www.kellohuoltoloppela.com

Zenith

Kellohuollolla myynnissä olevat käytetyt ja kunnostetut Zenith kellot. Hinnat kalliimmasta edullisempaan. Kaikki myynnissä olevat Zenithit on huollettu Kellohuolto Loppelan toimesta.  Kelloissa olevat nahkarannekkeet ovat uusia ja käyttämättömiä.

Zenith kellojen myyntitakuu on 12kk. Takuu kattaa kellon toimivuuden, ei rikkoutuneita osia, vääränlaisesta käytöstä johtuvia vikoja eikä vesivaurioita.

Kaikki kelloissa käytetyt nahkarannekkeet ovat uusia ja käyttämättömiä. Kellohuolto edustaa Hirsch rannekkeita ja käyttää sen rannekkeita myyntikelloissaan.


ZAA1 Zenith Defy Automatic

 Zenith Defy jpg Zenith 2562PC jpg
Defy jpg Defy jpg
Defy jpg Defyjpg

Kellossa on alkuperäinen Zenitin metalliranneke.

Zenith miesten teräskuorinen automaattikello 70-luvun alusta. Kupera mineraalilasi, Zenith oli ehkä ensimmäinen tehdas, joka laittoi kelloon kuperan mineraalilasin. Kellossa himoittu alkuperäinen ranneketehdas Gay Freres SA:n Zenithille valmistama ns tikapuu-ranneke, leveys 18mm. Ranneke itsessään on himoittu keräilykappale. Isokokoinen kello, kuoren halkaisija 37,0 mm, kuoren korkeus 45,0mm ja kellon paksuus n. 15mm, kello on siis vintage-kelloksi massiivinen. Defy on El Primeron ohella legendaarisin valmistetuista Zenithin kello-malleista. Defyä valmistettiin vuosien 1968-74 välillä, ensimmäisissä oli 2552PC ja 1969 lähtien 2562PC ( taulussa lukee usein taajuus 28.800, ei aina). Kello on ollut uutena erikoisvesitiivis eli täysiverinen sukeltajankello. Tehtaan tarkoituksena ei kuitenkaan ollut valmistaa suklaria, vaan erikoiskestävä kello. Kelloon tehtiin tukevat kuoret, karkaistu mineraalilasi, tukeva kierrenuppi sekä sukeltajankellon 300m vesitiiviys. Koneisto asetettiin kelloon osittain muovisen koneistonrenkaan avulla, sen tarkoitus on suojata itse koneistoa iskuilta, sama idea kuin Certinan DS mallissa. Kellon lasisarjanrengas, bezel oli kiinni kierteellä kuten kellon takapohjakin, siitä kello sai lempinimekseen Defy Boulon (=ranskaa, mutteri-Defy). Defyn ensimmäiset versiot tulivat markkinoille jo loppuvuodesta 1968 koneistolla 2552PC,koneisto käytössä noin 1970 asti. Kelloa alettiin 2. erässä 1969 alkaen, valmistaa myös high speed-koneistolla 2562PC. Se on myös tässä yksilössä. Kellon kuorinumero 227E717 on tehtaan viimeisiä ns kirjain-koodilla eli kello on vuodelta 1971.

Zenith on lopettanut 6/20 varaosien myynnin oman huoltonsa ulkopuolelle, joten Zenithiä, erityisesti Defyä, ostettaessa kannattaa olla tarkkana, että kello on kuoriosien puolesta kunnossa. Tämän kuntoista Defy on vaikea löytää, ellei käytä ostettua kelloa Zenithillä liki 1000€ huollossa. Nuppi tai lasi vika Defyssä voi saattaa kellon omistajan pulaan. Tässä kellossa on uudet Zenith kuoriosat ja kaikki siten kunnossa. Näitä osia ei ylensä löydä enää kuin Zenithin omasta huollosta.
Tähän kelloon on asennettu nyt huollossa uusi original Zenith lasi ja alkuperäiset tiivisteet. Valitettavasti, Kellohuollolla ei ole enää tarjota kuoriosia asiakkaiden kelloihin. Kellon nuppi on alkuperäinen nato-tähdellä. Kellon kuoret ovat original-kunnossa eli niitä ei ole koskaan hiottu. Kellon taulusta on ylhäältä reunasta lähtenyt maalia pois klo 9:00 - 13:00. En osaa sanoa, mikä on tämän aiheuttanut, ehkä kuoria on puhdistettu jollain kemikaalilla, tiedä häntä.Vika ei kuitenkaan ole liian häiritsevä, vaan se on kuin varjo laidassa, mielestäni siedettävä yksityiskohta.

Kellossa on rannekkeena kaikkein kuuluisimman kellonrannekeisiin erikoistuneen tehtaan Gay Freres SA:n valmistama ranneke. Nämä GF rannekkeet rannekkeet on sainattu tehtaan kauriinpää-logolla, samoin ne on päivätty, tässä on 4/71 (=koodi tarkoittaa, että 4. vuosineljännes 1971). Ranneke on tehty toisin kuin nykyaikaiset rannekkeet, siinä ei ole lyhennettäviä paloja, pituutta voi siis muuttaa vain kilvessä olevalla jousinastalla. Samalla kun ei ole irtoavia nastoja ja akseleita se on erittäin kestävä. Huonona uutisena kerrottakoon, kaikki rannekkeet ovat aika lyhyitä. Ei siis isojen XXL-poikien ranteeseen. Meihin suomalaisiin on tullut keskimäärin 45 vuodessa ruistaranteeseen, ilmeisesti 70-luvun alussa miesten keskimääräinen ranteen paksuus oli 17-18cm. Oma ranteeni on 18,5cm ja olen kai aika keskimääräinen tapaus. Tässä yksilössä ranneke on poikkeuksellisen pitkä ja menee 19cm ranteeseen.

