www.kellohuoltoloppela.com

Zenith Respirator

Respirator 1964

Zenithin malli Respirator syntyi Zenithin ja kuoritehdas EPSA:n yhteistyönä. Se saatiin markkinoille vuonna 1964. Kellossa hyödynnettiin Zenithin tuolloin uutta 2542PC automaattikoneistoa ja EPSA:n Compressor 2 -kuorta, joka oli markkinoiden ensimmäinen roiskevesitiivis kulmikas kello. Mallin nimi, jota ei ollut merkitty kellon tauluun, on ranskaa ja tarkoittaa veden alla hengittävää.  Se taas lyhkäisyydessään tulee siitä, että kuori kykeni päästämään pois kuoreen vedenalla kertyneen ylipaineen, mutta olemaan silti tiivis. Tämä on siis teoriaa, sillä malli on kuuluisa vesitiiviysongelmistaan. Respiratorin tulon aikaan Zenithin tehdas löysi itselleen uuden suosikkivärin grafiitinharmaan, mutta kelloa tehtiin tietysti myös paljon perinteisellä päävärillä hopeanvaalealla sekä mustalla taululla. EPSA:lla oli tapana sainata valmistamiinsa kuoriin vuosineljännes ja valmistusvuosi, joten Respiratorin ikäajoittaminen on suhteellisen helppoa. Zenith ei aina tosin tehnyt valmistuneista kuorista heti kelloa, vaan niitä jäi hetkeksi varastoon, -65 tehty kuori voi siis olla myös seuraavan vuoden kellossa. Zenith ei ollut EPSAn ainoa asiakas Compressor 2 kuorille, vaikka oli ensimmäinen. Compressor 2 kuoret löytyvät myös Roamerin Red Sea mallista ja Longinesilla oli Ultra Chron, jossa ne olivat. Molemmat tulivat markkinoille vasta noin 1970. Olen myös nähnyt myyntisaitilla Helvetian, jossa oli vuonna 1972 uusitun uuden Compressor 2 -mallin kuoret (kuten alla Respirator AF/P). Helvetian kellossa oli ETA2789 koneisto.

Respirator jpg Respirator jpg

Respirator jpg Respirator jpg

Kennedy ja Respirator

Respirator liitetään usein presidentti J.F. Kennedyyn, vaikka mallilla, joka ilmestyi 1964, ei ole mitään tekemistä vuonna 1963 murhatun JFKn kanssa. Myytti tulee siitä, että hän käytti kulmikasta kelloa,armeijassa palvellessaan hänellä oli Bulova ja myöhemmin ainakin Omega.

Kennedy jpg Nettikuva, jossa kultainen Respirator ja Kennedyn vaalimainos, oletettavasti tämä setti on esillä Zenithin tehtaan museossa!

Respiratorin koneisto

Respirator kellossa käytettiin vain kalenterillista automaattikoneistoa. Ensimmäisessä valmistus erässä se oli 2542PC. Myöhemmin käytössä oli myös koneistot 2552PC, 2562PC ja 2572PC. Respiratoria edeltänyttä painokuorista, ei-vesitiivistä mallia, tehtiin myös vedettävänä kalenterilla ja ilman, mutta niitä ei pidä sotkea Respiratoriin.

Zenith 2542PC jpg Respiratorin koneistona on Zenith 2542PC.

Respirator taulu jpg Respirator oli kuulu tiiviysongelmistaan, joka usein näkyi taulun vioittumisena.

Respirarorin kuoret ovat kookkaat, vaikka itse kuoren mitta poikittain nupin kohdalta on "vain" 29,5mm, mutta kulmikkaan kellon vaikutuksellinen mitta pitäisikin mitata vinosti kulmasta kulmaan, joka on kellolla 41mm. Kellon rannekkeen kiinnitysleveys on 20mm. Kelloa on tehty kahdella erilaisella lasilla. Lasi, joka kaartuu alas kohti kulmia sekä lasi joka on päältä sileä. Mallien tunnistamisen tekee vaikeaksi se, että Zenithillä ei ollut kuoressa merkittynä 60-luvulla kuin juokseva kuorinumero.

