www.kellohuoltoloppela.com

Korjauskuva

Omega-valtuutettu huolto

Suomalaisten niin kellokeräilijöiden kuin kellonkäyttäjien eniten arvostama ja rakastama kellomerkki Omega, nosti itsensä vuoden 2012 alussa virallisesti laatukello kategoriasta luxuskello kategoriaan. Merkin omistajan, The Swatch Groupin, tavoitteena on tällä toimella nostaa Omegan arvostus sille kuuluvalle paikalle. Tämä tarkoittaa sitä, että tehdas ottaa myös lujemmin ja tarkempaan valvontaan kellojensa jälkimarkkinakorjaaukset, sillä ei ole tarkoituksenmukaista, että kuka tahansa henkilö, pääsee heikkotasoisilla korjausyrityksillään tekemään hallaa merkin nimelle, yrittäessään vaihtaa paristoa kelloon. Tehdas vaatii, että korjaajan on oltava kokenut ja ammattitaitoinen kelloseppä, tällä käytössä oikeanlaiset työkalut ja työ suoritetaan tehtaan ohjeistuksen mukaisesti. 1.1.2012 alkaen kellomerkin varaosia on toimitettu ja huolto-informaatiota on annettu vain Omega-valtuutettu huolloille eli auktorisoiduiksi huolloiksi pyrkiville kellohuolloille ja kellosepänliikkeille. Omegan valtuuttamia kelloseppiä on Suomessa maanlaajuisesti vain noin 15 kpl, osa on isojen liikkeiden kelloseppiä, osa yksityisiä ammatinharjoittajia, kuten minä. Tehdas antaa tiukat kriteerit kellosepille, se mm määrittelee tarkoin millainen ammatillinen kokemus ja koulutus on korjaavalla kellosepällä, millaiset työkalut ja laitteet huolto omistaa. Erityisesti työkalujen osalta haaste on ollut iso suomalaisille kellosepille, sillä usein se merkitsee mittavia kaluston uusimisia ja uusien hankintoja. Isoilla liikkeillä taas ongelmana on ammattitaitoinen kelloseppä, sillä kellonkorjaus on käytännössä ulkoistettu alihankkijoille suomalaisista kellosepänliikkeistä, eikä useimmissa isoissakaan kelloliikkeissä ole lainkaan kelloseppää, saati korjausta paikanpäällä.  Korjaavan kellosepän tulee myös olla suorittanut Omegan OWME 1120 testi, jossa mitataan kellosepän osaaminen.

Omega OWME 1120 ja Omega kurssit

Kellohuollon kelloseppä Heikki Loppela on suorittanut ja läpäissyt Omegan OWME 1120 testin (OWME = Omega Watchmaker Evaluation = Omegan kelloseppien arviointi). Ilman tätä testiä kellohuolto ei ole vielä Omegan tunnustama Omega-valtuutettu huolto. Tämä testi, antaa valtuudet huoltaa merkin perinteisiä sveitsiläisellä ankkurikäynnillä olevia kelloja ja quartz-kelloja. Lisäksi OWME 1120n yhteydessä on suoritettu toinen koulutus on Co-Axial 2500-kurssi, joka antaa perusteet 25xx co-axial-koneistojen huoltoon. Omega kelloja saa Omega-valtuutettu huollossa korjata vain ja ainoastaan se henkilö, joka omaa tämän sertifikaatin.

Suomalaiset kellosepät ovat käyneet syksystä 2017 alkaen 3-4 miehen ryhmissä Omegan jatkokoulutuksessa Tukholmassa. Kurssit käsittävät uuden Co-Axial sukupolven koneistot: 85xx-sarjalaiset ja sen uusin versio 8900 METAS-testattu Master Chronometer. Lisäksi kurssilla koulutetiin  naisten Co-Axial koneiston 8520 huolto, Ladymatic kuorilla. Kävin itse tämän kurssin 13.2-16.2.2018.

Hinnoittelun vapaus

Kellon huoltojen hinnat Omegan osalta ovat aiheuttaneet hieman hämminkiä kuluttajien keskuudessa. Usein yleisenä luulona näyttää olevan, että Suomessa joutuu maksamaan saman, veipä kellon sitten kauppakeskuksen ketjuliikkeeseen tai suoraan Omega-valtuutettu huoltoon. Mutta eihän se niin tietenkään mene, jo laki kieltää kartellihinnat ja yrityksillä on hinnoittelun vapaus. Kukin liike saa periä sellaista hintaa, minkä katsovat olevan sopiva markkinoille, se voi siis olla alempi tai korkeampi kuin maahantuojan huollon perimä hinta. Maahantuojan, Swatch Groupin oma hinta on vakaa ja tehtaan määrittämä hinta, se on maailmanlaajuinen ja vaihtelee maiden välillä vain arvonlisäveron vaihtelujen verran. Kun kellosepänliike ostaa korjauksen joltakin Omega-valtuutetu huollolta ja hinnoittelee itse alihankintatyön alkaa hinnoissa näkyä isojakin eroja. Omega huollon hintaan siis vaikuttaa suuresti se, viekö kellon paikkaan, jossa se korjataan, vai paikkaan joka lähettää sen eteenpäin korjattavaksi. Suurimman hintaeron korjauksiin tuo juuri välittävän liikkeen katekerroin.

