilla ja kelloissa olikin vain yleensä vain roiskesuojaus, mutta kun piti olla jotain vähän enemmän, tarvittiin spesialistien apua. Tämä Tissot T12 mallisto, kuten nimi antaakin viitteitä, on ollut varustettuna 120m vesitiiviydellä eli 12bar. Tämän T12 malli tekee mielenkiintoiseksi se, että kellossa on EPSAn, kellonkuoria valmistaneen erikoistehtaan Super Compressor kuoret. Super compressor oli vesitiiviyden alalla laadukkainta mitä kellotehdas pystyi kelloonsa asentamaan, se oli toki myös kellotehtaalle hintava ratkaisu, joten alihankinta kuoria ei laitettu, mihinkään tusina kelloihin, vaan tehtaan ykkösmallistoon. T12 kellot ovatkin arvostetuinta, mitä on tullut ulos Tissotin tehtaalta. EPSA toimitti kuoret asiakkaan haluamalla designilla ja kuoren erityistunnisteilla (pohjan logo). Tissotin valinta pohjalogoksi mallistoon on ollut espanjalainen galleoni, Santa Maria.

T12 onkin Tissotilla tehtaan kärkimallisto, malliston tunnistaa kellon pohjassa olevasta purjelaiva, galleoni. Kellosta oli useita versioita tämän perusversion lisäksi, mm cronografi ja ikoninen tuplanuppi-kuori, jossa kuorensisäinen pyörivä bezel. Vaikka kellossa on 12 barin tiiviys, siinä on ei-lukittuva nuppi. Yleensä Super Compressor kelloissa oli EPSAn oma "cross hatch" eli ruutukuvioitu nuppi, mutta Tissot käytti omalla T-logolla olevaa nuppia. Kellon plexilasi on profiililtaan oman mallisensa ja on profiililtaan kuin saumaton jatke kuorelle.

781 oli Tissotin 60-luvun koneistoperheen kantamuoto, vedettävä peruskoneisto keskisekuntilla ilman päivyriä. Se tuli tuotantoon 1959 ja ja oli tuotannossa -65 asti jolloin se päivitettiin kaliperiksi 781-1. Tässä koneistoa on hieman up greidattu, sillä versiossa 781 ei ollut rukkauksen hienosäätöä eikä käynninkeskiöintiä, ne tulivat virallisesti vasta -65 versioon 781-1.

Kuorireffi on 42514-4. Kuoren sarjanumero 41514, koneisto 7288xxx. Koneisto: Tissot 781. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, käyntivara 49h. Koneiston koko: Halkaisija 11,5" = 25,6mm.
Kunto: Huollettu 10/2017. Uusitut osat: 2x osa ja tiiviste. Vanha logo-nuppi on jätetty kelloon. Kuoret varoen kunnostettu. Vaalea taulu on ertttäin hyvässä kunnossa, pientä patinaa toki nähtävissä. Kullanväriset osoittimet ovat myös hyvässä kunnossa.

Hinta: 720€ 6kk takuu.


RW801 Raymond Weil Geneve Automatic

R.Weil jpg R.Weil jpg
R.Weil jpg R.Weil jpg
R.Weil jpg

Kellossa mukana uusi, vaaleanruskea Hirschin suosituin ranneke, Duke. Duke rannekkeita myynnissä huollolla erileveyksissä ja väreissä. Duken hinta on 39€.

Miesten vintage-henkinen teräskuorinen automaattikello, 90-luvulta (mallisto julkistettu 1994). Kellossa kupera safiirilasi ja myös pohjassa safiirilasi. Uusi vaaleanruskea Hirsch Duke ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Kellon koko ilman nuppia ja sen reunuskorotusta 36,5mm. Merkkinä Raymond Weil on nuori kellobrändi, se syntyi 1976, kun pitkään Camyylla työskennellyt Raymond Weil päätti perustaa oman brändin. Tehdas siis aloitti tuotantonsa suoraan quartz-aikana. Raymond Weilin useat mallistojen nimet liittyvät klassiseen musiikkiin ja Mozartiin (Othello, Don Giovanni, Parsifal, Fidelio, Travita) , tämä sai alkunsa yhteistyöstä Milos Formanin Amadeus-leffan markkinointiyhteistyöstä. Quartz-kaudella RW erottui edukseen ohuella mallistollaan. Tehtaan vuonna 1986 julkistettu malli Othello oli hetkenaikaa markkinoiden ohuin sarjatuotantoinen kello. Myös muissa malleissa tehdas käytti peruskoneistoa kalliimpaa, standardia matalampi osoitinputkista koneistoa, mikä toi merkille design-kellon maineen. Tehtaan mallisto nojasi vahvasti nahkaranteisiin pukukelloihin. Kun 90-luvun alussa quartz-aika alkoi väistyä Weil muiden mukana palasi automaattikelloihin. Tämä kello oli ensimmäisiä automaattikoneistolla varustettuja malleja. Tässä klassisessa pukukellossa (dress watch) on ETAn 2824-2 koneisto, tyylikäs mattamusta taulu, roomalaiset numerot, metallinharmaat osoittimet. Ajatonta tyyliä todentotta! Lasipohja näyttää tyylikkäällä viimeistelyllä olevan ETA 2824-2 koneiston. Tämä kello soveltuu niin juhliin ja edustaviin tilaisuuksiin, kuin toimistotyöhön käyttökelloksi. Hyvää miestä kunnon kello ranteessa, ei ohiteta olan kohautuksella. Koska kellolla ei ole ikää aivan 30 vuotta, se ei siis ole ihan vielä virallisesti vintage-kello, mutta ikää on jo sen verran, että se ei myöskään ole ns tuotantomalli. Tässä on modernin kellon edut, verrattuna vintage-kelloihin: vesisuojaus, safiirilasi, erinomainen tarkkuus.

Kuoriref 2834. Koneisto ETA 2824-2 Heilahdustaajuus 28.800, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 40h, kalenteri, pikasiirto. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.

Kunto: Huollettu 4/2018. Uusitut osat: jousi, tiiviste. Kellon kunto, liki uutta vastaava. Pohjassa safiirilasi, josta näkyy kaunis koneisto, ei kaiverruksia.

Hinta: 670€ Takuu 12kk.


