www.kellohuoltoloppela.com

Myyntikellot

Kellohuollon myynnissä olevat kellot, ryhmä Muut merkit. Hinnat kalliimmasta edullisempaan.

Kategorian kellojen myyntitakuu on 12kk. Takuu kattaa kellon toimivuuden, ei rikkoutuneita osia, vääränlaisesta käytöstä johtuvia vikoja eikä vesivaurioita.


R804 Revue Vulcain Criket, ranneherättäjä

Revue jpg Revue jpg
Revue jpg Revue jpg
Revue jpg Revue jpg

Kellossa mukana uusi ruskea Hirsch Highland ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten dubleinen vedettävä ranneherättäjä 70-luvulta. Plexilasi, merkin oma. Hirschin Highland ruskea ranneke, lugi-väli 22mm. Erittäin kookas kello, vintage-kelloksi. Kuoren halkaisija ilman nuppia 38mm, kuoren tynnyrimuoto vielä korostaa kokoa. Tämä kello on ns tupla-sainattu eli kellon taulussa on Revue ja pohjassa Vulcain. Revuen johtama MRS käytti 60-70-lukujen taitteessa tupla-sainauksia päästäkseen paremmin markkinoille yhdellä kellolla. Revue oli tunnetumpi Euroopassa ja Vulcain oli vahva Amerikassa. Kellon koneisto on nimeltään Cricket eli heinäsirkka, se hälyytysääni on sirkkamaisen sirittävä. Tänä päivänä herätyksellä varustettu rannekello saattaa tuntua kovin simppeliltä ja turhaltakin kapineelta, mutta 50 vuotta sitten se oli tärkeä ja hyödyllinen kapine paljon matkustaville. Se mahdollisti että oli herätyskello aina matkassa ja pystyi asettamaan hälyytykset tärkeille tapaamisille ja kokouksille. Ranneherättäjän käyttöhyötyarvo on merkittävästi korkeampi kuin paljon yleisemmän erikoisrannekellon cronografin. Ranneherättäjistä harvinaisia tekee se, että koneistoja on valmistanut vain muutama tehdas. A Schild valmisti vedettävää alarmia 1475 ja sen päivitys versiot 1568 kalenteri sekä 1930 ja 1931 nostetulla taajuudella 1954-70. Se eniten käytetty koneisto. Tämän Vulcain 120, jota käytännössä käytti vain Vulcain ja Revue. Jaeger Le Coultrella oli vedettävä alarm 489 ja 814 sekä vasara-automaatti alarm 815. Nämä koneistot olivat käytössä 40-60-luvuilla. Lemania 2980, joka oli tuotannossa 1969-74, sitä oli käytössä vain Omegalla, Tissotilla sekä Jaeger Le Coultrella. Kaikenkaikkiaan ranneherättäjät olivat muutaman tehtaan business.

Koneisto oli Vulcainin kehittämä, mutta Euroopan markkinoille se, myytiin Revuen nimissä. Koneisto Vulcain 120 on kehitetty jo 1947 ja se oli tuotannossa vuoteen 1963 asti, jolloin kaliperista tuli kymmeneksi vuodeksi MSR-koneisto S2. Koneisto on ristitty Criketiksi eli Heinäsirkaksi sen sirittävän hälyytysäänen takia. Koneistoa pidetään yleisesti parhaana vedettävänä ranneherättäjänä, sen nerokkaan yhteistoimisen nuppi/painin mekaniikan ansiosta. Kellossa on kaksi jousikoteloa, toinen käynnille, toinen alarmille. Nupista viritetään myötäpäivään käyntipuolen jousta ja vastapäivään alarmin jousta. Nupissa on kolme asentoa: 1) alhaalla vetoasento, 2) väliasento, jota käytetään vain painimen avulla ja 3) ylhäällä osoitinasetus. Jos haluaa asettaa hälyytyksen paininta pitää painaa paininta toisen kerran, jolloin nuppi nousee ylös asentoon 3. Pyöritettäessä nuppia myötäpäivään hälyytyksenosoitin liikkuu taulussa vastapäivään. Kun haluttu hälyytyksenaika on asetettu, painetaan nuppi vain alas ykkösasentoon, kello on valmis hälyyttämään. Jos haluaa, että kello ei hälyytä, painetaan painimesta kerran (nuppi nousee kakkosasentoon). Kuulostaa monimutkaiselta, mutta yksinkertaista käytössä, kun sen oppii tekemällä. Kaikissa Revuen tekemissä alarmeissa ei ollut tätä Vulcain koneistoa, tehdas teki myös edullisempaa mallia, jossa oli AS koneisto.

Kuoriref S 2312 B. Koneisto MRS S2. Keskisekunti, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntitaajuus 18.000, käyntivara 42h, rukkauksen hienosäätö, herätys. Koneiston mitat halkaisija 12,5" = 28,00mm ja korkeus 5,65mm.

Kunto: Huollettu 8/2016. Vaihdetut osat: koneiston osa, akseli, tiiviste. Kellon kuoret ovat erinomaisessa kunnossa, kello on ollut pääosin keräilijän aarteena. Alkuperäinen nuppi ja lasi. Kellon taulussa on naarmu (sekuntiosoitin on kai ollut irti ja raahautunut tuntiosoittimen työntämänä.) Naarmu näkyy paremmin kuvissa kuin livenä.