Kuori:  Ref. 227E717. Koneisto: Zenith 2562PC Heilahdustaajuus 28.800, 23 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksenhienosäätö, kalenteri.
Kunto: Huollettu 10/2020. Uudet original-osat: lasi, tiivisteet (lasin, pohjan). Kuoret kunnostettu hellävaroen, vain pesemällä antioksidointiaineelle. Vaalea taulu on vioittunut reunaltaan 9:00-13:00. Kello on yleisilmeeltä aivan upea, siinä on sitä särmää. Teräksenväriset osoittimet, joissa vaalea loistemassaus, sekunnissa oranssi massaus (originalit, kunto hyvä). Pohjassa nimikirjaimet ja päiväys HT 31.5.-74

Hinta 1590€


Z1A1 Zenith Defy Automatic

Zenith Defy jpg Zenith Defy jpg 
Zenith Defy jpg Zenith Defy jpg
Zenith Defy jpg 

Kellossa on teräksinen Haka-merkkinen 70-luvun mesh-ranneke, joka sopii kelloon loistavasti.

Zenith miesten teräskuorinen automaattikello 70-luvun alusta. Kupera mineraalilasi, alkuperäinen Zenith-osa, uusi. Kellossa on 70-luvun Haka mesh-ranneke, leveys 18mm. Ranneke on ilmeisesti saksalaista tekoa, Kienzlellä oli aikanaan rekisteröinti nimeen. Isokokoinen vintage-kelloksi, kuoren halkaisija 37,0 mm, kuoren korkeus 45,0mm ja kellon paksuus n. 15mm. Defy on El Primeron ohella legendaarisin valmistetuista Zenithin kello-malleista. Defyä valmistettiin vuosien 1968-74 välillä, ensimmäisissä oli 2552PC ja 1969 lähtien myös uusi koneisto 2562PC. Kello on ollut uutena erikoisvesitiivis eli täysiverinen sukeltajankello. Tehtaan tarkoituksena ei kuitenkaan ollut valmistaa suklaria, vaan erikoiskestävä kello. Kelloon tehtiin tukevat kuoret, karkaistu mineraalilasi, tukeva kierrenuppi sekä sukeltajankellon 300m vesitiiviys. Koneisto asetettiin kelloon osittain muovisen koneistonrenkaan avulla, sen tarkoitus on suojata itse koneistoa iskuilta, sama idea kuin Certinan DS mallissa. Kellon lasisarjanrengas, bezel oli kiinni kierteellä kuten kellon takapohjakin, siitä kello sai lempinimekseen Defy Boulon (=ranskaa, mutteri-Defy). Defyn ensimmäiset versiot tulivat markkinoille jo loppuvuodesta 1968 koneistolla 2552PC, koneisto käytössä 1970 asti. Tässä yksilössä on alkuperäinen koneisto 2552PC. Kellon kuorinumero 047E059 on tehtaan viimeisiä ns kirjain-koodilla E eli kello on vuodelta 1970-71.

Zenith on lopettanut 6/20 varaosien myynnin oman huoltonsa ulkopuolelle, joten Zenithiä, erityisesti Defyä, ostettaessa kannattaa olla tarkkana, että kello on kuoriosien puolesta kunnossa. Tämän kuntoista Defy on vaikea löytää, ellei käytä ostettua kelloa Zenithillä liki 1000€ huollossa. Nuppi tai lasi vika Defyssä voi saattaa kellon omistajan pulaan. Tässä kellossa on uudet Zenith kuoriosat ja kaikki siten kunnossa. Näitä osia ei ylensä saa enää kuin Zenithin omasta huollosta.
Tähän kelloon on asennettu nyt huollossa uusi original Zenith lasi ja nuppi, sekä alkuperäiset tiivisteet. Valitettavasti, Kellohuollolla ei ole enää tarjota kuoriosia asiakkaiden kelloihin, mutta näihin myyntikelloihin osia vielä muutama löytyy. Kellon nuppi on Zenithin ns ruutunuppi eli invertoitu tähti, joka tuli käyttöön 1972 alkaen. Kellon kuoret ovat original-kunnossa eli niitä ei ole koskaan hiottu.

Kellossa on tauluna tummanharmaa taulu, se oli yksi alkuperäisistä neljästä mallin tauluvaihtoehdoista eli A3645. Yleisin Defyn tauluista on vaaleataulu, joita tuotannosta oli noin 70%. Kaksi muuta taulua tämän ja vaalean lisäksi olivat hiekkataulu ja liukuväri hiekkataulu, joka tummeni keskeltä reunalle. Kelloissa kuorten lisäksi juuri taulun ja osoittimien kunto on kriittinen kellon arvon kannalta. Erityisesti Zenithin taulut ovat usein kärsineet auringon valon takia. Tauluja tai osoittimia ei ole saanunt tehtaaltakaan enää vuosikymmeniin.