Fe701 Felca, vedettävä cronografi

Felca jpg Landeron 48 jpg
Felca jpg Felca jpg
Felca jpg Felca jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Forest ranneke, jonka hinta on 35€. Hirsch Forest ranteita myynnissä Kellohuollolla. Rannetta saatavilla eri leveyksillä, väreissä: musta, ruskea,vaaleanruskea.

Miesten dubleekuorinen cronografi 40-luvulta. Plexilasi. Uusi musta Hirsch Forest ranneke, leveys 18mm. kello on cronografiksi pienikokoinen vain 35mm kuorihalkaisija, se on kuitenkin hivenen kookkaampi kuin ajankohdan peruskello. Grenchenissä (sama kylä kuin Certinan kotipaikka) toiminut Felca alkoi uransa nimellä Felco, mutta muutti nimensä Felcaksi 1943. Usein Felca sekoitetaan koneistotehdas Felsaan, mutta kyseessä on siis kaksi täysin eri firmaa. Myöhemmin 50-luvun alussa tehdas fuusioitui Titonin kanssa ja firman nimeksi tuli Felca & Titoni SA. Quartz-aikana 1981 firman nimi muutui Titoni SAksi, sittemin brändi. Felca merkillä suuntauduttiin Amerikan markkinoille, tämänkin kellon pohjassa on englanniksi Felca Watch Ltd. Felcan kellot sijoittuvat yleensä edullisen kategorian kelloihin, mutta cronoissa panostus oli suurempi, sillä vaikka Landeron-koneisto on edullisemmanpään koneisto, ei sekään ollut aivan halpa, cronokoneistoja oli tarjolla vain yhden käden sormilla laskettavilta valmistajilta. Tässä kellossa on myös panostettu kuoriin, ne ovat 20 micronin kuoret. Kuoret on valmistanut kuoritehdas, joka kohosi alan ykkösfirmaksi 60-luvulla, EPSA. Se tunnetaan vesitiiviysteknologiastaan ja läheisestä yhteistyöstä isojen poikien, kuten Omegan, kanssa. Tämänkin kellon pohjassa mainitaan sana Waterproof, mutta termi ei merkinnyt vesitiiviyttä, vaan vain lähinnä sitä, että kellossa on tiivisteet. Vasta 60-luku ja DIN-normi Water resistant toi testatun vesitiiviyden kelloihin.

Kellon koneisto on määrällisesti kaikkein isoimman cronokoneistovalmistajan Landeronin koneisto. Landeronin tehdas on saanut nimensä kylän mukaan (Bernin naapurissa siitä länteen), jossa se toimi. Google tietää, että kylässä oli 2009 väestölaskennan mukaan 4423 asukasta, siis varsin pieni paikka. Landeron 48 oli Landeron cronografien kantakoneisto. Landeron 48 on ns kääntövipukoneisto (cam switch), rakenne mahdollisti huomattavasti yksinkertaisemmin tehtyjen, edullisempien cronojen valmistamisen, kuin tolpparelli-cronot (column wheel). Juuri Landeron ja sen kilpailija Venus tekivät kääntövipu-cronografeillaan mahdolliseksi ensimmäisen cronografi-villityksen 2. maailman sodan jälkeen (Chronographe Suisse -kellot).
Tässä kellossa on koneiston Incabloc-iskusuojalla varustettu versio, se oli 40-luvun lopulla vielä hintava lisäominaisuus, joka oli tilaajan valittavissa. Landeron 48 koneistoperheen (48, 148 ja 248) tuotanto alkoi 1937 ja päättyi tehtaan sulkemiseen 1970. Tehdas teki kaikkia versioita yhteensä yli 3,5 miljoonaa kappaletta. Tämä ensimmäinen versio 48 on harvinaisin koneistoista, sillä sitä valmistettiin lähinnä ennen Chronographe Suisse -kellojen kulta-aikaa. Useimmat cronografit, kuten Valjoux, toimivat periaatteella: START/STOP (yläpainin) ja NOLLAUS (alapainin), mutta Le48 toimii: START (yläpainin) ja STOP ja NOLLAUS (alapainin). Tätä kaliiperia 48 liikkuu vähän, sillä ne on valmistettu ennen 50-lukua. Usein kellossa voi olla toimintaongelma, sillä usein kelloa on korjattu 148:n osilla, eikä crono toimi. Tilasin erästä osaa maailmalta netin kautta, kun osaa ei ollut Suomessakaan, nimenomaa juuri cal 48 osana ja sain väärän, joka oli cal 148 osa. Koska kyseessä oli teräslankajousi, hankin jousi lankaa ja taivuttelin osan lopulta itse. Juuri kyseisessä osassa versioiden välillä oli eroa, joka aiheutti, että stop ei toiminut. Usein sotketaan, että kyseessä on sama koneisto, jossa vain kaliiperi on muuttunut 48sta 148ksi Incablocin takia, näin ei kuitenkaan ole, vaan crononvivut ovat siis erilaiset.

Kuoret: ref 6000/1, valmistaja EPSA. Koneisto Landeron 48, Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuojaus, käyntivara 38h. Cronografissa: nollattava keskisekunti ja sille min.laskija 45min. Koneiston halkaisija 13,75 linjaa eli 31,50mm, koneiston korkeus 6,2mm.

Koneisto huollettu 4/2017. Vaihdetut osat Lasi, nuppi, koneiston osa. Kuoret erinomaisessa kunnossa, pinnoite ehjä, alkuperäisissä painimissa hieman kulumaa. Taulu erittäin hyvässä kunnossa, Kullanvärisissä osoittimissa hieman patinaa.

Hinta 620€ takuu 6kk.


Mo501 Movado, vedettävä

Movado jpg Movado 135 jpg
Movado jpg Movado 135 jpg
Movado jpg

Kellossa mukana uusi upea vihreä Hirsch Kansas nahkaranneke, joka hinta on 29€ Hirsch Kansas rannekeita myynnissä Kellohuollolla! Rannetta saatavilla leveydessä 18mm, eri väreissä.