Kuoren rakenne: Kellossa oli kuppikuori, jonka päällä oleva päällyskuori painoi kulmikasta plexilasia ja sen viivistettä kuppikuorta vastaa, tehden sauman tiiviiksi, nuppi oli kiinnitetty koneistoon kaksiosaisella akselilla. Päällyskuorta ja kuppikuorta piti paikoillaan neljä kuppikuoreen upotettua/sisäänrakennettua kynttä. Ongelmia alkoi syntyä, jos yksikin näistä kynsistä vioittui, silloin kuoreen kohdistuva sulkuvoima ei ollut tasainen, eikä kuori ollut enää tiivis. Ongelmia lisäsi, että edes kaikki kellosepät eivät osanneet avata kuorta oikein. Ja vieläkin voi löytää nettisivustoilta virheellisiä neuvoja kuoren aukaisuun. Kuorta ei kammeta auki ruuvimeisselillä lukituskärjen kohdalta, vaan se avataan linkkarilla korvakkeiden (lugien) välistä kuten tavallinen painokuorinen kello. Rakenteesta johtuen kuori on usein tiukka koska kahden kuoriosan väliin jää usein muhimaan kosteutta, likaa ja kuonaa, joka tekee aukaisusta usein hyvin vaikeaa.

Zenith jpg Resp jpg

Kuvassa näkyy Respirator-kuoren rakenne. vasemmalla  kuppikuori, ylhäällä päällyskuori ja edessä  tiiviste sekä lasi.

Respirator jpg Respirtator jpg

Ultra-harvinaisen kultaisen Respiratorin kuoret ovat noin 40 grammaa painavat. Valitettavasti tälläiset kellot ovat kellojen sulattelijoiden märkäuni, joka tekee niistä vielä harvinaisempia. En sano, mitä olen mieltä olen keräilykelloja sulattelevista tyypeistä.

Kultainen malli on aivan 70-luvun lopulta, Respiratorin toista valmistuserää. Jotta kultakello erottui valmistetuista dubleekelloista, Zenithin tehdas käytti kellon taulussa vielä De Luxe -termiä. Se on sinänsä hämmentävää sillä termi oli yleisesti käytössä edullisen luokan private label kelloissa, jotka eivät todellakaan olleet luxusta.

Respirator X

Respirator X malli tuli markkinoille noin vuonna 1968, sitä valmistettiin päällekkäin alkuperäisen Respiratorin toisen valmistuserän kanssa. Respirator X oli malli, jonka kuoret olivat Zenithin omaa tuotantoa. Kellon kuori ei siis ollut Compressor 2 kuori, vaan konstruktio muistutti enemmän kilpailija Certinan tekemään Town & Country -mallia. Molemmissa oli kuppikuori katkoakseli nupilla ja päällyskuori lukittui kelloon neljällä ruuvilla päällyskuoren kulmista. Kellon lasintiiviste on vaaleaa vaahtomuovia, joa on liimattu lasin reunaan valmiiksi kiinni, täten on yksi mahdollinen vuotokohta vähemmän. Kuoren patentti oli siis hyvin pitkälle samanlainen kuin Compressor 2 kuorissa, ero oli siis vain kuorten yhteen liittämisessä. Kellon tauluun oli merkitty Respirator X, erotukseksi alkuperäisestä kuoresta. Koska kuori oli lukittu ruuveilla, siinä ei ollut alkuperäisen Respiratorin painetta tasaavaa ominaisuutta. Kellon kuori oli laidoiltaan lievästi tynnyrimäinen ja leveys nupin kohdalla oli 30,5mm. Rannekkeen kiinnitysleveys oli 18mm. Olemukseltaan malli on hieman siromman oloinen kuin alkuperäinen Respirator. Respirator X mallin koneistona oli joko 2552PC tai 2562PC. Mallia tehtiin vain 1968-69.

Respirator X jpg

Resp X jpg Resp X jpg

Kuvassa 1 näkyy kuoren lukitusruuvit. Pohjan sisällä on vain minimi informatio.