Hinta: 1300€


L801 Longines Automatic Ultra-Chron

Longines jpg Longines 6651 jpg
 Longines jpg Longines jpg
Longines jpg Longines jpg

Kellossa mukana uusi tummananruskea Hirsch Camelgrain ranneke.

Miesten teräskuorinen automaattikello 60-70-lukujen taitteesta (kuori sainattu 1969). Plexilasi. Kellossa uusi ruskea Hirsch Camelgrain ranneke, kiinnitysleveys 19mm. Normaalikokoinen kello, kuorenhalkaisija on 32mm joka vastaa pyöreässä kellossta noin 35mm. Ultra Chron oli Longinesin korkeataajuisten kellojen mallisto, joka siirsi koneistot 60-luvun matalammista taajuuksista korkeampiin taajuuksiin. 6641, 6642, 6651 ja 6652 malleissa taajuus 28.800 ja koneistiossa 340 ja 341 taajuus 36.000. Kellonkuoret on Longinesille tehnyt kuoritehdas EPSA, joka Compressor 2 kuoret on tässä kellossa. Compressor 2 kuoria käyttivät Longinesin lisäksi myös esim Zenith Respirator-kelloissa ja Roamer Red Sea -mallissa. Kyseessä oli ensimmäinen markkinoille tullut kulmikas vesitiiviskello ja samalla harvinaisuus myös siinä, että kellossa oli teräskuoret, yleensä kulmikas kello oli pleittikuorinen. Kuoret kehitettiin noin 1964, mutta Longines otti ne käyttöön vasta 60-luvun lopulla ja käytti niitä noin 3 vuotta.
Vaikka Longines teki kerrassaan loistavia kelloja, on tehdas valitettavasti täysin laiminlyönyt historiansa, toisin kuin vaikkapa Omega, joka yhä valmistaa nuppeja, laseja ja tiivisteitä vanhoihin malleihin aina 50-luvulle asti. Longinesilta saa vain tuurilla osia 70-luvun kelloon. Tähänkään kelloon tehdas ei toimita enää mitään, tehdas ottaa mallin toki tehdashuoltoon ehdoin (=jos heillä on tarvittavia osia varastossa). Kannattaa olla siis varovainen, kun ostaa huoltamatonta Longines kelloa. Koska tässä kellossa on compressor 2 kuoret, siihen saa kuorentiivistettä ja lasia muita teitä. Etenkin kulmikkaissa kelloissa, pitää olla lasi kunnossa tai varaosa tiedossa, sillä kelloon ei ole tarjolla minkäänlaista tarvikeosaa, kuten pyöreätauluisessa kellossa.
Koneisto 6651 oli siis uusi erikoiskoneisto Longinesille ja siihen panostettiin paljon, tästä kertoo myös koneiston siltaan kaiverrettu Adjusted four posoitions. Normaalisti kelloihin ei kaiverrettu säätötietoja, ellei kyseessä ollut kronometri ja siitä ei tässäkään ole kysymys, mutta kyseessä on tosiaan special-koneisto. Koneistossa on kalenterissa ns salamavaihtaja eli sen mekanismi sysää kalenterin uuteen numeroon silmänräpäyksessä. Mekanismia pidettiin aikanaan korkeatasoisen koneiston merkkinä. Tänä päivänä kellon käyntitaajuus 28.800 on nykykelloissa standardi, mutta 60-luvun lopulla se oli huippuominaisuus, jota ei ollut monella kellotehtaalla tarjota, siksi Longinesin kelpasi liputtaa tätä faktaa Ultra Chron nimellä.

Kuorireffi 8259-1, sainattu 1-69 (=tammikuu 1969), EPSA. Koneisto Longines 6651.  Heilahdustaajuus 28.800, 25 kiveä, Kif-iskusuoja, käyntivara 40h, käynninkeskiöinti. Koneiston koko 11.5" eli 26,5mm.
Kunto: Huollettu 1/2018. Vaihdetut osat: tiiviste, koneiston osa. Kuoret varoen kunnostettu. Hopeanvaaleassa taulussa on hieman patinaa, mutta yleisilme hyvä. Hyväkuntoinen alkuperäinen lasi. Alkuperäinen nuppi Longines-logolla (ei-vesitiivis). Teräksenväriset palkkiosoittimet maaliraidalla ja massauksella.

Hinta 970€


Et912 Eterna-matic KonTiki

Eterna KonTiki jpg Eterna 1422U jpg
Eterna KonTiki jpg Eterna KonTiki jpg
Eterna KonTiki jpg Eterna KonTiki jpg

Kellossa Eternan alkuperäismetalliranneke, jonka on valmistanut Gay Freres SA. Rannekkeessa kulumaa. Kellossa voi käyttää myös 18mm leveää nahkaranneketta.