Miesten kromikuorinen kello 40-50-lukujen taitteesta. Plexilasi. Uusi vihreä Hirsch Kansas nahkaranneke, leveys 18mm. Kookas isokokoinen kello kuorenhalkaisija 37mm. Kello on 40-50-lukujen taitteen isokokoisia kelloja, tuolloin oli lyhyehkö villitys XXL kokoisista kelloista ja monella valmistajalla oli tarjolla kelloja kokoluokassa 35-38mm, kun ajankohdan normikellot olivat 32-34mm. Movado on perinteikäs sveitsiläinen merkki, joka on kuitenkin tunnettu nykyään paremmin amerikassa kuin euroopassa. Amerikkalaisten kiinnostus Movadoon selittyy sillä, että Movadon kello on ainoana kellona New Yorkin nykytaiteen museon kokoelmissa. Kyseessä on malli, jossa musta taulu ja kultainen pallo 12:00 kohdalla, se tunnetaan nimellä Museum watch, siitä on lukuisia eri versioita, alkuperäinen on mekaaninen vuodelta 1960. Nykyään (1983 alkaen) Movado onkin amerikkalaisomistuksessa ja sen tähti on ollut kellomaailmassa laskussa, merkin keskittyessä quartz-kelloihin. 50-60-luvuilla tehdas oli isotekijä ja sillä oli laaja oma koneistotuotanto. Tämä kaliiperi 135 sotketaan aina joskus Zenithin kaliiperiin 135, mutta koneistoilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Movado ja Zenith tekivät yhteistyötä ja käyttivät toistensa koneistoja vain ajanjaksolla 1969-1972, kun ne olivat samaa konsernia. Tämä pohjaa tehtaan kaliiperiin 125, joka oli kooltaan 12,5 linjaa eli 28,0mm halkaisijaltaan. Erona siihen tässä on nostettu käyntitaajuus. Koneisto on erittäin harvinainen. Movadoja ei liiaksi liiku meillä Suomessa, ilmeisesti merkki ei ole ollut virallisesti maahantuotu 50-60-luvuilla. Tässä kellossa on kromikuoret, jotka olivat jonkun tunarin puhki kiillottamat hankkiessani kellon (kromi on pinnoite, eikä sitä saa/voi kiillottaa). Onnistuin vaikeuksien kautta kromauttamaan kuoret uudelleen ja sain palautettua kellon entiseen loistoonsa. Kello on ajankohdan tyyliin pölytiivis malli eli siinä ei ole tiivisteitä. Vanhat tiivisteettömät kellot ovat täysin käyttökelpoisia kunhan muistaa hyvät wanhan ajan tavat kelloa käyttäessä (= varoo kellon kastelua), tapaa on hyvä noudattaa toki kaikkien vintage-kellojen kanssa.

Koneisto: Movado 135. Heilahdustaajuus 21.600, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käynnin keskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 44h. Koneiston koko 12,5" eli 28,0mm.
Kunto: Huollettu 8/2015. Vaihdetut osat: lasike, nuppi. Kuoret kromautettu uudelleen. Hopeanvärinen taulu on loistavassa kunnossa. Krominväriset osoittimet nuolenkärkimäisesti kapenevat.

Hinta: 520,- 6 kk takuu.


Ca601 Candino Automatic

Candino jpg ETA 2472 jpg
Candino jpg Candino jpg
Candino jpg Candino jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch James kangasranneke. Ranneketta ei ole myynnissä Kellohuollon valikoimissa.

Miesten teräskuorinen miestenkello 60-luvun loppupuolelta. Plexilasi, erikoispaksi ns suklarin plexi. Musta Hirsch James kangasranneke, rannekkeen leveys on 18mm. Kello on normaalia hieman isokokoisempi, kuoren halkaisija 35,50mm ja lasin halkaisija 32mm. Tämä kello on Candinon vastaus 60-luvun lopun sukeltajankello villitykseen. Vaikka kello on aikanaan luokiteltu 200m vesitiiviiksi, se ei taida olla kuitenkaan sukeltajan kello, sillä kiertorengas pyörii molempiin suuntiin ja kellossa ei ole lukittuvaa nuppia. Kellossa on ETAn 2472 automaattikoneisto, joka oli 60-luvun puolivälissä sveitsiläisen kelloteollisuuden teknologistakärkeä ja parasta mitä oli käytössä mikäli kellotehtaalla ei ollut omaa automaattikoneistoa käytössä ja kyllä tämä ei kalvennut monelle in-house koneistollekaan. Koneiston ainoa "puute" oli peruskäyntitaajuus 18.000, sekä kalenterin pikasiirron puute. Mutta pika siirtoa ei 60-luvun puolivälissä ollut kuin lähinnä Eternalla ja Omegalla, joten sen puuttuminen ei jättänyt kelloa kakkosdivariin. Perustaajuus oli ilmeisesti isompien tehtaiden (Eternan, jonka koneistot ETA teki) vaatimus, jotta heillä olisi kilpailuetu ei-omia koneistoja käyttäviin nähden. 60-luvun puolivälissä yleinen käyntitaajuus omia koneistoja käyttävillä oli 19.600 tai jopa 21.600. Koneiston huoltavalle kellosepälle silmiinpistävä ominaisuus on iso vetopainon liukulaakeri, joka on osana hieno ja näyttävä. Tämän kellon "se juttu" on tietenkin, kuten kaikki arvaavat, aina muodikkaan suklarinkiertorenkaan lisäksi kellon pohjassa oleva sukellusvene. Tämä ranteessa pienemmälläkin mielikuvituksella varustettu kaveri tuntee olevansa Das Boot -leffan tunnelmissa!

Koneisto: ETA 2472. Heilahdustaajuus 18.000, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 42h. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 10/2016. Vaihdetut osat: Nuppi, lasi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Kello ei ole enää vesitiivis. Musta taulu on hienossa kunnossa, vaikka siinä näkyy pientä jälkeä. Teräksenväriset palkkiosoittimet ovat hyväkuntoiset. Punaiseksi maalattu sekuntiosoitin.

Hinta: 490,- 6kk takuu.


T802 Tissot Seastar Automatic

Tissot Seastar jpg Tissot 2481 jpg
Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg
Tissot Seastar jpg

Kellossa uusi, upea kullanruskea Hirsch Duke ranneke. Rannekkeen hinta 39€. Duke rannekkeita myynnissä Kellohuollolla eri leveyksissä ja väreissä.

Tissotin teräskuorien automaatti kello 70-luvulta Mineraalilasi. Kellossa uusi Hirsch Duke nahkaranneke, kiinnitysleveys on 20mm. Kello on ikäisekseen massiivinen, kahdeksankulmainen järkäle, kuoren halkaisija nupin juuresta on 38,0mm ja korkeus 45,0mm. Tissotin 70-lukulaiset kellot ovat mielenkiintoisia, sillä ne seurasivat trendejä kainostelematta ja ovat hyvin 70's henkisiä. Tissot tekikin parhaat vintage-kellonsa ajan kohtana.