Resp X jpg

70-luvun Respirator mallit

Respirator X malli poistui tuotannosta, mutta se palasi Zenithin 70-luvun mallistoon, tehtaan julkistaessa 1972 uuden malliston. Uusista 70-luvun malleista osa oli taas EPSAn Compressor 2 patentilla. Zenith teki alkuperäiseen Respiratoriin (1964 malli) perustuvaa mallia, johon oli tauluun lisätty bicolor-kehä indexien kohdalle. Sarjan Respirator X- kellosta oli kaksi mallia joista dublee- ja teräs-mallit metallirannekkeella sekä kultainen De Luxe rahkarannekkeella.

Markkinoille tuli myös kolmas malli, kookas avaruusajan ,voimakkaasti poikittaissuuntaan suorakaiteen muotoinen malli. Tässä kellossa oli EPSAn kuoret. Kellon suurta kokoa parhaiten kuvailee se, että rannekkeen kiinnitysleveys on 24mm. Kello on kuitenkin pystysuunnassa lyhyt, jousinastojen väli on vain 32mm, itse kello on suunnilleen muodoltaan neliö. Erittäin omituinen kello, joka on tyyliltään erittäin 70-lukulainen. Kellon taulu oli joka sini/hopea tai tummanharmaa/harmaa, jossa oli poikki raita. Kelloa tehtiin kahdella koneistolla joko Zenith 2562PC, jolloin taulussa klo 9:00 luki 28800 tai koneistolla 405, jolloin taulussa oli AF/P (= italiaa alta frequenza/ presizione, korkea taajuus/korkea tarkkuus), käynti taajuus oli 36.000. Kello myytiin alunperin Gay Freresin valmistamalla palkkirannekkeella. Alkuperäiset rannekkeet ovat näistä usein kadonneet, koska ko palkkirannekkeessa nivelien rasitus oli suuri ja ne ovat käytössä hajonneet.

AF/P tuplakalenteriversion koneiston 405 oli rakentanut Zenithin tuon ajan yhteistyökumppani Movado. Kyseessä on erittäin tekninen koneisto, johon varaosien saanti alkaa olla kortilla, mutta tuurilla vielä osia löytyy.

Respirator X jpg

Resp  jpg Resp jpg

Vaikka tämä kello käyttää EPSAn Compressor 2 patenttia, ei EPSAn logoa ole kuoren sisällä, siellä on vain Movado-Zenithin MZ-logo ja mystinen koodi PI 6680, se on ehkä uusitun alkuperäisen patentin uusi numero.

"Post Respirator"

Zenith rakensi vielä 1974 vielä yhden kellon, joka perustui EPSAn compressor 2 patenttiin. Kellossa plexilasi on nyt korvattu mineraalilasilla. Kellon taulussa ei mainita Respiratoria, mutta koska kuoret ovat EPSAn ja tekniikka sama, se on selkeä Respiratorin perillinen. Kellon rakenne on selvästi tiiviimpi, kuin plexilasillisen Respiratorin. Keräilijät eivät useinkaan lue tätä mallia Respirator-perheeseen kuuluvaksi. Se tietysti on sellainen, enemmän kuin Respirator X, sehän on Zenith EPSA yhteistyötä.

Kellon erittäin kookas. Kuoren halkaisija on 32mm ja korkeus 43mm. Rannekkeen kiinnitysleveys on 22mm. kellossa oli alunperin Zenithin omaa valmistusta oleva metalliranneke. Malli jäi lyhytaikaiseksi, todennäköisesti muutaman tuhannen kappaleen erä. Zenith lopetti mekaanisten kellojen valmistamisen kokonaan 2 vuotta myöhemmin, 1976. Tehtaan mielenkiinto oli quartz-kelloissa jo ennen sitä, tehdas koetti olla kehityksen kärkijoukkoa.

Post Respirator jpg

Resp jpg Resp jpg

Kuori on hyvin uskollinen alkuperäisen Respiratorin patentille, lasi vain on mineraali ja kiinni päällyskuoressa vinyylitiivisteellä. Kuoren sisällä Zenithin oma logo, yhteistyö Movadon kanssa on pättyy. Patenttinumero, valmistuskuukausi ja-vuosi 10-74 ja EPSAn logo.

 

 kirjoitus luotu 9/2017, HL