Eterna miesten teräskuorinen automaattikello 50-luvun lopun koneisto, malli esiteltiin 1958 (serial noin 1961). Plexilasi. Kellossa alkuperäinen Eternan Gay Freres metalliranneke, jossa on tosin kulumaa, mutta täysin toimiva. Rannekkeen kiinnitysleveys on 18mm. Normaalikokoinen kello, kuoren halkaisija 34,0mm ja lasi 29,0mm. KonTiki on Eternan tunnetuin kellomalli, sillä Eterna käytti hyvin vähän mallistonimiä. Eterna keskittyi iskostamaan kuluttajille pelkkää Eterna nimeä, sekä Eterna-matic, jota se käytti automaattikelloistaan. Eterna-matic nimeen liitettiin vetopainon kuulalaakeri, joka oli Eternan patentti ja yksinoikeus 50-luvun alusta aina 60-luvun lopulle asti. Eterna logo viisi palloa symboloi juuri tätä kuulalaakeria. KonTikin nimi liittyy kokeelliseen tutkimusmatkaan, jonka norjalainen arkeologi Thor Heyerdahl suoritti 1947 balsalautalla Etelä-Amerikasta yli Tyynen meren Polynesiaan. 10 vuotta myöhemmin 50-luvun lopussa retkestä tehtiin kirja ja elokuva, joka saavutti suuren maailmanlaajuisen suosion. Eterna oli mukana spnsoroimassa elokuvaa, sillä sopivasti lautalla oli matkanaikana mukana vain yksi moderni esine, Thor Heyerdahlin Eterna kello. Tehdas julkisti ensimmäisen KonTiki kellon 1958 ja se on ollut siitä lähtien tehtaan vesitiivis/sukelluskellojen nimi. KonTiki kello on aina automaattikello, kalenterilla tai ilman. Tämä malli on malliltaan 2. sukupolven KonTiki. 1. sukupolven kellossa oli kolmiomaiset pääindexit, jotka oli massattu radiumilla, 60-luvulle tultaessa tieto radiumin vaaroista sai tehtaan luopumaan siitä taulusta ja syntyi tämä malli. Tehtaan uusissa malleissa 2010-luvulla on ollut jäljitelmiä alkuperäistauluista, mutta kellot ovat olleet jotenkin groteskeja XXL-kuorineen. Eternan tehtaalta, kuten monelta muultakin puuttuu tietotaito hyödyntää loistavaa menneisyyttään.

Kuoriserial on 4461579. Kuoressa ei ole kuorireffiä, sisällä vain Eterna Watch Co, Swiss, Acier inoxyable ja A-kirjain, mutta se on oletettavasti 130T. Koneisto: Eterna 1422U. Koneiston koko, halkaisija 12,5"' eli 28,0mm. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Eternan oma U-iskusuoja, käynninkeskiöinti, käyntivara 48h, kalenteri, pikasiirto.

Kunto: Huollettu 1/2019. Uusitut osat: lasi, nuppi (orig), tiiviste. Kuoret jätetty alkuperäiskuntoon vain pudistaen metallin oksydoinninpoistoaineella. Taulussa patinaa, lakkaus mennyt läikikkääksi. Kuvissa valotus korostaa virhettä. Teräsenväriset osoittimet. Pohjassa kultainen medaljonki, jossa KonTiki-lautta.

Kellon hinta on 950€.EtA51 Eterna-matic

Eterna jpg Eterna 1422UD jpg
Eterna Jpg eterna jpg
Eterna jpg

Kellossa Eternan alkuperäinen metalliranneke. Alkuperäinen ranneke on harvinaisuus, sillä suurinosa kelloista 60-luvulla myytiin nahkarannekkeilla ja ne jotka halusivat kelloonsa metallirannekeen ostivat liikkeestä tarvikerannekeen. Se oli siis luksusta, kun se myytiin kellon kanssa.

Miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvulta (serial noin 1964). Erikois plexilasi, jonka helmenvaaleassa renkaassa minuuttiasteikko. Alkuperäinen Eterna metalliranneke. Rannekkeen kiinnitysleveys on 18mm. Normaalikokoinen kello, kuoren halkaisija on 34,0mm. Kello on Eternan suosittua mallia, jossa on ns piilonuppi, eli nuppi jää kuoren alle piiloon. Tämä on Eternan keksintö, jolla haluttiin suojella kauluspaitojen hihoja, jotka nupin karhennus kuluttaa helposti piloille.

Koneistona kellossa on Eternan oma 1422UD. Tämä on Eternan 12.5"' koneisto kaarevalle taululle. Kaarevan taulun ideana oli, että kuorista saatiin reunoiltaan ohuemmat kuin tasaisella taululla. Tämä tuki kellon ns pukukello ominaisuutta. Kellossa on kalenteri ja siinä pikasiirto. Eterna oli ensimmäisiä merkkejä, joka esitteli pikasiirron kelloihin, jo 50-luvun puolella. Eternan pikasiirto toimii nostamalla nuppia osoitin asennosta ylös ja kalenteri siirtyy pykälän, uusitaan tarpeellinen määrä. Upea herrasmiehen sporttinen kello. Piilonupillisen kellon käytössä winderin omistaminen on eduksi, sillä nupista kelloa on vaikea virittää.

Kuorireffi on 132IT (132=kuoren malli, I=piilonuppi, T=vesitiivis malli). Kuoren sarjanumero 492xxxx.  koneisto Eterna 1422UD. Kellon käyntitaajuus on 18.000, 17 kiveä, Eternan U-iskusuoja, käynninkeskiöinti, kalenteri, pikasiirto. Koneiston halkaisija 12.5"' eli 27,6mm.

Kunto: Huollettu 5/2020. Uusitut osat: tiiviste. Kuoret jätetty alkuperäiskuntoon vain pudistaen metallin oksydoinninpoistoaineella. Lasi käytetty, mutta ehjä, Polywatchilla kiiloitettu. Original taulu on loistavassa kunnossa. Teräksenväriset osoittimet samoin upeassa kunnossa. Ei kaiverruksia.

Hinta 750€.


