www.kellohuoltoloppela.com

Korjauskuva

Omega-valtuutettu huolto

Suomalaisten niin kellokeräilijöiden kuin kellonkäyttäjien eniten arvostama ja rakastama kellomerkki Omega, nosti itsensä vuoden 2012 alussa virallisesti laatukello kategoriasta luxuskello kategoriaan. Merkin omistajan, The Swatch Groupin, tavoitteena on tällä toimella nostaa Omegan arvostus sille kuuluvalle paikalle. Tämä tarkoittaa sitä, että tehdas ottaa myös lujemmin ja tarkempaan valvontaan kellojensa jälkimarkkinakorjaaukset. Tehdas halua suojella kelloon liittyvää laatuimagoa, jota esim myyjättären suorittama pariston vaihto voi suuresti vahingoittaa. Tehdas vaatii, että korjaajan on oltava kokenut ja ammattitaitoinen kelloseppä, tällä käytössä oikeanlaiset työkalut ja työ suoritetaan tehtaan ohjeistuksen mukaisesti. 1.1.2012 alkaen kellomerkin varaosia on toimitettu ja huolto-informaatiota on annettu vain Omega-valtuutettu huolloille. Omegan valtuuttamia kelloseppiä on Suomessa maanlaajuisesti vain noin 20 kpl, osa on isojen liikkeiden kelloseppiä, osa yksityisiä ammatinharjoittajia, kuten minä. Tehdas antaa tiukat kriteerit kellosepille, se mm määrittelee tarkoin millainen ammatillinen kokemus ja koulutus on korjaavalla kellosepällä, se määrittelee millaiset työkalut ja laitteet huolto omistaa. Erityisesti työkalujen osalta haaste on ollut iso suomalaisille kellosepille, sillä usein se merkitsee mittavia kaluston uusimisia ja uusien hankintoja. Isoilla liikkeillä taas ongelmana on ammattitaitoinen kelloseppä, sillä kellonkorjaus on käytännössä ulkoistettu alihankkijoille suomalaisista kellosepänliikkeistä, eikä useimmissa isoissakaan kelloliikkeissä ole lainkaan kelloseppää, saati korjausta paikanpäällä.  Korjaavan kellosepän tulee myös olla suorittanut Omegan OWME 1120 testi, jossa mitataan kellosepän osaaminen.

Omega OWME 1120 ja Omega kurssit

Kellohuolto Loppelan kelloseppä Heikki Loppela on suorittanut ja läpäissyt Omegan OWME 1120 testin (OWME = Omega Watchmaker Evaluation = Omegan kelloseppien arviointi) 30.9.2015. Ilman tätä testiä kellohuolto ei ole vielä Omegan tunnustama Omega-valtuutettu huolto. Tämä testi, antaa valtuudet huoltaa merkin perinteisiä sveitsiläisellä ankkurikäynnillä olevia kelloja ja quartz-kelloja. Lisäksi OWME 1120n yhteydessä on suoritettu toinen koulutus on Co-Axial 2500-kurssi, joka antaa perusteet 25xx co-axial-koneistojen huoltoon. Omega kelloja saa Omega-valtuutettu huollossa korjata vain ja ainoastaan se henkilö, joka omaa tämän sertifikaatin.

Suomalaiset kellosepät ovat käyneet syksystä 2017 alkaen 3-4 miehen ryhmissä Omegan jatkokoulutuksessa Tukholmassa. Kurssit käsittävät uuden Co-Axial sukupolven koneistot: 85xx-sarjalaiset ja sen uusin versio 8900 METAS-testattu Master Chronometer. Lisäksi kurssilla koulutetiin  naisten Co-Axial koneiston 8520 huolto, Ladymatic kuorilla. Kävin itse tämän kurssin 13.2-16.2.2018.