Seastar oli Tissotin vesitiiviiden kellojen brändi, kello joka oli suunnattu ns sporttikelloksi. Tämä kello on enimmäisiä Tissoteja mineraalilasilla, se on kookas (31,0mm) ja paksu (2,0mm), kuten ensimmäisen sukupolven laseilla oli tapana. Kellon kuori on tuttu aikalaisista kuten Eterna Kon-tiki tai Zenith Defy. Massiivinen kuori, joka on tehty kestämään vaikka ydinsodan. Koneistona kellossa on Tissotin ykkösmekaaninen 70-luvulta eli automaatti 2481.

Kuorireffi 44671-01 Kuoren koko 38x45mm. Koneisto Tissot 2481. Käyntitaajuus 21.600, kiviä 21, käyntivara 42h, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, kalenteri, päivämäärän pikasiirto. Koneiston halkaisija 11.5 linjaa eli 26,5mm.

Kunto: Huollettu 11/2018. Uusitut osat lasi, T-nuppi, erikoislasintiiviste, pohjantiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Sininen taulu upeassa kunnossa, samoin valkoiseksi maalatut tunti- ja min.osoitin sekä teräksinen sekuntiosoitin. Pohjassa kaiverrus: monogrammi SL ja 10.8.-75.

Hinta 450€. takuu 6 kk.


T702 Tissot Seastar Visodate Automatic

Tissot Seastar jpg Tissot 784 jpg
Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg
Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Duke ranneke, jonka hinta on 39€. Hirsch Duke ranteita myynnissä Kellohuollolla. Ranneketta saatavilla eri leveyksillä ja väreissä.

Tissot Seastar Visodate, dubleekuorinen miesten automaattikello, 60-luvun alkupuolelta (sarjanumeron perusteella 1962). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Duke nahkaranneke, kiinnitysleveys 19mm. Kuorenkoko 35,0mm on standardikuorta hieman kookkaampi. Seastar oli Tissotin sporttikellojen mallisto, joka vastasi Omegan Seamasteria. Visodate oli taas Tissotin termi kalenterikellolle (vastine Certinan Certidate brändille), joka alkoi yleistyä kelloissa 50-luvun lopulta, alkaen. Tissot julkisti 60-luvun miesten koneistomallistonsa 780-sarjan vuonna 1959. Siihen kuuluivat: perusvedettävä 781, vedettävä kalenterilla 782, automaatti ilman kalenteria 783 sekä tämä automaatti kalenterilla 784. Sarja päivittyi vuonna 1965, jolloin perään tuli -1. Tissot ei itse valmistanut koneistoja vaan siitä vastasi SSIH-konserniin kuulunut koneistotehdas Lemania, joka tunnetaan parhaiten cronokoneistoistaan. Nämä koneistot olivat vain Tissotin käytössä, myöhemmin tosin 60-luvun lopussa, myös konserniin ostettu Lanco käytti koneistoja. Tissot koneistot tunetaan toimintavarmoina peruskoneistoina. Koneisto toimi perustaajuudella 18.000, joka oli hieman matalampi, kun kilpailijat kuten Omega, Certina, Zenith jne käyttivät jo nopeampia taajuuksia 19.600 tai 21.600. Tissot siirtyi taajuuteen 21.600 vasta 1972 kun koneisto päivitettiin koneistoksi 25x1 (x=vaihtuva numero. Tätä vastasi 2581). Tissotilla ei ollut käytössä pikasiirtoa, kuten ei suurimmalla osalla tehtaista,  60-luvun kalenterikoneistoissa.

Kuorireffi on 43501 ja 44501 4. Koneisto: Tissot 784. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, käyntivara 49h, kalenteri (ei pikasiirtoa). Koneiston koko: Halkaisija 11,5" = 25,6mm.
Kunto: Huollettu 10/2017. Uusitut osat: lasi, nuppi ja tiiviste. Kuoret ovat hyväkuntoiset. Vaalea alkuperäinen taulu on hienossa kunnossa yleisilmeeltään. Dubleenväriset osoittimet, joissa hieman patinaa.

Hinta: 420€ 6 kk takuu


Ca602 Camy Superautomatic

Camy Superautomatic jpg Camy Superautomatic jpg
ETA aut.silta jpg ETA 2472 jpg
Camy Superautomatic jpg Camy Superautomatic jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Osiris ranneke, joka hinta on 34,- upea satiininen pinta, tikkauksella. Hirsch Osiris rannekeita myynnissä Kellohuollolla.

Miesten teräskuorinen miestenkello 60-luvun loppupuolelta. Plexilasi. Musta Hirsch Osiris ranneke, rannekkeen leveys on 19mm. Kello on normaalia hieman isokokoisempi, kuoren halkaisija 35,50mm ja lasin halkaisija 32mm. Tämä kello, Superautomatic oli Camy tehtaan tunnetuin malli. 50-60-lukujen taitteessa Superautomaticia myytiin lisänimellä Sputnik. Camyyn automaattikellojen erikoisuus oli erittäin ohuesta metallista valmistettu kellon takapohja, ideana oli saada kello mahdollisimman kevyeksi. Kellossa on ETAn 2472 automaattikoneisto, joka oli 60-luvun puolivälissä sveitsiläisen kelloteollisuuden teknologistakärkeä. Siinä oli kalenterin salamavaihtaja, joka vaihtaa kalenterin silmänräpäyksessä. Kuvassa 3 kalenterinsiirtoratas kiekon numeroiden 22 ja 23 kohdalla, siitä lähtevä siirtosormi ulottuu 18 kohdalle. Kalenterinsiirtoratas virittää siirtosormen ja jousella varustettu siirtosormi (jousi rattaan alla) virittyy ja lopulta vapautuu, jolloin se lyö kalenterikiekin 17/18 välissä olevaa hammasta ja kalenteri siirtyy silmänräpäyksessä. Koneiston ainoa "puute" oli peruskäyntitaajuus 18.000, se oli ilmeisesti isompien tehtaiden vaatimus, jotta heillä olisi edes jonkinlainen kilpailuetu ei-omia koneistoja käyttäviin nähden. 60-luvun puolivälissä yleinen käyntitaajuus oli 19.600 tai jopa 21.600. Koneiston huoltavalle kellosepälle silmiinpistävä ominaisuus on iso vetopainon liukulaakeri, joka on osana hieno ja näyttävä. Koneistosta tehtiin myös edullinen 17 kivinen versio, jossa laakeri oli metallinen, berilliumpronssia.

