www.kellohuoltoloppela.com

Kellon rannekkeen vaihtaminen

Kellon rannekkeen vaihtaminen on suhteellisen yksinkertainen toimenpide ja se onnistuu useimmiten alkavaltakin kelloharrastajalta varsin helposti.

Rannekkeen vaihdossa, aloittelijalle sopivatyökalu on rannekkeenvaihto työkalu (Kellohuollolla on Myynnissä Bergeonin ranneketyökalua), mutta kokeneempi harrastaja vaihtaa rannekkeen helposti myös kellosepänruuvi meisselillä. Bergeonin työkalussa on terät tehty kunnon teräksestä ja metalli on karkaistu ideaaliksi, joten se kestää kovaakin käyttöä. Voimaa saatetaan tarvita, jos jousinasta on lian tai ruosteen tukkima ja jumissa.

Työkalu jpg Bergeonin ranneketyökalu, jota Kellohuollolla on myynnissä.

Jousinastan voi irrottaa toki myös sopivan levyisellä kellosepän ruuvimeisselillä, mutta meisselin kärki voi mennä operaatiossa pilalle. Silloin se on käyttökelvoton muuhun työhön ilman uutta teroitusta.


Rannekkeen jousinasta

Jousinasta jpg Olkapäällinen jousinasta. Irroituksessa työkalun haarukka liikuttaa jousinastan joustavaa kärkeä.

Ranneke voi tietysti olla kiinni kellossa monenlaisella eri kiinnitystavalla, mutta yleisin on olkapäällinen jousinasta. Jousinasta on osa, jossa akselin päädyt joustavat teleskooppimaisesti sisällä olevan jousen avulla. Jousinasta voi olla ilman olkapäätä tai olkapäällä. Ilman olkapäätä oleva kiinnitys vaatii läpiporatun kiinnityksen. Tällöin akseli voidaan vapauttaa reijästä piikillä painaen (ranneketyökalun kakkospää). Jos kolo korvakkeessa (lugissa) ei ole läpiporattu, kiinnitykseen tarvitaan olkapäällinen jousinasta. Joskus joku on laittanut kelloon olkapäättömän akselin, jotta ei varmasti irtoa itsestään ja kello putoa. Jos kyseessä on vanha nahkaranne, sen voi aina leikata pois ja akselin voi sitten leikata poikki leikkureilla. Metalliranteessa täyspitkä on jo vaativampi projekti.


Nahkarannekkeen vaihto

Nahkarannekkeen rannekkeen vaihto on yleensä helppo, jos kyseessä on olkapäällinen jousinasta. Ranneketyökalu yksinkertaisesti painetaan rannekkeen ja lugin väliin, niin että meisselikärjessä oleva ura ottaa kiinnijousinastan olkapäähän. Kun työkalulla vähän kampeaa jousinastanpää tulee pois kolostaan ja ranneke irtoaa. Vielä yksinkertaisempi on läpiporatulla korvakkeella olevan kellon rannekkeen irroitus. Se tapahtuu painamalla reijästä työkalun piikkipäällä.

Kiinnityksessä jousinasta laitetaan nahkarannekkeeseen ja jousinastan toinen päälaitetaan paikoilleen. Jousinastan se toinen pää on pidetään korvakkeen (lugin) alapinnalla. Se laitetaan paikoilleen painamalla esim ranneketyökalun meisseliterällä poikkisuunnalla, jotta työkalu ei naarmuta kellon kuorta. Jos työkalua pitää pystysuunnassa, kuten irroituksessa, terän kärki aiheuttaa helposti tarpeettomia ja ei-toivottuja naarmuja kellon kuoriin.

Rannekkeen irroitus jpg Nahkarannekkeen irroitus. Työkalu väliin ja kammetaan.

Rannekkeen irroitus jpg Läpiporatussa lugissa painetaan piikillä.


Metallirannekkeen irroitus

Metalliranneketta irroitettaessa ensin kannattaa tunnistaa miten ranneke on kiinnitetty. Jos kello on jousinastalla, on ns päätypalaan (rannekkeen osa, joka yhdistää rannekkeen kellon runkoon) jätetty pieni ura aivan lugin reunaan. Ura on noin 1,5mm levä siihen mahtuu ranneketyökalun Fine-terä.

Rannekkeen irroitus tapahtuu seuraavasti. Jos kellossa on lukosta helposti avattava ranneke, irroita puolet toisistaan. Rannekkeissa kuten Omega Seamaster 300, joissa lukossa ei ole jousinastaa, avataan lukko ja sukellusjatke. Se helpottaa jousinastan irroitustyötä. Pidä kelloa kädessä ylösalaisin siten, että painat samalla etusormella päätypalaa ylös päin. Kun jousinastan toinen pää vapautetaan kolostaan, sormi työntää päätypalaa ylöspäin, eikä kärki pääse takaisin koloon. Jos kellossa on ns peltiset päätypalat eli ne ovat vain kaarelle taivutettu teräslevy, istoaa ranneke jo tällä toisen puolen irroituksella. Mutta jos kellossa on ns umpipäätypalat (teräksestä jyrtsitty pala, johon on porattu kolo jousinastalle. Tälläinen on useimmissa nykykelloissa), vaatii irroitus jousinastan vapauttamisen myös toiselta puolelta. Painetaan kokoajan pääytpalaa sormella ylöspäin, jotta jousinastan kärki ei mene takaisin koloonsa. Kun toinenpuoli vapautetaan työntää sormen aiheuttama paine pääytypalan ylös ja ranneke on irroitettu.

Rannekeen irroitus jpg  Metalliranneke irrotetaan kapealla haarukkapäällä.

Metallirannekkeen kiinnityksessä, jousinasta laitetaan paikoilleen ja päätypala laitetaan uraansa, sitä pidetään paikoillaan kevyesti painaen peukalolla. Jousinastan toista päätä painetaan poikittain ranneketyökalun meisseliterän kyljellä niin, että se menee lugin väliin. Huom yleensä väli on niin pieni, että jousinastan kärki ei yletä koloon asti, mutta sen ei vielä tarvitsekaan. Riittää, että se on välissä. Seuraavaksi painetaan jousinastan toinen pää, kun sen saa painettua lugin väliin, jousinasta napsahtaa paikoilleen, kun päätypala on paikoillaan. Ranneke on kiinni.

Ranneke jpg Rannekkeen kiinnitys työkalu poikkisuunnassa.


Muut metallirannekkeiden kiinnitykset

Metallirannekeista puhuttaessa on hyvä mainita että, kaikki metallirannekkeet eivät ole kiinni jousinastalla, vaan myös muut kiinnitykset ovat yleisiä. Ranneke voi olla kiinni ruuviakselilla, halkinastalla tai holkkiakselilla. Ruuvia on käytetty paljon 70-luvun kelloissa. Halkinastaa on käytetty usein japanilaisissa kelloissa. Holkkiakseli yhdistelään on käytetty alkaen 80-luvulta. Näiden rannekkeiden irroitus on syytä jättää kellosepän työksi, sillä irroitus vaatii erikoisvälineitä ja virheellinen työmetodi voi johtaa naarmuihin tai pahempaan. Erityisesti jos ruuvia alkaa vasaroida ulos seurauksena voi olla vakavat ongelmat. Ranneketyökalun piikkipää ei sovellu halkinastan tai holkkiakselin irroitukseen, siitä seuraa kärjen rikkoutuminen.


Kirjoitus julkistettu 7/2019 HL