Eb801 Ebel Automatic 36000, Fast Beat

Ebel jpg Ebel jpg
Ebel jpg Ebel jpg
Ebel jpg Ebel jpg

Kellossa on mukana uusi, musta Hirsch Highland ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten teräskuorinen kello 60-70-lukujen taitteesta (koneisto tuotannossa 1969-72). Plexilasi. Kellossa musta Hirsch Highland ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Normaalikokoinen kello kuorenhalkaisija ilman nuppia 34mm. Mukana tulee alkuperäinen Ebel-kotelo. Tällä Fast Beat kellolla Ebel oli mukana High Speed -kisassa, jota käytiin 60-luvun lopussa tehtaiden kesken käyntitaajuuden puitteissa. Käyntitaajuuskisa liittyi kellojen käyntitarkkuuteen, kisan oli triggeröinyt äänirautakellot ja tulossa oleva quartz-aika, joka sai aikaan isoja vaateita tarkkuuden suhteen myös mekaanisille kelloille. High Speed -kellot olivat toki oikea vastaus, mutta kellot jäivät vähälle huomiolle ja itse teollisuuskin uskoi mekaanisen kellon tulleen tiensä päähän. Ebel ei valmistanut tätä koneistoa itse vaan kellossa käytettiin hyväksi ETAn terävintä teknologiaa, koneisto on ETA 2738. Samaa koneistoa käyttivät myös mm Eterna ja Zenith, se oli erittäin kallis erikoiskoneisto, eikä siten saanut suuria valmistusmääriä osakseen. Kokonaisuudessa huippunopea käyntitaajuus 36.000 jäi kuriositeetiksi. Ehkä juuri tästä pienistä valmistusmääristä johtuen, nämä kellot ovat erittäin harvinaisia. Tämän kello on ollut aikansa huippukello.  ETA teki 36000 toimisia koneistoja (2732, 2734, 2738) ainoastaan vajaat 50.000 kpl, kaikki versiot lukien, kaikille kellomerkeille eli enemmän kuin vähän.

Ebel on verrattaen nuori merkki, sen perustivat Eugene Blum ja tämän vaimo Alice Levy vuonna 1911. Merkin nimi tulee etukirjaimista Eugene Blum et Levy. Ebel tunnetaan merkkinä joka on aina vahvasti nojannut muotoiluun, vähän ehkä Radon ja Movadon tapaan. Vuonna 1970 perustajien pojanpoika Pierre-Alain Blum alkoi johtaa yhtiötä rohkein uudistuksin. Ebel on yksi niitä harvoja merkkejä, joka hyötyi 70-luvun quartz-kriisin myllerryksestä, sillä oli varaa/rohkeutta investoida, kun muut supistivat. Ebelin oli mahdollista nousta pikkumerkin statuksesta luxusmerkkien eliittiin. 80-luvulla Ebel valmisti koneistoja mm Cartierille. Blumin suku myi 90-luvulla omistuksensa ja Ebel siirtyi LVMHn omistukseen (Zenith, Tag Heuer, Hublot), mutta 2003 se myytiin eteenpäin Movadolle. Koska merkki on siis amerikkalaisomistuksessa, on merkin painoarvo vähän hiipunut Euroopassa.

Kuoressa numero104 ja kuoren sarjanumero 9436927 ja koneistolla oma sarjanumero 436047. Koneisto: ETA2738. Heilahdustaajuus 36.000, 21 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 44h, käynninkeskiöinti, Triovis-rukkauksenhienosäätö, kalenteri, pikasiirto ja vetopainolla kuulalaakeri. Koneiston koko 11.5" eli 26,5mm.
Kunto: Huollettu 3/2018. Vaihdetut osat: Lasi, jousi,tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Hopean vaalea taulu erittäin hyvässä kunnossa samoin teräksenväriset osoittimet. Nuppi on ilman logoa. Ei kaiverruksia. Käy erittäin tarkasti.

Hinta 890€


T961 Tissot Seastar Automatic

Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg
Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg
Tissot Seastar jpg

Kellossa mukana uusi upea vaaleanruskea Hirsch Duke ranneke.

Tissot Seastar Automatic 70-luvun kello. Mineraalilasi. Uusi vaaleanruskea Hirsch Duke ranneke, kiinnitysleveys 20mm. Isokokoinen kello, kuoren halkaisija ilman nuppia 38mm. Tissot toi mineraalilasin kelloihinsa. 70-luvun kellot olivat kookkaita, koska automaattikellojen rinnalla myytävät ensimmäisen sukupolven quartz-kellot olivat myös kookkaita. Tyylillisesti tämä kello on sukua ajankohdan Eterna KonTikille  ja Zenith Defylle, tämä on tosin niitäkin hieman kookkaampi.

Tissotin Seastar oli tehtaan suosituin mallisto. Se oli sporttikellomallisto, joka vertautui Omegan Seamaster malliin. Omega ja Tissot ovatkin olleet tytäryhtiöitä jo 30-luvulta alkaen ja Tissotin kellot olivat kuluttajalle se hieman edullisempi vaihtoehto, jos Omega tuntui kalliilta. Tissotin mallit eivät kuitenkaan olleet mitään hiilikopioita Omegoista, vaan tehdas kulki omia polkujaan.

Kuorireffi 44671-01. Koneisto Tissot 2481 Heilahdustaajuus 21.600, 21 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, käyntivara 49h. Koneiston koko: Halkaisija 11,5"' = 25,6mm.

