www.kellohuoltoloppela.com

Omegan kuoren merkinnät

Kuoren tunnistenumero eli referenssinumero

Omegan pohja jpg Omegan pohja jpg

Pohjat 178.0066 ja 135.011

Omegan kuorireffi eli kuorentunnistenumero sijaitsee takakannen sisäpinnassa, jotta tietoon pääsee käsiksi, kuori pitää avata. En kuitenkaan suosita kuoren omatoimista avaamista, sillä avausoperaatiossa kuori voi naarmuuntua tai koneisto vahingoittua.

Omegan nykyiset kuoren referenssinumerot otettiin käyttöön 50-luvun lopussa ja vanhasta lyhyemmästä koodista luovuttiin. Kuoren numero oli ollut alkuun 40-luvulla nelinumeroinen ja 50-luvulla viisinumeroinen. Samalla koodia muutettiin niin, että se antaa tietoa myös kellosta, joka kuoriin kuuluu. Aluksi koodissa oli kuusi numeroa eli kolme numeroa piste kolmenumeroa (135.011), mutta 70-luvulla koodiin lisättiin jälkimmäiseen osaan yksi numero (166.0138), jotta käytössä olisi riittävästi numeroita. Alkuosan kolme numeroa siis määrittelee millainen kello kuoriin kuuluu. Kuoren tunnistenumeron jälkimmäinen osa kertoo ainoastaan kuoren mallin. Jokaisella kuorimallilla on oma numeronsa.

Alkuosan kolme numeroa antavat informaatiota kuoriin kuuluvasta kellosta.

Etuosan ensimmäinen numero määrittelee: Miesten vai naisten kello. Kolme erilaista kelloa. Metalliranne vai ei.
1 Miesten kello
2 Miesten design-kello (Jewelry watch)
3 Miesten kello metallirannekkeella
4 Miesten design-kello metallirannekkeella
5 Naisten kello
6 Naisten design-kello
7 Naisten kello metallirannekkeella
8 Naisten design-kello metallirannekkeella

Koodi ei siis kerro lainkaan sitä onko kuori terästä, kultaa vai dubleeta, tosin ns design-kelloille on oma koodinsa. Tavallinen kultakello, Seamasterin tai Constellationin kultainen versio ei ole numeron 2 tarkoittama jewelry watch, vaan 1- tai 3-alkuinen kello (jos kyseessä on miesten kello). Design-kelloja olivat esim 60-luvun lopun De Ville mallit, joissa oli kulta- tai hopeakuoret ja vahva rannekorumainen muotoilu.

Etuosan toinen numero kertoo: Sekuntiosoittimesta. Vedettävä-, automaatti-, crono- vai paristokello.
1 Vedettävä kello, ei sekuntia
2 Vedettävä kello, pikkusekunti
3 Vedettävä kello, keskisekunti
4 Vedettävä cronografi
5 Automaatti, ilman sekuntia
6 Automaatti, keskisekuntilla
7 Automaatti cronografi
8 Paristocronografi
9 Paristokello

Tämä toinen numero kertoo koneiston tyypistä ja määrittelee millaiselle kellolle kuori on tehty. Koneiston tunnistus sekuntiosoittimen paikan ja koneiston toimintatyypin avulla.

Etuosan kolmas numero kertoo: Vesitiiviydestä, kalenterista ja onko cronometri.
1 Ei vesitiivis
2 Ei vesitiivis, kalenterilla
3 Ei vesitiivis kronometri
4 Ei vesitiivis kronometri, kalenterilla
5 Vesitiivis
6 Vesitiivis, kalenterilla
7 Vesitiivis, kronometri
8 Vesitiivis, kronometri, kalenterilla.

Kolmas numero jaottelee kellot vesitiiviyden, kalenterin ja cronometritestin mukaan.

Koodi siis purkautuu seuraavasti:
Omega Seamaster 600 kuorireffi on 135.011. 1 = Miesten kello; 3 = Vedettävä, keskisekunti; 5 = Vesitiivis. Koodin loppuosa 011 on kuoren mallille annettu numero.
Vastaavasti nykymallien Omega Seamaster 300 "Bond" on esim 168.1630. 1 = Miesten kello; 6 = automaatti, keskisekunnilla; 8 = vesitiivis kronometri, kalenterilla.  Bondista on useampikin kuoriversio, joten loppu koodi 1630 on vain yksi.
Koska Omegan kaikki nykymallit ovat vesitiiviitä ja kronometrejä, päättyy siis alkuosa käytännössä aina joko numeroon 7 tai 8.

Kuorireffit voivat siis antaa myös harrastajalle tietoa kellon olemuksesta ja myös kellon ulkoasu toki kertoo kellon kuorireffin alun. Eli jos kello on vesitiivis miesten automaatti, kalenterilla, voidaan päätellä, että kuorireffi alkaa tietysti 166 (tai 168, jos kello on myös kronometri).

