www.kellohuoltoloppela.com

Kellon rannekkeen vaihtaminen

Kellon rannekkeen vaihtaminen on suhteellisen yksinkertainen toimenpide ja se onnistuu useimmiten alkavaltakin kelloharrastajalta varsin helposti.

Rannekkeen vaihdossa, aloittelijalle sopivatyökalu on rannekkeenvaihto työkalu (Kellohuollolla on Myynnissä laadukas ranneketyökalu). Laadukkaissa työkaluissa on terät tehty kunnon teräksestä ja metalli on karkaistu ideaaliksi, joten se kestää kovaakin käyttöä. Voimaa saatetaan tarvita, jos jousinasta on lian tai ruosteen tukkima ja jumissa. Jos työkalu on heikkolaatuinen, sen terätylsyy nopeasti ja homma menee räpeltämiseksi, silloin on lipsahduksen vaara. Markkinoilla on liikenteessä myös paljon erittäin edullisia kiinalaisia työkaluja, usein niissä terät eivät ole karkaistua terästä. Niillä työ ei ole niin mukavaa, mielekästä ja pahinta on niiden kanssa voi tulla naarmuttaneeksi kelloa. Moni sanoo, että ei tarvitse niin arvokasta työkalua, kun tarvitsee vain vähän käyttää. Tässä se juuri on, kun on kokematon ja rutiini puuttuu, helppokin homma muuttuu riskiksi. Huonoilla vehkeillä naarmuun johtava virhe leijuu ilmassa, silloin kyllä harmittaa.

Ranneketyökalu jpg Ranneketyökalu jpg

Kellohuollolla myynnissä oleva Omegan toimittama ranneketyökalu, joka on tarkoitettu Omega-valtuutettujen huoltojen omaan käyttöön. Työkalussa on kolmepäätä. 1) leveä meisseli, joka on ergonomisesti taivutettu ja helpomoi käyttää kuin suora pää. Terä on kulmiltaan pyöristetty, jotta se ei aiheuta  turhia naarmuja. 2) Ohut haarukka metallirannekkeen kololle. Terän kiinnityksen voi ruuvata helposti auki ja kääntää terän ympäri, jolloin käytössä on piikki läpiporatuille lugeille ja esim nastan siirtoon kilpilukossa.

Ranneketyökaln kärki jpg Työkalun ympärikäännettävä 2.pää.

Jousinastan voi irrottaa toki myös sopivan levyisellä kellosepän ruuvimeisselillä, mutta meisselin kärki voi mennä operaatiossa pilalle. Silloin se on käyttökelvoton muuhun työhön ilman uutta teroitusta.


Rannekkeen jousinasta

Jousinasta jpg Olkapäällinen jousinasta. Irroituksessa työkalun haarukka liikuttaa jousinastan joustavaa kärkeä.

Ranneke voi tietysti olla kiinni kellossa monenlaisella eri kiinnitystavalla, mutta yleisin on olkapäällinen jousinasta. Jousinasta on osa, jossa akselin päädyt joustavat teleskooppimaisesti sisällä olevan jousen avulla. Jousinasta voi olla ilman olkapäätä tai olkapäällä. Ilman olkapäätä oleva kiinnitys vaatii läpiporatun kiinnityksen. Tällöin akseli voidaan vapauttaa reijästä piikillä painaen (ranneketyökalun kakkospää). Jos kolo korvakkeessa (lugissa) ei ole läpiporattu, kiinnitykseen tarvitaan olkapäällinen jousinasta. Joskus joku on laittanut kelloon olkapäättömän akselin, jotta ei varmasti irtoa itsestään ja kello putoa. Jos kyseessä on vanha nahkaranne, sen voi aina leikata pois ja akselin voi sitten leikata poikki leikkureilla. Metalliranteessa täyspitkä on jo vaativampi projekti.


Nahkarannekkeen vaihto

Nahkarannekkeen rannekkeen vaihto on yleensä helppo, jos kyseessä on olkapäällinen jousinasta. Ranneketyökalu yksinkertaisesti painetaan rannekkeen ja lugin väliin, niin että meisselikärjessä oleva ura ottaa kiinni jousinastan olkapäähän. Kun työkalulla vähän kampeaa jousinastan pää tulee pois kolostaan ja ranneke irtoaa. Vielä yksinkertaisempi on läpiporatulla korvakkeella olevan kellon rannekkeen irroitus. Se tapahtuu painamalla reijästä työkalun piikkipäällä.

Kiinnityksessä jousinasta laitetaan nahkarannekkeeseen ja jousinastan toinen päälaitetaan paikoilleen. Pidetään ranneke peukalolla paikoillaan, niin että jousinastan se toinen pää on pidetään korvakkeen (lugin) alapintaa vasten. Se laitetaan paikoilleen painamalla esim ranneketyökalun leveällä meisseliterällä poikkisuunnalla, jotta työkalu ei naarmuta kellon kuorta. Jos työkalua pitää pystysuunnassa, kuten irroituksessa, terän kärki aiheuttaa helposti tarpeettomia ja ei-toivottuja naarmuja kellon kuoriin.