Huollettu 6/2019. Uusittu osat: Lasi, lasintiiviste, nuppi, pohjan tiiviste. .  Taulu ja osoittimet erinomaisessa kunnossa. Pohjassa kaiverrus: SL 10.8.-75

Kellon hinta on 650€.


T701 Tissot T12 Seastar, vedettävä

Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg
Tissot Seastar jpg Tissot Seastar jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Duke ranneke.

Tissot T12, vedettävä teräskuorien miesten kello, 60-luvun alkupuolelta. Plexilasi. Uusi Hirsch Duke nahkaranneke, kiinnitysleveys 19mm. Kuorenkoko 35,5mm on standardikuorta kookkaammat ja paksut korvakkeet (lugit) lisäävät kookkauden vaikutelmaan. Seastar oli Tissotin sporttikellojen mallisto, joka vastasi Omegan Seamasteria. Tissot onkin ollut Omegan tytäryhtiö jo vuodesta 1930 alkaen. 50-luvun lopulla kun tiivisteet alkoivat arkipäiväistyä kelloissa, vesitiiviit kellot saivat ennennäkemättömän suosion. Kun kello oli vesisuojattu, se helpotti käyttöä ja vähensi huollon tarvetta. Useimmiten roiskevesitiiviys saavutettiin tehtaiden omilla tekniikoilla ja kelloissa olikin vain yleensä vain roiskesuojaus, mutta kun piti olla jotain vähän enemmän, tarvittiin spesialistien apua. Tämä Tissot T12 mallisto, kuten nimi antaakin viitteitä, on ollut varustettuna 120m vesitiiviydellä eli 12bar. Tämän T12 malli tekee mielenkiintoiseksi se, että kellossa on EPSAn, kellonkuoria valmistaneen erikoistehtaan Super Compressor kuoret. Super compressor oli vesitiiviyden alalla laadukkainta mitä kellotehdas pystyi kelloonsa asentamaan, se oli toki myös kellotehtaalle hintava ratkaisu, joten alihankinta kuoria ei laitettu, mihinkään tusina kelloihin, vaan tehtaan ykkösmallistoon. T12 kellot ovatkin arvostetuinta, mitä on tullut ulos Tissotin tehtaalta. EPSA toimitti kuoret asiakkaan haluamalla designilla ja kuoren erityistunnisteilla (pohjan logo). Tissotin valinta pohjalogoksi mallistoon on ollut espanjalainen galleoni, Santa Maria.

T12 onkin Tissotilla tehtaan kärkimallisto, malliston tunnistaa kellon pohjassa olevasta purjelaiva, galleoni. Kellosta oli useita versioita tämän perusversion lisäksi, mm cronografi ja ikoninen tuplanuppi-kuori, jossa kuorensisäinen pyörivä bezel. Vaikka kellossa on 12 barin tiiviys, siinä on ei-lukittuva nuppi. Yleensä Super Compressor kelloissa oli EPSAn oma "cross hatch" eli ruutukuvioitu nuppi, mutta Tissot käytti omalla T-logolla olevaa nuppia. Kellon plexilasi on profiililtaan oman mallisensa ja on profiililtaan kuin saumaton jatke kuorelle.

781 oli Tissotin 60-luvun koneistoperheen kantamuoto, vedettävä peruskoneisto keskisekuntilla ilman päivyriä. Se tuli tuotantoon 1959 ja ja oli tuotannossa -65 asti jolloin se päivitettiin kaliperiksi 781-1. Tässä koneistoa on hieman up greidattu, sillä versiossa 781 ei ollut rukkauksen hienosäätöä eikä käynninkeskiöintiä, ne tulivat virallisesti vasta -65 versioon 781-1.

Kuorireffi on 42514-4. Kuoren sarjanumero 41514, koneisto 7288xxx. Koneisto: Tissot 781. Heilahdustaajuus 18.000, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, käyntivara 49h. Koneiston koko: Halkaisija 11,5" = 25,6mm.
Kunto: Huollettu 10/2017. Uusitut osat: 2x osa ja tiiviste. Vanha logo-nuppi on jätetty kelloon. Kuoret varoen kunnostettu. Vaalea taulu on ertttäin hyvässä kunnossa, pientä patinaa toki nähtävissä. Kullanväriset osoittimet ovat myös hyvässä kunnossa.