Kuori:  Ref. 047E059. Koneisto: Zenith 2552PC Heilahdustaajuus 21.600, 23 kiveä, Inca-iskusuoja, rukkauksenhienosäätö, kalenteri.
Kunto: Huollettu 10/2021. Uudet original-osat: lasi, nuppi,tiivisteet (lasin, pohjan). Kuoret kunnostettu pesemällä antioksidointiaineelle, kuoren viisteet ovat edelleen alkuperäiset. Harmaa taulu on loistavassa kunnossa. Teräksenväriset osoittimet, joissa vaalea alkuperäinen loistemassaus, sekunnissa oranssi massaus (myös original). Pohjassa nimikirjaimet ja päiväys EH 28.5.-74

Hinta 1350€


Z933 Zenith AF/P Automatic

Zenith AFP jpg Zenith 405 jpg
Zenith AFP jpg Zenith AFP jpg 

Kellossa uusi, upea sininen Hirsch Highland ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Zenithin teräskuorinen automaattikello 60-luvun lopulta (kuoren numero viittaa vuoteen 1969). Plexilasi. Kellossa uusi sininen Hirsch Duke nahkaranneke, kiinnitysleveys on 18mm. Kello on normaalikokoinen, halkaisija 34,0mm. Zenithin AF/P kellot olivat suunnattuja Italian markkinoille ja kirjaimet olivatkin lyhenne italiankielen sanoista Alta frequenza & precitione eli korkea taajuus ja tarkkuus. Italia oli Zenithin tärkein markkina-alue 60-luvulla. Kellon koneisto toimiikin samalla taajuudella 36.000, kuin kuuluisa El Primero. Tämä koneisto ei kuitenkaan ollut Zenithin oma, vaan silloisen tallikaverin Movadon tekemä. Se oli kallis erikoiskoneisto, talon ulkopuolella tehty koneisto, joten yleensä Zenith käytti koneistoa kultakelloissa tai erikoismalleissa kuten kultakellot, Respirator, "TV-Defy" tai Spaceman. Tässä kuitenkin ihan teräskuorinen kello, joka ei kuulu mainittuihin alabrändeihin, vaan on AF&P.

5 hertzin eli 36.000 taajuudella toimivat kellot ovat nykyään erittäin harvinaista herkkua ja niiden huollossa on omat ongelmansa, sillä osia ei tahdo saada, enää mihinkään merkkiin, myös ETAn valmistamat olivat aina erikoistilauksesta tehtyjä, eikä niihinkään ole enää osia tarjolla. Todellisen high speedin koneistoja yhä voi löytää tämän AF/Pn lisäksi Zenithin El Primero, Longines Ultra Chron ja eri merkeillä ETA koneistoja (ETAa käytti mm Eterna, Zenith, Ebel). Tästä koneistosta oli kaksi versiota 405, jossa tuplakalenteri ja tämä peruskalenterillinen 408. Zenith käytti enimmäkseen tuplakalenteri koneistoa, koska sillä ei ollut omissa koneistoissa day/date-kalenteria. Zenithin AF&P oli ehkä tarkkakäyntisin kello, jota Zenithillä tai sen kilpailijoilla on markkinoilla 70-luvun alussa, ennen kuin äänirautakellot tulivat markkinoille.

Tämän koneiston huolto on haasteellinen työ, erityisesti koneiston osoitinasetusmekanismi on tehty liiankin monimutkaiseksi. Mekaniikka on piilossa, jos se ei toimi, et yleensä näe edes missä vika. Koska Zenith on lopettanut osien myynnin muille, ei osia enää koneistoon saa. Käytetyn, ei huolletun osto on siis haasteellista, sillä harva kelloseppä ottaa työtä enää vastaan ja harmikseen. Tässä on siis huippu harvinainen kunnostettu peli täydessä iskussa.

 

Kuorinumero 713D737. Koneisto Zenith 408. Käyntitaajuus 36.000, kiviä 28, käyntivara 40h, rukkauksen hienosäätö, käynninkeskiöinti, kalenteri, päivämäärän pikasiirto. Koneiston halkaisija 11.5 linjaa eli 26,5mm.

Kunto: Huollettu 3/2019. Uusitut osat: lasi, pohjantiiviste. Kuoret varoen kunnostettu. Kellossa tarvikenuppi, ei logoa. Teräksen harmaa taulu upeassa kunnossa, samoin teräksenväriset tunti- ja min.osoittimet. Ei kaiverruksia

Hinta 1490€


Z822 Zenith Automatic, "Respirator "

 Zenith jpg Zenith 2542PC jpg
 -zenith jpg Zenith jpg
 Zenith jpg Zenith jpg

Kellossa on uusi, upea vaaleanruskea Hirsch Camelgrain ranneke.