Vuodelle 2017 Omegan hinnasto on yksinkertaistettu aiemmasta monimutkaisesta systeemistä, jossa hinta perustui kellon koneiston kaliiperiin ja sen ikään. Nyt tarvii tietää vain onko kello quartz- vai mekaaninen kello ja onko kellossa ajanottotoiminto vai ei.

Kellohuolto Loppela pyrkii pitämään huoltohinnat mahdollisimman kohtuullisina kuluttajalle!

Kuka korjaa!

Toiminnan läpinäkyvyys on paras tae siitä että kellosi on hyvissä käsissä ja kustannukset eivät ole katossa. Ennen kuin jätät kellon huoltoon liikkeeseen, kannattaa aina selvittää missä huollossa kellosi lopulta huolletaan ja kuka huoltaa. Aina kello ei menekkään sellaiseen huoltoon kuten oletat, asia on hyvä tarkistaa liikkeessä etukäteen. Hinta ei ole välttämättä viite siitä, että kello korjataan Omega-valtuutettu huollossa. Ei ole mitään lakia, joka pakottaa liikkeen käyttämään Omega-valtuutettu huoltoa. Omega kelloja ei huolleta kauppakeskuksen kelloliikkeen takahuoneessa, ne lähetetään:
A) Maahantuojalle B) Omega-valtuutettu huoltoon C) Ei-viralliselle korjaajalle.
Jos ketju ei ole selkeä etkä pääse työnsuorittajan kanssa lainkaan halutessasi kontaktiin, kannattaa ehkä asioida jossain muualla. Tällä varmistat että kellosi korkaa Omega-valtuutettu huolto, etkä joudu maksamaan ylihintaa.

Kello suoraan korjaajalle

Paras ja turvallisin tapa on tietenkin viedä kello suoraan Omega-valtuutettu huoltoon, jossa se korjataankin, silloin olet selkeällä polulla. 

Huoltoraportti

Hyvästä työsuorituksesta saa aina korjausraportin, se on ehdoton osa kunnolla loppuun suoritettua korjaustoimenpidettä. Omegan maahantuoja toimittaa korjauksiensa mukana aina korjausraportin, jossa mainitaan kaikki käytetyt osat, kerrotaan takuu aika ja korjauksen hinta. Myös Kellohuolto Loppela antaa aina työn (koskee kaikkia huoltotöitä, ei vain Omegaa) mukana Korjausraportin, josta selviää: kellon tiedot, mitä kellolle on tehty, kerrotaan myös takuusta ja huollon sähköpostiosoite. Tämän luulisi olevan alalla standardi, mutta valitettavasti näin ei ole. Kun työ ja käytetyt varaosat ovat eritelty, asiakkaalle ei jää epäselvää mistä hän maksoi ja mitä kellolle on tehty.

Omega Seamaster jpg

Kellohuollon huoltohinnat Omega kelloille vuodelle 2018

Vuodelle 2018 Kellohuolto muuttaa hinnoittelua, koska mielestäni Omegan "samahinta kaikille" hinnoittelu, nostaa tarpeettomasti erityisesti vintage-kellojen huoltohintoja. Huollolla on siis jatkossa perushinta, jonka päälle veloitetaan osat, saiakas maksaa vain omista tarpeistaan ei mistään keskiarvoisesta kulusta. Kellohuolto Loppela pyrkii pitämään hinnat kueissa.

Hinnan löytämiseksi pitää tietää onko nykyaikainen kello vai vintagemalli, paristokello vai mekaaninen. Lisäksi onko kyseessä peruskello tai kronografi (=ajanottotoiminto).  Käytettävät osat veloitetaan erikseen.

Hinnasto sisältää arvonlisäveron 24%.  

Nämä hinnat ovat siis vain Kellohuolto Loppelan hintoja, eivät yleisiä hintoja kaikissa Omega-valtuutettu huolloissa.

  KELLO HUOLTOHINTA
1 Tuotantokaliiperit  
  Mekaaninen 490€
  Co-Axial 540€
  Kvartsi 420€
  Cronografi, tuot.kal  
  Mekaaninen 690€
  Kvartsi 500€
2 Vanhat vintage-kaliiperit  
  Mekaaninen 480€
  Cronografi 720€

Omega huollolla on 2 vuoden takuu. Kaikkien hintojen päälle tulevat siis käytetyt osat.

Oikeudet hinnanmuutoksiin pidetään.