Hinta: 670€


Mo501 Movado, vedettävä

Movado jpg Movado 135 jpg
Movado jpg Movado 135 jpg
Movado jpg

Kellossa mukana uusi upea vihreä Hirsch Kansas nahkaranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten kromikuorinen kello 40-50-lukujen taitteesta. Plexilasi. Uusi vihreä Hirsch Kansas nahkaranneke, leveys 18mm. Kookas isokokoinen kello kuorenhalkaisija 37mm. Kello on 40-50-lukujen taitteen isokokoisia kelloja, tuolloin oli lyhyehkö villitys XXL kokoisista kelloista ja monella valmistajalla oli tarjolla kelloja kokoluokassa 35-38mm, kun ajankohdan normikellot olivat 32-34mm. Movado on perinteikäs sveitsiläinen merkki, joka on kuitenkin tunnettu nykyään paremmin amerikassa kuin euroopassa. Amerikkalaisten kiinnostus Movadoon selittyy sillä, että Movadon kello on ainoana kellona New Yorkin nykytaiteen museon kokoelmissa. Kyseessä on malli, jossa musta taulu ja kultainen pallo 12:00 kohdalla, se tunnetaan nimellä Museum watch, siitä on lukuisia eri versioita, alkuperäinen on mekaaninen vuodelta 1960. Nykyään (1983 alkaen) Movado onkin amerikkalaisomistuksessa ja sen tähti on ollut kellomaailmassa laskussa, merkin keskittyessä quartz-kelloihin. 50-60-luvuilla tehdas oli isotekijä ja sillä oli laaja oma koneistotuotanto. Tämä kaliiperi 135 sotketaan aina joskus Zenithin kaliiperiin 135, mutta koneistoilla ei ole mitään tekemistä keskenään. Movado ja Zenith tekivät yhteistyötä ja käyttivät toistensa koneistoja vain ajanjaksolla 1969-1972, kun ne olivat samaa konsernia. Tämä pohjaa tehtaan kaliiperiin 125, joka oli kooltaan 12,5 linjaa eli 28,0mm halkaisijaltaan. Erona siihen tässä on nostettu käyntitaajuus. Koneisto on erittäin harvinainen. Movadoja ei liiaksi liiku meillä Suomessa, ilmeisesti merkki ei ole ollut virallisesti maahantuotu 50-60-luvuilla. Tässä kellossa on kromikuoret, jotka olivat jonkun tunarin puhki kiillottamat hankkiessani kellon (kromi on pinnoite, eikä sitä saa/voi kiillottaa). Onnistuin vaikeuksien kautta kromauttamaan kuoret uudelleen ja sain palautettua kellon entiseen loistoonsa. Kello on ajankohdan tyyliin pölytiivis malli eli siinä ei ole tiivisteitä. Vanhat tiivisteettömät kellot ovat täysin käyttökelpoisia kunhan muistaa hyvät wanhan ajan tavat kelloa käyttäessä (= varoo kellon kastelua), tapaa on hyvä noudattaa toki kaikkien vintage-kellojen kanssa.

Koneisto: Movado 135. Heilahdustaajuus 21.600, 17 kiveä, Inca-iskusuoja, käynnin keskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 44h. Koneiston koko 12,5" eli 28,0mm.
Kunto: Huollettu 8/2015. Vaihdetut osat: lasike, nuppi. Kuoret kromautettu uudelleen. Hopeanvärinen taulu on loistavassa kunnossa. Krominväriset osoittimet nuolenkärkimäisesti kapenevat.

Hinta: 590€


Ni901 Nivada Antarctic Automatic

Nivada jpg Nivada jpg
Nivada jpg nivada jpg
Nivada jpg

Kellossa mukana uusi upea tummanruskea Hirsch Osiris ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvun puolivälistä. Plexilasi. Kellossa uusi tummanruskea Hirsch Osiris ranneke, kiinnitysleveys 19mm. Hieman standardia kookkaampi kello, kuoren halkaisija ilman nuppia on 35mm. Kookkaat lugit lisäävät koko vaikutelmaa. Antarctic on Nivadan tunnetuin alabrändi. Tehdas osallistui sponsorina vuonna 1957 tehtyyn tutkimusmatkaan, joka suuntautui Antarktikselle. Mallia tehtiin läpi vuosikymmenen ja siinä oli useita erilaisia kuoria. Koneistona käytettiin ETA 24xx-sarjan automaatteja  (myöhemmin 27xx-sarjaa). Tässä kellossa sarjan paraskoneisto 2472, jossa on salamakalenterin vaihtaja. ETA oli 60-luvulla se paras vaihtoehto, jos merkillä ei ollut käytössä omaa koneistoa, luotettava ja tehokas koneisto.
Merkkinä Nivada oli pieni toimija, joka käytti lähinnä ETA-koneistoja. Nivadan kellot putosivat kategoriaan laadukkaat, mutta edulliset käyttökellot. Nivadan toimintaa vaikeutti 60-luvun oleellisesti nimi kiista amerikanmarkkinoilla. Se ei voinut kiistan vuoksi myydä siellä kellojaan Nivada nimellä, vaan sinne kellot tehtiin Croton nimellä. Sen kellot ovat alkaneet konstailettoman designinsä takia viime vuosina kiinnittää keräilijöiden huomiota ja siitä on tullut hip-merkki, jonka hinnat tuntuvat maailmalla laukkaavan ylöspäin.

Kuorireffi 2179. Koneisto ETA 2472. Heilahdustaajuus 18.000, 21 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 42h, kalenteri, salamasiirtäjä. Koneiston halkaisia 11.5"' eli 25,6mm.

Kunto: Huollettu 3/2019. Vaihdetut osat lasi, tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Nuppi on alkuperäinen, siinä ei ole logoa, mutta se on erikoismatala. Taulu ja osoittimet erinomaisessa kunnossa. Pohjassa Nivadan N-shield ja Nivada Antarctic -teksti

Hinta: 550€.