Miesten teräskello 60-luvun puolivälistä. Kello on noin vuodelta 1967-68. Muoto plexilasi. Vaaleanruskea Hirsch Camelgrain ranneke, leveys 20mm. Isokokoinen kello kuoren leveys nupin kohdalta on 31,5mm, mikä on kulmikkaalla kellolla paljon. Nimi Respirator tulee ranskankielestä, "hengittää veden alla. Termillä tarkoitettin sitä, että kuori joutuessaan veden alle, päästi pois kuoresta ilmaa ja kuoreen syntyi alipainetta, mikä kiinnitti entistä tiiviimmin lasin kuoreen. Ensimmäisen valmistuserän 1964-68 kelloissa mallinimeä ei ole kirjoitettu tauluun. Respirator kuori oli EPSA:n patentti Compressor 2 ja sen Zenithille valmistama alkaen 1964, mallin tuotanto päättyi noin 1967-68 taitteessa, jolloin Zenith alkoi tehdä Respirator X -mallia. Respiratorissa päällyskuori sulkeutuu kuppikuoreen neljällä pohjaosassa olevalla jousitetulla kielellä, jotka lukitsevat osat yhteen. Kuoren tiiviys syntyy siitä, että taulun ympärillä on muotoonleikattu laattatiiviste, jota vasten lasike painautuu päällyskuoren painaessa sitä. 60-luvun kulmikkaissa kelloissa vesitiiviysongelmat olivat usein huolen aiheuttajana. Ongelma johtui osaksi siitä että kellojen huollon yhteydessä ei tiivisteitä liiemmin uusittu. Patentti toimi luonnollisesti kellon ollessa uusi ja osat olivat kunnossa, mutta ei välttämättä, kun kuorta availtiin virheellisin menetelmin. Respiratoreissa koneisto on kuitenkin kuoressa melko hyvässä turvassa, niin kosteudelta, pölyltä kuin epä-päteviltä korjailijoita, siksi koneistot ovat 60-luvun puolivälin kelloksi useimmiten loistokunnossa. Tiiviysongelmistaan huolimatta Respirator kuitenkin oli ensimmäinen kunnolla vesitiivis kulmikaskello markkinoilla. EPSA valmisti myöhemmin Compressor 2 kuoria kelloihin myös muille kuin Zenithille, mm Roamerille Red Sea-malli, Longinesille Ultra Chron ja Heuerille Monaco.
Valitettavasti nykyään kun Zenith ei enää myy osia ulos, ovat Respiraattorit ehjällä ja naarmuttomalla lasilla kiven alla. Kannattaavarmistua, että ostamasi kellon lasi on ehjä. Jos jossain myynnissä on Respirator risalla lasilla, kannattaa muistaa, että kellon korjaaminen vaatii sen käyttämistä Zenith-huollossa ja se on 700-800€.
Kellossa on koneistona Zenithin liukulaakerilla varustettujen automaattikoneiden viimeinen inkarnaatio 2542PC (1964-69). Zenithin koneistot jakautuvat kahteen leiriin liukulaakeriroottorilliset (2522PC, 2532PC ja 2542PC) 1958-1969 ja kuulalaakeriroottorilliset (2552PC, 2562PC ja 2572PC) 1968-78. Valmistusmäärissä tämä 2542PC oli Zenithin isoin automaattien sarja, sitä valmistettiin 225.000, joka taas on naurettavan pieni määrä sekin, jos vertaa vaikka Omegan tuotantomääriin. Moni miettii onko liukulaakeri parempi vai huonompi kuin kuulalaakeri? No, kuulalaakeri oli aikanaan parannus koneistoon, mutta asialla ei tietenkään ole mitään merkitystä puhuttaessa vintage-kelloista tai niiden arvosta. Zenithin liukulaakeri on erittäin hyvin toteutettu, kivet ovat vetopainossa ja koneistossa on laakeritolppa. Jos tulee kulumaa tai tolppa murtuu, on korjaus helppo työ, verrattuna vaikka Rolexiin, jossa tolppa on vetopainossa ja laakerikivet koneistossa.

Kuorireffi: 923A910. Kuorissa EPSAn päiväys 6-67 eli kesäkuu 1967. Koneisto: Zenith 2542PC. Heilahdustaajuus 21.600, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 42h, kalenteri, ei pikasiirtoa. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 2/2018. Kuoritiiviste vaihdettu, Zenith nuppi. Kuoret varoen kunnostettu. Kellossa uusi logollinen Zenith-nuppi, jossa "ruutu"-logo. Hopeanvärinen taulu on erittäin huvässäkunnossa, teräksenväriset indexit, joissa musta maalaus. Hyväkuntoiset osoittimet teräksenväriset, mustalla maaliraidalla. Kellon pohjassa kaiverrus: OH 23.2.69.

Hinta: 1350€.


Z699 Zenith Automatic, "Respirator "