Tämän kellon koneisto ETA 2472 on muutoin sama kuin Onsa Shipmanin ETA 2450, paitsi koneiston halkaisija on eri, tässä on 60-luvun standardi eli 11,5 linjaa.

Koneisto: ETA 2472. Heilahdustaajuus 18.000, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 42h. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 1/2016. Vaihdetut osat: Lasi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Säilytetty vanha alkuperäinen nuppi, logolla. ei vesitiivis, nupintiiviste on sulanut. Musta taulu on hienossa kunnossa, vaikka siinä näkyy pisteitä. Teräksenväriset palkkiosoittimet ovat hyväkuntoiset.

Hinta: 390,- 6kk takuu.


T501 Tissot Seastar Visodate, vedettävä

Tissot Visodate jpg Tissot 782 jpg
Tissot jpg Tissot jpg

Kellossa on uusi ruskea Hirsch Highland ranneke, jonka hinta on 34,- Highland ranteita on Kellohuollolla myynnissä 18, 20 ja 22mm leveyksillä.

Miesten teräskuorinen vedettävä kello 50-luvun lopusta (tämä on 78x-koneistosarjan alkuperäistä linjaa). Plexilasi. Uusi ruskea Hirsch Highland nahkaranne, ranneleveys 19 mm. Normaalikokoista lievästi isompi kello, lasin halkaisija 32,6 mm ja kuori 35,0 mm eli runko on vain 1mm isompi standardia, mutta eron näkee ja huomaa heti, milli on kellon rungossa paljon. Kellon koneisto on Tissotin 60-luvun "selkäranka"-koneiston 781 kalenterillinen versio. Sarja tuli tuotantoon 1959 ja sitä paranneltiin versio -1 julkistettiin 1965 ja myöhemmin tuli vielä versio -2 osasta malleja, joka oli tuotannossa aina 70-luvun alkuun. Ja vielä 70-luvulla Tissot toi kaliiperin takaisin uudella käyntitaajuudella ja kaliiperilla, 2461.Vintage Tissotit ovat luotettavia käyttökelloja ja niille on myös oma keräilijäkuntansa. Jostain syystä Tissotia on kellokeräilijöiden taholta aliarvostettu ja dissailtu, sen ansiosta kelloja saa erittäin edullisesti, kuten tämäkin yksilö tässä. Laatua halvalla! On hyvä muistaa, että Tissot on kellomerkki, jossa on oma koneisto (Tissotin 78x-sarjan takana oli Omegan ja Tissotin tytäryhtiö Lemania), eikä esim koneistotehtaan koneisto, joka oli kenelle tahansa myynnissä. Itse olenkin miettinyt, että Tissot onkin tästä hinta/laatu-epäsuhdasta johtuen yksi parhaita keräilyn aloitus kohteita, sillä uskon, että Tissotin arvostus ja sitä kautta hinta, tulevat suhteessa kohenemaan enemmän kuin jo kysyttyjen keräilykellojen. Huolsin asiakastyönä vastaavan kellon 2014 lopulla ja ihastuin siihen silloin, en epäröinyt hetkeäkään ostaa tätä myyntiin. Jostain syystä juuri tämä Tissotin ensimmäinen sarja sykähdyttää minua eniten, vaikka 78x-1 -sarjassa oli paljon parannuksia, kuten kelloa huotavaa kelloseppää miellyttävät isommat Incan kivet (tässä vanhassa mallissa käyntilaitteen kivet ovat kooltaan naistenkello luokkaa). Tissotin 78x koneistosarjassa on sitä samaa 60-luvun alun hyvää vibaa, kuin Zenithin 2522-sarjassa, mutta ehkä nämä ovat vain sellaisia pikku trivia-juttuja jotka aukeavat vain kelloa huoltavalle kellosepälle. Mutta, jos jotain pitää eritellä, niin kuvistakin voi havaita, että koneistossa on sarjanumero (poistui Tissotista 1965 78x-1 version myötä), koneiston kehysrengas on metallia (Tissot on kuuluisa muovisesta kehysrenkaasta, jonka se otti ensimmäisenä käyttöön. Se suojaa konetta toki iskuilta, mutta on siis muovia), 78x-1 sarjassa poistuivat myös koneistosta taulun kiinnitysruuvit, ne korvautuivat kitkalla toimivalla muoviholkilla (kätevää huollettaessa, mutta laadullinen huononnus).

Kuorireffi on 41501-3S. Koneisto: Tissot 782. Heilahdustaajuus 21.600, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, käyntivara 49h, kalenteri (ei pikasiirtoa). Koneiston koko: Halkaisija 11,5" = 25,6mm.
Kunto: Huollettu 5/2015. Uusitut osat: lasi, jousi ja tiiviste. Vanha logo-nuppi on jätetty kelloon. Kuoret kunnostettu. Vaalea taulu on hieman patinoitunut, mutta yleisilme on hyvä. Teräksenväriset osoittimet, joissa hieman patinaa.

Hinta: 390,- 6 kk takuu


Re501 Revue-Sport Date, vedettävä

Revue Sport Date jpg Revue 77CLD jpg
Revue Sport Date jpg Revue jpg

Kellossa mukana uusi tummananruskea Hirsch Forest ranneke, jonka hinta on 34,- Hirsch Forest ranteita myynnissä Kellohuollolla.

Revue-Sport miesten teräskuorinen vedettävä kello 50-luvun alkupuolelta (kaliiperi tuotannossa 40-50-luku). Plexilasi. Uusi tummanruskea Hirsch Forest nahkaranne, ranneleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, lasin halkaisija 29,0 mm ja kuori ilman nuppia 34,5 mm. Kaunis kello, jossa hyvin sopusointuiset mitat, niistä huokuu 50-luvun tyyli. 50-luvun alkupuolella kalenterit ilmestyivät peruskelloihin ja jokaisella säällisellä kellotehtaalla piti olla tarjolla kalenterillinen kello. Tämä 77CLD oli Revuen vastaus haasteeseen. Tämä on yksi tehtaan ensimmäisiä kalenterimalleja, sen tunnistaa pikkusekuntista, yleensä kalenteri kellossa on keskisekunti. Pikku sekunti kalenterillisessa kellossa on erittäin harvinainen. Revue valmisti 77:n kalenterimallia, myös keskisekuntimallina. Koneisto on tehty Revuen vedettävästä peruskaliiperista 77. Tämä kalenterimalli on vain 1,1mm perusversiota paksumpi. Näissä 50-luvun kelloissa ei ole kalenterin pikasiirtoa vaan kalenteri pitää pyörittää kohdilleen osoittimista. Pikasiirto tuli ensimmäisiin kelloihin vasta 60-luvun puolivälissä, useimmilla tehtailla vasta 70-luvulla.