OmegaPohja.0 OmegaPohja.0

Kultakuori 166.163 ja dubleekuori 176.005

Muut kuoren tiedot

Omegan pohja, kuten jokaisen laatukello merkin, on aina sainattu. Omega käyttää kolmio-logoa, jossa on Omega-merkki ja Omega Watch Co. Logon alla lukee Fab. Suisse Swiss Made, jos kuoret on tehty Sveitsissä, jos teksti puuttuu on kuoret tehty vaikkapa Italiassa. Esim italialainen kuoritehdas Fontana ollut 60-luvulta alkaen Omegan yhteistyö yritys.
Kuorten laatu on myös ilmaistu pohjassa. Teräskellon pohjassa lukee Acier inoxydable eli ruostumaton teräs. Dubleekuoret on merkitty pohjaan. Kellon pohja eroaa teräskuorisesta. Yllä Carrurelunette plague or G 20 microns Fond Acier Inoxdable =runko pinnoitettu kullalla, 20 mikronin pinnoitus, pohja ruostumatontaterästä. Kultakellon pohjassa on aina kullanleimat, pitoisuusleima ja tarkastusleima. Pitoisuus ilmaistaan sekä karaateina, että tuhannesosina (14K 0,585). Sveitsiläiset tarkastusleimat ovat orava = 14K ja naisen pää (Helvetia) = 18K. Lisäksi on tekijän leima, kultaseppän merkintä, joka vastaa esineen valmistuksesta ja pitoisuudesta.

Kuoren tekijän logo

Pohjassa on usein myös jokin muu logo, joka ei ole Omegan, se on kuoret valmistaneen alihankintafirman, kuoritehtaan logo. Usein kuorten teko on annettu, jonkun alihankkijan toteutettavaksi, niitä ei siis useinkaan tehty Omegan omassa tuotannossa. Ainakin seuraavat firmat ovat tehneet kuoria Omegalle: Bielna SA (Omegan tehdas, KB kilvessä), Fabrique de Boites La Centrale SA (Central, CB), Georges Ruedin SA (GRSA), S. Graber SA (SGR), Huguenin Freres & Co SA (HF), J. Finger SA (JF), Jean Vallon SA (JV), Louis Lang SA (LL), E. Piquerez SA (EPSA, kuva-logo), C.R. Spillman SA (CRS), Steiner Freres SA (SF), Wenger SA (AW) ja Fernando Fontana & Co (kuva-logo).

Kuori jpg Kuori jpg

Kuva1 Central Boites (boites ranskaa= kellon kuoret). CB ylösalaisin olevassa kilvessä. Kuva2 EPSAn logo on tyylitelty versio syvänmerensukeltajan painekypärästä, joka oli tehtaan alkuperäisen sukelluskellon Compressorin kuoren pohjassa.

Kuori jpg Kuori jpg

Kuva1 Italialaisen Fernando Fontanan logo muistuttaa idealtaan EPSAn logoa. Kuva2 Huguenin Freresin HF-logo muotoillussa kilvessä, joka on taiteilijan paletti. Tehdas on yhä toiminnassa ja valmistaa laajalti eri metallintyöstötuotteita pinsseistä kolikoihin.

Kuori jpg Kuori jpg

Kuva1 Louis Langin tunnus LL ylösalaisin olevassa kilvessä. Tämä modernista kellosta eli tehdas on yhä toiminnassa. Kuva2 Graberin tunnus on SGR kilvessä.

Vintage-malleissa pohjan merkinnät on tehty jyrsimällä. Tuotantomalleissa, kuten LL kuoressa merkinnät on tehty laserilla. Laser on 90 - 2000-lukujen taitteen keksintö, vanhemmissa ei siis voi olla laser merkintää.

Yleensä yksi kuorimalli annettiin yhden alihankkijan vastuulle, mutta jos tämän kapasiteetti ei riittänyt, saattoi samaa kuorta valmistaa toinenkin kuoritehdas. 60-70-lukujen taitteen Omega Dynamic oli tälläinen kello, niitä löytyy sekä alkuperäisen Fontanan tekeminä että EPSAn tekeminä. Dynamicissa on myös toinen erikoisuus, samaa kuorta käytettiin neljällä eri koneistolla, joten pohjasta löytyy neljä kuorireffiä 135.033, 136.033, 165. 039 ja 166.039. Lisäksi kuoresta oli kaksi lievästi eroavaa versiota,  joten löytyy myös 135.055, 136.055, 165.059 ja 166.059. Myös joistakin muista  70-luvun  malleista löytyy useampi kuorireffejä

Dynamicin kuori jpg  Dynamic kuori jpg

Merkinnät kuoren ulkopuolella

Ennen quartz-aikaa olevissa kelloissa ei Omegalla ole tehtaan merkintöjä kuoren ulkopuolella. Ensimmäiset merkinnät tulivat 80-luvun alussa, jolloin Omega hetken aikaa kertoi koneiston kaliiperin kuoressa (1332, 1342). Ilmeisesti Omega halusi mainostaa 2. sukupolven quartz-kelloaan, mutta siitä luovuttiin nopeasti. Sittemmin Omega on Constellation mallissa kaivertanut kellon sarjanumeron takakanteen. Nykymalleissa kellon sarjanumero löytyy kuoren korvakkeesta mikrokaiverruksena. Katso kelloa nuppi alaspäin ja kaiverrus on oikean puolisessa ylemmässä korvakkeessa. Kaiverrus on niin pienellä, että vain tarkkanäköisin pystyy lukemaan sen ilman luuppia. Tekstin koko on yksi kellon turvatekijä, joka kertoo kellon aitoudesta. Vintage-malleissa kuori ei ollut kohdennettu millekkään koneistolle, joten kuoressa ei ollut sarjanumeroa.



2/2017