Zenith Respirator jpg Zenith 2542PC jpg
 Zenith jpg Zenith jpg
Zenith jpg

Kellossa on uusi, upea musta Hirsch Duke ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten teräskello 60-luvun puolivälistä. Kello on noin vuodelta 1967. Muoto plexilasi, Zenith lasi. Musta Hirsch Duke ranneke, kiinnitysleveys 20mm. Isokokoinen kello kuoren leveys nupin kohdalta on 31,5mm, mikä on kulmikkaalla kellolla paljon. Nimi Respirator tulee ranskankielestä, "hengittää veden alla". Ensimmäisen tuotantoerän (1964-67) kelloissa, mallinimeä ei ole kirjoitettu tauluun. Respirator kuori oli kuoritehdas EPSA:n patentti, tämä kulmikasmalli tunnetaan nimellä Compressor 2. Se oli siis EPSAn Zenithille valmistama. Respiratorissa päällyskuori sulkeutuu kuppikuoreen neljällä pohjaosassa olevalla jousitetulla kielellä, jotka lukitsevat osat yhteen. Kuoren tiiviys syntyy siitä, että taulun ympärillä on muotoonleikattu laattatiiviste, jota vasten lasike painautuu päällyskuoren painaessa sitä. 60-luvun kulmikkaissa kelloissa vesitiiviysongelmat olivat usein huolen aiheuttajana. Ongelma johtui osaksi siitä että kellojen huollon yhteydessä ei tiivisteitä liiemmin uusittu. Patentti toimi luonnollisesti kellon ollessa uusi ja osat olivat kunnossa, mutta ei välttämättä, kun kuorta availtiin virheellisin menetelmin. Tiiviysongelmistaan huolimatta Respirator kuitenkin oli ensimmäinen kunnolla vesitiivis kulmikaskello markkinoilla ja siten se sai legendaarisen maineen. EPSA valmisti myöhemmin Compressor 2 kuoria kelloihin myös muille kuin Zenithille, mm Roamerille Red Sea-malli, Longinesille Ultra Chron (tälläinen on myynnissä MuutKellot) ja Heuer Monaco.
Kellossa on koneistona Zenithin liukulaakerivetopainolla varustettujen automaattikoneiden viimeinen inkarnaatio 2542PC (1964-69). Valmistusmäärissä tämä 2542PC oli Zenithin isoin automaattien sarja, sitä valmistettiin 225.000, joka taas on naurettavan pieni määrä sekin, jos vertaa vaikka Omegan tuotantomääriin. Moni miettii onko liukulaakeri parempi vai huonompi kuin kuulalaakeri? No, kuulalaakeri oli aikanaan parannus koneistoon, mutta asialla ei tietenkään ole mitään merkitystä puhuttaessa vintage-kelloista tai niiden arvosta. Zenithin liukulaakeri on erittäin hyvin toteutettu, kivet ovat vetopainossa ja koneistossa on laakeritolppa. Jos tulee kulumaa tai tolppa murtuu, on korjaus helppo työ.
Valitettavasti nykyään kun Zenith ei enää myy osia ulos, ovat Respiraattorit ehjällä ja naarmuttomalla lasilla kiven alla. Kannattaavarmistua, että ostamasi kellon lasi on ehjä. Jos jossain myynnissä on Respirator risalla lasilla, kannattaa muistaa, että kellon korjaaminen vaatii sen käyttämistä Zenith-huollossa ja se on 700-800€.

Kuorireffi: 923A998. EPSAn päiväys 9-66 (=syyskuu 1966). Koneisto: Zenith 2542PC. Heilahdustaajuus 21.600, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 42h, kalenteri, ei pikasiirtoa. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.

Kunto: Huollettu 6/2021. Kuoritiiviste vaihdettu. Kuoret kunnostettu. Kellossa logollinen vanha Zenith-nuppi, kello ei vesitiivis. Hopeanvärinen taulu on kunnostettu. Klassiset kirkkaat palkkiosoittimet maaliviivalla. Kellossa on kaiverrus, alkuperäisen omistajan ja firman nimi.

Hinta: 1250€.


Z161 Zenith Automatic, "Respirator "

 Zenith jpg Zenith 2542PC jpg
Zenith jpg Zenith jpg
 Zenith jpg Zenith jpg

Kellossa on uusi, upea musta Hirsch Duke ranneke. Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.

Miesten dubleekello 60-luvun puolivälistä. Kello on noin vuodelta 1966-67. Zenithin oma, muoto plexilasi. Musta Hirsch Duke ranneke, kiinnitysleveys 20mm. Isokokoinen kello kuoren leveys nupin kohdalta on 29,5mm, mikä on kulmikkaalla kellolla paljon. Kellon nimi Respirator tulee ranskankielestä, "hengittää veden alla". Malli kuuluu Zenithin kolmen tärkeimmän 60-luvun mallin joukkoon. 60-luvun puolivälin Respiratorissa kellon mallinimeä ei ole kirjoitettu tauluun. Respirator kuori oli kuoritehdas EPSA:n, joka oli erikoistunut vesitiiviisiin kuoriin, patentti, joka tunnetaan nimellä Compressor 2. Se oli siis EPSAn Zenithille valmistama. Tuotanto alkoi 1964, mallin tuotanto päättyi noin 1967. Respiratorissa päällyskuori sulkeutuu kuppikuoreen neljällä pohjaosassa olevalla jousitetulla kielellä, jotka lukitsevat osat yhteen. Kuoren tiiviys syntyy siitä, että taulun ympärillä on muotoonleikattu laattatiiviste, jota vasten lasike painautuu päällyskuoren painaessa sitä. 60-luvun kulmikkaissa kelloissa vesitiiviysongelmat olivat usein huolen aiheuttajana. Ongelma johtui osaksi siitä että kellojen huollon yhteydessä ei tiivisteitä liiemmin uusittu. Patentti toimi luonnollisesti kellon ollessa uusi ja osat olivat kunnossa, mutta ei välttämättä, kun kuorta availtiin virheellisin menetelmin. Tiiviysongelmistaan huolimatta Respirator kuitenkin oli ensimmäinen kunnolla vesitiivis kulmikaskello markkinoilla.
Kellossa on koneistona Zenithin liukulaakerilla varustettujen automaattikoneiden viimeinen inkarnaatio 2542PC (1964-69). Valmistusmäärissä tämä 2542PC oli Zenithin isoin automaattien sarja, sitä valmistettiin 225.000, joka taas on naurettavan pieni määrä sekin, jos vertaa vaikka Omegan tuotantomääriin. Koneisto on hyvä työhevonen, joka käy hyvällä tarkkuudella. Tämä kello on ollut omistajansa "juhlakello", se on ollut ns paremmassa käytössä on siksi säilynyt lostokunnossa. Nykyään kun Zenith ei enää myy osia ulos, ovat Respiraattorit ehjällä ja naarmuttomalla lasilla kiven alla.