Koneisto: Revue 77-CLD ( = calender). Heilahdustaajuus 18.000, 15 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 40h. Koneiston mitat: halkaisija 11,5 eli 25,6mm ja korkeus 4,2mm.
Kunto: Huollettu, lasi, pohjantiiviste uusittu ja kuoret kunnostettu (erittäin hyvässä kunnossa). Signaamaton 40-50-luvun nuppi (ko nupissa yläosa kaareva puolipallo, Revue alkoi sainata nuppinsa vasta 50-luvun puolivälissä). Hopeanvärinen taulu on hieman patinoitunut, kirkkaat osoittimet. Pohjassa on kaiverrus: NS

Hinta: 380,- 6kk  takuu.

La701 Laverna Stop, vedettävä flyback

Laverna Stop jpg Laverna1100.
Laverna Stop jpg laverna Stop jpg
Laverna Stop jpg

Kellossa mukana uusi keskiruskea Hirsch Osiris ranneke. Huollolla Osiris ranneketta myynnissä mitoissa 16, 17 ja 18mm, hintaan 35€

Miesten kromikuorinen flyback-cronotoiminnalla varustettu kello 40-luvun lopulta. Plexilasi. Uusi keskiruskea Hirsch Osiris ranneke, leveys 16mm. Lievästi standardikokoa pienempi, halkaisija 33,5mm. Kello ei crono-ominaisuudesta huolimatta ole cronografi, vaan se on ns. radiosignaalikello. Aina 70-luvulle saakka radiossa annettiin aika merkki vain kerran päivässä, kello 12:00, jos et saanut tarkkaa aikaa talteen silloin, et saanut sitä kuin ehkä naapurilta kysymällä. Oli siis pienen elvistelyn aihe omata tarkka aika ja olla se jolta tultiin tarkistamaan kellon aika eikä päin vastoin. Kellossa on kaksi paininta, joista toinen nollaa flybackinä sekunnin kello 12:00 ja toinen taas pysäyttää sekunnin (ei kuitenkaan kelloa). Kellolla on siis helppo napata aika radion aikamerkistä. Kellon koneisto on harvinainen modifikaatio ETAn 40-50-lukujen peruskoneistosta 1100. Itse en ollut nähnyt tätä koneistoa koskaan aiemmin, myöskään Ranfftilla ei ole siitä kuvaa, kun siis näin laitteen myynnissä se oli pakko ostaa talteen.

Kellon kuori on kromia ja siihen on tullut jo kulumaa oikeaan ylä korvakkeeseen (klo 1:00-2:00). Kuvissa kuluma näkyy paremmin, kuin livenä. Kello ei ole vesisuojattu malli, joten sekin asettaa rajoitteita kellon arkikäytölle. Kuoren kuluma on lähinnä esteettinen, mutta en suosittele kelloa arkikäytössä käytettäväksi vaan erikoistilanteisiin. Merkkinä Laverna lienee ollut private label, en ole tosin täysin varma. Merkkirekisteri antaa tiedon, että se olisi ollut suomalainen Pohjolan Kellon nimisen firman (myöhemmin muuntui Aseman Kelloksi) brändi, mutta merkillä lienee ollut siteitä myös Saksan suuntaan, sillä quartz-ajan Lavernat yleensä käyttivät saksalaisen PUW tehtaan koneistoja. Merkillä tälläisen koneistoharvinaisuuden suhteen ei ole suurta väliä, pääsetkö koskaan näkemään toista yksilöä.

Koneisto ETA 1100. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 49h. Koneiston koko: Halkaisija 13" = 29mm.

Kunto: Huollettu 10/2017. Uusitut osat: Lasi, nuppi, akseli ja tiiviste. Kuorissa kulumaa. Vaalea taulu on ertttäin hyvässä kunnossa, pientä patinaa toki nähtävissä. Min. ja tuntiosoitin mustat heijastemassalla, sekunti punainen.

Hinta: 380€ 6kk takuu.


Re506 Revue Sport Centenaire, vedettävä

Revue Centenaire jpg Revue 81 jpg
Revue Centenaire jpg Revue rannekuva jpg

Kellossa mukana uusi upea punertavanruskea Hirsch Osiris ranneke, jonka hinta on 33,- Hirsch Osiris ranteita myynnissä Kellohuollolla. Rannetta saatavilla spesialmitoissa 17 ja 19mm, väreissä: musta, ruskea, vaaleanruskea.

Revue Sport miesten teräskuorinen vedettävä kello 50-luvulta (Centenaire tarkoittaa satavuotisjuhlamallia, Revue perustettu 1853). Plexilasi. Uusi ruskea Hirsch nahkaranne, ranneleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, lasin halkaisija 30,5 mm ja kuori ilman nuppia 34,5 mm. Koneisto kuuluu halkaisija mitoiltaan kookkaaseen kokoon 13,5" eli 30,00mm, eli se on suurin rannekelloihin valmistettu koneisto. Esim kelloteollisuuden tarkkuuskilpailut rajasivat tämän koon rannekellon koneiston maksimikooksi, jolla sai osallistua kilpailuun. Tätä isommat olivat sitten taskukellojen luokassa. Iso koneiston halkaisija mahdollistaa isomman ja painavamman käyntilaitteen eli liipottimen, se antaa kellolle suuremman tarkkuuden. Koneisto on kumminkin piilotettu standardikokoiseen kuoreen, kookkaita kelloja alettiin pitää 50-luvun puoliväliin tultaessa "vanhanaikaisina", kun muoti alkoi suosia pienempiä kelloja. Revue ei kuitenkaan luopunut ykkösmallistaan ja tästä tehtiin vielä 1965 MSR-koneistona uusi versio. Koneisto on saman kokoinen kuin cronokoneistot ja vaikkapa kuuluisin ylikoko koneisto, Omegan 260- ja 280-sarjat. Idea näissä ylikoko koneistoissa oli, että kelloon saadaan isomman halkaisijan mukana isompi liipotin ja sitä kautta tarkempi käynti. Näiden isojen koneiden valmistuksen "tappoi", korotetut käyntitaajuudet 60-luvulle tultaessa (19.800, 21600), niillä tarkkuus saatiin käyntitaajuuden nostolla, eikä pienempi liipotin ollut niin herkkä akselin rikolle tai käyntihäiriölle, iskun sattuessa. Tämä koneisto on Revue tehtaan hienoin vedettävä koneisto. Kellon kaiverrus on omituinen, se on vuodelta 1972, mutta kello itse on reilut 15 vuotta vanhempi (myyty paapan 70-vuotispäivien kunniaksi kello liikkeen vanhasta varastosta).
Kellossa hieno bi-color -taulu, joka on rakennettu kahdesta eri vaalean sävystä. Taulu henkii upeasti 50-lukua. Taulu on patinoitunut hieman kellertäväksi