Rannekkeen irroitus jpg Nahkarannekkeen irroitus. Työkalu väliin ja kammetaan.

Rannekkeen irroitus jpg Läpiporatussa lugissa painetaan piikillä.

Ranneke asennus jpg Rannekkeen kiinnitys tapahtuu työkalun leveällä terällä.


Metallirannekkeen irroitus

Metalliranneketta irroitettaessa ensin kannattaa tunnistaa miten ranneke on kiinnitetty. Jos kello on jousinastalla, on ns päätypalaan (rannekkeen osa, joka yhdistää rannekkeen kellon runkoon) jätetty pieni ura aivan lugin reunaan. Ura on noin 1,5mm levä siihen mahtuu ranneketyökalun Fine-terä.

Päätypala jpg Moderneissa kelloissa päätypala, eli pala joka on kuoressa kiinni, on umpiterästä, joten se istuu paikallaan hyvin napakasti. Palan irrottaminen ja kiinnittäminen vaatii oikeanlaisen tekniikan.

Rannekkeen irroitus tapahtuu seuraavasti. Jos kellossa on lukosta helposti avattava ranneke, irroita puolet toisistaan. Rannekkeissa kuten Omega Seamaster 300, joissa lukossa ei ole jousinastaa, avataan lukko ja sukellusjatke. Se helpottaa jousinastan irroitustyötä. Pidä kelloa kädessä ylösalaisin siten, että painat samalla etusormella päätypalaa ylös päin. Kun jousinastan toinen pää vapautetaan kolostaan, sormi työntää päätypalaa ylöspäin, eikä kärki pääse takaisin koloon. Jos kellossa on ns umpipäätypalat (teräksestä jyrtsitty pala, johon on porattu kolo jousinastalle. Tälläinen on useimmissa nykykelloissa), vaatii irroitus jousinastan vapauttamisen myös toiselta puolelta. Painetaan kokoajan pääytpalaa sormella ylöspäin, jotta jousinastan kärki ei mene takaisin koloonsa. Kun toinenpuoli vapautetaan työntää sormen aiheuttama paine pääytypalan ylös ja ranneke on irroitettu. Jos kellossa on 70-lukulaiset ja usein japanilaisissa kelloissa olevat ns teräspeltiset päätypalat eli ne ovat vain kaarelle taivutettu teräslevy, irtoaa ranneke usein jo tällä toisen puolen irroituksella. Sama on rannekkeen asennuksessa, usein teräspelti päätypalalla olevan rannekkeen toisen nastaan pään saalaitettua suoraan koloonsa.

Rannekeen irroitus jpg  Metalliranneke irrotetaan kapealla haarukkapäällä.

 

Metallirannekkeen kiinnityksessä, jousinasta laitetaan paikoilleen ja päätypala laitetaan uraansa, sitä pidetään paikoillaan kevyesti painaen peukalolla. Jousinastan toista päätä painetaan poikittain ranneketyökalun meisseliterän kyljellä niin, että se menee lugin väliin. Huom yleensä väli on niin pieni, että jousinastan kärki ei yletä koloon asti, mutta sen ei vielä tarvitsekaan. Riittää, että se on välissä. Seuraavaksi painetaan jousinastan toinen pää, kun sen saa painettua lugin väliin, jousinasta napsahtaa paikoilleen, kun päätypala on paikoillaan. Ranneke on kiinni.

Met.ranneke jpg Kun metalliranneketta laitetaan paikoilleen, ensin pala laitetaan lugien väliin ja jousinastan päät jäävät ulkopuolelle.

 

Ranneke jpg Painetaan peukalolla päätypalaa alaspäin ja työkalun leveällä puolella poikkisuunnasta painetaan nastanpäätä, jotta se menee lugin alle (se ei vielä yletä koloon, mutta siksi peukalo painaa ranneketta alaspäin.

MerRanneke jpg Seuraavaksi painetaan jousinastan toinen pää lugin alle. Kun se tapahtuu ohjataan molemmat jousinastan päät koloihinsa ja varmistetaan ranteesta nykimällä, että näin on todella tapahtunut.

 


Muut metallirannekkeiden kiinnitykset

Metallirannekeista puhuttaessa on hyvä mainita että, kaikki metallirannekkeet eivät ole kiinni jousinastalla, vaan myös muut kiinnitykset ovat yleisiä. Ranneke voi olla kiinni ruuviakselilla, halkinastalla tai holkkiakselilla. Ruuvia on käytetty paljon 70-luvun kelloissa. Halkinastaa on käytetty usein japanilaisissa kelloissa. Holkkiakseli yhdistelään on käytetty alkaen 80-luvun lopulta. Näiden rannekkeiden irroitus on syytä jättää kellosepän työksi, sillä irroitus vaatii erikoisvälineitä ja virheellinen työmetodi voi johtaa naarmuihin tai pahempaan. Erityisesti jos ruuvia alkaa vasaroida ulos seurauksena voi olla vakavat ongelmat. Ranneketyökalun piikkipää ei sovellu halkinastan tai holkkiakselin irroitukseen, siitä seuraa kärjen rikkoutuminen.


Kirjoitus julkistettu 7/2019
Päivitetty 12/ 2021
HL