Kuorireffi: 795A290. EPSAn päiväys 9-66 (kuoren ja kellon valmistusvuosi voivat olla eri). Koneisto: Zenith 2542PC. Heilahdustaajuus 21.600, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 42h, kalenteri, ei pikasiirtoa. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.

Kunto: Huollettu 6/2021. Kuoritiiviste vaihdettu. Dublee kuoret ovat ehjät, ei mistää puhki. Kellossa logollinen vanha, alkuperäinen Zenith-nuppi, kello ei ole enää vesitiivis. Tumma lyijynharmaa taulu on upeassa kunnossa. Kullanväriset erittäin hyväkuntoiset osoittimet.

Hinta: 1100€.


Z792 Zenith Automatic AutoSport

Zenith AutoSport jpg Zenith 2552PC
Zenith jpg Zenith jpg
Zenith jpg

Kellossa mukana uusi upea ruskea Hirsch Denver ranneke.

Kellohuollolla on myynnissä Hirsch rannekeita.Miesten teräksinen automaattikello 70-luvun alusta (noin vuodelta 1971). Kellossa on plexilasi. Uusi ruskea Hirsch Denver ranneke, kiinnitysleveys 18mm. Normaalikokoinen kello, kuoren halkaisija 33.5mm. Zenith teki AutoSport kelloa kahdessa koossa, tämä oli se pienempi. Zenith oli luonut AutoSport mallin vuonna 1967 jatkamaan vedettävää Sporto mallia, tällä kertaa käyttäen automaattikoneistoa. Mallissa käytettiin tehtaan edellistä koneistoa, eli kun 2552PC oli uusin 2542PC koneisto oli käytössä ja kun 2562PC oli uusin AutoSportissa oli 2552PC. 70-luvulla tehdas siirtyi käyttämään myös 2562PC koneistoa, joka oli uusin, kun vanhemmat koneistot oli käytetty. AutoSport on saanut ison kulttisuosion, sillä Zenith teki suurimman osan kelloistaan ilman mallistonimeä ja tämän päivän kellokeräilijät haluavat kellon, joka kuuluu johonkin alamallistoon. Moni lisäksi luulee, että AutoSport liittyy autourheiluun ja ralliin, mutta nimi tulee siis sanoista Automatic ja Sporto. Koneistona kellossa on tehtaan oma koneisto 2552PC, joka oli tehtaan ensimmäinen kuulalaakeriroottorilla oleva malli. AutoSport mallista voit lukea lisää Kellot-linkin takaa löytyvästä Sporto-artikkelista. Kello on upea kello, joka soveltuu ihan päivittäiseenkin käyttöön.

Kuorireffi: 915D613. Koneisto: Zenith 2552PC. Heilahdustaajuus 21.600, 25 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 42h, kalenteri, ei pikasiirtoa. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 9/2017. Lasi, tiiviste vaihdettu. Teräskuoret varoen kunnostettu. Kellossa on 70-luvun logolla oleva Zenith nuppi. Hopean vaalea taulu on upeassa kunnossa.Teräksenväriset erittäin hyväkuntoiset osoittimet. Pohjassa kaiverrus.

Hinta: 890€.


Z934 Zenith, vedettävä

 Zenith jpg Zenitnh 120-T jpg
Zenith jpg Zenith jpg
Zenith jpg

Kellossa mukana uusi upea ruskea HirschOsiris ranneke.

Zenith miesten teräskuorinen vedettäväkello 60-luvun alusta (koneisto tuotannossa 1961-63, kuorireffi 300Axxx on vuosilta 1963-64). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Osiris nahkaranne, ranneleveys 18mm. Reilunkokoinen kello, kuoren halkaisija 35,0 mm. Koneisto 120-T oli paranneltu versio 120 koneistosta, joka suunniteltu pääasiassa Zenithin Pilot-malliin. 60-luvulle tultaessa tehdas kuitenkin luopui Pilot-alabrändistä ja loput 120 koneistot käytettiin, joko pelikssä Zenitheissä tai Sportoissa. Tämä malli onkin käytännössä Pilot-malli, ilman, että se lukee taulussa. Tehdas teki mallia mustalla ja tällä vaalealla taululla. Variaatiota kelloihin saatiin indexeillä ja osoittimilla, ne olivat teräksen tai kullan väriset, osassa kuten tässä pääindexit numeroilla. Koneistossa on hacking-ominaisuus eli koneisto pysähtyy kun nuppi nostetaan ylös. Koneistoa valmistettin vain 18.000 kpl ja kaliiperi 120-T on suhteellisen harvinainen maailmalla, mutta Suomeen tätä on toimitettu. Mukavan kokoinen käyttö-vintage, joka soveltuu vintage-miehen arkikelloksi.

Huollolla on myynnissä sama kello mustalla taululla, että vaaleataulu teräsindexein.


Koneisto: Zenith 120-T. Kuoren sarjanumero on 300Axxx ja koneiston 556xxxx, joka ajoittaa kellon noin 1964-65. Heilahdustaajuus 18.000, 18 kiveä, Inca-iskusuoja, hacking, käynninkeskiöinti, käyntivara 46h. Koneiston halkaisia 12" eli 26,75mm.