Koneisto: Revue 81. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö. Punakullattu koneisto.
Kunto: Huollettu 5/2015. Uusitut osat: lasi, pohjantiiviste. Kuoret kunnostettu. Taulussa on patinaa, se on tasaisesti kellastunut, tummentunut naarmu klo 7:00-8:00. Suorat, kullatut palkkiosoittimet, mustalla massauksella. Pohjassa kaiverrus.

Hinta: 360€, 6 kk takuu.


T404 Tissot Seastar, vedettävä

Tissot Seastar jpg Tissot 27-3 jpg
Tissot Seastar jpg Tissot 27 jpg

Kellossa mukana uusi upea ruskea Hirsch Osiris ranneke, jonka hinta on 34,- Hirsch Osiris ranteita myynnissä Kellohuollolla.

Miesten teräskuorinen vedettävä kello 40-luvulta (Koneiston sarjanumero ajoittaa kellon vuoteen 1947). Plexilasi. Uusi Hirsch Osiris ruskea nahkaranne, ranneke leveys 16mm. Kello on tämän päivän mitoissa pienikokoinen, mutta aikanaan se on ollut normaalia kookkaampi, kellon kuoren halkaisija on 31mm. Tissot oli merkkinä juuri se, joka toi ensimmäisenä markkinoille alabrändit eli mallistonimet. Tämän kellon Seastar nimi mainostaakin faktaa että kellossa on tiivisteet ja kierretakapohja, joka oli ajankohtana kallis kuorirakenne. Kello on siis ollut  vesisuojattumalli (pohjassa waterproof), siinä on tiivisteet, kellon takapohjan tiiviste on lyijyä, kuten varhaisimmissa kelloissa tiivistys oli usein ratkaistu. Hyväkuntoinen lyijytiiviste on jätetty paikoilleen, koska kellon tiiviys ei kuitenkaan edes uutena ole ollut edes tämän päivän roiskevesitiivisluokkaa. Koneistona kellossa on Tissotin oma koneisto 27-3, koneisto jonka perusversio 27 tuli tuotantoon jo vuonna 1936 ja viimeinen versio 27B oli tuotannossa vuoteen 1961 asti. Tämä 27-3, jossa oli ensimmäinen, tehtaan oma iskusuojalaite, oli tuotannossa 1940-49. Iskusuojaus oli kelloissa 40-luvulla kallis erikoisominaisuus ja se asennettiin vain parhaisiin malleihin. Iskusuojasta tuli standardi kelloissa vasta 50-luvun puolivälissä. Kuvassa 4 näkyy kellon koko ranteessa, pieni, mutta soveltuu yhä hyvin "fiilistely-käyttöön". Kuvan 3 takapohjasta tunnistat Tissotin, jossa on yleensä 27-koneisto, pohjaa käytettiin 40-luvulta aina 50-luvun lopulle. Kun 781-sarja alkoi pohja poistui käytöstä, samoin kaunokirjoitusfontti poistui taulusta ja T-logo otettiin käyttöön.

Koneisto: Tissot 27-3. Heilahdustaajuus 18.000, 15 kiveä, oma iskusuoja. Koneisto kuuluu halkaisija mitoiltaan klassiseen 12" eli 27,0mm kokoon.
Kunto: Huollettu 11/2014. Uusitut osat: lasi, jousi. Kuoret kunnostettu. Alkuperäinen lyijytiiviste. Kellon vaalea taulu on tasaisesti patinoitunut. Kullanväriset osoittimet ja indexit. Kellon kuoressa käytönjälkiä, mutta eivät pilaa kokonaisuutta. Kellonpohja on Tissotin 40-luvun tyypillinen sainattu pohja.

Hinta: 370€, 6 kk takuu 


T502 Tissot, vedettävä

Tissot jpg Tissot 27-1T jpg
Tissot jpg Tissot jpg
Tissotin jpg

Kellossa mukana uusi upea ruskea Hirsch Umbria ranneke, jonka hinta on 26,- Hirsch Umbria ranteita myynnissä Kellohuollolla.

Miesten teräskuorinen vedettävä kello 40-50-luvulta (koneiston sarjanumero ajoittaa kellon vuoteen 1950). Plexilasi. Uusi Hirsch Umbria ruskea nahkaranne, ranneke leveys 18mm. Kello on tämän päivän mitoissa pienikokoinen, kuoren halkaisija ilman nuppia on 33mm ja lasin/taulun koko on 28,5mm. Kellossa on tiivisteet ja kierretakapohja, ne olivat ajankohtana kallis kuorirakenne. Kello on siis ollut vesisuojattumalli, siinä on tiivisteet, kellon takapohjan tiiviste on lyijyä, kuten varhaisimmissa kelloissa tiivistys oli usein ratkaistu. Hyväkuntoinen lyijytiiviste on jätetty paikoilleen, koska kellon tiiviys ei kuitenkaan edes uutena ole ollut edes tämän päivän roiskevesitiivisluokkaa. Tissot oli vesitiiviydessä kärkiporukoissa, käyttäessään kierretakapohjaa jo 40-luvulta. Kierretakapohjan ratkaisut olivat hyvin patenttisuojattuja ja kuorentyöstökoneet olivat hyvin kalliita, eikä monikaan päässyt käyttämään kierrepohjaa.