Ha901 Hamilton Automatic Pan-Europ

Hamilton jpg Hamilton jpg
Hamilton jpg Hamilton jpg
Hamilton jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Osiris ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten teräskuorinen automaattikello 60-luvun puolivälistä. Plexilasi. Kellossa uusi musta Hirsch Osiris ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Sirokokoinen kello, kuori lievää alikokoa 33mm, siroutta lisää erittäin lyhyet lugit. Hamilton on amerikkalainen merkki, mutta se tehtiin sveitsissä USAn markkinoille ja se olikin siellä markkinajohtaja. Hamiltonin historia juotaa jo taskukello aikaan, jolloin se oli myös vahva, amerikassa tehty kello. Rannekellot siirsivät kuitenkin tuotannon sveitsiin. Tämä kello sijoittuu iällisesti 60-luvun puoliväliin, aikaan jolloin tehdas oli vahvimmillaan. Kellon ala-brändi on mielenkiintoisesti Pan-Europ (=Euroopan Yhdyvallat), aikana jolloin Euroopan Unionia ei vielä ollut ja EEC:kin oli vain kuuden maan vapaakauppa-alue. Pohjassa on logona kreikkalaisen mytologian olento Pegasus (hevonen, jolla on siivet). Kello on tehty pukukelloksi ja se on niin ohut kuin mahdollista. Koneisto on erikoismatalilla osoitin korkeuksilla, lasi on erikoismatala ja kellon takapohjakin on tehty mahdollisimman ohueksi, jotta se ei lisää paksuutta. Kellon taulu on erikoinen pääindexit ovat vain ohut hiusristikko (ylhäällä Hamilton logo ja alhaalla kalenterin ikkuna, indexit vain kohdissa 1,2, 4,5, 7,8, 10 ja 11. Upea teräskuorinen pukukello!

Koneistona kellossa on ETA 2472, jonka Hamilton on uudelleen merkinnyt cal 64A. Usein puhutaan, että koneisto on sen ja sen kellotehtaan modifioima, tässä se on oikeasti sitä (70-luvulta lähtien kellotehtaalla ei ole ollut lupa tehdä ETA-koneistoon muutoksia, vaan kaikki viimeistelystä lähtien on tehty ETAn toimesta). Kelloon on uusittu liipotin, rukkausmekanismi ja Kif-kiven Incablocin tilalle.

Kuorireffi 2179. Koneisto 64A eli ETA 2472. Heilahdustaajuus 18.000, 21 kiveä, Kif-iskusuoja, käyntivara 42h, kalenteri, salamasiirtäjä. Koneiston halkaisia 11.5"' eli 25,6mm.

Kunto: Huollettu 3/2019. Vaihdetut osat: tiiviste, osa. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäinen logollinen nuppi ja alkuperäinen erikoismatala lasi. Taulu ja osoittimet erinomaisessa kunnossa. Pohjassa Pegasus-logo

Hinta: 550€.


Do901 Doxa Automatic

Doxa jpg Doxa 116 jpg
Doxa jpg
Doxa jpg Doxa jpg

Kellossa mukana uusi upea vaaleanruskea Hirsch Forest ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten automaattinen teräskello 60-luvun puolivälistä. Kellossa erikoismatala plexilasi. Kellossa on uusi vaaleanruskea Hirsh Forest ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Normaalikokoinen kello 34,0mm halkaisijalla. Kellossa koneistona on Koneistotehdas ETAn aikansa kärkikoneisto 2472, jonka Doxa on kuitenkin nimennyt omaksi kaliiperikseen 116. Koneisto oli aikanaan uuden sukupolven ohut automaattikoneisto ja monet tehtaat, kuten Doxa tässä käytti sitä erikoisohuen pukukellon valmistamiseen. Kellossa on erikoismatala rengaslasike ja myös pohja on tehty mahdollisimman ohueksi. Kellon paksuus on vain 9,5mm (standardi automaattikello yleensä n. 12mm). Kello on suunniteltu sulavalinjaiseksi, jotta se ei pilaa kauluspaidan hihansuuta.  Automaattikello, joka on paksuudeltaan ohuehkon vedettävän mitoissa! Toinen vastaava kello Kellohuollon myyntikelloissa on Hamiltonin Pan-Europ, jossa on itseasiassa sama koneisto. Doxa on sitä ohuempi, erikoisen takapohjansa ansiosta.

Nimi Doxa on kreikkaa ja tarkoittaa kunniaa. Yrityksen perusti 1898 Georges Ducommon (Doxa rekisteröitiin 1910), joka on legenda sveitsiläisessä kelloteollisuudessa. Ryysyistä rikkauksiin mies. Kello merkkinä Doxa omaa kulttimainetta, joka koostuu 1) militaarikelloista, joita se teki 2. maailmansodan aikana saksalaisille sekä 2) 60-luvun erikoisvesitiiviys kellot, joiden nousu, tehdas oli kärkimerkkejä kehittelyssä ja teki yhteistyötä mm Jacques Cousteaun kanssa. Vielä tänäänkin tehdas panostaa erityisesti juuri sukelluskelloihin. Mutta tämä kello on siis tehtaan peruskellojen linjaa, jolla 60-luvulla tehtiin rahallinen tulos. Myös tässä tehdas on yrittänyt luoda oman näkökulman asiaan, eikä ole vain ja pelkästään tehnyt kelloa.

Kuorireffi on 11655 4. Kuorinumero 6430564. Koneisto: Doxa 116 eli ETA 2472. Käyntitaajuus18.000, kiviä 25, käyntivara 45h, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, kalenteri Koneiston halkaisija 11.5"' eli 26,5mm, paksuus 5,3mm.

Kunto: Huollettu 6/2019. Uusitut osat: pohjan tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäinen Doxa-nuppi. Vaalea taulu hienossa kunnossa, pientä jälkeä nähtävissä. Alkuperäiset teräksenväriset osoittime hyvässä kunnossa. Ei kaiverruksia. Pohjassa Doxan merkintöjä.

Hinta 550€.