Kunto: Huollettu 3/2019. Uusitut osat: lasi ja pohjan tiiviste. Kuoret kunnostettu. Alkuperäinen vaalea taulu on erinomaisessa kunnossa. Kullanväriset osoittimet ovat loistokunnossa. Kellon pohjassa naarmua ja kaiverrus: SA 12.3.-67


Hinta: 690€.


Z811 Zenith Pilot, vedettävä

Zenith Pilot jpg Zenith 120 jpg
Zenith jpg Zenith jpg
Zenith jpg

Kellossa mukana uusi musta Hirsch Denver ranneke.

Zenith Pilot miesten gold cap- eli kultahylsykuorinen vedettävä kello 50-60-luvuntaitteesta (sarjanumero viittaa vuoteen 1959). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Denver, kiinitysleveys 18mm. Kello on lievää alikokoa, kuoren halkaisija 33,0 mm. Pilot oli 50-luvulla Zenithin lippulaivamalli vedettäville kelloille. Koneistona kellossa on Zenithin nimenomaa tähän Pilot malliin kehittämä keskisekuntikoneisto kaliiperi 120. Koneistossa on vielä 50-luvulla erittäin harvinainen hacking-toiminto eli koneisto pysähtyy kun nupin nostaa ylös. Toiminnon avulla kello oli mahdollista laittaa sekunnilleen aikaan. Pilot oli Zenithin ykkösmalli 50-luvulla sarjatuotantoisissa malleissa, se syrjäytyi ykköspaikaltaan oikeastaan vasta aivan 60-luvun alussa, kun Zenith sai tuotantoon ensimmäiset roottoriautomaatit Captain sarjassa koneistolla 2522PC. Tyypillisesti Pilot oli teräskuorienen kello, mutta mallia valmistettiin jonkin verran myös dubleekuorisena. Tämä gold cap eli kultahylsykuorinen on äärimmäisen harvinainen, itse asiassa tämä on ensimmäinen, jonka olen nähnyt "livenä" ja netissäkin vain kerran kuvia toisesta yksilöstä. Toinen erikoisuus tässä kellossa on koko, sillä tyypillisesti Pilot-kuoret olivat halkaisijaltaan kokoa 35mm ja tämä on siis 33mm. Kellon alkuperäinen musta/grafiitinharmaa taulu on haalistunut voimakkaasti, mutta mielestäni se ei ole haitta eikä ongelma. Harvinainen kello, jossa on mukana autenttisuus.

Koneisto: Zenith 120. Heilahdustaajuus 18.000, 18 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntivara 46h. Koneiston koko 12" eli 26,75mm.
Kunto: Huollettu 1/2018. Vaihdetut osat: lasike, nuppi,tiiviste. Kuoret ovat varoen kunnostettu. Nuppi on tarvikeosa. Musta taulu on auringonvalon harmaaksi haalistama, epätasaisuutta värissä. Originaalit kullanväriset osoittimet.

Hinta 690€.


Z864 Zenith Sporto, vedettävä

Zenith jpg Zenith 2542 jpg
Zenith jpg Zenith jpg
Zenith jpg Zenith jpg

Kellossa on kiinni uusi tummanruskea Hirsch Denver ranneke.

Miesten teräskuorinen vedettävä kello 60-luvun lopulta (noin 1968). Kellossa on plexilasi. Uusi ruskea Hirsch Denver ranneke. Sirokokoinen kello, kuoren halkaisija 33.5mm. 50-luvun lopulta, 60-luvun alkuun Sprto oli Zenithin edullinen alamalli, jolla tyhjennettiin vanhempaa koneisto mallistoa varastoista. Nämä mallit myytiin loppuun 1964 mennessä. Sportolle luotiin uusi ilme ja tarkoitua, siitä luotiin luotettava käyttökello, joka antoi vastinetta rahalle. Zenith teki Sporto kelloa 60-luvun loppupuoliskolla kahdessa koossa, tämä oli se pienempi. epäsymmetrisestä kuoresta (=kuori on kuin kaksi limittäin olevaa ympyrää) johtuen, kello luo kokoa kookkaamman vaikutelman. Zenith oli luonut tämän Sporto mallin vuonna 1967 jatkamaan vedettävää 50-luvun Sporto mallia ja sisarmalliksi juuri julkistetulle AutoSport-mallille (kellot vierekkäin kuva5). Mallissa käytettiin tehtaan perusvedettävää koneistoa 2542 ja kalenterilla 2542C. Malli oli suhteellisen suosittu, vaikka ei päässyt suosiossa isoveljensä AutoSportin tasolle. Malli on hyvin saman oloinen kuin Omegan 1968 julkistama Geneve malli, joten eri tehtaiden suunnittelijoilla oli samantapaisia ajatuksia uusista, "tulevaisuuden" malleista. Molemmilla oli kantavana ajatuksena pelkistää kellon runkoa, säästää rahaa pudottamalla pois työvaihrita tuotannossa. Kello on upea vintage-kello, joka soveltuu ihan päivittäiseenkin käyttöön.