Hinnoittelun vapaus

Kellon huoltojen hinnat Omegan osalta ovat aiheuttaneet hieman hämminkiä kuluttajien keskuudessa. Usein yleisenä luulona näyttää olevan, että Suomessa joutuu maksamaan saman, veipä kellon sitten kauppakeskuksen ketjuliikkeeseen tai suoraan Omega-valtuutettu huoltoon. Mutta eihän se niin tietenkään mene, jo laki kieltää kartellihinnat ja yrityksillä on hinnoittelun vapaus. Kukin liike saa periä sellaista hintaa, minkä katsovat olevan sopiva markkinoille. Se voi siis olla alempi tai korkeampi kuin maahantuojan huollon perimä hinta. Maahantuojan, Swatch Groupin oma hinta on vakaa ja tehtaan määrittämä hinta, se on maailmanlaajuinen ja vaihtelee maiden välillä vain arvonlisäveron vaihtelujen verran. Kun kelloliike ostaa korjauksen joltakin Omega-valtuutetu huollolta ja hinnoittelee itse alihankintatyön alkaa hinnoissa näkyä isojakin eroja. Jotkut liikkeet,jotka käyttävät alihankinta korjausta, perivät katteen myös käytetyistä varaosista. Omegan suosituksen mukaan, vain suorittava huolto saa asennuskatteen asennetusta osasta, liike oman katteen vain työstä. Omega huollon hintaan siis vaikuttaa suuresti se, viekö kellon paikkaan, jossa se korjataan, vai paikkaan joka lähettää sen eteenpäin korjattavaksi. Suurimman hintaeron korjauksiin tuo juuri korjausta välittävän liikkeen katekerroin.

Kellohuolto Loppela pyrkii pitämään huoltohinnat mahdollisimman kohtuullisina kuluttajalle!

Kuka korjaa!

Toiminnan läpinäkyvyys on paras tae siitä että kellosi on hyvissä käsissä ja huollon tekee Omegan valtuuttama henkilö. Ennen kuin jätät kellon huoltoon liikkeeseen, kannattaa aina selvittää missä huollossa kellosi lopulta huolletaan. Aina kello ei menekkään sellaiseen huoltoon kuten oletat, asia on hyvä tarkistaa liikkeessä etukäteen. Hinta ei ole välttämättä viite siitä, että kello korjataan Omega-valtuutettu huollossa. Ei ole mitään lakia, joka pakottaa liikkeen käyttämään Omega-valtuutettu huoltoa. Omega kelloja ei huolleta kauppakeskuksen kelloliikkeen takahuoneessa, vaan ne lähetetään: A) Maahantuojalle B) Omega-valtuutettu huoltoon C) Ei-viralliselle korjaajalle.
Useimmiten liikkeissä, joissa ei ole Omegaa myynnissä (=merkin edustusta, korjauspaikka on C.

Kello suoraan korjaajalle

Paras ja turvallisin tapa on tietenkin viedä kello suoraan Omega-valtuutettu huoltoon, jossa se korjataankin, silloin olet selkeällä polulla. 

Huoltoraportti

Hyvästä työsuorituksesta saa aina korjausraportin, se on ehdoton osa kunnolla loppuun suoritettua korjaustoimenpidettä. Omegan maahantuoja toimittaa korjauksiensa mukana aina korjausraportin, jossa mainitaan kaikki käytetyt osat, kerrotaan takuu aika ja korjauksen hinta. Myös Kellohuolto Loppela antaa aina työn (koskee kaikkia huoltotöitä, ei vain Omegaa) mukana Korjausraportin, josta selviää: kellon tiedot, mitä kellolle on tehty, kerrotaan myös takuusta ja huollon sähköpostiosoite. Tämän luulisi olevan alalla standardi, mutta valitettavasti näin ei ole. Kun työ ja käytetyt varaosat ovat eritelty, asiakkaalle ei jää epäselvää mistä hän maksoi ja mitä kellolle on tehty. Huoltoraportti on hyödyllinen dokumentti myös takuuajan jälkeen, sillä jos päätät myydä kellon, se on todiste suoritetusta huollosta Omega-huollossa ja nostaa jälleenmyyntiarvoa.

Omega Seamaster jpg