Ca602 Camy Superautomatic

Camy Superautomatic jpg Camy Superautomatic jpg
ETA aut.silta jpg ETA 2472 jpg
Camy Superautomatic jpg Camy Superautomatic jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Osiris ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten teräskuorinen miestenkello 60-luvun loppupuolelta. Plexilasi. Musta Hirsch Osiris ranneke, rannekkeen leveys on 19mm. Kello on normaalia hieman isokokoisempi, kuoren halkaisija 35,50mm ja lasin halkaisija 32mm. Tämä kello, Superautomatic oli Camy tehtaan tunnetuin malli. 50-60-lukujen taitteessa Superautomaticia myytiin lisänimellä Sputnik. Camyyn automaattikellojen erikoisuus oli erittäin ohuesta metallista valmistettu kellon takapohja, ideana oli saada kello mahdollisimman kevyeksi. Kellossa on ETAn 2472 automaattikoneisto, joka oli 60-luvun puolivälissä sveitsiläisen kelloteollisuuden teknologistakärkeä. Siinä oli kalenterin salamavaihtaja, joka vaihtaa kalenterin silmänräpäyksessä. Kuvassa 3 kalenterinsiirtoratas kiekon numeroiden 22 ja 23 kohdalla, siitä lähtevä siirtosormi ulottuu 18 kohdalle. Kalenterinsiirtoratas virittää siirtosormen ja jousella varustettu siirtosormi (jousi rattaan alla) virittyy ja lopulta vapautuu, jolloin se lyö kalenterikiekin 17/18 välissä olevaa hammasta ja kalenteri siirtyy silmänräpäyksessä. Koneiston ainoa "puute" oli peruskäyntitaajuus 18.000, se oli ilmeisesti isompien tehtaiden vaatimus, jotta heillä olisi edes jonkinlainen kilpailuetu ei-omia koneistoja käyttäviin nähden. 60-luvun puolivälissä yleinen käyntitaajuus oli 19.600 tai jopa 21.600. Koneiston huoltavalle kellosepälle silmiinpistävä ominaisuus on iso vetopainon liukulaakeri, joka on osana hieno ja näyttävä. Koneistosta tehtiin myös edullinen 17 kivinen versio, jossa laakeri oli metallinen, berilliumpronssia.

Tämän kellon koneisto ETA 2472 on muutoin sama kuin Onsa Shipmanin ETA 2450, paitsi koneiston halkaisija on eri, tässä on 60-luvun standardi eli 11,5 linjaa.

Koneisto: ETA 2472. Heilahdustaajuus 18.000, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, käyntivara 42h. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 1/2016. Vaihdetut osat: Lasi, tiiviste. Kuoret kunnostettu. Säilytetty vanha alkuperäinen nuppi, logolla. ei vesitiivis, nupintiiviste on sulanut. Musta taulu on hienossa kunnossa, vaikka siinä näkyy pisteitä. Teräksenväriset palkkiosoittimet ovat hyväkuntoiset.

Hinta: 520€


At901 Atlantic Skipper

Atlantic Skipper jpg Atlantic Skipper jpg
Atlantic Skipper jpg Atlantic Skipper jpg
Atlantic Skipper jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Osiris ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten automaattinen teräskello 60-luvun alkupuolelta. Kellossa erikoismatala plexilasi. Kellossa on uusi musta Hirsch Osiris ranneke, kiinnitysleveys 17mm. Kuoli on lievää ylikokoa 35,0mm halkaisijalla ja kuoren paksuus vain 9,5mm. Kellossa koneistona on Koneistotehdas ETAn aikansa kärkikoneisto 2452. Koneisto oli aikanaan uuden sukupolven ohut automaattikoneisto ja monet tehtaat, kuten Atlantic tässä käytti sitä erikoisohuen pukukellon valmistamiseen. Kello on siinä mielessä harvinaisuus, että Atlantic teki pääasiassa perusvedettäviä kelloja ja tämä on poikkeuksellisesti automaatti. Kellossa on erikoismatala rengaslasike ja myös pohja on tehty mahdollisimman ohueksi. Kello on suunniteltu sulavalinjaiseksi, jotta se ei pilaa kauluspaidan hihansuuta. Kellon alabrändi Skipper ei viitanne merikarhuihin vaan pikemminkin huviveneilijöihin. Kello olikin reilusti hintavampi kuin Atlanticit yleensä.

Atlantic on kellotehtaana yhä voimissaan, se selvisi 70-luvun alun kuohuista. Tehtaana Atlantic oli keskittynyt edullisiin kelloihin, joita se teki vielä kahdessa hintaluokassa, teräskuoriset, joita myytiin mm Ruotsiin ja Itä-Eurooppaan suunnatut kromikuoriset. Suomestakin löytää paljon kromikuorisia Worldmastereita, niitä salakuljetettiin Suomeen 60-luvulla Ruotsin kautta. Ylellisyys tuotteilla kuten kellot oli tuontivero ja se antoi harmaakaupalle houkuttelevan tilaisuuden.

Kuorinumero 144315. Koneisto: ETA 2452. Käyntitaajuus18.000, kiviä 25, käyntivara 45h, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, kalenteri Koneiston halkaisija 11.5"' eli 26,5mm, paksuus 5,3mm.

Kunto: Huollettu 11/2019. Uusitut osat: pohjan tiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Alkuperäinen Atlanticin a-nuppi. Vaalea taulu hienossa kunnossa, pientä jälkeä nähtävissä. Alkuperäiset teräksenväriset osoittime hyvässä kunnossa. Ei kaiverruksia.

Hinta 520€.