Koneistona kellossa on Tissotin oma koneisto 27-1T. Koneisto jonka perusversio 27 tuli tuotantoon jo vuonna 1936. Tämä 27-1T on kehitysversio, jossa oli Inabloc-tehtaan iskusuojalaite. Iskusuojaus oli kelloissa 40-luvulla kallis erikoisominaisuus ja se asennettiin vain parhaisiin malleihin. Iskusuojasta tuli standardi kelloissa vasta 50-luvun puolivälissä. Kuvan 3 takapohjasta tunnistat Tissotin, jossa on yleensä 27-koneisto, pohjaa käytettiin 40-luvulta aina 50-luvun lopulle. Kun 781-sarja tuli tuotantoon pohja-malli poistui käytöstä, samoin kaunokirjoitusfontti poistui taulusta ja T-logo otettiin käyttöön. Tissotin 27-sarja on fantastisen upea ja luotettava vintage-kello, mutta valitettavasti nämä teräskuoriset ovat harvinaisia, Tissot eki suurimman osan kelloista, joko dublee- tai kromikuorilla, jotka ovat kovassa käytössä kuluneet jo puhki.

Kuorireffi on 6701 / 6702-5 ja sarjanumero on 417963. Koneisto: Tissot 27-1T. Heilahdustaajuus 18.000, 15 kiveä, Incabloc-iskusuoja. Koneisto kuuluu halkaisija mitoiltaan 12" eli 27,0mm kokoon.
Kunto: Huollettu 5/2015. Uusitut osat: lasi. Kuoret kunnostettu. Alkuperäinen lyijytiiviste. Kellon vaalea taulu on laidalta klo 1:00-4:00 tummentunut (kuvassa virhe näkyy selvemmin kuin livenä). Kullanväriset indexit sekä osoittimet ovat mustat, massauksella. Kellonpohja on Tissotin 40-luvun tyypillinen sainattu pohja.

Hinta: 370€, 6 kk takuu


T503 Tissot Seastar, vedettävä

Tissot 27B jpg Tissot 27B jpg
Tissot 27B jpg Tissot 27B jpg

Kellossa mukana uusi upea keskiruskea Hirsch Osiris ranneke, jonka hinta on 34,- Hirsch Osiris ranteita myynnissä Kellohuollolla. Rannetta saatavilla eri leveyksillä, väreissä: musta, ruskea, sininen.

Miesten teräskuorinen vedettävä kello 50-luvulta (Koneiston sarjanumero ajoittaa kellon vuoteen 1955.). Plexilasi. Uusi Hirsch Osiris keskiruskea nahkaranne, ranneke leveys 18mm. Kello on tämän päivän mitoissa hieman pienikokoinen, kellon kuoren halkaisija on 33mm. Tissot oli merkkinä juuri se, joka toi ensimmäisenä markkinoille alabrändit eli mallistonimet. Tämän kellon Seastar nimi mainostaakin faktaa että kellossa on tiivisteet ja kierretakapohja, joka oli ajankohtana kallis kuorirakenne. Kello on siis ollut vesisuojattumalli (pohjassa waterproof), termi on vanhentunut, koska se on ajalta ennen vesitiiviyden DIN-normia. Waterproof tekstin voi nykyään lukea, "kellossa on tiivisteet". Koneistona kellossa on Tissotin oma koneisto 27B-21, koneisto jonka perusversio 27 tuli tuotantoon jo vuonna 1936 ja viimeinen versio 27B oli tuotannossa vuoteen 1961 asti. Tämä 27B-21, jossa oli ensimmäinen, tehtaan Incablocin iskusuojalaite, oli tuotannossa 1950-61. 27B oli Tissotin oman 27-sarjan viimeinen inkarnaatio, sen korvasi 60-luvun alussa 11,5 linjan koneistosarja 781 - 784, joka oli Lemanian Tissotille tekemä koneistosarja.

Koneisto: Tissot 27B-21. Heilahdustaajuus 18.000, keskisekunti, 16 kiveä, oma iskusuoja. Koneisto on halkaisija mitoiltaan 12" eli 27mm kokoon.
Kunto: Huollettu 11/2015. Uusitut osat: lasi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Kellon vaalea taulu on tasaisesti patinoitunut. Kullanväriset osoittimet ja indexit. Kellonpohja on Tissotin 40-luvun tyypillinen sainattu pohja.

Hinta: 360€, 6 kk takuu


Ro601 Roamer, vedettävä

Roamer jpg Roamer 414 jpg
Roamer jpg Roamer jpg
Roamer jpg

Kellossa uusi musta Diplomat Nappa Calf ranneke. Ranneke ei kuulu Huollon valikoimiin. Hirschin vastaava ranneke on Wild Calf.

Roamer miesten teräskello 60-luvun alusta. Plexilasi. Normaali kokoinen kello, kuoren halkaisija 33,5mm. Kellossa uusi musta Diplomat Nappa Calf ranneke, sen leveys on 18mm. Roamer oli merkki, joka kilpaili sarjassa edulliset merkkikellot, yhdessä mm Certinan kanssa. Se pyrki pääsemään erityisesti tavallisten työntekijöiden suosioon, laatua koko rahalla strategialla. Tehdas teki omat koneistonsa, ne on nimetty kolmen yhtiön perustajan mukaan MST (Mayer, Strudeli, Tieche). Roamerin kulta-aika sijoittuu juuri 60-luvulle, kuten useimmilla tehtailla. Tässä kellossa oleva koneisto MST 414 on tehtaan perusvedettävä, joka oli tuotannossa läpi 60-luvun aina tehtaan kaatumiseen asti 1973 (1961-73). Kellossa erikoinen Roamerin oma patentti, koneistonkehysrengas, joka toimi samalla pöly-, kosteus- sekä magnetoitumis-suojana koneistolle (kuva4). Roamer on yksi niistä merkeistä, jotka ovat piileviä helmiä (oma in-house koneisto, matala arvostuskeräilymarkkinoilla). Merkin kellot ovat siis arvostukseltaan kuopassa ja todellisia hinnan nousu odotuksia on siis olemassa.

Koneisto: MST 414. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö ja käynninkeskiöinti.
Kunto: Huollettu 8/2016. Uusitut osat: nuppi, lasi, tiiviste. Kellossa hopeanvärinen taulu, kromin värisin indexein joissa musta somistemaalaus. Taulu on muutoin hyvässä kunnossa, paitsi taulunjalat on korjattu läpi niittaamalla. Teräksenväriset tunti- ja minuuttiosoitin, joissa massaus.

Hinta: 200€, takuu 6 kk.