Kuorireffi: 601D712. Koneisto: Zenith 2542C. Heilahdustaajuus 21.600, 17 kiveä, Inca-iskusuojaus, käynninkeskiöinti, rukkauksen hienosäätö, käyntivara 49h. Koneiston mitat: halkaisija 11,5" eli 25,60mm.
Kunto: Huollettu 6/2018. Lasi, tiiviste vaihdettu. Teräskuoret varoen kunnostettu. Kellossa on alkuperäinen nuppi, ns nato-logolla. Hopean vaalea taulu on selvää patinaa (ei käy kuvissa), joka ei kuitenkaan mielestäni häiritse.Teräksenväriset hyväkuntoiset osoittimet. pohjassa ei kaiverrusta, ref on tallella.

Hinta: 570€.


Z567 Zenith, vedettävä

Zenith 2532 jpg Zenith 2532 jpg
Zenith 2532 jpg Zenith jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Osiris ranneke.

Zenith miesten teräskuorinen vedettäväkello 60-luvun puolivälistä (koneisto tuotannossa 1964-67). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Osiris nahkaranne, kiinnitysleveys 17mm. Hieman alikokoinen kello, kellon kuorihalkaisija millin standardia pienempi. Lasin halkaisija 31,60 mm (yleisin koko 60-luvun kelloissa) ja kuoren halkaisija 33,0 mm. Tämä kaliiperi oli Zenithin peruskone ja 3. kehitysversio, keskisekunnilla, alkuperäisestä Martel-koneesta. Koneistoa valmistettin 120.000 kpl, pieneksi jääneen valmistusmäärän takia kello on suhteellisen harvinainen tänäpäivänä. (Zenithin kaikkien kellojen valmistusmäärät ovat vaatimattomia, verrattuna vaikkapa Omegaan, jossa valmistusmäärät ovat 10- tai 100-kertaisia.) Kierrepohjallinen kuori, roiskevesisuojauksella. Luotettava peruskello. Kello tehtiin pieneksi, koska tehdas halusi esitellä siten uutta 25xx-koneistosarjaansa, joka mahdollisti sirokokoisen kellon, Zenithin 50-luvun koneistot olivat isompia ja vaativat kookkaammat kuoret. Koneisto kuuluu halkaisija mitoiltaan klassiseen 11,5" eli 25,60mm kokoon (Zenithissä kaliiperin kaksi ensimmäistä numeroa kertovat koneiston halkaisijan milleissä). Mallissa erittäin selkeä lukuinen näyttö, mustat osoittimet ja indexit, ajan näkee huonossakin valossa, vaikka ei ole fosforia.


Koneisto: Zenith 2532. Ref. 592A956. Heilahdustaajuus 18.000, 19 kiveä, Inca-iskusuoja, käyntirattaan laakerilla Kif-Duofix-iskusuoja.
Kunto: Huollettu 6/2017. Uusitut osat: lasi, nuppi (ei logoa), tiiviste uusittu. Kuoret kunnostettu. Alkuperäisen hopean värisen taulun lakkaus hieman irronnut (klo 3:00 - 5:00) ei oikein näy valokuvassa. Mustat osoittimet, lusikka-malliset.

Tarjoushinta: 470€.


Z569 Zenith, vedettävä

Zenith 120-T jpg Zenith 120-T jpg
Zenith 120-T jpg Zenith jpg

Kellossa mukana uusi upea musta Hirsch Forest ranneke.

Zenith miesten teräskuorinen vedettäväkello 60-luvun alusta (koneisto tuotannossa 1961-63, kuorireffi 300Axxx on vuosilta 1963-64). Plexilasi. Uusi musta Hirsch Forest nahkaranne, ranneleveys 18mm. Reilunkokoinen kello, lasin halkaisija 32,0 mm ja kuoren halkaisija 35,0 mm. Koneisto 120-T oli paranneltu versio 120 koneistosta, joka suunniteltu pääasiassa Zenithin Pilot-malliin. 60-luvulle tultaessa tehdas kuitenkin luopui Pilot-alabrändistä ja loput 120 koneistot käytettiin, joko pelikssä Zenitheissä tai Sportoissa. Koneistossa on hacking-ominaisuus eli koneisto pysähtyy kun nuppi nostetaan ylös. Koneistoa valmistettin vain 18.000 kpl ja kaliiperi 120-T on suhteellisen harvinainen maailmalla, mutta Suomeen tätä on toimitettu. Mukavan kokoinen käyttö-vintage, joka soveltuu vintage-miehen arkikelloksi.

Huollolla on myynnissä sama kello myös mustalla taululla ja vaaleataulu dubleeindexein. Tämä kello on edullisin, koska taulussa on sanomista; pientä jälkeä ja naarmua.


Koneisto: Zenith 120-T. Kuoren sarjanumero on 300A740 ja koneiston 5565541, joka ajoittaa kellon noin 1964. Heilahdustaajuus 18.000, 18 kiveä, Inca-iskusuoja, hacking, käynninkeskiöinti, käyntivara 46h. Koneiston halkaisia 12" eli 26,75mm.
Kunto: Huollettu 6/2017. Uusitut osat: lasi, nuppi ja pohjan tiiviste. Kuoret kunnostettu. Alkuperäisessä vaaleassa taulussa on naarmuja lasirikon jäljiltä, mutta näkyy mug shot-kuvassa, mutta livenä kello on kerrassaan upea. Teräksenväriset osoittimet. Kellon pohjassa kaiverrus: CL 8.4.-67


Tarjoushinta: 470€.